Çevre ve Doğa Dostu Sürdürülebilir Restoranlar… | HORECA TREND
Takip edin!

Sürdürülebilirlik

Çevre ve Doğa Dostu Sürdürülebilir Restoranlar…

Çevre dostu ve sağlıklı yaşam bilincinin artmasıyla birlikte restoranların sürdürülebilir olmasını bekleyen son tüketicilerin sayısı hızla yükseliyor. Artık tüketiciler restoranları değerlendirirken menü, fiyat ve ambiyansın yanı sıra doğaya ve çevreye karşı sergilediği duruşu da dikkate alıyor. Hal böyle olunca bu beklentiyi cevap olarak sürdürülebilir restorancılık trend haline gelirken, bu anlayışı benimseyen işletmeler tüketicinin gözünde bir adım öne çıkıyor.

Published

on

Bu zamana kadar bireysel olarak ele aldığımız sıfır atık prensipleri artık kişisel mutfaklarımızın çıkıp restoranlara da taşınmış durumda… Sıfır atık gustosunu benimseyen restoranlar için en önemli konular arasında ise bitki bazlı yiyeceklerin ağırlıkta olduğu menüler, kullanılan malzemelerin yerel üreticiler tarafından üretilmiş olması ve mevsimselliği dikkate alan tercihler yapılması yer alıyor.  Restoranda sürdürülebilirlik ise gıda işinin gezegene olan etkisini sürdürülebilir tarım, karbon ayak izi, tedarik zincirinin kısaltılması, yemek artıkları, paketleme, enerji tüketimi, geri dönüşüm ve benzeri konuları işaret ederek minimize etmek üzerinden şekilleniyor. Restoranlar için geliştirdiği özel bir yazılım ile rezervasyon süreçlerini ve restoran yönetimini teknoloji ile buluşturan Rezervem, çevre ve doğa dostu sürdürülebilir restoranları sıralıyor. 

Yeşil Michelin Yıldızı Ödülünün Sahibi Neolokal…

Geleneksel Türk mutfağını modern teknikler ve yenilikçi bakış açısı ile birleştirerek ortaya rafine ve yeni bir algı çıkaran Neolokal; dürüst yemeği toprak anadan ilham, geleneklerinden örnek alarak tasarlayıp misafirlerine sunmayı amaçlıyor. Bunu yaparken de geleneksel tarifleri ince ayrıntıları ile inceleyerek, tüketilmediği için yok olmaya yüz tutmuş ürünlerle harmanlıyor. Geçtiğimiz günlerde dünyanın en saygın restoran değerlendirme sistemlerinden Michelin Guide İstanbul’da lezzet müfettişlerinin oylamasıyla ilk beş restoran arasına girmeyi başaran Neolokal, daha sürdürülebilir bir gastronomi anlayışına sahip restoranlara verilen Yeşil Michelin Yıldızı ödülünü de bünyesine kattı. Yüzyıllardır bilinen geleneksel yemeklerimizin yeniden yaratılıp, gelecek nesillere aktarmak amacıyla yola çıkılan Neolokal’de servis edilen her lezzet ise yanında açıklayıcı bir notla geliyor.

Vino Locale Menüsünü Mevsiminde Tüketim İlkesiyle Hazırlıyor

Urla, Kuşcular Köyü’nde doğanın kalbinde misafirlerini ağırlayan Vino Locale; sunduğu lezzet deneyimi ile misafirlerini doğa ve mevsim tatlarıyla buluşturuyor. Mekanın kurucuları her detayı ile yakından ilgilenen Seray ve Ozan Kumbasar çifti… Bölgenin ilk şef restoranı olan mekan; asırlık zeytin ağaçları, enginar tarlaları ve üzüm bağlarının tam ortasında konumlanıyor.  Yörenin doğasına zarar vermeme duyarlılığı ile hareket ederek, ilk günkü heyecanıyla misafirlerini ağırlayan mekan, bölgenin zengin yemek kültüründen aldığı ilhamla; yenilikçi lezzetleri ve konforu benzersiz bir ambiyansta bir araya getiriyor. Şef Ozan Kumbasar’ın imzasını taşıyan Vino Locale menüsü; Ege’nin toprağından ve bereketinden beslenen bir Akdeniz Mutfağı… Yerel üreticilere ve lokal lezzetlere bol miktarda yer verilen menü; mevsimsel olarak her ay yeniliklerle hazırlanıyor. Sürdürülebilir tarım uygulamalarını benimseyerek, her yemeğin etik kaynak kullanımına dayanmasını sağlayan restoran, Yeşil Michelin Yıldızı ödülünün de sahibi oldu.

