Konya Jeotermal Topraksız Tarımın Üssü Oluyor | HORECA Trend
Takip edin!

Sürdürülebilirlik

Konya Jeotermal Topraksız Tarımın Üssü Oluyor

Yediyol Holding markası Agrotermal, bir milyon metrekarelik dev jeotermal ısıtmalı teknolojik sera yatırımının 50 bin metrekarelik birinci etabını faaliyete geçirdi. Konya Tuzlukçu’da yer alan proje ile bölgede ilk etapta 1000 kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.

Yayınlandı

on

Yediyol Holding hayatın her alanında yenilenebilir ve sürdürülebilir jeotermal enerji yatırımlarına devam ediyor. Yediyol Holding markası Agrotermal seracılık bir milyon metrekarelik yatırımı ile Konya Tuzlukçu bölgesini jeotermal teknolojili sera alanında cazibe merkezine dönüştürüyor. Dev proje ile bölgede ilk etapta 1000 kişiye istihdam sağlamayı hedeflerken istihdamın tamamına yakını kadınlardan oluşacak ve bölgesel kalkınmaya destek verecek. Proje aynı zamanda minimum su tüketimi ile yüksek kaliteli ve sağlıklı ürün elde edilmesine imkân sağlıyor. Üretim ve ihracat yoğunluğu sebebi ile cari açık konusunda ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlayan yatırım projesi, mevsim koşullarına bağlı kalmadan 12 ay boyunca üretim yapabiliyor. Üretim sistemi yurt içi ve yurt dışı pazarında tüketicilere sürekli ve kaliteli ürün temini sağlarken aynı zamanda nitelikli iş gücü yetiştiriyor.

İlk Fide Dikimi Kaymakam Eyyüp Tuğ’dan

Konya Tuzlukçu bölgesinde yer alan 1 milyon metrekarelik projenin ilk etabı olan 50 bin metrekarelik alanın fide dikimleri gerçekleştirildi. Serayı ziyaret eden Konya Tuzlukçu Kaymakamı Eyyüp Tuğ, Konya Tuzlukçu Belediye Başkanı Nurettin Akbuğa, Yediyol Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Şuheyp Mendi ve Yediyol Holding Genel Müdürü Erkan Şahinalp ilk fideleri dikti.

Konya Tuzlukçu Kaymakamı Eyyüp Tuğ katıldığı fide dikim töreninde bu yatırım sayesinde bölgenin tarım ihracatı konusunda dünyanın merkezi olacağına ve bölgesel kalkınma konusunda muazzam bir destek sağlayacağına inandığını belirtti. Projenin hedeflenen 1 milyon metrekare alanda üretime geçilmesi için Yediyol Holding ve Agrotermal seracılık yatırımına ellerinden gelen desteği vereceklerini söyledi.

“Hollanda’nın Tarım İhracatındaki Tahtını Sarsacağız”

Yediyol Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Şuheyp Mendi konuşmasında; “Bugün 1 milyon metrekarelik Agro jeotermal ısıtmalı teknolojik sera projemizin birinci etabı olan 50 bin metrekarelik alanımızın fide dikim işlemlerini gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Bu büyük yatırım ile Konya Tuzlukçu bölgesini dünyanın jeotermal ısıtmalı teknolojik sera merkezi haline getirerek, Hollanda’nın tarım ihracatındaki tahtını sarsacak bir Türkiye için güç kaynağı olmak istiyoruz” dedi.

Yediyol Holding Hakkında 

Yediyol Holding 1998 yılında Türkiye’nin yenilenebilir enerji potansiyelini keşfetme vizyonu ile kuruldu. Jeotermal enerjiyi 7 farklı sektörde etkin bir şekilde kullanarak, temiz enerji alanına yeni bir bakış açısı getirmiştir. Jeotermal enerjiyle ısınan konutlar, işyerleri, oteller ve seralar ile toplumun enerji ihtiyaçlarına çığır açan çözümler sunarak temiz bir gelecek için önemli adımlar atmaktadır. Yediyol Holding, yenilenebilir Jeotermal Enerji alanındaki projeleri ile Türkiye’nin önde gelen şirketleri arasında yer almaktadır.

Kaynak: HORECA Trend ve Yediyol Holding

Devamını Oku
Reklam
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sürdürülebilirlik

Fersan’a Sürdürülebilirlik – Çevre Ödülü

TAİDER Aile İşletmeleri Derneği’nin geliştirdiği Kuzey Yıldızı Aile Şirketlerinde Sürdürülebilirlik Programı ödülleri gerçekleştirilen törenle 7. kez sahiplerini buldu. Fersan, Sürdürülebilirlik-Çevre Ödülü’nün sahibi oldu.

