Dubai Çikolatası Mı Türk Malı Mı? | HORECA TREND
Takip edin!

Çikolata

Dubai Çikolatası Mı Türk Malı Mı?

Dubai Çikolatası olarak adlandırılan ve Türkiye’de bu isimle yaygınlaşan çikolata son dönemde gündemden düşmüyor. Kullanılan malzemelerin çoğunun Türkiye’ye has malzemeler olduğunu ve geleneksel Türk mutfak kültürünün parçası olduğunu söyleyen uzmanlardan itirazlar da yükseliyor.

Yayınlandı

on

Bir süredir yeni bir ürün, yeni bir lezzet gibi lanse edilen ve Dubai Çikolatası olarak tanıtılan ürünün aslında Türk baklavasından esinlenerek şekillendirilmiş, Türkiye’de üretilen kadayıf, fıstık ve tahin ile birleştirilen ve zaten uzun zamandır üretimi olan bir lezzet olduğunu söyleyen Gıda Mühendisi Yeşim Tekin, Dubai ürünü gibi lanse edilmesinin doğru olmadığını söyledi.

Geleneksel çikolata üretimi yapan Gıda Mühendisi Yeşim Tekin, Türk mutfağına has çok özel lezzetlerin zaman içerisinde farklı ülkeler tarafından sahiplenilmesini hatırlatarak, “Kendi kültürümüze, geleneklerimize ve mutfak kültürümüzün ana unsurlarına sahip çıkmalıyız. Çikolata tüm dünyada üretilen bir ürün olmasına rağmen kadayıf, baklava gibi lezzetler Osmanlı’dan günümüze süregelmiş lezzetlerdir. Baklavadan esinlenerek, tahin ve fıstık kullanılarak yapılan çikolataya ise Dubai Çikolatası demek yemek kültürümüze haksızlık olur” dedi.

Dubai’de yaşayanların bile Dubai Çikolatası diye bir üründen haberleri olmadığını ancak Türkiye’de bu ismin yaygınlaştığını belirten Tekin şu bilgileri verdi:

“Ülkemizin geçmişten bugüne gelen çok özel lezzetleri ve önemli bir mutfak kültürü var. Bize ait çok sayıda lezzeti başka ülke mutfakları sahiplendi. Bunları unutmamalı, mutfağımıza da mutfak geleneklerimize de sahip çıkmalıyız. Biz çikolata üretimine başlarken geleneksel çikolata diye yola çıktık. Baktık ki en iyi fıstık, badem, kuru üzüm, incir zaten bizim ürünlerimiz. Bir de geleneksel yöntemleri kullanınca inanılmaz ürünler çıkıyor ortaya. Bunları farklı bir ülke üretimiymiş gibi gösterme çabası kötü niyetli olmasa da bizim mutfak kültürümüze ve öz değerlerimize zarar vermek anlamına geliyor.”

Benzer şekilde lokumun da ana vatanının Türkiye olduğunu ifade den Tekin, “15. yüzyıldan bu yana Anadolu’da var olan ve dünyaya da Türk Lokumu olarak ün salan lokumun naneli, güllü pek çok çeşidi olduğu gibi baklava ve kadayıf da üstü çikolata da kaplansa bizim mutfağımızın bir ürünüdür” dedi.

Geleneksel lezzetlerimizi korumak dışında fiyat unsuruna da değinen Tekin, özellikle çocukların sevdiği, merak ettiği ama yüksek fiyatı ile herkesin erişmesinin de kolay olmadığı bu ürüne Dubai ürünü denildiğinde fiyatının artmasına da yol açtığını hatırlattı.

Kaynak: HORECA TREND ve Yeşim Tekin

Devamını Oku
Reklam
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çikolata

Çikolata Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz, Saklama Koşulları Nasıl Olmalı?

Yeni yıl yaklaşırken sevdiklerine tatlı sürprizler yapmak isteyen tüketiciler için çikolata güçlü bir alternatif oluşturuyor. Uzmanlar, çikolata alırken dikkat edilmesi gerekenlerin başında “güvenilir ürünler” unsurunun geldiğini söyleyerek, doğru saklama koşulları oluşturmanın da önemini vurguluyor.

Yayınlandı

on

Özel günlerin vazgeçilmezi olan çikolata, yeni yıl yaklaşırken de tüketicilerin hediye tercihlerinde ilk sıralarda geliyor. Hem bireysel hem de kurumsal hediyeliklerde sıkça tercih edilen çikolatanın tüketimi, yılbaşı gibi zamanlarda daha fazla artıyor. Sevdiklerine yeni yıl hediyesi olarak verilen, kurumsal hediyelerin de başında gelen çikolata bazen hemen tüketilmeyip özellikle ikramlık olarak görülerek uzun süre muhafaza edilmeye çalışılıyor. Uzmanlar, çikolatanın hemen tüketilmeyecekse, özellikle de hediye ya da ikramlık olarak sunulacaksa satın alırken özenli bir seçim yapılması ve saklama koşullarına dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor. 