Grandma’s Wonderland The Barn, Çevre Dostu Lezzet Serüveni Sunuyor

Advertisement

Çiftlikten sofraya sürdürülebilirliğe olan bağlılığı ve sıfır atık yaklaşımı ile yıla çıkan Grandma’s Wonderland The Barn, Şef Buğra Özdemir’in hazırladığı menü ile çevre dostu eşsiz lezzet deneyimi yaşatıyor. Anadolu Mutfağı’ndan izler taşınan menü hazırlanırken kullanılan sebze ve meyveleri bahçesinde ata yadigarı tohumlardan yetiştiren restoran; et ve süt ürünlerini Trakya yöresi meralarından, deniz ürünlerini Silivri limanından, bitki çaylarını bahçesindeki aromatik bitkilerden temin ediyor. Verimliliğe odaklanarak sürdürülebilir enerji kaynaklarından yararlanan Grandma’s Wonderland The Barn,  geri dönüştürülebilir malzemeleri titizlikle seçiyor. Üretim süreci boyunca sürdürülebilir gastronomiyi savunan restoran, yerel üreticilerin potansiyelini artırmayı ve bölgesel çiftçilerle uzun vadeli ortaklıklar kurmayı önemsiyor. 

TURK Fatih Tutak Mevsiminin En Özel Malzemeleriyle Lezzet Şöleni Sunuyor

Türk kültürünün ve mutfağının güçlü temsilcisi TURK Fatih Tutak, Aralık 2019 yılından bu yana misafirlerini Now Bomonti’de karşılıyor. Dünya seyahatleri sırasında edindiği tecrübelerle, geleneksel Türk tatlarını yeniden yorumlayan Tutak, reçetelerinde doğanın sunduğu mevsiminin en özel malzemelerini kullanırken sürdürülebilirliğe de güçlü bir vurgu yapıyor. Mikro mevsimlik ilkesine olan sadakatini her daim diri tutan Tutak, malzemelerini ise yerel çiftçiler, balıkçılar ve zanaatkar üreticilerden tedarik ediyor. Sıfır atık ilkesini benimsemesi, fermantasyon ve kuru olgunlaştırma gibi koruma tekniklerinin kullanımını önemsemesi, Tutak’ın sürdürülebilirlik konusuna ne denli değer verdiğini gözler önüne seriyor. Türk mutfağının geleneksel lezzetlerini, köklerinden uzaklaşmadan adeta sanat eseri titizliğiyle hazırlayan Şef Tutak, Michelin Guide İstanbul’da iki yıldızla ödüllendirildi.

Od Urla Mevsimlik Malzemeleri Tarladan Sofraya Taşıyor

Urla’daki 17 dönümlük zeytinliğini butik otel ve restorana dönüştüren Od Urla, doğa içinde “fine dining” deneyimi sunuyor. Konuklarına tamamen Ege ürünleriyle hazırlanan reçeteler sunan ve mevsimlik malzemeleri tarladan sofraya taşıyan Od Urla,  her ay mevsimine göre değişen lezzetlerle, yeni bir menü sunuyor. Tariflerini doğayla harmanlayan mekan, kendi tarla ve bahçelerinde yetişen sebze ve meyvelerden, yine kendi bahçesinden elde ettiği zeytinyağlarından faydalanıyor. Ayrıca yalnızca yakın köylerdeki lokal çiftçiler ve balıkçılarla çalışan Od Urla, ismini de ilhamını da ateşten alarak lezzetlerini odun ateşinde pişiriyor. 

