Tetra Pak, 25. Sürdürülebilirlik Raporu’nu Yayınladı | HORECA TREND
Takip edin!

Sürdürülebilirlik

Tetra Pak, 25. Sürdürülebilirlik Raporu’nu Yayınladı

İnsanı ve gezegeni korumaya yönelik bir yaklaşımla gıdayı her yerde güvenli ve erişilebilir hale getirmeyi taahhüt eden Tetra Pak, 25. Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayınladı. Gıda sistemleri, döngüsellik, iklim, doğa ve sosyal sürdürülebilirlik olmak üzere beş alana odaklanan rapora göre Tetra Pak, 2019’dan bu yana değer zinciri sera gazı emisyonlarını yüzde 20 ve kendi operasyonları genelinde sera gazı emisyonlarını yüzde 47 azalttı.

Yayınlandı

on

Tetra Pak’ın sürdürülebilirlik gündemi doğrultusunda kaydettiği ilerlemeyi yansıtan 25. Sürdürülebilirlik Raporu’nda dikkat çekici veriler yer alıyor. Rapor, şirketin geçtiğimiz yıl elde ettiği başarılarının yanı sıra gıdayı, insanları ve gezegeni korumaya yönelik devam eden girişimlerini de vurguluyor.

Rapor, 2019’dan bu yana değer zinciri sera gazı emisyonlarında yüzde 20’lik ve şirketin kendi operasyonları genelinde sera gazı emisyonlarında yüzde 47’lik bir azalma olduğunu gösteriyor. Rapor, ayrıca Tetra Pak’ın tedarikçiler, müşteriler ve diğer paydaşlarla birlikte çalışarak 2050 yılına kadar değer zinciri genelinde net sıfır sera gazı emisyonuna ulaşma yönündeki uzun vadeli hedeflerini destekliyor.

“Dünyada Gıda Sistemlerini Dönüştürmek İçin Üzerimize Düşeni Yapmaya Kararlıyız”

Tetra Pak Başkanı ve CEO’su Adolfo Orive, 25. Sürdürülebilirlik Raporu’nun yayınlanmasına ilişkin şu yorumu yaptı: “Gıda endüstrisi genelinde iş birliği, artan nüfusu sürdürülebilir bir şekilde beslemek için her zamankinden daha önemli. Küresel varlığımız ve uçtan uca çözümlerimiz, bize her gün çiftçiler ve gıda üreticilerinden tedarikçilere, karar vericilere ve tüketicilere kadar değer zincirindeki tüm paydaşlarla iş birliği yapma fırsatları sunuyor. Bu rolün getirdiği sorumluluğun farkındayız. Dünyada gıda sistemlerini dönüştürmek, daha güvenli, dayanıklı ve sürdürülebilir olmasını sağlamak için üzerimize düşeni yapmaya kararlıyız.”

Geri Dönüşüm Programlarına 40 Milyon Euroluk Yatırım

Rapora göre bir diğer önemli dönüm noktası da karbon ayak izini üçte bir oranında (yüzde 33) azaltan ve Tetra Pak’ı dünyanın en sürdürülebilir gıda ambalajını geliştirmeye bir adım daha yaklaştıran, kağıt bazlı bariyer içeren ve yüzde 90 yenilenebilir içeriğe sahip aseptik bir içecek kartonunun piyasaya sürülmesi oldu. 2023 yılında ambalaj araştırma ve geliştirme için 100 milyon euro yatırım yapılırken, 2022’de 106 adet olan sertifikalı yenilenmiş ekipman teslimatı, 2023’te 133 adede yükseldi. Bunun yanı sıra yüzde 7’lik artışla 1,3 milyon ton karton ambalaj toplandı ve geri dönüşüme gönderildi. Ayrıca geri dönüşüm için gönderilen poliAl hacminde yüzde 14’lük artış oldu.

25. Sürdürülebilirlik Raporu, ayrıca Tetra Pak’ın üretim süreçlerinde yaptığı iyileştirmelerin sonuçlarını da ortaya koydu. Rapor kapsamında toplam 10,4 milyar bitki bazlı paket ve 12,6 milyar bitki bazlı kapak satışının gerçekleştirildiği açıklanırken, üretim operasyonlarındaki solvent emisyonlarında yüzde 28,9 azalma kaydedildi.

