Sağlıklı Beyaz Et Üretiminde Cargill İnovasyonu | HORECA TREND
Takip edin!

Gıda Üreticileri

Sağlıklı Beyaz Et Üretiminde Cargill İnovasyonu

BESD-BİR tarafından düzenlenen 6’ncı Uluslararası Beyaz Et Kongresi 1-5 Mart tarihleri arasında Antalya Belek’te yapıldı. Beyaz et sektöründeki yenilik ve gelişmelerin tartışıldığı kongrede Cargill’in Hayvan Besleme iş kolunun global teknoloji liderlerinden Anne Goderis sağlıklı beyaz et üretiminde bağırsak mikrobiyotasının önemi ve bu konuda yürüttükleri Ar-Ge çalışmaları hakkında sunum gerçekleştirdi.

Yayınlandı

on

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği Derneği (BESD-BİR) tarafından 1-5 Mart tarihleri arasında Antalya Belek’te düzenlenen 6’ncı Uluslararası Beyaz Et Kongresi tüm dünyadan bilim insanları, uzmanlar ve sektör paydaşlarının geniş katılımıyla gerçekleşti. Dünyanın güvenli, sorumlu ve sürdürülebilir beslenmesi için çalışan Cargill’in sponsorluk desteği verdiği kongre kapsamında Cargill Hayvan Besleme (CAN) Kanatlı Hayvanlar Teknoloji Lideri Anne Goderis de “Sağlıklı beyaz et üretiminde bağırsak mikrobiyotası (mikroorganizma ekosistemi) analizinin önemi” başlığı altında sektöre yönelik yürüttükleri Ar-Ge çalışmalarının detaylarını paylaştı. Türkiye’de Sakarya Hendek’te kurulu tesisleri de dahil olmak üzere Cargill Hayvan Besleme iş kolu olarak 40 ülkede 257’nin üzerinde fabrika ile yem üreticileri, hayvan yetiştiricileri ve yem perakendecileri için kapsamlı ürünler sunduklarını söyleyen Goderis, dünya çapında 17 gelişmiş inovasyon ve uygulama merkezinde 500’den fazla araştırma uzmanıyla, besi ve kümes hayvanları ile balık yetiştiriciliği alanlarında yenilikçi çözümler geliştirdiklerini vurguladı.

Gıda Kaynaklı Hastalıklarda Beyaz Et ve Sütteki Bakteriler Başı Çekiyor

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl dünyada kaydedilen 600 milyon gıda kaynaklı zoonotik (hayvandan insana bulaşan) hastalık vakasının yüzde 52’sinin patojenik bakteriler nedeniyle meydana geldiğini belirten Goderis, bu patojenlerin başında ise beyaz et ve sütte görülebilen “kampilobakter” bakterisinin geldiğini söyledi. Goderis, teşhis konmuş kampilobakter enfeksiyonlarının da yüzde 80-90 oranında “Kampilobakter Jejuni” türündeki bakteriden kaynaklandığını kaydetti. Hayvan bağırsak mikrobiyotasındaki kampilobakter oluşumunda yetiştirme tesislerindeki üretim zinciri ve uygulamalarının da payı olduğuna dikkat çeken Goderis, bu nedenle son yıllarda dünya genelinde İyi Üretim Uygulamaları (GMP) ve antibiyotiklere alternatif olarak postbiyotik/fitokimyasal kullanımı gibi farklı biyogüvenlik önlemlerine başvurulduğunu ancak istenen etkili sonuçların alınamadığını söyledi.

Hayvanların bağırsak mikrobiyotasını inceleyebilmek için 10 yılı aşan Ar-Ge çalışmasıyla Galleon Analiz Sistemi’ni geliştirdiklerini söyleyen Goderis, “Galleon, hayvan ve çevresel faktörler ile bağırsak mikrobiyotası arasındaki etkileşimleri yapay zeka yazılımları ile incelemeye olanak tanıyan pratik, invazif olmayan bir mikrobiyota analiz aracı. Galleon tarafından üretilen yöntemler, patojen riskini değerlendirmek ve izlemek, patojen – bağırsak mikrobiyomu ilişkisini çözmek, patojen riskini azaltmak için müdahaleleri değerlendirmek ve hatta yeni çözümler geliştirmek için olanaklar sağlıyor.

