Kurukahveci Mehmet Efendi’den Yerel Kahve Üretimine Destek - HORECA Trend
Takip edin!

HORECA Tedarik

Kurukahveci Mehmet Efendi’den Yerel Kahve Üretimine Destek

Dünyanın en eski kahve markalarından olan Kurukahveci Mehmet Efendi, yerli kahve üretimi için harekete geçti. Üç yıl önce, Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde kahve üretimi denemeleri yapan çiftçi Yaşar Dağtekin’in çalışmalarına destek olan marka, ilk defa Türkiye’de yerel bir kahve çeşidinin yetişmesine de ön ayak olacak.

Yayınlandı

on

Dünya üzerinde kendi adıyla kahvesi olan ama kahve yetiştirilmeyen tek ülke Türkiye. İklim değişikliği 1500’lü yıllardan beri Anadolu’nun vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan Türk kahvesi gibi diğer kahve türleri için de tehlike çanlarını çaldırıyor.

Son derece hassas bir bitki olan kahve ağacı, iklim değişiklerinden de en fazla etkilenen zirai ürünler arasında yer alıyor. Uluslararası Kahve Birliği’nin (ICO) raporlarına göre, 2050 yılına gelindiğinde, bugün kahve tarımı yapılan yerlerin yüzde 70’inde sıcaklık ve yağış değişimleri nedeniyle kahve yetiştirilemeyecek. Oysa dünyada en az 100 milyon aile geçimini kahveyle sağlıyor. 2021 yılında yaşanan beklenmedik don olayı, dünyanın en büyük kahve üreticisi olan Brezilya’daki kahve plantasyonlarına büyük zarar verdi.

Oysa her gün dünya üzerinde yaklaşık 3 milyar fincana yakın kahve tüketiliyor. Uzakdoğu ülkelerinde çay kültürünün yanı sıra kahve kültürünün de gittikçe yaygınlaşması, tüketimdeki dengeleri önemli ölçüde değiştirecek durumda. Yüksek nüfuslu bu ülkelerde kahve talebinin yükselmesi, iklim değişikliği nedeniyle gitgide artan çiğ kahve fiyatlarını daha da yukarıya çekiyor.

Mehmet Kurukahveci: Kahveye Karşı Kendimizi Sorumlu Hissediyoruz

Sadece Türkiye’nin değil dünyanın da en eski kahve markalarından olan Kurukahveci Mehmet Efendi, bu öngörüden hareketle kahvenin sürdürülebilirliği adına önemli bir adım attı. Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde kahve yetiştirmek için kolları sıvayan Yaşar Dağtekin’e 2019 yılından bu yana destek olan marka, Türkiye’de yerel kahve yetiştirme çabalarının başarıya ulaşması için çalışıyor. Zira, dünyanın başka yerlerinde de benzer deneme çalışmaları yapılıyor. İtalya’nın Sicilya bölgesi, Amerika’da Florida ve Kaliforniya eyaletlerinde ile Suudi Arabistan’da kahve ağacı yetiştirme denemeleri ciddi anlamda ele alınıyor. 150 yılı aşkın süredir aileyi ayakta tutan kahveye karşı büyük sorumluluk duyduklarını kaydeden Kurukahveci Mehmet Efendi Mahdumları Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kurukahveci, tropikal meyvelerin yetiştiği Gazipaşa-Anamur bölgesinin kahve denemeleri için uygun bir bölge olacağını düşündüklerini belirterek, şunları söylüyor:

“İtalya’da bizim gibi 100 yıldır kahve ticareti ile uğraşan Morettino ailesi, Sicilya’da Palermo Botanik Bahçesi ile işbirliği içinde çalışmalar yapıyor. Kaliforniya’da tarımla uğraşan Good Land Organics çiftliği de, ilk mahsulünü 2020 yılında aldı. Suudi Arabistan’da ise bir süredir yetiştirilen kahve alanlarının genişletilmesi için çalışmalar yapılıyor. 2019 yılında Gazipaşa’da Yaşar Dağtekin’in çalışmalarını duyunca, çiftliği ziyaret ettik ve projeye destek olma kararı aldık. Özellikle sera altındaki ağaçların daha iyi mahsul verdiğini görünce, seranın yapımını üstlendik. Ayrıca, bitkilerin bakımı, yetiştirilmesi ve hasadı için gerekli olan bütçeyi de yine biz sağlıyoruz. İlk etapta 4 bin metrekare üzerine kurulan seraya 200’e yakın kahve fidanı dikildi. Seradaki fideler henüz iki yaşında olmasına rağmen bazı ağaçlarda çiçeklenme ve meyve verme başlamış durumda. Kahve ağaçlarının üç yılda ürün vermeye başladığı düşünülürse, tam anlamıyla verim almak 2023-2024 sezonunda mümkün olacak.”