Türkiye Faaliyetlerine de Yer Verildi

Raporda Tetra Pak’ın Türkiye operasyonlarıyla ilgili de bazı bilgiler yer alıyor. Üretim sürecindeki atıkları katma değerli ürünlere dönüştürmek için gıda kaybını ve israfını azaltmaya yardımcı gıda işleme teknolojileri geliştiren Tetra Pak, 2030’a kadar uygulama işleme hatlarında ürün kaybında yüzde 50 azalma sağlamayı hedefliyor. Bu amaç doğrultusunda Tetra Pak, 2023 yılında yerinde yemek hizmeti veren tüm tesislerinde gıda atıklarını azaltma çalışmalarına devam etti. Örneğin İzmir fabrikası, gıda atıklarının yüzde 40’ından fazlasını hayvan barınaklarına bağışladı, geri kalan atıklar ise enerji geri kazanımı için kullanıldı.

Tetra Pak’ın raporun tamamında odaklandığı gıda sistemleri, döngüsellik, iklim, doğa ve sosyal sürdürülebilirlik alanlarının her biri, ambalajlama, işleme ve hizmet işletmeleri genelinde sürdürülebilirliğin de önemli bir parçası olduğu 2030 Stratejisi tarafından destekleniyor. Bu alanlardaki ilgili amaç ve hedefler düzenli olarak izleniyor, yönetiliyor ve raporlanıyor.

Kaynak: HORECA Trend ve Tetra Pak

Devamını Oku
Reklam
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sürdürülebilirlik

Sürdürülebilir Dünya İçin Akıllı Enerji Yönetimi: İnform Estia Hybrid UPS

Günümüz iş dünyasında kesintisiz güç, operasyonel güvenlik için kritik öneme sahip. Legrand Türkiye Grubu’nun 40 yılı aşkın tecrübesiyle güç elektroniği alanında çığır açmaya devam eden markası İnform’un Estia Hybrid 10-20 kVA UPS modeli, kesintisiz güç kaynağı sağlıyor. Estia Hybrid 10-20 kVA UPS modeli, sistemin tüm çalışma süreçlerini etkin bir şekilde yönetirken, yüksek giriş güç faktörü ve düşük giriş akım harmoniği özellikleri enerji kayıplarını minimize ederek maliyet avantajı sağlıyor.

Yayınlandı

on

Dijitalleşen ve sürekli bağlantıda kalınması gereken modern dünyada, kesintisiz enerji kaynağı artık bir lüks değil, bir zorunluluk haline geldi. İnform, bu ihtiyaca cevap verecek şekilde geliştirdiği UPS serisi ile sadece endüstriyel alanlarda değil, yaşamın her alanında enerji güvenliğini sağlıyor. İnform’un Estia Hybrid 10-20 kVA kapasiteli UPS çözümleri, kullanıcı dostu tasarımı ve yüksek teknolojisi ile evlerden ofislere, veri merkezlerinden kritik altyapılara kadar her yerde güvenilir güç sağlıyor. Geliştirdiği ürünlerle Türkiye UPS sektöründe yeniliklere her zaman öncülük eden İnform’un Estia Hybrid 10-20 kVA UPS modeli, “Double Conversion” teknolojisi sayesinde en zorlu koşullarda bile enerji dalgalanmalarını sıfıra indiriyor.

Sürdürülebilir Enerji Yönetiminde Çözüm: Estia Hybrid UPS

Sadece yüksek teknolojiye değil, çevre dostu çözümlere de önem veren İnform, Estia Hybrid UPS modeli ile sürdürülebilir bir enerji yönetimi sunuyor. Enerji tasarrufu modu, işletmelerin enerji tüketimlerini optimize ederken, karbon ayak izini azaltmaya katkı sağlıyor. Aynı zamanda, yüksek akımlı akü şarj desteği ve otomatik akü test özelliği sayesinde uzun süreli enerji depolama ve güvenilirlik sağlanıyor. Estia Hybrid UPS’in sunduğu geniş haberleşme seçenekleri, kullanıcıların enerji sistemlerini kolayca izlemelerini ve yönetmelerini sağlarken, sistemler ihtiyaçlara göre özelleştirilebiliyor. Kalite (ISO9001) ve Çevre (ISO14001) yönetim sistemi belgelerine sahip üretim tesislerinde standartlara uygun olarak üretilen ve CE belgesine sahip bu ürün, çevreye duyarlı yapısı ve 2 yıllık garanti süresi ile hem çevre dostu hem de uzun ömürlü bir enerji çözümü sunuyor.