Yayınlandı

on

TAİDER Aile İşletmeleri Derneği’nin geliştirdiği ve 2017 yılından bu yana aile şirketlerinin katılımına açtığı Kuzey Yıldızı Aile Şirketlerinde Sürdürülebilirlik Programı yedinci dönem ödülleri geçtiğimiz günlerde İstanbul Ataşehir’deki MEXT Teknoloji Merkezi’nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Dünya’da ilk kez Türkiye’de hazırlanan Kuzey Yıldızı Programı, aile şirketlerinin sürdürülebilir iş modelleri geliştirmelerine destek olmak ve iyi örnekleri paylaşarak bu şirketlerin sürdürülebilirlik yolculuklarında gelişimini teşvik etmek amacını taşıyor.   

1978 yılından bu yana “Önce İnsan” anlayışıyla çalışmalarını yürütürken, 46 yıldır da geleneksel ürünlerini tüketicileri ile buluşturmaya devam eden Fersan, Sürdürülebilirlik-Çevre Ödülü’nün sahibi oldu.

Fersan ailesi adına ödülü teslim alan Fersan İnsan ve Kültür Müdürü Seçil Azizoğlu, “Bugün burada olmaktan dolayı büyük bir mutluluk duyarken, Fersan olarak çevre kategorisinde bu prestijli ödülü kazanmış olmanın gururunu yaşıyoruz. Türkiye’nin ilk sirke üreticisi ve lider sirke markası olarak 1978 yılından bu yana “Önce İnsan” anlayışıyla çalışmalarımızı yürütürken üretime başladığımız ilk günden bugüne gıda güvenliği ve kaliteyi ön planda tutuyoruz. Köklü global markalarımızın da vizyonuyla, inovatif, çevreye ve insana duyarlı adımlar atarak gelişiyoruz.  Bu ödül, şirket genelinde yürütülen titiz çalışmaların, çevre dostu uygulamaların ve sürdürülebilirlik ilkelerine bağlılığımızın bir göstergesidir. Önemle altını çizmek isterim ki; çevre bilinci, her zaman kuruluşumuzun temel değerlerinden biri olmuştur. Gelecek nesiller için daha yaşanabilir bir dünya bırakma sorumluluğunu taşıyor bu doğrultuda sürdürülebilirlik uygulamalarımızı geliştiriyoruz. Bu ödülü almamızda büyük katkısı olan İSG ve Çevre Şefimiz Sn. Eray Tornacı’ya, tüm ekibimize, tedarikçilerimize, çalışanlarımıza, iş ortaklarımıza ve müşterilerimize teşekkür ederiz.” diyerek konuşmasını tamamladı.  

Fersan Hakkında

1978’den beri üretim faaliyetleri gösteren köklü bir şirket olarak Fersan, ürünlerinin imalatı sırasında gıda güvenliği ve kaliteyi ön planda tutarak güçlü tedarik zinciriyle ürünlerin doğallığını gözetmektedir. Sürdürülebilir yönetim anlayışıyla, sözleşmeli tarım yaptıkları çiftçilerine verdiği eğitimler ve periyodik olarak tarlalara gerçekleştirilen kontroller ile ürünlerini tohumdan pakete kadar takip ederek doğallıklarını izleyebilmektedir. Fersan, Almanya önde olmak üzere Avrupa Birliği, ABD, Türk Cumhuriyetleri, Arap ülkeleri, Avustralya, Rusya, Japonya, İsrail gibi 40’tan fazla ülkeye ihracat gerçekleştirmekte ve her geçen yıl ülke sayısını artırmaktadır.

Kaynak: HORECA Trend ve Fersan

Devamını Oku

Sürdürülebilirlik

Tetra Pak’tan “Sürdürülebilir Ambalaj Araştırması”

Dünyanın lider gıda işleme ve paketleme çözümleri şirketi Tetra Pak, tüketicilerin sürdürülebilir ambalaj ve çevreye sorumlu tüketim konularına yönelik “Sürdürülebilir Ambalaj Araştırması” gerçekleştirdi. 505’i Türkiye’den olmak üzere dünya genelinde toplam 14 bin 500 kişinin katıldığı araştırmaya göre tüketicilerin yüzde 63’ü, çevresel duyarlılığa sahip ambalaj üreten markaları daha fazla tercih edeceğini belirtiyor.

Yayınlandı

on

Tüketim yaklaşımlarına yönelik çarpıcı sonuçları ortaya koyan “Tetra Pak Sürdürülebilir Ambalaj Araştırması”, 29 ülkede yapıldı. Türk tüketicilerin yaklaşımını da analiz eden kapsamlı araştırma, 14 bin 500 kişiyle gerçekleştirildi.

