Barry Callebaut, “2024 Çikolata Trendlerini” Üç Başlıkta Topluyor | HORECA TREND
Takip edin!

Çikolata

Barry Callebaut, “2024 Çikolata Trendlerini” Üç Başlıkta Topluyor

Dünyanın lider yüksek kaliteli çikolata ve kakao ürünleri üreticisi Barry Callebaut son üç senedir olduğu gibi bu yıl da önümüzdeki döneme damgasını vuracak çikolata trendlerini araştırdı. 2024 ve sonrasında hem küresel hem bölgesel çikolata pazarlarını şekillendirecek tüketici tercihlerini içeren araştırmada, dünyanın önde gelen şeflerinin görüşleri de yer alıyor. Buna göre çikolata dünyasında deneyim odaklı, sağlıklı ve gezegenin geleceğini düşünen yaklaşımlar popülerliğini koruyor.

Yayınlandı

on

Küresel perakende çikolata ve şekerleme pazarının 2024 yılı sonunda 128 milyar doların üzerinde olması bekleniyor. Barry Callebaut, önümüzdeki beş yılda yüzde 2 büyümesi beklenen bu dinamik pazarı kapsamlı bir araştırma ile mercek altına aldı.

Lider çikolata ve kakao ürünleri firmasının hazırladığı dördüncü Çikolata Trendleri Raporu öne çıkan trendlere ve tüketici tercihlerine ışık tutuyor. Önceki yıllardan farklı olarak bu yıl üç bölgeyi daha yerel olarak inceleyen araştırma hem küresel hem de Doğu Avrupa, Batı Avrupa, Kuzey Amerika, Latin Amerika, Asya-Pasifik, Orta Doğu ve Afrika bölgelerine özel yerel değerlendirmeleri içeriyor.

Tüketici Fiyat Artışlarına Rağmen Deneyimden Ödün Vermiyor

Araştırmaya göre son dönemde çikolata ürünlerinde görülen fiyat artışlarına tüketici iki şekilde tepki veriyor. Tüketicilerin yarısı (%54) fiyat artışına rağmen sıradan bir deneyim yerine premium, yüksek kaliteli çikolata satın alarak kendilerini şımartmaya devam ediyor. Buna karşılık, her 10 tüketiciden yaklaşık 7’si (%66) ödedikleri paranın karşılığını daha etkin alma beklentisinde. Bu grup toplu alım, perakendeci markasına geçiş gibi yöntemlerle fiyat-fayda dengesini korumaya çalışıyor.

Yoğun Keyif: Haz Tutkunları Özel ve Özgün Çikolatalarla Hayatı Kutluyor

Hayatın tadını sonuna kadar çıkarmayı seven haz tutkunları, lezzet deneyimini de en yoğun şekilde yaşamak istiyorlar. Yaklaşık 12 bin kişiyle yapılan araştırmaya göre her 4 tüketiciden 3’ü (%74) çikolatada yeni ve heyecan verici lezzetler arıyor. Bu yenilikler arasında dönemsel çeşitler ve sınırlı üretim ürünler gibi her yerde, her zaman bulunmayacak çikolatalar öne çıkıyor. Tüketicilerin üçte ikisi (%65) farklı dokulara sahip çikolatalı şekerlemeleri tercih ediyor, %70’i ise hem göze hem damağa hem de dokunma duyusuna hitap eden birden fazla doku ve tada sahip çikolatalarla duyularına bir ziyafet sunmak istiyor.

Lezzetin ardındaki hikaye de haz tutkunlarının önem verdiği bir diğer unsur. Tüketicilerin yüzde 61’i markanın hikayesini takdir ediyor, menşei veya üretimi ile ilgili hikayesi paylaşılan çikolataları daha kaliteli çikolatalar olarak görüyor.

Bilinçli Keyif: Tek Çikolata, Üç Fayda

Her geçen gün bilinçlenen tüketiciler ise hem kendilerine hem de dünyaya iyi gelecek lezzetlerin peşinde koşuyor. Küresel olarak 4 kişiden 3’ü (%75) çikolatanın üç faydayı bir arada sunmasını bekliyor. Onlara göre çikolata hem lezzetli hem kendisi için sağlıklı hem de gezegenimiz için iyi olmalı.

