Türkiye Gıda Sanayi 2024 Yılında Yaklaşık 160 Milyar Dolar Hacme Ulaştı! | HORECA TREND
Takip edin!

Sivil Toplum

Türkiye Gıda Sanayi 2024 Yılında Yaklaşık 160 Milyar Dolar Hacme Ulaştı!

Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS) Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Sidar, 2024 yılında gıdanın adil paylaşımı ve gıda israfının önlenmesine yönelik öncü çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade ederek, “Küresel iklim değişikliği 2024 yılında da verimliliği etkilemeye devam etti. 

Yayınlandı

on

Gıda Etiği Semineri, Sürdürülebilir Gıda Zirvesi ve webinarlarımız aracılığıyla gıda ekosistemi temsilcilerini bir araya getirerek sektördeki sorunlara çözüm aradık. Yeni nesil aktif işveren sendikacılığının önde gelen temsilcilerinden biri olarak 18 toplu iş sözleşmesinde üyelerimizi temsilen müzakere süreçlerini yürüttük” dedi. Sidar, iklim krizi, dünya genelindeki yüksek faiz oranları ve jeopolitik gerilimlere rağmen Türkiye gıda sanayinin 2024 yılında yaklaşık 160 milyar dolar hacme ulaştığını da kaydetti.

Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası’nın (TÜGİS) Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Sidar, geride bıraktığımız 2024 yılına dair değerlendirmelerde bulundu. TÜGİS olarak yıl boyunca üretimde etik ilkelerin önemine, gıdanın adil paylaşımı ve gıda israfının önlenmesine yönelik öncü çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade eden Sidar, Türkiye gıda sanayinin birçok zorluğa rağmen başarılı bir yılı geride bıraktığını ifade etti.

 “İklim Değişikliği Verimliliği Etkilemeye Devam Etti”

Değerlendirmesinde gıda sektörünün ekonomik zorluklar ve tarımı etkileyen negatif iklim koşulları altında bir yılı geride bıraktığını hatırlatan Kaan Sidar, “Küresel ısınma, dünyada ve ülkemizde tarımsal verimlilikte dalgalanmalara neden olmaya devam etti. FAO verileri de iklim kaynaklı verim kayıplarının gıda fiyatlarına yukarı yönlü baskı yaptığını ortaya koyuyor. Diğer yandan 2023’te başlayan tedarik zinciri toparlanması 2024’te kısmen devam etti. Ancak dünya genelinde yüksek faiz oranlarının ve jeopolitik gerilimlerin yatırım maliyetlerini yükselttiğini, tarımsal üretim ve gıda sanayine yönelik yeni yatırımları sınırladığını gözlemliyoruz” ifadelerini kullandı.

25 Milyar Dolara Yakın İhracat

Türkiye’nin küresel zorluklara rağmen sahip olduğu geniş ürün yelpazesi ve stratejik konumuyla ihracat potansiyelini koruduğunu kaydeden Kaan Sidar, yerelden globale markalaşma çalışmalarının da gıda sektörünün rekabet gücüne katkı sağladığının altını çizdi. Sidar, “2024 yılını 25 milyar dolara yakın bir ihracatla kapatan gıda sektörü, Türkiye ekonomisinin başat aktörlerinden biri olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Önümüzdeki süreçte gıda sektörünün; teknolojik yenilikleri yakalayabilmesi, mevcut üretim kapasitesini büyütebilmesi ve uluslararası pazarlardaki rekabet gücünü daha da artırabilmesi için yatırım teşviklerine ihtiyaç var. Elbette uygun koşullu finansman desteği de gerekiyor. Bu noktada merkezi yönetimimizin teşvik edici destekleri sürdürmesinin önemini de bir kez daha vurgulamış olalım” dedi.