Rezervem Gastronomiye Değer Katan Restoranları Teknoloji ile Buluşturuyor

Restoranlar için geliştirdiği özel bir yazılım ile geleneksel yöntemlerin aksine rezervasyon yönetimini teknolojiyle bir araya getiren Rezervem, yeme-içme deneyimini kusursuz bir noktaya taşıyor. Gelecek nesil teknolojilerini bugünden rezervasyon sistemlerine entegre eden şirket, güçlü yazılım alt yapısı ile restoranların geleceğine profesyonel bakış açısıyla yön veriyor.  Michelin yıldızlı ve fine dining restoranları sisteme dahil eden Rezervem, yakın zamanda B2C alanında da hizmet vermeye hazırlanıyor. “Misafirperverliğin Geleceği” sloganıyla yola çıkan ve şu an 140’tan fazla restoran ve otele teknolojik çözümler sunan Rezervem, kişiselleştirilebilir hizmet anlayışı ve kalıcı çözümleriyle restoranların verimliliğini artırıyor. Misafirlerden geri bildirim alınmasına da imkan sunan Rezervem, misafirlerin tüm restoran yolculuğunun detaylıca analiz edilmesini sağlıyor. Restoranların korkulu rüyası no show için finansal araçlar sağlayan şirket, restoranların verimliliğini ciddi oranda artırıyor. Aynı zamanda rezervasyon ve doluluk planlamalarını sistematize ederek, restoran gelirlerinin artmasında büyük katkı sunuyor. Rezervem; misafir yaklaşımlarını takip etme, misafir memnuniyetini yükseltme, misafir beklentilerini ölçme, data yönetimiyle doğrudan marketing olanağı, misafir deneyimi üzerine kontrol ve strateji geliştirme gibi birçok alanda da restoranlara hizmet sunuyor. 

Advertisement

Kaynak: HORECA TREND ve Rezervem

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sürdürülebilirlik

Agrotermal, Türkiye’de BRC Belgesi Alan İki Seradan Biri Oldu 

Yediyol Holding’in lider markalarından Agrotermal, Türkiye genelinde BRC (British Retali Consortium) Belgesi almaya hak kazanan iki seradan biri olduğunu duyurdu. Bu önemli başarı Agrotermal’in yenilikçi ve çevreye duyarlı üretim anlayışının bir yansıması olarak öne çıkıyor.

Published

on

Agrotermal, jeotermal ısıtmalı teknolojik seralarında kalite ve güvenilirliği artırmayı hedefleyen standartlarla üretim yaparak hem yerel hem de uluslararası pazarlarda rekabetçi bir konum elde etmiştir. BRC Belgesi, gıda güvenliği ve kalitesini belirleyen önemli bir sertifikasyon sistemidir. Bu sertifika, Agrotermal’in ürünlerinin uluslararası pazarda yüksek standartlara uygun olduğunu göstermektedir.

Yediyol Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Şuheyp Mendi, Agrotermal’in sürdürülebilir ve çevre dostu üretim anlayışını benimsemesinin yanı sıra kaliteye de önem verdiğini belirtti. BRC Belgesi’nin bu kararlılığın bir göstergesi olduğunu vurgulayan Mendi, ürün kalitesinin müşteri taahhüdünün temelini oluşturduğunu ifade etti. Uluslararası standartlara uyumun global pazarda kabul görmeyi ve ihracat süreçlerini kolaylaştırmayı sağladığını, böylece rekabet avantajlarını pekiştirdiğini belirtti. Müşteri memnuniyetine olan bağlılıklarının, kaliteli hizmetle desteklenerek riskleri azalttığını ve güveni artırdığını sözlerine ekledi.

Agrotermal, Türkiye’nin tarım sektöründe global ölçekte tanınan bir marka olma yolunda kararlılıkla ilerlemektedir. Şirket, yenilikçi ürünleri ve çevre dostu üretim yöntemleri ile tüketicilerine kaliteli ve güvenilir gıda sunmayı amaçlamaktadır. Gelişmiş teknolojileri kullanarak tarım süreçlerini optimize etmekte ve verimliliği artırmaktadır. Bu sayede, hem yerel hem de uluslararası pazarda rekabetçi bir avantaj elde etmekte ve tüketicilerin sağlıklı ve doğal ürünlere olan talebini karşılamaktadır. Agrotermal, sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda tarım sektöründe örnek bir lider olma vizyonunu sürdürmektedir.

Kaynak: HORECA TREND ve Yediyol Holding

Continue Reading

Sürdürülebilirlik

10. Sürdürülebilir Gıda Zirvesi 21-22 Kasım Tarihlerinde Düzenleniyor 

Sürdürülebilir Gıda Zirvesi, 10’uncu yılında “Gıdanın Geleceği için Dönüşüm” temasıyla 21-22 Kasım tarihlerinde düzenlenecek. TÜGİS ve Sürdürülebilirlik Akademisi’nin iş birliğiyle gıda sektörü, akademi ve iş dünyasından isimleri bir araya getirecek olan zirvede; gıda ekonomisinden inovasyona, yapay zekada rejenaratif tarıma kadar tedarik zinciri dönüşümüne dair birçok konunun ele alınması ve sürdürülebilir gıda sistemlerine yönelik ortak vizyon ve strateji geliştirilmesi hedefleniyor.