Bu trend doğrultusunda tüketicilerin yüzde 77’si daha az şekerli çikolata istiyor, yüzde 10’u ise şekerden tamamen kaçınıyor. Bu talebe uygun olarak pazarda kakao yoğun çikolata seçenekleri artıyor.

Aynı şekilde doğal ve otantik içeriklere sahip, yapay katkı maddeleri içermeyen çikolatalar da oldukça revaçta. Tüketicilerin yarısından fazlası (%54) E kodlu içeriği bulunmayan, yapay tatlandırcı ve renklendiriciler içermeyen saf çikolatayı tercih ediyor. Tüketicilerin 10’da 4’ü (%41) vegan veya bitki bazlı çikolata ve şekerleme seçenekleri arıyor.

Çevre konusunda daha hassas olan tüketiciler ise sürdürülebilir ve etik bir şekilde üretilen çikolata arayışında. 2024 araştırmasına göre yaklaşık 3 kişiden 2’si çikolata üretiminde atık azaltımı, geri dönüşüm ve sürdürülebilirliği önemseyen, gezegenin geleceğine fayda sağlayan markaları tercih ediyor. Bunun yanında şeffaflık ve izlenebilirlik de tüketicilerin güvenini kazanmak için çok önemli.

Sağlıklı Keyif: Bedensel ve Zihinsel Sağlığı Destekleyecek Takviyeler

Sağlıklı Keyif trendi çikolatada daha hâlâ emekleme çağında olsa da tüketicilerin bu yönde talepleri ve ilgileri artıyor. Üstelik artık sağlıklı çikolata beklentisi şeker ve yapay içerik olmaması ile sınırlı değil. Hatta sağlıklı içeriklerle güçlendirilmiş bir çikolataya olan ilgi bir önceki döneme kıyasla yüzde 5 oranında artmış durumda. Tüketicilerin yüzde 74’ü hem besleyici hem de enerji verici atıştırmalıklar, yüzde 71’i ise zihinsel sağlıklarını destekleyen çikolatalar istiyor.

Her 10 kişiden 6’sıı ‘yüksek protein’ içeren çikolatayı cazip bulurken, çoğu sağlık meraklısı vitamin, mineral, lif, flavonol ve omega-3 gibi bileşenleri içeren, besleyici ürünler bekliyor.

Bölgelere Göre Çikolata Tercihleri

Çikolata ile ilgili bu genel trendler bölgesel olarak küçük değişiklikler gösterebiliyor. Örneğin çikolatanın menşei ve içeriği konusunda Latin Amerika ile Orta Doğu ve Afrika’daki tüketicilerin yüzde 80’i daha fazla bilgi edinmek isterken, Kuzey Amerika’daki tüketicilerin sadece yüzde 55’i bunu merak ediyor.

Benzer şekilde premium çikolataya olan ilgi konusunda da bölgesel farklılıklar bulunuyor. Latin Amerika ve Orta Doğu ve Afrika’daki her 10 tüketiciden yaklaşık 8’i premium çikolatayı tercih ederken, bu oran Batı Avrupa’da her 10’da 6’ya düşüyor.

Latin Amerika, Orta Doğu ve Afrika, Asya-Pasifik ve Doğu Avrupa’daki her 10 tüketiciden yaklaşık 8’i, Batı Avrupa ve Kuzey Amerika’daki her 10 tüketiciden 6’s sağlıklı çikolata arıyor. Lezzet, iyilik ve sürdürülebilirlik olmak üzere üç faydayı bir arada isteyen bölgeler ise Latin Amerika, Orta Doğu ve Afrika ve Doğu Avrupa.

Barry Callebaut Yenilikçi Ürünleriyle Trendlerin Nabzını Tutuyor

180 yılı aşkın deneyimiyle Barry Callebaut , portföyünü yaptığı bu araştırma sonuçlarıyla paralel seçeneklerle yeniliyor ve zenginleştiriyor. İnovatif ürün ve çözümleriyle sektör profesyonellerine katma değerli çözümler sunarken, Cocoa Horizons sertifikalı kakao hammaddesi ile hem izlenebilir hem sürdürülebilir üretim yaparak gezegenin geleceği için de çalışıyor. FairTrade, Rainforest Alliance ve UTZ gibi diğer global sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışarak, müşterilerinin sürdürülebilirlik yolculuğunu destekliyor.