“Gıda Ekosistemi Temsilcileriyle Ortak Çalışmalar Yürüttük”

TÜGİS olarak gıdanın adil paylaşımına ve israfın önlenmesine yönelik projelerde de öncü olduklarını ifade eden Sidar, “Tarladan sofraya olmak üzere gıda zincirinin her aşamasında sürdürülebilirliğin sağlanması, gelecek nesillerin güvenli ve adil bir gıda sistemine erişimi bakımından hayati önem taşıyor. Bu kapsamda yıl boyunca düzenlediğimiz etkinlikler aracılığıyla gıda ekosistemi temsilcileriyle buluştuk. Gıda Etiği Semineri, Sürdürülebilir Gıda Zirvesi ve webinarlarımız aracılığıyla gıda ekosistemi temsilcilerini bir araya getirerek sektördeki sorunlara çözüm aradık” şeklinde konuştu.

Dezenformasyonla Mücadele Sürecek”

Gıda konusundaki bilimsel gerçekleri doğrudan tüketiciye aktararak, özellikle sosyal medyada yayılan asılsız paylaşımlarla mücadeleye devam edeceklerini de belirten Sidar;  “2024 yılındaki çalışmalarımızı bu yıl da TÜGİS Bilim Kurulu aracılığıyla sürdüreceğiz. Tüketicilerin ürün içeriği, işleme teknolojileri, ambalajlama ve saklama gibi konularda bilgi sahibi olmalarının, alışverişlerinde bilinçli tercihler yapmalarını ve yanıltıcı paylaşımlara itibar etmemelerini sağlayacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.

“Sektörün Aktif Çözüm Ortağıyız”

TÜGİS Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Sidar, yeni nesil aktif işveren sendikacılığının önde gelen temsilcilerinden biri olarak işçi-işveren ve kamu arasında yapıcı diyaloglar ve çözüm odaklı görüşmelerle sektör sorunlarının çözümünde aktif bir rol aldıklarını da vurguladı. Gıda sanayinin önde gelen şirketlerinin toplu iş sözleşmesi süreçlerinde görev aldıklarını ifade eden Sidar, ayrıca Sanayi ve Ticaret Odaları ile Bakanlıklara yaptıkları ziyaretlerle gıda sanayinin güncel durumunu istişare ettiklerini ve sektörün sorunlarını aktardıklarını belirtti.

 “Taklit ve Tağşiş Sorununa Dikkat Çektik”

Sektörde sürdürülebilir üretim, etik prensipler ve tüketici sağlığının önemini sıklıkla vurguladıklarını belirten Sidar, “Gıda üretimindeki taklit ve tağşiş sorunu, mali kaygıların ve yetersiz denetimlerin insan sağlığı ile çevre üzerinde doğrudan tehdit oluşturduğunu ortaya koyuyor. Bu nedenle hem kamu hem de özel sektörün, mevzuat ve yaptırımların caydırıcılığı konusundaki kararlılığa devam edilmesi gerektiğinin altını çizdik” dedi.

Kaynak: HORECA TREND ve Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS)

Devamını Oku
Reklam
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sivil Toplum

Telif Haklarıyla İlgili 40 Yıllık Sorun Çözüldü

T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un himayesinde, TURYİD’in temsil ettiği gastronomi tesisleri ve müzik meslek birlikleri arasında imzalanan ‘Müzik Lisansına İlişkin İş Birliği Protokolü’ ile yeni bir dönem başlıyor. Tarih boyunca süren yemek ve müzik birlikteliği kapsamlı bir uygulama ile modern ve kalıcı bir yapıya dönüşüyor.

Yayınlandı

on

Gastronomi tesisleriyle müzik meslek birlikleri arasında imzalanan protokolle yeni bir dönem başlıyor. Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) üyesi işletmelerin ortalama %70 indirimli tarife bedelleriyle tek elden kolayca müzik lisansı alabilmesini ve telif lisansı kolaylaştıracak olan bu protokolle, restoran, kafe, eğlence tesisi gibi işletmelerin yıllardır süren telif ihtilafları son buluyor, müzik ve gastronomi sektörü kazanıyor.