Published

on

Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS) ve Sürdürülebilirlik Akademisi’nin birlikte düzenlediği Sürdürülebilir Gıda Zirvesi, 10. yılında gıda sektörünün tüm paydaşlarını bir araya getirerek gıdanın sürdürülebilir geleceğini mercek altına almaya devam ediyor. Zirve,  “Gıdanın Geleceği için Dönüşüm: İnsan ve Gezegen için Tasarım” temasıyla 21-22 Kasım tarihlerinde İstanbul Swissotel’de gerçekleşecek.

Gıda Zinciri Yeniden Tasarlanmalı

Zirvede gıdanın nasıl üretildiği, taşındığı, işlendiği, paketlendiği, pazarlandığı ve tüketildiğinin yeniden düşünülerek tüm gıda zincirinin yeniden tasarlanmasına yönelik ortak vizyon ve strateji geliştirilmesi hedefleniyor. Gerçekleşecek zirve gıda sanayicileri ve tedarikçileri, perakendeciler, şefler, finans ve akademi dünyasından isimler, start uplar, yatırımcılar ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri de dahil olmak üzere sektörün tüm paydaşlarını bir araya gelecek.

Gıda Ekonomisi ve Sürdürülebilir Finans, Beslenmede Değişim ve Deneyim, Rejeneratif Tarım, İnovasyon ve Yapay Zeka, Horeca Dönüşümü gibi zirve için belirlenen ana kulvarlarda vizyon ve öngörüleri paylaşacak olan konuşmacılar interaktif salonlarda katılımcılarla bir araya gelecek. Ayrıca oluşturulan deneyim alanlarında yenilikçi ürün tadımları da gerçekleştirilecek.

“Geleceğin Gıda Stratejileri İçin Önemli Bir Platform”

Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS) Başkanı Kaan Sidar “BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün açıkladığı veriler artan dünya nüfusunu beslemek için yaklaşık 25 yılda gıda üretiminin yüzde 60 oranında artması gerektiğini ortaya koyuyor. Sınırlı kaynaklar ve iklim krizinin etkileri gözetildiğinde dünya nüfusunu besleyecek miktarda gıda üretiminin ancak gıda sistemlerimizi yeniden tasarlayarak mümkün olabileceğini görüyoruz. Bu yıl onuncusunu düzenlemekten gurur duyduğumuz Sürdürülebilir Gıda Zirvesi’nin sürdürülebilir gıda üretimi ve geleceğin gıda stratejilerini birlikte oluşturmak için önemli bir platform olacağına inanıyorum.” dedi.

Advertisement

Etkinliğin ev sahiplerinden Sürdürülebilirlik Akademisi Başkanı Semra Sevinç, gıda sektörünün toplum için sadece güvenli ve lezzetli ürünler üretmesi değil, aynı zamanda daha yeşil bir gezegene, daha sağlıklı yaşama ve gelişen bir ekonomiye de katkıda bulunmasını sağlayan fikirleri, yenilikleri ve politikaları destekleyerek sürdürülebilir bir gıda sistemine geçişin hızlandırılması gerektiğini ifade ederek “TÜGİS ile birlikte düzenlediğimiz Sürdürülebilir Gıda Zirvesi’nde insan ve gezegen için tasarım yaklaşımıyla, gıdanın geleceğini konuşacağız. Sürdürülebilirlik ve kollektif fayda odaklı zirvemizin gıda sektörü için kalıcı ve olumlu değişimler meydana getirmesini hedefliyoruz.” dedi.

Kaynak: HORECA TREND ve Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS), Sürdürülebilirlik Akademisi

Continue Reading

Sürdürülebilirlik

TÜGİS Dünya Gıda Günü’nde Gıda Hakkı’nın Önemine Dikkat Çekti

Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS), 16 Ekim Dünya Gıda Günü’nde gıda hakkına dikkat çekti.

Published

on

Artan dünya nüfusunu beslemek, yeterli ve güvenli gıdaya erişimi sağlayabilmek için dönüşüme ihtiyaç olduğunu vurgulayan TÜGİS Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Sidar, “Sınırlı kaynaklar ve iklim krizinin etkileri gözetildiğinde dünya nüfusunu besleyecek miktarda gıda üretiminin, gıda endüstrisinin gelişmişliği ve güvenilirliğiyle paralel olduğunu görüyoruz” dedi. Gıda sektörünün en büyük buluşmalarından olan Sürdürülebilir Gıda Zirvesi’ni 21-22 Kasım tarihlerinde İstanbul Swissotel’de gerçekleştireceklerini ifade eden Sidar, gıda hakkı ve sürdürülebilir gıda konusunda farkındalığı artırmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi. 

