Kurukahveci Mehmet Efendi’den Yerel Kahve Üretimine Destek | HORECA TREND
Takip edin!

HORECA Tedarik

Kurukahveci Mehmet Efendi’den Yerel Kahve Üretimine Destek

Dünyanın en eski kahve markalarından olan Kurukahveci Mehmet Efendi, yerli kahve üretimi için harekete geçti. Üç yıl önce, Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde kahve üretimi denemeleri yapan çiftçi Yaşar Dağtekin’in çalışmalarına destek olan marka, ilk defa Türkiye’de yerel bir kahve çeşidinin yetişmesine de ön ayak olacak.

Yayınlandı

on

Dünya üzerinde kendi adıyla kahvesi olan ama kahve yetiştirilmeyen tek ülke Türkiye. İklim değişikliği 1500’lü yıllardan beri Anadolu’nun vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan Türk kahvesi gibi diğer kahve türleri için de tehlike çanlarını çaldırıyor.

Son derece hassas bir bitki olan kahve ağacı, iklim değişiklerinden de en fazla etkilenen zirai ürünler arasında yer alıyor. Uluslararası Kahve Birliği’nin (ICO) raporlarına göre, 2050 yılına gelindiğinde, bugün kahve tarımı yapılan yerlerin yüzde 70’inde sıcaklık ve yağış değişimleri nedeniyle kahve yetiştirilemeyecek. Oysa dünyada en az 100 milyon aile geçimini kahveyle sağlıyor. 2021 yılında yaşanan beklenmedik don olayı, dünyanın en büyük kahve üreticisi olan Brezilya’daki kahve plantasyonlarına büyük zarar verdi.

Oysa her gün dünya üzerinde yaklaşık 3 milyar fincana yakın kahve tüketiliyor. Uzakdoğu ülkelerinde çay kültürünün yanı sıra kahve kültürünün de gittikçe yaygınlaşması, tüketimdeki dengeleri önemli ölçüde değiştirecek durumda. Yüksek nüfuslu bu ülkelerde kahve talebinin yükselmesi, iklim değişikliği nedeniyle gitgide artan çiğ kahve fiyatlarını daha da yukarıya çekiyor.

Mehmet Kurukahveci: Kahveye Karşı Kendimizi Sorumlu Hissediyoruz

Sadece Türkiye’nin değil dünyanın da en eski kahve markalarından olan Kurukahveci Mehmet Efendi, bu öngörüden hareketle kahvenin sürdürülebilirliği adına önemli bir adım attı. Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde kahve yetiştirmek için kolları sıvayan Yaşar Dağtekin’e 2019 yılından bu yana destek olan marka, Türkiye’de yerel kahve yetiştirme çabalarının başarıya ulaşması için çalışıyor. Zira, dünyanın başka yerlerinde de benzer deneme çalışmaları yapılıyor. İtalya’nın Sicilya bölgesi, Amerika’da Florida ve Kaliforniya eyaletlerinde ile Suudi Arabistan’da kahve ağacı yetiştirme denemeleri ciddi anlamda ele alınıyor. 150 yılı aşkın süredir aileyi ayakta tutan kahveye karşı büyük sorumluluk duyduklarını kaydeden Kurukahveci Mehmet Efendi Mahdumları Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kurukahveci, tropikal meyvelerin yetiştiği Gazipaşa-Anamur bölgesinin kahve denemeleri için uygun bir bölge olacağını düşündüklerini belirterek, şunları söylüyor:

“İtalya’da bizim gibi 100 yıldır kahve ticareti ile uğraşan Morettino ailesi, Sicilya’da Palermo Botanik Bahçesi ile işbirliği içinde çalışmalar yapıyor. Kaliforniya’da tarımla uğraşan Good Land Organics çiftliği de, ilk mahsulünü 2020 yılında aldı. Suudi Arabistan’da ise bir süredir yetiştirilen kahve alanlarının genişletilmesi için çalışmalar yapılıyor. 2019 yılında Gazipaşa’da Yaşar Dağtekin’in çalışmalarını duyunca, çiftliği ziyaret ettik ve projeye destek olma kararı aldık. Özellikle sera altındaki ağaçların daha iyi mahsul verdiğini görünce, seranın yapımını üstlendik. Ayrıca, bitkilerin bakımı, yetiştirilmesi ve hasadı için gerekli olan bütçeyi de yine biz sağlıyoruz. İlk etapta 4 bin metrekare üzerine kurulan seraya 200’e yakın kahve fidanı dikildi. Seradaki fideler henüz iki yaşında olmasına rağmen bazı ağaçlarda çiçeklenme ve meyve verme başlamış durumda. Kahve ağaçlarının üç yılda ürün vermeye başladığı düşünülürse, tam anlamıyla verim almak 2023-2024 sezonunda mümkün olacak.”

Kahvenin katma değeri yüksek bir ürün olduğuna işaret eden Mehmet Kurukahveci, “O nedenle çiftçi için de çok kıymetli. Türkiye yılda 60 bin tona yakın kahve ithal ettiği düşünüldüğünde, kahvenin Türk tarımına ve dış ticaretine yapacağı katkı daha iyi anlaşılır. Her ne kadar da Türkiye’nin kendi kahve ihtiyacını karşılaması şu anda mümkün görünmüyorsa da bu denemeler başarılı olursa Türkiye’de önemli bir ilk gerçekleşmiş olacak” diyor.

Yaşar Dağtekin: Bölge Şartlarına Uygun Yerli Bir Çeşit Geliştirdik

Kahve üretimi ile ilgili bilgi veren Çiftçi Yaşar Dağtekin, işe muz, papaya, avakado, liçi gibi tropikal meyve üretmeye başladığını belirterek, şunları söylüyor:

“Tropikal ürünlerden iyi verim alınca, ilk fidelerimizi 2019 yılında diktik. Elde ettiğimiz sonuç, bizi cesaretlendirdi. Kurukahveci Mehmet Efendi de destekleme kararı alınca, serayı yapabildik. Kahve Mayıs – Haziran gibi çiçeklenmeye başlıyor, iklime göre bir sonraki yılın Nisan – Mayıs ayı gibi de toplanıyor. Açık alandaki tecrübemize göre 11-12 ayda ancak olgunlaşıyor ama serada 9 aylık bir sürede olgunlaşacağını düşünüyoruz. Türk kahvesinin en iyi elde edildiği en iyi kalite Arabica türü kahve yetiştiriyoruz. Kendi fidelerimizi kendimiz ürettik. Dolayısıyla bu bölgenin şartlarına uygun yerli bir çeşit elde etmiş olduk.”

Prof. Dr. Hamide Gübbük: Markanın Yönlendirmesi ile Aldığımız Sonuç Mükemmel

Projenin bilimsel olarak sürekliliğini sağlamak için destek veren Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamide Gübbük ise, “Önceleri benim de çok umudum yoktu, ama markanın doğru yönlendirmeleri ile aldığımız sonuçlarını görünce bu işin olabileceğine inandık. Yaklaşık 50 ağaçtan 100 kiloya yakın kahve kirazı elde ettik. Ürünün yıkamasını, kurutmasını, Kurukahveci Mehmet Efendi’nin talimatlarını göre yaptık ve çıkan sonuç mükemmel oldu” şeklinde konuşuyor.