Probiyotik ve Neochicc Destekli Yem Diyeti Hayvan Sağlığı ve Verimini Artırıyor 

Hayvan mikrobiyotası çevresel koşullarla birlikte daha ilk günlerden hızla ve karmaşık bir gelişme gösterir. Bu gelişim sürecinde kullanılan yüksek doz antibiyotikler, bağırsak mikrobiyatasına olan etkileriyle hayvan sağlığını ve verimliliğini düşürmektedir. Probiyotikler, prebiyotikler, postbiyotikler, fitojenik bileşikler ve organik asitler gibi farklı müdahaleler ile etlik piliçlerde erken mikrobiyota olgunlaşmasını desteklemenin mümkün olduğunu biliyoruz. Deney için belirlenen dört gözlem grubunda yaptığımız incelemeler probiyotik ve bir günlük civcivler için protein, vitamin, mineral ve amino asitlerle hazırlanan “Neochicc” isimli yem diyetleri ve belli besin katkıları ile oluşturduğumuz formülasyonların, kanatlı mikrobiyotasında sadece kampilobakter değil, E. coli ve Enterococcus adlı başka proteolitik bakterilerin de oluşmasını azalttığını gösteriyor. Bu çalışmamızla hayvan mikrobiyotasını daha istikrarlı ve sağlıklı bir profile yönlendirebiliyoruz. Böylece hem zoonotik hastalıklara yol açan gıda kaynaklı patojenlerin oluşmasının önüne geçme olanağı yakalıyor hem de hayvan sağlığı ve verimliliğini artırarak üretim tesisinin daha sürdürülebilir işlemesini sağlıyoruz” bilgilerini paylaştı.

Reklam

Cargill Hayvan Besleme Hakkında

Cargill’in hayvan besleme iş kolunun, 40 ülkedeki 257’den fazla tesisinde 20.000’i aşkın çalışanı bulunmaktadır. Gerçekleştirdiğimiz inovasyonlar ve araştırmalarla, her gün dünya genelindeki yaklaşık bir milyar insanın tabaklarına yemek koymalarına yardımcı olarak, yem üreticileri, hayvan yetiştiricileri ve yem perakendecileri için kapsamlı ürünler sunuyoruz. Cargill’in hayvan besleme iş kolu, geniş ürün yelpazesi içerisinde, karma yemler, premiksler, yem katkı maddeleri, tedarik zinciri ve risk yönetim çözümleri, yazılım araçları ve endüstride eşi bulunmaz hayvan beslenmesi uzmanlığı sunmaktadır. Cargill Türkiye’nin, Sakarya Hendek’teki Hendek Hayvan Besleme Premiks Tesisi de Türkiye’de GMP+ ve FAMI QS yem güvenliği yönetim istemi sertifikasına sahip olan tek tesistir. Ayrıca SIO9001:2015 ve ISO27001:2013 sertifikaları mevcuttur. Tesiste ayda 2400 ton premiks ve basemiks üretimi yapılmaktadır. Cargill Hayvan Besleme hakkında daha fazla bilgi için lütfen ziyaret edin: www.cargill.com.tr/tr/hayvan-besleme

Türkiye’de Cargill Hakkında

Türkiye’de faaliyetlerine 1960’lı yıllarda başlayan Cargill gıda, biyoendüstriyel ve hayvan besleme sektörlerinde faaliyet gösteriyor. 1992 yılında İstanbul’da açılan Türkiye merkez ofisinin yanı sıra Adana ve Ankara’daki ofisler ile Bursa, Balıkesir, Kocaeli ve Sakarya’da yer alan üretim tesislerinde toplam 670 çalışanıyla hizmet veriyor. 2014’te Orta Doğu ve Kuzey Afrika, 2018 ise Sahra Altı Afrika’nın eklenmesiyle Orta Doğu, Türkiye ve Afrika’yı (META) içine alan bölgenin yönetim merkezi Türkiye oldu. Dünyanın besin ihtiyacını güvenli ve sorumlu bir şekilde sağlamak amacıyla sürdürülebilirlik odağında çalışmalarını sürdüren Cargill Türkiye, dört fabrikasındaki inovatif yaklaşımlarla tüketici trendleri doğrultusunda yenilikler geliştiriyor, verimlilik yaratıyor. Daha fazla bilgi için www.cargill.com.tr ve https://www.facebook.com/CargillTurkey/ adreslerini ziyaret edebilirsiniz.