Araştırmaya göre tüketicilerin büyük bölümü, evlerindeki gıda israfını azaltmak için çözüm arayışı içerisinde. Bu kapsamda tüketicilerin yüzde 82’si, çevresel sorunların kritik öneme sahip olduğunu düşünüyor. Çevresel anlamda en fazla endişe duyulan konular ise çevre kirliliği, ormansızlaşma ve bilinçsiz arazi kullanımı, su kıtlığı, doğal kaynakların tükenmesi, küresel ısınma/iklim değişikliği, gıda israfı olarak sıralanıyor.

Gıda İsrafını Önlemenin Yolları Ön Plana Çıktı

Araştırmaya katılan tüketicilerin görüşlerine göre yüzde 46’lık kesim, geri dönüşüm için atıkları ayrıştırıyor. Yüzde 44, kendisi ve/veya ailesi tarafından israf edilen yiyecek-içecek miktarını azalttığını belirtiyor. Yüzde 36’lık kesim ise geri dönüştürülmüş malzemeden üretilen ambalajları daha fazla tercih ediyor. Tüketicilere göre gıda israfını önlemenin olası başlıca çözümleri; ambalajlarda akıllı fonksiyonların bulunması, örneğin daha kolay boşaltılabilmesi, daha kolay ambalajların geliştirilmesi, ürünlere daha uzun raf ömrü sağlayan ambalajların tasarlanması, güvenle açılıp kapatılabilen ambalajlar geliştirilmesi, her ürünün farklı boyutlar seçeneğinde sunulması olarak öne çıkıyor.

Tüketiciler, Birden Fazla Kullanılabilen Ambalajların Yaygınlaşmasına Sıcak Bakıyor

Tüketicilerin yüzde 60’ı plastikleri, yüzde 56’sı kartonları geri dönüşüm için ayırıyor. Ambalaj özelinde baktığımızda tüketicilerin yüzde 65’i cam şişeleri, %60’ı plastik şişeleri ve %46’sı teneke kutuları geri dönüşüm için ayırıyor. Tüketicilerin yüzde 63’ü, çevresel anlamda duyarlı bir ambalaja sahip ürünler üreten markaları daha fazla tercih edeceğini belirtirken, yüzde 87’si ise birden fazla kullanılabilen ambalajların yaygınlaşmasını olumlu değerlendiriyor.

Karton Ambalajın Güçlü Yanları da Araştırmada Yer Aldı

Araştırmada yer alan bir çarpıcı veri de tüketicinin marka tercihinde markanın çevreye duyarlı iletişiminin yeri konusunda oldu. Bu kapsamda tüketicilerin yüzde 86’sı, bir markanın çevresel konular hakkında konuştuğu takdirde ürünlerini satın almaya daha istekli olacaklarını söylüyor. Tüketicilere göre karton ambalajın çevreye duyarlılık bakımından diğer ambalaj çeşitleri anlamında güçlü yanları ise kolayca ezilip atık hale getirilebilir olması, biyoçözünür olması, geri dönüştürülmüş materyalden üretilebiliyor olması, biyoçeşitlilik üzerinde olumsuz etkisinin düşük olması, bitki bazlı malzemeyle üretilmesi olarak sıralanıyor.

Kaynak: HORECA Trend ve Tetra Pak

Devamını Oku

Sürdürülebilirlik

Koroplast ve CSR Plastic’ten Sürdürülebilirlik İçin Stratejik İş Ortaklığı

Türkiye’nin lider ve sorumlu markası Koroplast, çevresel sürdürülebilirlik alanlarında hayata geçirdiği başarılı iş ortaklıklarına bir yenisini daha ekledi. Teknolojik alt yapısı ve yüksek endüstri standartlarıyla Koroplast; Türkiye’nin en gelişmiş plastik geri dönüşüm tesisine sahip CSR Plastic ile gerçekleştirdiği stratejik iş ortaklığı kapsamında çöp torbalarında geri dönüştürülmüş ham madde kullanımını 2024 yılında yüzde 35’e çıkartmayı hedefliyor.

Yayınlandı

on

Güçlü Ar-Ge yatırımlarıyla sektörün ilklerini tüketicilerle buluşturan Koroplast, 15.500 ton ekstrüzyon kapasitesi ve son teknolojiyle donatılmış 100’den fazla makine ve yardımcı hatlar ile tüketicilerin ihtiyaç ve beklentilerine yönelik ürünler üretiyor. Çöp torbası, pişirme, saklama ve temizlik kategorilerinde 100’ün üzerinde geniş ürün yelpazesiyle her alanda tüketicilerin hayatını kolaylaştırıyor.