Dünya Kahve Üretimi Hakkında

  • Kahve, dünyada petrolden sonra ticaret hacmi en yüksek paya sahip ikinci ürün. Uluslararası Kahve Birliği’nin (ICO) verilerine göre, 1990-91 sezonunda dünya kahve üretimi 93 bin çuval iken (yaklaşık 5,5 milyon ton), 2000-2001 sezonunda 113 bin çuvala, 2010-2011 sezonunda 140 bin çuvala ve nihayet 2018- 2019 sezonunda 172 bin çuvala çıkmış. Ancak bir sonraki yıl hava şartlarının uygun olmaması nedeniyle 2019-2020 sezonunda rekolte 165 bin çuvala gerilemiş.
  • Brezilya, kahve ihracatında açık ara önde. 2019-2020 sezonunda 165 bin çuvalın 40 binini Brezilya ihraç etmiş. Bunu 26 bin çuval ile Vietnam, 12,6 bin çuval ile Kolombiya, 6,6 bin çuval ile Endonezya, 5,5 bin çuval ile Honduras ve 5,3 bin çuval ile Uganda takip etti. Hindistan 5,3 bin çuval, Etiyopya 3,8 bin çuval, Guatemala ise 3,2 bin çuval kahve ihraç edebildi.
  • Dünyada kişi başı en yüksek kahve tüketimine sahip ülkeler ise, İskandinav ülkeleri. Finlandiya kişi başı 12 kilogram kahve tüketimi ile ilk sırada yer alırken, bunu 9,9 kg ile Norveç, 9 kg ile İzlanda ve 8,7 kilogram ile Danimarka izliyor.
  • İstatistikler, Türkiye’de de kahve tüketiminin sürekli artış trendinde olduğunu gösteriyor.  TÜİK verilerine göre, 2006 yılında 11,9 bin ton olan çiğ kahve ithalatı 2018 yılında 54,8 bin tona yükseldi. Bunun haricinde 4,8 bin tonluk da paketli filtre kahve, kapuçino, esppresso gibi ürün ithal edildi. 2018 yılında Türkiye’nin kahve ithalatına ödenen miktar 185,4 milyon dolar oldu. Buna karşılık 2018 yılında 1500 ton Türk kahvesi ihracatı gerçekleştirilerek 10,7 milyon dolarlık döviz girdisi elde edildi.

Kurukahveci Mehmet Efendi Hakkında

  • Kurukahveci Mehmet Efendi, dünyanın en eski kahve markalarından biri. 1871 yılından bu yana aynı ailenin yönetiminde varlığını sürdüren marka, yılda yaklaşık 20 bin ton kahve ithal ediyor. Kahveyi kavurup ambalajda satan ilk marka olan Kurukahveci Mehmet Efendi, 150 yılı aşkın süredir odağına sadık kalması ve kendini sürekli geliştirerek “Türkiye’nin kahvesi” olmayı başarmış bir marka. Marka, ithal ettiği ürünün yüzde 10’u kavurup, paketleyip yeniden ihraç ediliyor. Nielsen verilerine göre, iç pazarda yüzde 49-51 bandında pazar payına sahip marka, beş kıtada 60 ülkeye ihracat yapıyor.

Kaynak: HORECA Trend ve Kurukahveci Mehmet Efendi

Devamını Oku
Reklam
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

HORECA Tedarik

Jumbo’nun Yaratıcı Gastronomi Yolculuğu: Jumbo Sofralar Sergisi’nde

Yayınlandı

on

Jumbo Sofralar Sergisi kapsamında düzenlenen Yaratıcı Gastronomi panelinde, Jumbo Genel Müdürü Hakan Zihnioğlu, markanın Türk gastronomisini dünya sahnesinde desteklemek ve Türk mutfağını tanıtmak amacıyla Michelin, Gault&Millau, İncili Gastronomi Rehberi ve Altın Kaşık Ödülleri gibi restoran değerlendirme seçkileriyle gerçekleştirdiği işbirliklerini anlattı. Zihnioğlu, benzersiz bir coğrafyada yaşadığımızı vurgulayarak, Türk mutfağını sahiplenmek ve katma değerli projeler içinde yer almak için birlikte hareket etmenin önemine dikkat çekti.

Sofralar Sergisi’nde, Amerikalı ünlü etkinlik ve düğün tasarımcısı Jennifer Gould, Jumbo için “Göklerdeki Kış Sarayı” isimli bir masa tasarladı. Bu enstalasyon, sergi ziyaretçilerine lüks ve büyülü bir kış diyarı atmosferi sunmayı amaçlayan bir konsept üzerine geliştirildi. “Göklerdeki Kış Sarayı”, buzdan ilham alınarak tasarlanmış ve gökyüzündeki buz saraylarının gizemini yansıtan bir kompozisyon sunuyor. Aynaların temiz ve yansıtıcı zarafeti, kışın büyüsünü görsel bir senfoniyle canlandırıyor. Ortaya çıkan bu düzenleme, kışın zarafetini ve gizemini yeniden yorumluyor.