Cargill Hakkında

Cargill, dünya gıda sisteminin sizin için çalışmasına yardımcı olur. Çiftçileri pazarlarla, müşterileri malzemelerle ve aileleri de yedikleri yiyeceklerden yürüdükleri zeminlere kadar günlük ihtiyaçlarla buluşturur. Dünya çapındaki 155.000’i aşkın çalışanımız, dünyayı güvenli, sorumlu ve sürdürülebilir bir şekilde beslemek için çalışırken paydaşlarımızı ve topluluklarımızı güçlendirme amacıyla inovasyon yapıyor.

Metan emisyonlarını azaltan yemden atık bazlı yenilenebilir yakıtlara kadar olanaklar sınırsızdır. Ama değerlerimiz aynı kalıyor. İnsanı ön planda tutuyoruz. Daha yükseğe ulaşıyoruz. Doğru olanı yapıyoruz. Komşu dediğimiz insanların ve evimiz dediğimiz gezegenin ihtiyaçlarını 157 yıldır bu şekilde karşıladık ve gelecek nesiller için de böyle yapacağız. Daha fazla bilgi için, Cargill.com’u ve Haber Merkezimizi ziyaret edin.

Reklam

Kaynak: HORECA Trend ve Cargill

Devamını Oku
Reklam
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gıda Üreticileri

Barilla, Küçük Angela’nın Hayalini Gerçekleştirdi

9 yaşındaki Angela’nın hayali, Barilla’nın tasarım ekibi tarafından gerçeğe dönüştürüldü. “Keşke makarna, sosu daha fazla tutabilse” diye düşünerek Barilla CEO’suna bir mektup yazan Angela, sonunda özel olarak üretilen “şapka tasarımlı” makarnaya kavuştu. Barilla, bu sıra dışı öneriyi hayata geçirerek, Angela’ya özel olarak üretip ambalajladığı makarnayı ona hediye olarak gönderip küçük makarna severin hayalini gerçekleştirdi.

Yayınlandı

on

Her gün 100’ü aşkın ülkede milyonlarca sofraya ulaşan İtalyan gastronomi kültürünün önemli temsilcisi Barilla, geçtiğimiz günlerde küçük bir kızın hayalini gerçekleştirerek şapka şeklinde makarna üretti.

Makarna yemeyi çok seven 9 yaşındaki Angela, sosu daha fazla tutabilecek bir makarna hayal etti ve bu fikrini annesinin yardımıyla yazdığı bir mektupla Barilla CEO’su Gianluca Di Tondo ile paylaştı. Angela’nın içten mektubunda, “Merhaba Gianluca Di Tondo, sosu içinde tutabilecek şapkaya benzer yeni bir makarna türü denemek istiyorum. Eğer hoşunuza giderse, bu makarnayı üretebilirsiniz” yazıyordu. Bu mesaj, Barilla’nın CEO’su ve ekibi için ilham kaynağı oldu.

İki ay sonra CEO Gianluca Di Tondo, Angela’ya el yazısıyla kaleme aldığı yanıtında “Yeni bir makarna şekli için bize ilham veren mektubunu ve fikrini heyecanla tasarım ekibime ilettim. Sosu daha fazla içinde tutabilecek bu şahane fikir onları da oldukça mutlu etti. Fikrin üzerinde şimdiden çalışmaya başladılar bile!” diye bildirdi. Angela’nın mektubu, Parma’daki üretim tasarım ekibinin şapka şeklindeki makarnayı hayata geçirmesiyle sonuçlandı ve sadece dört ay sonra Angela’ya özel olarak hazırlanan bir kutu gönderildi.

Kutunun içindeki mektupta şöyle yazıyordu: “Bir önceki mektubumda söz verdiğim gibi, şapkalarla ilgili ilham veren hayalin üzerinde keyifle çalıştık ve 3D teknolojisini kullanarak ilk tasarımını ürettik. Bu ilk tasarımı da hemen seninle paylaşmak istedik, umarım beğenirsin. Bu yeni makarnalarımızı büyük ölçekte üretmek biraz zaman alacak ama şimdiden birçok mutfağa ulaşacak olmasının heyecanını yaşıyoruz ” yazıyordu.

Barilla, inovasyona verdiği önemle kaliteli ve güvenilir gıdalarla keyifli bir deneyim sunmaya, hayal gücüne değer vererek daha iyi bir geleceğe katkıda bulunmaya devam ediyor.