“Albenili, Süslü Ambalajlar Tüketiciyi Yanıltmamalı”

Yeni yıla sayılı günler kala sıkça tercih edilen çikolatayı alırken ve muhafaza ederken dikkat edilmesi gereken unsurları sıralayan uzmanlar, ambalajın ve süslemelerin yanıltıcı olabildiğini, her şeyden önce çikolatanın üretim tarihinin mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Sektörde 20 yılı aşkın tecrübesi bulunan, geleneksel yöntemlerle yaptığı çikolata ve şekerlemelerle öne çıkan Sial Çikolata’nın kurucusu Gıda Mühendisi Yeşim Tekin, çikolatanın kalitesine, raf ömrüne ve saklama koşullarına ilişkin uyarılarda bulundu.

Saf çikolatanın raf ömrünün uzun olduğunu, ancak içinde kullanılan dolgu malzemelerinin bu süreyi kısaltabileceğini söyleyen Tekin, “İyi, taze bir çikolatanın rengi parlak ve dokusu kusursuzdur. Renginde ve dokusunda bozulmalar varsa muhtemelen o çikolata doğru saklama koşullarında muhafaza edilmemiş ya da çok bekletilmiştir. Kullanılan dolgu malzemeleri içeriğine göre bazen kullanım süresini kısaltabiliyor. Bu yüzden biz özellikle besleyici olmasını da gözeterek tahin, kuruyemiş, kuru meyve gibi doğal dolgu malzemeleri kullanıyoruz ki bunlar da çikolatanın kalitesini ve besleyiciliğini arttırırken raf ömrünü de uzatır” diye konuştu.

“Krema ve Benzeri Dolgu Malzemeleri Yerine Tahin, Kuruyemiş, Kuru Meyve ile Hem Besleyici, Hem de Uzun Ömürlü Olur.”

Çikolatada kremanın bulunduğu dolgu malzemeleri kullanıldığında raf ömrünün 15 günlere kadar düştüğünü belirten Tekin, “Saf çikolatayı kullanıyorsanız bozulması çok nadir görülen bir durumdur, sade çikolata kullanıldığında 1 seneden fazla muhafaza edilebilir. Ama dolgulu çikolatalarda durum böyle olmuyor. Özellikle içerisinde kremanın bulunduğu bir dolgu maddesi kullanıldıysa o çikolatanın raf ömrü 15 günlere kadar düşmüş oluyor. O yüzden biz kremalı dolguları çok tercih etmiyoruz. Çünkü biz tesisimizde doğru saklama koşullarında saklayabiliyoruz, çikolata kutusunun içerisine tavsiye edilen tüketim tarihini de yazıyoruz. Ancak tüketici bazen satın aldığı çikolatanın son kullanma tarihini gözden kaçırabiliyor. Tüketicilerin herhangi bir sıkıntı yaşamaması için kremalı dolguları çok tercih etmiyoruz. O yüzden biz biraz daha kuruyemişli, kuru meyveli ürünleri tercih ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Saklama Koşulları Önemli…”

Çikolatayı doğru saklama koşullarında muhafaza etmenin önemine dikkat çeken Tekin, şu uyarılarda bulundu:

“Çikolatayı nem almayacak bir ortamda, oda sıcaklığında saklamak gerekiyor. Çikolatada ideal sıcaklık 18-20 derece arasındadır. Eğer çikolatanın içerisinde kremalı dolgu varsa çok daha soğuk bir ortamda saklamak gerekir. Tüm bunların yanı sıra çikolata kokuya çok hassastır, koku olan bir ortamda olmaması gerekiyor. Örneğin çok yoğun bir kahve kokusunun olduğu yerde saklanırsa direkt o kahve kokusunu çeker. Ahşap kutuda çikolata da çok tercih edilmemeli, çünkü ahşabın kokusunu da hemen alır. Aynı şekilde havalandırılmamış ambalajlarda da aynı sıkıntı yaşanabilir. Koku, nem ve ışık, çikolatayı saklarken en büyük etkenler olarak karşımıza çıkıyor.”

Çikolata alırken dikkat edilmesi gereken hususlara da değinen Tekin, “Çikolatayı muhakkak güvenilir yerlerden almak gerekiyor. Tüketicilerin hammadde kalitesinin nasıl olduğuna, içerisinde kullanılan malzemenin doğal olup olmadığına dikkat etmesi gerekiyor. Çikolatanın kalitesi çok önemli… Çünkü maliyetleri düşürmek için kakao tozu yerine farklı tozlar ya da kakao yağı yerine farklı yağlar kullanılabiliyor” dedi. 

Kaynak: HORECA TREND ve Sial Çikolata

Devamını Oku

Çikolata

Godiva Çikolata Şefi Ilse Wilmots İstanbul’da Sıra Dışı Lezzetlere İmza Attı!

GODIVA’nın dünyadaki üç şefinden biri olan Ilse Wilmots, dört gün boyunca İstanbul’daki GODIVA CAFE’lerde çikolata severlerle buluştu!