Artan nüfus, yetersiz beslenme, tarım arazilerinin verimsizleşmesi ve gıda güvenliği konularına dikkat çekmek amacıyla 1981 yılında Birleşmiş Milletler Dünya Tarım Örgütü (FAO) tarafından ilan edilen Dünya Gıda Günü’nde çeşitli kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarının farkındalık yaratma amacıyla çalışmalar gerçekleştiriyor. Bu kapsamdaki çalışmalarını aktaran Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası TÜGİS Başkanı Kaan Sidar, gıda hakkının temel bir insan hakkı olduğuna dikkat çekerek gıda hakkının korunması ve güvenli gıdaya erişimin sağlanması için adımların sürmesi gerektiğini kaydetti.

Yeterli ve Güvenli Gıda İçin Sürdürülebilir Çözümler Şart

BM Gıda ve Tarım Örgütü verileri 2050’de dünya nüfusunun 9,7 milyara ulaşacağını gösteriyor diyen TÜGİS Başkanı Kaan Sidar; “Nüfus artış hızı, gıda güvencesi konusunda somut adımlar atılması gerektiğini ortaya koyuyor. Sınırlı kaynaklar ve iklim krizinin etkileri gözetildiğinde dünya nüfusunu besleyecek miktarda gıda üretiminin, gıda endüstrisinin gelişmişliği ve güvenilirliğiyle paralel olduğunu görüyoruz. Yeterli ve güvenli gıdaya erişim sorununu çözmek için sürdürülebilir gıda sistemlerini hayata geçirmeli, açlık ve yetersiz beslenme ve gıda israfı gibi sorunlara kalıcı çözümler üretmeliyiz.  İklim değişikliği ve sınırlı doğal kaynaklar gibi küresel sorunlar gıda zincirinin her bir halkası üzerine yeniden düşünülmesi gerekliliğini ortaya koyuyor. Ayrıca ortaya konacak çözüm önerilerinin adil olma, kapsayıcılık gibi etik değerlere ve çevreye saygılı olması gerekiyor.” dedi.  

Sürdürülebilir Gıda Zirvesi 10. Yılında! 

TÜGİS Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Sidar açıklamalarında, Sürdürülebilir Gıda Zirvesi’nin sektörün geleceği için düzenlenen en önemli organizasyonlar arasında yer aldığını da ifade etti. Sidar; “Bu yıl onuncusunu düzenlemekten gurur duyduğumuz Sürdürülebilir Gıda Zirvesi’nin, gıda hakkına yönelik farkındalığı artırmak, sürdürülebilir gıda üretimini sağlayacak gıda stratejilerini birlikte oluşturmak adına önemli bir platform olacağına inanıyorum.” dedi.

Advertisement

Etkinliğin ev sahiplerinden Sürdürülebilirlik Akademisi Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Semra Sevinç, Sürdürülebilir Gıda Zirvesi’nde alanında uzman isimlerin katkılarıyla gıdanın geleceğinin konuşulacağını ifade ederek  “Gıda sektörünün toplum için güvenli ve lezzetli ürünler üretmesinin yanında daha yeşil bir gezegene, daha sağlıklı yaşama ve gelişen bir ekonomiye yönelik hizmetlerini desteklemek ve geliştirmek amacıyla gerçekleşeceğimiz zirvenin sektörde kalıcı ve olumlu değişimler meydana getirmesini hedefliyoruz.” dedi.

TÜGİS Hakkında

Ülkemizin ilk işveren sendikalarından TÜGİS, aynı zamanda Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK) kurucu üyesidir. Üyeleri arasında ülkemizin önde gelen gıda üreticilerinin yer aldığı TÜGİS, yarım asrı aşkın süredir Türk gıda sanayiinin gelişmesi ve uluslararası pazarlardaki rekabet gücünün artırılması adına öncü çalışmalara imza atmaktadır. TÜGİS, faaliyetlerine başladığı 1961 yılından bu yana sosyal diyaloğa, çalışma barışına ve gıda sanayiinin gelişimine kesintisiz katkıda bulunan yenilikçi bir sivil toplum örgütüdür. 

Kaynak: HORECA TREND ve TÜGİS

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Popüler Haberler

Copyright © 2024 Orbis Medya Bilgi ve İletişim Teknolojileri Ltd. Şti. Her hakkı saklıdır. Web sitemizdeki haber, makale ve içeriklerin her hakkı saklıdır.
İçeriklerimizin izinsiz kullanımı halinde yasal işlem başlatılacaktır.