Kesintisiz ve Temiz Enerji İçin Güvenilir Çözümler

3 Faz giriş – 3 Faz çıkıştan oluşan Estia Hybrid UPS, geniş haberleşme seçeneğini frekans ve gerilim aralığıyla buluşturmanın ötesinde güçlü ve kompakt tasarımıyla beğeni topluyor. Yüksek güç faktörü ve akıllı akü yönetimi ile optimum seviyede kullanılan akülerini 3-kademeli şarj tasarımıyla da birleştiren Estia, sürdürülebilir bir dünyaya katkı sağlıyor. İşlevsel genişletilmiş kontrol özelliğiyle tasarlanmış LCD paneliyle kullanıcısına kullanım kolaylığı sağlayan Estia, tüm işletmeler için kullanıcı dostu bir çözüm sağlıyor. Kesintisiz ve temiz enerji ihtiyacında, Türkiye’nin ve dünyanın en büyük ve güvenilir çözüm ortağı olmayı ve bu alanda kaliteden ödün vermeden ilerlemeyi kendine ilke edinen İnform, Ar-Ge Merkezi’nin hayata geçirdiği yerli üretim ürünleri ile enerji verimliliği yüksek ve sürdürülebilir çözümler sunuyor.

Kaynak: HORECA TREND ve İnform Estia Hybrid UP

Devamını Oku

Sürdürülebilirlik

Protel’in 2025 Yılı Hedefi: Sürdürülebilir Turizm ve Teknolojik Çözümler

35 yılı aşkın deneyimiyle konuk ağırlama ve yiyecek-içecek sektöründeki otel, restoran, konferans merkezleri, kafe, bar, pastane, plaj ve benzeri işletmeler için teknolojik çözümler sunan sektör lideri Protel, iş birlikleri, yapay zeka destekli yenilikleri ve verimlilik odaklı projeleriyle 2024 yılında başarılarını bir adım daha ileri taşıdı. 2025 yılında ise Ar-Ge ekibiyle, yapay zeka ile atık yönetimi ve tahminleme gibi projeler üzerinde çalışacak olan şirket, sürdürülebilir turizm için teknolojik çözümler geliştirerek sektördeki konumunu güçlendirmeyi hedefliyor.

Yayınlandı

on

Konuk ağırlama ve yiyecek-içecek sektöründeki, otel, restoran, konferans merkezleri, kafe, bar, pastane, plaj ve benzeri işletmeler için teknolojik çözümler sunan Protel, 2024 yılında büyümesini sürdürdü. İki ana ürünü OPERA Cloud ve Simphony Cloud ile birçok yeni kullanıcıya ulaşarak sektördeki dijital dönüşüme olan katkısını daha da artıran Protel, Oracle’ın Türkiye distribütörü olarak da ürünlerini sektörle buluşturmaya devam etti.
Opera Cloud ile birlikte bedelsiz olarak sunulan NOR1 eklentisi makine öğrenmesi algoritması kullanarak analiz ettiği müşterilere otomatik olarak oda upgrade önerileri yapan Protel, bu sayede müşterilerinin anlamlı bir ek gelir elde etmelerini sağlayarak, müşteri memnuniyetini artırdı. Şirket, 2025 yılında global ölçekte büyümesini hızlandırarak daha fazla işletmeye yenilikçi dijital çözümler sunmayı ve sektördeki liderliğini pekiştirmeyi hedefliyor.