Barry Callebaut Group Hakkında (www.barry-callebaut.com)

2022/23 mali yılında yaklaşık 8,5 milyar CHF yıllık satış gerçekleştiren Zürih merkezli Barry Callebaut Group, kakao çekirdeklerinin tedarik edilmesinden işlenmesine ve çikolata dolguları, süslemeleri ve karışımları dahil olmak üzere en iyi çikolataların üretilmesine kadar geniş bir yelpazede hizmet veren, dünyanın önde gelen yüksek kaliteli çikolata ve kakao ürünleri üreticisidir. Dünya genelinde 66 üretim tesisinde faaliyet gösteren Grup, 13 binin üzerinde küresel işgücü istihdam etmektedir.

Barry Callebaut Group, endüstriyel gıda üreticilerinden çikolata üreticileri, pasta şefleri, fırıncılar, oteller, restoranlar ve catering şirketleri gibi zanaatkar ve profesyonel çikolata kullanıcılarına kadar tüm gıda endüstrisine hizmet vermektedir. Grup çatısı altında Gurme müşterilerin özel ihtiyaçlarını karşılayan küresel markalar Callebaut®, Chocovic®, Van Houten®, Bensdrop®, Cacao Barry®, Carma® ve dekorasyon uzmanı Mona Lisa® bulunmaktadır.

Barry Callebaut Group, geleceğin kakao tedarikini sağlamak ve yetiştiricilerin geçim kaynaklarını iyileştirmek için “Forever Chocolate” stratejisi altında çikolatayı norm haline getirmeyi taahhüt ediyor. Cocoa Horizons Foundation’ın sürdürülebilir bir kakao ve çikolata geleceği yaratma hedefine destek olmaktadır.

Kaynak: HORECA Trend ve Barry Callebaut Group

Devamını Oku
Reklam
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çikolata

Çikolata Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz, Saklama Koşulları Nasıl Olmalı?

Yeni yıl yaklaşırken sevdiklerine tatlı sürprizler yapmak isteyen tüketiciler için çikolata güçlü bir alternatif oluşturuyor. Uzmanlar, çikolata alırken dikkat edilmesi gerekenlerin başında “güvenilir ürünler” unsurunun geldiğini söyleyerek, doğru saklama koşulları oluşturmanın da önemini vurguluyor.

Yayınlandı

on

Özel günlerin vazgeçilmezi olan çikolata, yeni yıl yaklaşırken de tüketicilerin hediye tercihlerinde ilk sıralarda geliyor. Hem bireysel hem de kurumsal hediyeliklerde sıkça tercih edilen çikolatanın tüketimi, yılbaşı gibi zamanlarda daha fazla artıyor. Sevdiklerine yeni yıl hediyesi olarak verilen, kurumsal hediyelerin de başında gelen çikolata bazen hemen tüketilmeyip özellikle ikramlık olarak görülerek uzun süre muhafaza edilmeye çalışılıyor. Uzmanlar, çikolatanın hemen tüketilmeyecekse, özellikle de hediye ya da ikramlık olarak sunulacaksa satın alırken özenli bir seçim yapılması ve saklama koşullarına dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor. 

“Albenili, Süslü Ambalajlar Tüketiciyi Yanıltmamalı”

Yeni yıla sayılı günler kala sıkça tercih edilen çikolatayı alırken ve muhafaza ederken dikkat edilmesi gereken unsurları sıralayan uzmanlar, ambalajın ve süslemelerin yanıltıcı olabildiğini, her şeyden önce çikolatanın üretim tarihinin mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Sektörde 20 yılı aşkın tecrübesi bulunan, geleneksel yöntemlerle yaptığı çikolata ve şekerlemelerle öne çıkan Sial Çikolata’nın kurucusu Gıda Mühendisi Yeşim Tekin, çikolatanın kalitesine, raf ömrüne ve saklama koşullarına ilişkin uyarılarda bulundu.

Saf çikolatanın raf ömrünün uzun olduğunu, ancak içinde kullanılan dolgu malzemelerinin bu süreyi kısaltabileceğini söyleyen Tekin, “İyi, taze bir çikolatanın rengi parlak ve dokusu kusursuzdur. Renginde ve dokusunda bozulmalar varsa muhtemelen o çikolata doğru saklama koşullarında muhafaza edilmemiş ya da çok bekletilmiştir. Kullanılan dolgu malzemeleri içeriğine göre bazen kullanım süresini kısaltabiliyor. Bu yüzden biz özellikle besleyici olmasını da gözeterek tahin, kuruyemiş, kuru meyve gibi doğal dolgu malzemeleri kullanıyoruz ki bunlar da çikolatanın kalitesini ve besleyiciliğini arttırırken raf ömrünü de uzatır” diye konuştu.