TURYİD adına konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Demirer,Yemek ve müzik, bedeni besleyen tatlarla, ruhu besleyen müzik ayrılmaz bir ikilidir. Büyük medeniyetlerin kültür mirası olan fresk, mozaik ve minyatürlerinde müzisyenler, rakkaseler güzel, görkemli sofralarla birlikte resmedilir ve böylece damak ve müzik zevkinin tarih boyunca süren birlikteliği gözler önüne serilir. Bugün de Müzik Sektöründe Bağlantılı Haklar (MÜZFED) ve Müzik Sektöründe Eser Sahipleri Federasyonları (MSF) ile derneğimiz TURYİD ve diğer tüm paydaşların Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanımızın öncülüğünde bir araya gelerek başka bir medeniyetin imzaları attık ve uzun yıllardır çözülmeyi bekleyen çok önemli bir sorun çözüme kavuşturduk,” açıklamasında bulundu.

Protokolün, sanatçıların telif haklarını koruyarak, müziğin adil ve sürdürülebilir bir şekilde misafirlerle paylaşılmasına olanak sağladığını belirten Demirer, konuşmasında tüm paydaşlara teşekkür ederken, protokolün, sanatın sürdürülebilirliği açısından kıymetini de belirtti.

Kaynak: HORECA TREND ve Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD)

Devamını Oku

Sivil Toplum

Gastronominin Zirvesinden “TURYİD Kadınlarla Daha Güçlü” Mesajı

Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında, “TURYİD Kadınlarla Daha Güçlü” mesajıyla bir akşam yemeği düzenledi. TURYİD üyelerinden sektörün önde gelen yatırımcı isimlerinin katıldığı ve Develi Nişantaşı’nda gerçekleşen akşam yemeğinde, üyelerin yanı sıra TURYİD işletmelerinde çalışan kadınlar da yerini aldı.  

Yayınlandı

on

TURYİD, gastronomi sektöründeki öncülüğünü faaliyetleriyle göstermeyi sürdürüyor. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Develi Nişantaşı’nda bir akşam yemeği düzenleyen TURYİD, kadın üyelerini ve çalışanlarını bir araya getirdi. “TURYİD Kadınlarla Daha Güçlü” diyerek, sektörde emek veren kadınların önemine dikkat çeken TURYİD, önümüzdeki dönemde kadınlara ve kadın istihdamına yönelik projeleri ile çalışmalarına devam edecek. 

TURYİD adına akşam yemeğinde konuşan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nuri Develi, Dünya Kadınlar Günü’nü sektörde emek veren kadınlarla birlikte kutlamaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, şu sözleri söyledi: “8 Mart, dünyanın her yerinden, her sektörden, her yaştan kadının kazanımlarını kutladıkları bir gün. Türkiye de bu konuda geçmişten günümüze yol kat etmeye devam ediyor. Özellikle sektörümüzde kadın istihdamı ortalamanın üzerinde yer alıyor. Türkiye’de kadınların iş gücüne katılım oranı %32-33 bandındayken sektörümüzde bu oran %42’ye çıkıyor. Dernek olarak bizim de yeni dönemdeki çalışmalarımızla bu oranın daha da iyi yerlere gelmesini umuyoruz.” 

Develi,  “Yurt içinde 3150, yurt dışında 250’nin üzerinde işletme büyüklüğüne ve 6 milyar doları aşan cirosu ile sektöründe %26’lık bölümü temsil eden TURYİD, kadın istihdamı ve sektörde kadınların yeri konusundaki çalışmalarıyla da bu konuya yön verecek,” diyerek derneğin gelecek faaliyetlerinden de bahsetti. 

Kaynak: HORECA TREND ve Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD)

Devamını Oku

Sivil Toplum

Etiketsiz Ürünlerden Uzak Durun!

Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS) Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Sidar, Ramazan ayında merdiven altı üretimin artışına dikkat çekerek tüketicileri uyardı. Sidar, “Fırsatçılar daha cazip fiyatlarla tüketiciyi cezbetmeye çalışsa da, ürünün ambalajında üretim yeri, son kullanma tarihi ve içeriği gibi bilgilerin yer almasına mutlaka dikkat edilmesi gerekiyor” mesajını verdi. 

Yayınlandı

on

Ramazan ayında pek çok kişi ihtiyaçlarını hızlı ve uygun maliyetle karşılamak isterken sağlık açısından risk barındıran gıdalara yönelebiliyor. Bu durum gıda okuryazarlığının önemini bir kez daha gözler önüne seriyor. Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS) Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Sidar, Ramazan ayı boyunca gıda alışverişlerinde daha dikkatli ve bilinçli olunması gerektiğine vurgu yaparak; etiketsiz, içeriği belirsiz ve aşırı ucuz ürünlerin sağlık için oluşturabileceği ciddi tehlikelere yönelik uyarılarda bulundu.

Sağlıklı Yaşam İçin Doğru Gıda Bilgisi Şart!

Gıda okuryazarlığını; gıda ve beslenme hakkında doğru bilgiye ulaşma, bilgiyi anlayıp değerlendirme ve güvenilir gıda tercihlerini günlük hayatımıza yansıtma süreci olarak tanımlayan Kaan Sidar, “Güvenilir gıda bilincinin artması, toplumsal sağlık ve refahın korunması için büyük önem taşıyor. Özellikle aileler çocuklarına küçük yaşlardan itibaren doğru beslenme alışkanlığı kazandırdığında, bu bilinçli tutum ömür boyu sürüyor. Gıda okuryazarı bireyler de hem kendi sağlıklarını hem de toplumun genel sağlığını korumaya katkı sağlayarak sağlıklı nesillerin yetişmesine destek oluyor” ifadelerini kullandı.

Bakanlık Onaylı Ürünler Tüketilmeli

Ramazan ayında sahur ve iftar sofralarında yer alacak ürünlerin seçimi de büyük önem taşıyor. Bu doğrultuda tüketicilerin dikkat etmesi gereken noktaları sıralayan Kaan Sidar, alışveriş yaparken özellikle etiketsiz ve içeriği belirsiz ürünlerden kaçınılması gerektiğinin altını çizdi. Sidar, “Fırsatçılar daha cazip fiyatlarla tüketiciyi cezbetmeye çalışsa da, ürünün ambalajında üretim yeri, son kullanma tarihi ve içeriği gibi bilgilerin yer almasına mutlaka dikkat edilmesi gerekiyor. Aşırı ucuz ürünler de büyük bir risk taşıyor.  Merdiven altı üretimde özellikle tatlı, süt, şarküteri ve et ürünleri gibi temel gıdalarda ciddi sorunlar yaşanabiliyor. Bu nedenle güvenilir markaları ve denetlenmiş işletmeleri tercih etmek, Tarım ve Orman Bakanlığı onaylı ürünleri satın almak büyük önem taşıyor” şeklinde konuştu.

Son yıllarda ‘doğal’ ve ‘organik’ adı altında birçok ürünün satışa çıktığını belirten Sidar, bu ürünlerin gerçekten sağlıklı ve güvenilir olup olmadığını anlamak için menşeini ve sertifikalarını kontrol etmek gerektiğini de vurguladı.

Kaynak: HORECA TREND ve Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS)

Devamını Oku

Popüler Haberler

Copyright © 2025 Orbis Medya Bilgi ve İletişim Teknolojileri Ltd. Şti. Her hakkı saklıdır. Web sitemizdeki haber, makale ve içeriklerin her hakkı saklıdır.
İçeriklerimizin izinsiz kullanımı halinde yasal işlem başlatılacaktır.