“Geleceğin Teknolojilerini Bugünden Sunmaya Devam Ediyoruz”

Protel’in kurucusu Metin Arghan konuyla ilgili değerlendirmesinde, “2024 yılı, Protel için dijital dönüşüm alanında gerçekleştirdiğimiz yenilikçi projelerle hem sektöre katkıda bulunduğumuz hem de büyümemizi sürdürülebilir bir şekilde ilerlettiğimiz bir yıl oldu. 2025 yılı hedeflerimiz doğrultusunda, küresel ölçekte büyümemizi hızlandırmayı ve yenilikçi dijital çözümlerimizi daha fazla işletmeye ulaştırmayı amaçlıyoruz. Sektördeki liderliğimizi pekiştirmek için teknolojiyi iş süreçlerine entegre eden, verimliliği artıran ve işletmelere rekabet avantajı sunan çözümler geliştirmeye devam edeceğiz. Böylece yerel başarılarımızı küresel platformlara taşıyarak sürdürülebilir bir büyüme yolunda ilerlemeyi hedefliyoruz. Operasyonel süreçleri daha etkin hale getiren ürün ve hizmetlerimizle, geleceğin teknolojilerini bugünden sunmaya devam ediyoruz” dedi.

2025 Yılında Hedef Dijital Gelecek

Sürdürülebilirlik odaklı teknolojiler, yapay zeka ve bulut tabanlı çözümler üzerine yatırımlarını artırarak, operasyonel verimlilik ve çevre dostu süreçler sunmayı hedefleyen Protel, atık yönetiminden ödeme sistemlerine kadar geniş bir yelpazede yenilikçi projelerle, küresel pazarlarda daha güçlü bir konum elde etmeyi hedefliyor. 100 kişinin üzerindeki Ar-Ge ekibiyle yapay zeka ile atık yönetimini daha verimli hale getirecek projeler üzerinde çalışacak olan şirket, sürdürülebilir turizm için teknolojik çözümler geliştirerek sektördeki konumunu güçlendirmeyi amaçlıyor.

Ödüllerle Dolu Bir Yıl

Protel, 2024 yılında bilişim sektörünün önemli referans kaynağı olan Bilişim500 listesinde 10 farklı kategoride yer alarak sektördeki güçlü konumunu bir kez daha gösterdi. Dijital dönüşümdeki yenilikçi çalışmalarını ileri taşımaya devam eden Protel, Digitopia ile dijital yeteneklerini güçlendirmek için yaptığı iş birliği ve POYD üyelerine sunduğu eğitim fırsatlarıyla sektöre katkıda bulunma hedefini destekledi.

Kaynak: HORECA TREND ve Protel

Devamını Oku

Sürdürülebilirlik

Fethiye, Sürdürülebilir Turizmin Öncüsü Oluyor

Fethiye Belediyesi ve Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) iş birliğiyle hayata geçirilen “Fethiye Turizm Sektörü Bütünleşik İklim Değişikliği Eylemi Projesi”, turizm sektöründe çevresel sürdürülebilirliği artırmayı ve iklim değişikliğiyle mücadelede örnek bir uygulama olmayı hedefliyor. 95 otel ile yürütülen projenin tüm planlaması, raporlaması ve etkinlikleri, Princeps İletişim ve Proje Danışmanlık tarafından Türkiye’de ilk defa gerçekleştiriliyor.

Yayınlandı

on

Proje, Fethiye’de faaliyet gösteren Türkiye Turizm Geliştirme Ajansı’na (TGA) kayıtlı turizm işletme belgeli tesislerin sera gazı emisyonlarının hesaplanması, azaltım hedeflerinin belirlenmesi ve bu hedeflere ulaşmak için enerji, su ve atık yönetimi alanlarında somut adımlar atılmasını amaçlıyor.

Günümüzde, iklim değişikliği etkileri küresel ölçekte hissedilirken, turizm sektörü hem bu etkilerden ciddi şekilde etkileniyor hem de karbon emisyonlarına katkı sağlayan önemli sektörlerden biri olarak öne çıkıyor. Bu kapsamda, “Fethiye Turizm Sektörü Bütünleşik İklim Değişikliği Eylemi Projesi”, turizm sektörünü dönüştürmeyi ve Fethiye’yi sürdürülebilir turizmin bir modeli haline getirmeyi hedefliyor.

İklim Değişikliği ile Mücadelede Fethiye’den Yenilikçi Bir Yaklaşım

Proje, işletmelerin doğrudan sera gazı emisyonlarını hesaplayarak, bu emisyonları azaltmaya yönelik somut hedefler koymasını sağlayacak. Ayrıca, enerji verimliliği, su yönetimi ve atık yönetimi gibi alanlarda işletmelere özel çözümler sunacak. Bu çabalar, yalnızca çevresel etkilerin azaltılmasını değil, aynı zamanda işletme maliyetlerinin düşürülmesini ve sektörde rekabet gücünü artırmasını da mümkün kılacak.