Kaynak: HORECA TREND ve Jumbo

Devamını Oku

HORECA Tedarik

NUDE’un Molten Kristal Vazoları Yaşam Alanlarınıza Dinamik Bir Hava Katacak

İşlevselliği tasarım ile buluşturarak cam ev eşyalarında geleneksel sınırların ötesine geçen NUDE’un Molten Kristal Vazo Koleksiyonu, geleneksel zanaatkarlığı 3D tarama teknolojisiyle birleştirerek yepyeni ve benzersiz bir stil yaratıyor

Yayınlandı

on

‘’Simple is Beautiful’’ (Yalın Güzeldir) felsefesini uluslararası tasarımcıların koleksiyonlarıyla buluşturan, Şişecam’ın global tasarım markası NUDE, Edizalp Akın ve NUDE tasarım ekibinin imzasını taşıyan Molten Kristal Vazo Koleksiyonuyla, dekorasyonda modernizm ve dinamizm arayanlar için sıra dışı bir alternatif olarak öne çıkıyor.

El yapımı bir seramik modelden yola çıkarak tasarlanan Molten Vazolar, sıradan tasarım sınırlarını aşıyor. El imalatıyla üretilen vazolar, buket ve yer vazosu olmak üzere iki farklı boyda sunuluyor. Buket vazoları zarif tasarımıyla masaları süslerken, yer vazoları büyüklüğü ve ihtişamıyla dikkatleri üzerine çekerek yaşam alanlarının aranan yüzleri haline geliyor. Birbiriyle uyum içindeki bu iki boydan oluşan koleksiyon, incelik ve güç duygusunu eş zamanlı yansıtıyor.

Molten’in doğadan ilham alan formu, bitkileri bir kök gibi sarmalamayı hedefleyerek organik ve bütünsel bir görsellik yaratıyor. Vazoların akışkan dokusu, doğanın dinamizmini yakalıyor ve çevremizde bulunan doğal ortamların karmaşık desenlerine bir övgü niteliği taşıyor.

Kaynak: HORECA TREND ve NUDE

Devamını Oku

Bitkisel Yağ

Orkide’ye Gıdanın Yıldızı Ödülü

Orkide, Yıldız Teknik Üniversitesi Gıda ve Sağlıklı Beslenme Kulübü tarafından bu yıl 3. kez düzenlenen ve Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri ile tüketicilerin oylarıyla belirlenen “Gıdanın Yıldızları” ödüllerinde yağ kategorisinde “Gıdanın Yıldızı” Orkide oldu. Orkide, ödülünü Yıldız Teknik Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen törende aldı.  

Yayınlandı

on

Bitkisel yağ sektöründe 1979’dan günümüze sürdürülebilir büyüme kaydeden ve Türkiye’nin en büyük bitkisel sıvı yağ üreticilerinden olan Orkide; sıfır atık belgeli iki üretim tesisinde ürettiği ayçiçek yağı, mısır yağı, zeytinyağı, margarin, bitkisel susuz yağ, ev dışı tüketim ve pastacılık yağları ile endüstriyel yağ kategorilerinde sektörde en geniş ürün çeşitliliği ile öne çıkıyor. “İyi yaşam” odaklı beslenme trendini ürünleri için yorumlayan ve tüketicileri yepyeni ürünlerle tanıştıran Orkide, bu ürünlerin yanı sıra geliştirdiği özel ürünler ile sektörde birçok hazır gıda üreticisinin de endüstriyel yağ tedarikçisi olarak üretim yapıyor.

Kaynak: HORECA TREND ve Orkide

Devamını Oku

Popüler Haberler

Copyright © 2024 Orbis Medya Bilgi ve İletişim Teknolojileri Ltd. Şti. Her hakkı saklıdır. Web sitemizdeki haber, makale ve içeriklerin her hakkı saklıdır.
İçeriklerimizin izinsiz kullanımı halinde yasal işlem başlatılacaktır.