Kaynak: HORECA TREND ve Barilla

Reklam

Devamını Oku

Gıda Üreticileri

Ülker, İlk Yarıyıl Finansallarını Açıkladı

Ülker Bisküvi, 2024 yılının ilk yarısını 36,6 milyar TL ciroyla kapattı. Türkiye operasyonlarının ciro içindeki payı yüzde 69, ihracat ve yurt dışı operasyonlarının ciro içindeki payı yüzde 31 oldu.

Yayınlandı

on

Ülker Bisküvi*, Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) gönderdiği açıklamada, yılın ilk yarıyıl cirosunun 36,6 milyar TL olduğunu duyurdu. Şirketin, Türkiye operasyonlarının ciro içindeki payı yüzde 69, ihracat ve yurt dışı operasyonlarının ciro içindeki payı ise yüzde 31 olarak belirtildi.

Şirketin büyümesini devam ettirdiğini dile getiren Ülker CEO’su Mete Buyurgan sözlerine şöyle devam etti: “80. yılını kutlayan, Türkiye’nin lider gıda şirketi olarak yılın ilk yarısını hedeflediğimiz gibi başarılı bir şekilde tamamladık. Bu dönemin önemli gelişmesi yurt dışına 20 ülkeden 100’den fazla uluslararası yatırımcı katılımıyla gerçekleştirdiğimiz Ülker’in ve 2024 yılının ilk sürdürülebilirlik bağlantılı, 550 milyon ABD doları değerinde tahvil ihracı oldu. Ülkemize ve şirketimize olan güvenle bu tahvil ihracını gerçekleştirdik. Ülkemize katma değer sağlarken, bölgemizde güçlü bir oyuncuyuz. Bisküvi pazarında Suudi Arabistan ve Mısır’da liderlik sürüyor, Kazakistan ve Orta Asya ülkelerinde de güçlü büyüme trendi devam ediyor.

Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için sürdürülebilirlik çalışmalarımıza her alanda ağırlık veriyoruz. Filomuza dahil ettiğimiz 50 çift katlı tırımızla yılda 5,4 milyon km. daha az mesafe yapacak, 5.000 ton daha az karbon salımı gerçekleştireceğiz. Yerli tarım, yerel kalkınma ve çiftçi refahına odaklanıyor, çiftçilerimizle birlikte çalışarak onarıcı ve sürdürülebilir tarım uygulamalarının yaygınlaştırılmasını amaçlıyoruz. Kırıkkale ve Çorum bölgesinde çalışmaları başlattık. 2030’a kadar 10.000 dekar alanda onarıcı tarım uygulaması yapmayı hedefliyoruz. Ar-Ge merkezlerimizle; yurt içi ve yurt dışındaki üniversiteler, araştırma merkezleriyle şirketimizin faaliyetlerine ve sektörümüze değer oluşturacak projeler hayata geçiriyoruz. Bunlar inovatif, sektörde ayrışan ürünler geliştirmemize de katkı sağlıyor. Yılın ilk altı ayında 17, son 5 yılda 220’nin üzerinde yeni ürünle tüketicilerimizi buluşturduk. Bulunduğumuz kategorilerde başarılı bir performans gösteriyoruz.”

* pladis Foods Limited iştirakidir. 

Kaynak: HORECA Trend ve Ülker

Reklam
Devamını Oku

Gıda Üreticileri

Aytaç, İlk Sürdürülebilirlik Raporunu Yayınladı

Aytaç, sürdürülebilirlik yolculuğunda önemli bir adım daha atarak, çevresel, sosyal ve yönetişim alanlarındaki performansını ve hedeflerini açıkladığı ilk sürdürülebilirlik raporunu yayınladı. Raporda, şirketin karbonsuzlaşma yolculuğu kapsamında, enerji verimliliği, su ve atık yönetimi, plastik azaltımı ve sürdürülebilir ambalaj konusundaki başarılı çalışmaları ön plana çıkıyor.

Yayınlandı

on

Çankırı Çerkeş’te Avrupa’nın en büyük entegre et tesisi olarak kurulan ve 2013 yılında Yıldız Holding bünyesine katıldıktan sonra zengin ürün yelpazesiyle geniş bir tüketici kitlesine hitap eden Aytaç Gıda, 2023 yılını kapsayan ilk sürdürülebilirlik raporunda çevresel, sosyal ve yönetişim alanlarındaki performansını ve hedeflerini kamuoyuyla paylaştı.

Sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarını Yıldız Holding’in “İsrafsız Şirket” iş modeli çerçevesinde yürüten Aytaç’ın sürdürülebilirlik raporunda, ‘Doğanın Geleceği için Çalışmak’, ‘Paydaşlarla Güçlenmek’, ‘Geleceğe İlham Vermek’ odakları altındaki sürdürülebilirlik çalışmalarına yer veriliyor.

Yeşil Dönüşüm Yatırımlarıyla Enerji Tüketimi ve Karbon Emisyonları Yüzde 15 Azaldı

 Yıldız Holding’in 2050 yılında tüm değer zincirinde net sıfır hedefi doğrultusunda karbonsuzlaşma yolculuğuna devam eden Aytaç, enerji verimliliğine yönelik gerçekleştirdiği projeler sayesinde enerji tüketimi ve karbon emisyonlarında yüzde 15 oranında azaltım sağladı.

Yenilenebilir enerjiye geçiş çalışmaları kapsamında ise, Aytaç’ın fabrika arazisinde kurulacak 6 MWp kapasiteli güneş enerjisi santraliyle fabrikanın elektrik ihtiyacının tamamının yenilenebilir kaynaklardan sağlanması amaçlanıyor.

Atıkların Yüzde 100’ü Geri Dönüştürülerek Ekonomiye Kazandırıldı

Reklam

 2022 yılından beri “Sıfır Atık” belgesine sahip olan Aytaç’ın “İsrafsız Şirket” iş modeli çerçevesinde benimsediği döngüsel modeller ve atıkların yeniden değerlendirilmesi kapsamında gerçekleştirdiği iyi uygulamaları sayesinde atıkların yüzde 100’ü geri dönüştürülerek ekonomiye kazandırıldı.

Sürdürülebilir Ambalaj Çalışmalarıyla 27,4 Ton Plastik Azaltımı Sağlandı

 Aytaç, ambalajlarda kullanılan plastik miktarını azaltma hedefiyle gıda güvenliğini esas alan yenilikçi sürdürülebilir ambalaj çalışmalarına da devam ediyor. Bu doğrultuda, 2023 yılında gerçekleştirilen projeler kapsamında 27,4 ton plastik azaltımı sağlandı.

130’dan fazla ürün çeşitliliğiyle pazardaki güçlü konumunu sürdüren Aytaç, müşteri memnuniyetini ön planda tutan uygulamalarına ve yenilikçi ürünler geliştirmek için Ar-Ge faaliyetlerine hız kesmeden devam ediyor.

Erhan Çetin: Sürdürülebilirlik Performansımızı İleriye Taşımak İçin Var Gücümüzle Çalışıyoruz

Aytaç’ın sürdürülebilirlik performansını ve hedeflerini içeren ilk sürdürülebilirlik raporunu yayınlamaktan mutluluk duyduklarını ifade eden Aytaç CEO’su Erhan Çetin, “Aytaç olarak, kurulduğumuz günden bugüne sektöre öncülük eden marka olma hedefiyle faaliyetlerimize devam ederken, tüm süreçlerimizi sürdürülebilirlik bakış açısıyla yeniden tasarlıyoruz. Karbonsuzlaşma yolculuğumuz kapsamında yeşil dönüşüm yatırımlarımızı sürdürüyor, enerji verimliliğine yönelik etkili uygulamaları hayata geçiriyoruz. Sürdürülebilirlik çalışmalarımızda sadece çevresel konulara odaklanmakla kalmıyor, yüzde 99’a ulaşan yerel tedarikçi oranımızla yerel kalkınmayı destekliyor ve tüm paydaşlarımız için uzun vadeli ve sürdürülebilir değer yaratmayı amaçlıyoruz.  Önümüzdeki dönemde de sürdürülebilirlik performansımızı ileriye taşımak için var gücümüzle çalışmaya devam ederken tüketicilerimizin beklenti ve ihtiyaçlarını tam olarak karşılayan, yüksek kalite standartlarına sahip yenilikçi ürünlerimizi geliştirmeye devam edeceğiz.” dedi.

Kaynak: HORECA Trend ve Aytaç

Reklam

Devamını Oku
Reklam
Reklam

Popüler Haberler

Copyright © 2024 Orbis Medya Bilgi ve İletişim Teknolojileri Ltd. Şti. Her hakkı saklıdır. Web sitemizdeki haber, makale ve içeriklerin her hakkı saklıdır.
İçeriklerimizin izinsiz kullanımı halinde yasal işlem başlatılacaktır.