6 Ay Sürecek Projenin Kilometre Taşları…

1 Kasım 2024 tarihinde başlayan proje, toplamda altı aylık bir süreye yayılacak şekilde planlandı.

Başlangıç ve Hazırlık Çalışmaları: Proje kapsamında, Fethiye’de TGA’ya kayıtlı 95 turizm işletme belgeli tesisle birebir çalışmaya başlandı. İlk etapta bu tesislerin doğrudan sera gazı emisyonları hesaplanırken, enerji, su ve atık yönetimi ile ilgili mevcut durum analizleri de yapılıyor.

Sürdürülebilir Turizm Zirvesi: 20 Mart 2025 tarihinde düzenlenecek olan zirve, projenin bir dönüm noktası olacak. Bu etkinlikte, proje kapsamında elde edilen ilk bulgular ve başarı hikayeleri paylaşılacak. Bununla birlikte, zirve, otellerin çevresel sürdürülebilirlik kriterlerini uygulamasına yönelik oturumlarla kolaylaştırıcı, yeni iş birliği fırsatları ile hızlandırıcı bir etki sağlayacak.

Webinarlar ve Eğitim Programları: Proje süresince, işletmelere özel eğitim programları ve webinarlar düzenlenecek. Bu etkinlikler, enerji verimliliği, yenilenebilir enerji kullanımı, su yönetimi ve atık yönetimi konularına odaklanacak. Yanı sıra, bu konularda farkındalık oluşturmayı amaçlayan çeşitli atölye çalışmaları da düzenlenecek.

Sonuç ve Değerlendirme: Proje, 30 Nisan 2025 tarihinde sona erecek olup, bu tarihe kadar işletmelerin enerji, su ve atık yönetimi konularında yatırım ve satın alma planlarını içeren kapsamlı raporlar hazırlanacak. Bu raporlar, işletmelerin emisyon azaltım hedeflerine ulaşmalarına rehberlik edecek.

Projenin Sürdürülebilir Turizme Olan Katkısı

Proje, çevreye duyarlı bir turizm modelini benimseyerek, sadece Fethiye’de değil Türkiye’de de sürdürülebilir bir turizm anlayışının öncüsü olmayı hedefliyor.

  • Sera Gazı Emisyonlarının Azaltılması: İşletmelerin 2030 yılına kadar yüzde 41 oranında emisyon azaltımı hedefleniyor.
  • Enerji ve Su Yönetimi: İşletmelerin enerji tüketimlerini optimize etmeleri ve su tasarrufunu artırmaları için yenilikçi çözümler sunulacak.
  • Atık Yönetimi ve Döngüsel Ekonomi: Atıkların doğru şekilde yönetilmesi ve geri dönüştürülmesi konularında işletmelere rehberlik edilecek.

Proje hakkında konuşan Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, bu girişimin sadece çevresel değil, ekonomik açıdan da bölgeye önemli katkılar sağlayacağını vurguladı ve ekledi, “Turizm, Fethiye’nin ekonomik lokomotif sektörlerinden biri. Ancak, bu sektörü geleceğe taşımak istiyorsak, çevresel sürdürülebilirliği önceliklendirmemiz gerekiyor. Bu proje, Fethiye’nin sürdürülebilir turizmde öncü bir bölge olmasını sağlayacak”.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çıralı ise, “Bu proje, Fethiye’nin turizm sektöründe çevresel duyarlılığı artırmak adına çok önemli bir adım. İşletmelerimizin hem çevreye duyarlı hem de ekonomik açıdan sürdürülebilir bir yapıya kavuşmaları için gereken tüm desteği sağlamaya devam edeceğiz.” dedi.

Kaynak: HORECA TREND ve Fethiye Belediyesi, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO)



Devamını Oku

Popüler Haberler

Copyright © 2024 Orbis Medya Bilgi ve İletişim Teknolojileri Ltd. Şti. Her hakkı saklıdır. Web sitemizdeki haber, makale ve içeriklerin her hakkı saklıdır.
İçeriklerimizin izinsiz kullanımı halinde yasal işlem başlatılacaktır.