“Krema ve Benzeri Dolgu Malzemeleri Yerine Tahin, Kuruyemiş, Kuru Meyve ile Hem Besleyici, Hem de Uzun Ömürlü Olur.”

Çikolatada kremanın bulunduğu dolgu malzemeleri kullanıldığında raf ömrünün 15 günlere kadar düştüğünü belirten Tekin, “Saf çikolatayı kullanıyorsanız bozulması çok nadir görülen bir durumdur, sade çikolata kullanıldığında 1 seneden fazla muhafaza edilebilir. Ama dolgulu çikolatalarda durum böyle olmuyor. Özellikle içerisinde kremanın bulunduğu bir dolgu maddesi kullanıldıysa o çikolatanın raf ömrü 15 günlere kadar düşmüş oluyor. O yüzden biz kremalı dolguları çok tercih etmiyoruz. Çünkü biz tesisimizde doğru saklama koşullarında saklayabiliyoruz, çikolata kutusunun içerisine tavsiye edilen tüketim tarihini de yazıyoruz. Ancak tüketici bazen satın aldığı çikolatanın son kullanma tarihini gözden kaçırabiliyor. Tüketicilerin herhangi bir sıkıntı yaşamaması için kremalı dolguları çok tercih etmiyoruz. O yüzden biz biraz daha kuruyemişli, kuru meyveli ürünleri tercih ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Saklama Koşulları Önemli…”

Çikolatayı doğru saklama koşullarında muhafaza etmenin önemine dikkat çeken Tekin, şu uyarılarda bulundu:

“Çikolatayı nem almayacak bir ortamda, oda sıcaklığında saklamak gerekiyor. Çikolatada ideal sıcaklık 18-20 derece arasındadır. Eğer çikolatanın içerisinde kremalı dolgu varsa çok daha soğuk bir ortamda saklamak gerekir. Tüm bunların yanı sıra çikolata kokuya çok hassastır, koku olan bir ortamda olmaması gerekiyor. Örneğin çok yoğun bir kahve kokusunun olduğu yerde saklanırsa direkt o kahve kokusunu çeker. Ahşap kutuda çikolata da çok tercih edilmemeli, çünkü ahşabın kokusunu da hemen alır. Aynı şekilde havalandırılmamış ambalajlarda da aynı sıkıntı yaşanabilir. Koku, nem ve ışık, çikolatayı saklarken en büyük etkenler olarak karşımıza çıkıyor.”

Çikolata alırken dikkat edilmesi gereken hususlara da değinen Tekin, “Çikolatayı muhakkak güvenilir yerlerden almak gerekiyor. Tüketicilerin hammadde kalitesinin nasıl olduğuna, içerisinde kullanılan malzemenin doğal olup olmadığına dikkat etmesi gerekiyor. Çikolatanın kalitesi çok önemli… Çünkü maliyetleri düşürmek için kakao tozu yerine farklı tozlar ya da kakao yağı yerine farklı yağlar kullanılabiliyor” dedi. 

Kaynak: HORECA TREND ve Sial Çikolata

Devamını Oku

Çikolata

Godiva Çikolata Şefi Ilse Wilmots İstanbul’da Sıra Dışı Lezzetlere İmza Attı!

GODIVA’nın dünyadaki üç şefinden biri olan Ilse Wilmots, dört gün boyunca İstanbul’daki GODIVA CAFE’lerde çikolata severlerle buluştu!

Yayınlandı

on

Dünyanın önde gelen premium çikolata markası GODIVA, çikolata tutkunlarını GODIVA’nın dünyadaki üç şefinden biri olan Şef Ilse Wilmots ile bir araya getirdi.

Akasya Acıbadem, İstinye Park, Emaar AVM ve son olarak Zorlu Center GODIVA CAFE’de gerçekleştirilen tadım etkinliklerinde Şef Ilse Wilmots Godiva’nın lezzetlerini ziyaretçiler için hazırladı.