Tüm sürdürülebilirlik projelerini “Yaşanılabilir Bir Dünya Birlikte Kolay” çatı söylemi altında birleştiren Koroplast, çevresel sürdürülebilirliğin farkındalığını arttıracak çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda stratejik iş ortaklığına bir yenisini daha ekleyen Koroplast, 30.000 m² alana sahip tesiste tehlikesiz atık toplama ve geri dönüşüm faaliyetlerini yürüten CSR Plastic ile yeni projeler üretmek üzere düğmeye bastı.

Bulunduğu sektörlerde güçlü olan iki şirketin döngüsel ekonomiye katkı sağlayacak iş ortaklığı kapsamında Koroplast; CSR Plastic’in gelişmiş teknolojilerle donatılmış tesisinde geri dönüştürdüğü plastikten elde ettiği ham maddeyi alarak, teknolojik alt yapısı ve gelişmiş endüstri standartlarıyla çöp torbası üretiminde kullanacak.

Koroplast Operasyon Direktörü Ersen Yılmaz, “43 yıllık bilgi birikimimiz, teknolojik donanımımız, uzman satış ve pazarlama kadromuzla sektörün öncü markasıyız. Sunduğumuz yeniliklerle sektöre liderlik ediyor, tüketicilerin hayatını kolaylaştırıyor aynı zamanda çevreye ve topluma karşı sorumluluklarımızı da yerine getirmek için birçok iş ortaklığı ve proje yürütüyoruz. Bu doğrultuda CSR Plastic ile döngüsel ekonomiye katkı sağlayacak ortak amaçlar dahilinde bir araya geldiğimiz için oldukça heyecanlıyız. Bu iş ortaklığı kapsamında çöp torbalarımızı yakın zamanda %100 geri dönüştürülmüş ham maddeden üretebilecek; hedefimiz doğrultusunda da 2024 yılında geri dönüştürülmüş ham madde kullanımımızı %35 seviyelerine çıkartacağız. Aynı zamanda hedef ihracat pazarımız olan Avrupa’da, regülasyonların zorunlu kıldığı sertifikalı geri dönüştürülmüş ham madde kotalarına karşı uyum sağlayan bir şirket olurken bu sayede de ihracat pazarlarındaki rekabetçi konumumuzu güçlendirme fırsatımız olacak” dedi.

Türkiye’nin En Gelişmiş Plastik Geri Dönüşüm Tesisine Sahip CSR Plastic

CSR Plastic, ayrıştırma ve su arıtma tesislerinin yanı sıra laboratuvarında gerçekleştirdiği yeniliklerle yarının dünyasını hedef alan çalışmalar hayata geçiriyor. Atık yönetimi ve geri dönüşüm faaliyetlerinde verimlilik, yerel ve uluslararası mevzuatlara uyum ile çevreye saygılı faaliyet açısından bir operasyonel mükemmellik örneği taşıyor. Döngüsel ekonomi modellerine

katkı sağlayan güçlü bir altyapıya ve bilgi birikimine sahip olan CSR Plastic’in yenilebilir enerji kaynaklarına yönelik yatırımları ve su tüketimini minimize ettiği arıtma tesisi bulunuyor. Fiziksel ve kimyasal arıtma ile yıkama sürecinde kullanılan atık sular, Entegre Atıksu Arıtma Tesisi’nde arıtılıp kapalı döngü içerisinde sürekli olarak kullanılıyor ve tesisler sıfır atıksu deşarjıyla çalışıyor.

Sürdürülebilir bir dünya için atıkların azaltılması ve geri dönüşümün önemli olduğunu belirten CSR Plastic Genel Müdürü Ali Sarp Bingöl, “Sektöründe lider firma olan Koroplast ile aynı amaçta buluştuğumuz ortak projeler üretmekten mutluluk duyuyoruz. Çevresel sürdürülebilirliği her daim odak noktamıza alarak, stratejik iş ortaklığımızı daha da ileriye taşımayı hedefliyoruz. Türkiye’nin en gelişmiş geri dönüşüm tesisimizle endüstri standartlarını yükseltmeyi ve sektördeki diğer şirketlere de çevre dostu uygulamaları hayata geçirmesi için örnek olmayı amaçlıyoruz” diye ekledi.

Kaynak: HORECA Trend ve Koroplast, CSR Plastic

Devamını Oku

Popüler Haberler

Copyright © 2023 Orbis Medya Bilgi ve İletişim Teknolojileri Ltd. Şti. Her hakkı saklıdır. Web sitemizdeki haber, makale ve içeriklerin her hakkı saklıdır.
İçeriklerimizin izinsiz kullanımı halinde yasal işlem başlatılacaktır.