Yayınlandı

on

Dünyanın önde gelen premium çikolata markası GODIVA, çikolata tutkunlarını GODIVA’nın dünyadaki üç şefinden biri olan Şef Ilse Wilmots ile bir araya getirdi.

Akasya Acıbadem, İstinye Park, Emaar AVM ve son olarak Zorlu Center GODIVA CAFE’de gerçekleştirilen tadım etkinliklerinde Şef Ilse Wilmots Godiva’nın lezzetlerini ziyaretçiler için hazırladı.

Dört gün boyunca ziyaretçiler kendileri için hazırlanan eşsiz tarifleri deneyimlediler ve bu lezzetlerin yapım aşamalarına şahit oldular. Etkinlikte lezzetli ve klasik GODIVA reçetelerine ek olarak tahinli ve Türk kahveli çikolata, Antep fıstığı ve kadayıf dolgulu sütlü çikolatalı trüf gibi yerel lezzetler de sunuldu.

Şef Ilse Wilmots’un hazırladığı Godiva Çikolata tarifleri:

  • Fındık tozu ile kaplı bitter çikolatalı ve tahinli ganaj
  • Kakao tozu ile kaplı bitter çikolatalı ve Türk kahveli ganaj
  • Kakao tozu ile kaplı ve siyah zeytin granülü içeren bitter çikolatalı ganaj
  • Antep fıstığı ve kadayıf dolgulu sütlü çikolatalı trüf
  • Kuruyemişlerle süslenmiş Godiva çikolatalı ganaj ve fındık praline ile doldurulmuş bitter çikolata kupları.

Kaynak: HORECA TREND ve GODIVA

Devamını Oku

Çikolata

Çikolatanın Ötesinde: Callebaut’dan Üç Şehirde Sıra Dışı Bir Deneyim

100 yılı aşkın deneyimiyle dünyanın en iyi Belçika çikolatası olan Callebaut, Van Houten’in eşsiz sıcak çikolatasını Türkiye’nin üç farklı şehrinde tanıtarak çikolata profesyonellerine yoğun ve gerçek çikolata lezzeti sunan benzersiz bir deneyim yaşattı.

Yayınlandı

on

5-6-7 Kasım tarihlerinde çikolatanın büyülü dünyasını sırasıyla Ankara, Konya ve Kayseri’ye taşıyarak çikolata tutkunlarını ve sektördeki profesyonelleri sıra dışı bir lezzet deneyimiyle buluşturan Callebaut, her biri eşsiz birer şölen niteliğindeki bu etkinlik serisinde, 200’ü aşkın seçkin katılımcıyı ağırladı. Etkinliklerde, çikolatanın içeceklerde kullanımının sanatı üzerine incelikli bilgiler sunulurken, Callebaut’un piyasaya yeni sunduğu Van Houten markalı sıcak çikolatanın tanıtımı yapıldı.

Van Houten’in geleneksel sıcak çikolata anlayışını kökten değiştiren en çarpıcı özelliği, klasik toz form yerine öğütülmüş çikolata olarak sunulmasıydı. Bu fark, içeceğe gerçek çikolatanın zenginliğini katarken, yoğun, kadifemsi bir doku ve daha saf, dolgun bir çikolata lezzeti sağladı. Van Houten’in bu eşsiz deneyimi, konuklarda unutulmaz bir tat bırakırken, katılımcılardan tam not aldı.

Etkinlik kapsamında klasik sütlü sıcak çikolatanın yanı sıra sütlü soğuk çikolata, portakal aromalı sütlü sıcak çikolata, beyaz sütlü sıcak çikolata ve bal kabağı aromalı beyaz sütlü çikolata gibi rafine tatlarla zenginleştirilmiş özel tarifler de sunuldu. Çikolatanın büyüsünü soğuk içeceklere de taşıyan Callebaut, sütlü soğuk çikolata, beyaz çikolatalı limonata, Ruby çikolatalı limonata ve crispearls bombom içeren mocha gibi özgün ve ferahlatıcı seçeneklerle konuklarına çok yönlü bir lezzet şöleni yaşattı.

Bu unutulmaz etkinliklerde Callebaut, yalnızca içeceklerle sınırlı kalmayarak Ruby2 isimli yepyeni ürününü de tanıttı ve kahve dükkanları için özel olarak hazırlanan atıştırmalık önerilerini sergiledi. Kakao kaplı hurma topları, krep kırıklı sable kurabiye, sütlü dubia trüf ve mendiant gibi özenle hazırlanan bu atıştırmalıklar, kahve ve çikolata profesyonellerini adeta büyüledi.

Kaynak: HORECA TREND ve  Callebaut

Devamını Oku

Popüler Haberler

Copyright © 2025 Orbis Medya Bilgi ve İletişim Teknolojileri Ltd. Şti. Her hakkı saklıdır. Web sitemizdeki haber, makale ve içeriklerin her hakkı saklıdır.
İçeriklerimizin izinsiz kullanımı halinde yasal işlem başlatılacaktır.