Dört gün boyunca ziyaretçiler kendileri için hazırlanan eşsiz tarifleri deneyimlediler ve bu lezzetlerin yapım aşamalarına şahit oldular. Etkinlikte lezzetli ve klasik GODIVA reçetelerine ek olarak tahinli ve Türk kahveli çikolata, Antep fıstığı ve kadayıf dolgulu sütlü çikolatalı trüf gibi yerel lezzetler de sunuldu.

Şef Ilse Wilmots’un hazırladığı Godiva Çikolata tarifleri:

  • Fındık tozu ile kaplı bitter çikolatalı ve tahinli ganaj
  • Kakao tozu ile kaplı bitter çikolatalı ve Türk kahveli ganaj
  • Kakao tozu ile kaplı ve siyah zeytin granülü içeren bitter çikolatalı ganaj
  • Antep fıstığı ve kadayıf dolgulu sütlü çikolatalı trüf
  • Kuruyemişlerle süslenmiş Godiva çikolatalı ganaj ve fındık praline ile doldurulmuş bitter çikolata kupları.

Kaynak: HORECA TREND ve GODIVA

Devamını Oku

Çikolata

Çikolatanın Ötesinde: Callebaut’dan Üç Şehirde Sıra Dışı Bir Deneyim

100 yılı aşkın deneyimiyle dünyanın en iyi Belçika çikolatası olan Callebaut, Van Houten’in eşsiz sıcak çikolatasını Türkiye’nin üç farklı şehrinde tanıtarak çikolata profesyonellerine yoğun ve gerçek çikolata lezzeti sunan benzersiz bir deneyim yaşattı.

Yayınlandı

on

5-6-7 Kasım tarihlerinde çikolatanın büyülü dünyasını sırasıyla Ankara, Konya ve Kayseri’ye taşıyarak çikolata tutkunlarını ve sektördeki profesyonelleri sıra dışı bir lezzet deneyimiyle buluşturan Callebaut, her biri eşsiz birer şölen niteliğindeki bu etkinlik serisinde, 200’ü aşkın seçkin katılımcıyı ağırladı. Etkinliklerde, çikolatanın içeceklerde kullanımının sanatı üzerine incelikli bilgiler sunulurken, Callebaut’un piyasaya yeni sunduğu Van Houten markalı sıcak çikolatanın tanıtımı yapıldı.

Van Houten’in geleneksel sıcak çikolata anlayışını kökten değiştiren en çarpıcı özelliği, klasik toz form yerine öğütülmüş çikolata olarak sunulmasıydı. Bu fark, içeceğe gerçek çikolatanın zenginliğini katarken, yoğun, kadifemsi bir doku ve daha saf, dolgun bir çikolata lezzeti sağladı. Van Houten’in bu eşsiz deneyimi, konuklarda unutulmaz bir tat bırakırken, katılımcılardan tam not aldı.

Etkinlik kapsamında klasik sütlü sıcak çikolatanın yanı sıra sütlü soğuk çikolata, portakal aromalı sütlü sıcak çikolata, beyaz sütlü sıcak çikolata ve bal kabağı aromalı beyaz sütlü çikolata gibi rafine tatlarla zenginleştirilmiş özel tarifler de sunuldu. Çikolatanın büyüsünü soğuk içeceklere de taşıyan Callebaut, sütlü soğuk çikolata, beyaz çikolatalı limonata, Ruby çikolatalı limonata ve crispearls bombom içeren mocha gibi özgün ve ferahlatıcı seçeneklerle konuklarına çok yönlü bir lezzet şöleni yaşattı.

Bu unutulmaz etkinliklerde Callebaut, yalnızca içeceklerle sınırlı kalmayarak Ruby2 isimli yepyeni ürününü de tanıttı ve kahve dükkanları için özel olarak hazırlanan atıştırmalık önerilerini sergiledi. Kakao kaplı hurma topları, krep kırıklı sable kurabiye, sütlü dubia trüf ve mendiant gibi özenle hazırlanan bu atıştırmalıklar, kahve ve çikolata profesyonellerini adeta büyüledi.

Kaynak: HORECA TREND ve  Callebaut

Devamını Oku

Popüler Haberler

Copyright © 2025 Orbis Medya Bilgi ve İletişim Teknolojileri Ltd. Şti. Her hakkı saklıdır. Web sitemizdeki haber, makale ve içeriklerin her hakkı saklıdır.
İçeriklerimizin izinsiz kullanımı halinde yasal işlem başlatılacaktır.