Kahvenin katma değeri yüksek bir ürün olduğuna işaret eden Mehmet Kurukahveci, “O nedenle çiftçi için de çok kıymetli. Türkiye yılda 60 bin tona yakın kahve ithal ettiği düşünüldüğünde, kahvenin Türk tarımına ve dış ticaretine yapacağı katkı daha iyi anlaşılır. Her ne kadar da Türkiye’nin kendi kahve ihtiyacını karşılaması şu anda mümkün görünmüyorsa da bu denemeler başarılı olursa Türkiye’de önemli bir ilk gerçekleşmiş olacak” diyor.

Yaşar Dağtekin: Bölge Şartlarına Uygun Yerli Bir Çeşit Geliştirdik

Kahve üretimi ile ilgili bilgi veren Çiftçi Yaşar Dağtekin, işe muz, papaya, avakado, liçi gibi tropikal meyve üretmeye başladığını belirterek, şunları söylüyor:

“Tropikal ürünlerden iyi verim alınca, ilk fidelerimizi 2019 yılında diktik. Elde ettiğimiz sonuç, bizi cesaretlendirdi. Kurukahveci Mehmet Efendi de destekleme kararı alınca, serayı yapabildik. Kahve Mayıs – Haziran gibi çiçeklenmeye başlıyor, iklime göre bir sonraki yılın Nisan – Mayıs ayı gibi de toplanıyor. Açık alandaki tecrübemize göre 11-12 ayda ancak olgunlaşıyor ama serada 9 aylık bir sürede olgunlaşacağını düşünüyoruz. Türk kahvesinin en iyi elde edildiği en iyi kalite Arabica türü kahve yetiştiriyoruz. Kendi fidelerimizi kendimiz ürettik. Dolayısıyla bu bölgenin şartlarına uygun yerli bir çeşit elde etmiş olduk.”

Prof. Dr. Hamide Gübbük: Markanın Yönlendirmesi ile Aldığımız Sonuç Mükemmel

Projenin bilimsel olarak sürekliliğini sağlamak için destek veren Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamide Gübbük ise, “Önceleri benim de çok umudum yoktu, ama markanın doğru yönlendirmeleri ile aldığımız sonuçlarını görünce bu işin olabileceğine inandık. Yaklaşık 50 ağaçtan 100 kiloya yakın kahve kirazı elde ettik. Ürünün yıkamasını, kurutmasını, Kurukahveci Mehmet Efendi’nin talimatlarını göre yaptık ve çıkan sonuç mükemmel oldu” şeklinde konuşuyor.

Dünya Kahve Üretimi Hakkında

  • Kahve, dünyada petrolden sonra ticaret hacmi en yüksek paya sahip ikinci ürün. Uluslararası Kahve Birliği’nin (ICO) verilerine göre, 1990-91 sezonunda dünya kahve üretimi 93 bin çuval iken (yaklaşık 5,5 milyon ton), 2000-2001 sezonunda 113 bin çuvala, 2010-2011 sezonunda 140 bin çuvala ve nihayet 2018- 2019 sezonunda 172 bin çuvala çıkmış. Ancak bir sonraki yıl hava şartlarının uygun olmaması nedeniyle 2019-2020 sezonunda rekolte 165 bin çuvala gerilemiş.
  • Brezilya, kahve ihracatında açık ara önde. 2019-2020 sezonunda 165 bin çuvalın 40 binini Brezilya ihraç etmiş. Bunu 26 bin çuval ile Vietnam, 12,6 bin çuval ile Kolombiya, 6,6 bin çuval ile Endonezya, 5,5 bin çuval ile Honduras ve 5,3 bin çuval ile Uganda takip etti. Hindistan 5,3 bin çuval, Etiyopya 3,8 bin çuval, Guatemala ise 3,2 bin çuval kahve ihraç edebildi.
  • Dünyada kişi başı en yüksek kahve tüketimine sahip ülkeler ise, İskandinav ülkeleri. Finlandiya kişi başı 12 kilogram kahve tüketimi ile ilk sırada yer alırken, bunu 9,9 kg ile Norveç, 9 kg ile İzlanda ve 8,7 kilogram ile Danimarka izliyor.
  • İstatistikler, Türkiye’de de kahve tüketiminin sürekli artış trendinde olduğunu gösteriyor.  TÜİK verilerine göre, 2006 yılında 11,9 bin ton olan çiğ kahve ithalatı 2018 yılında 54,8 bin tona yükseldi. Bunun haricinde 4,8 bin tonluk da paketli filtre kahve, kapuçino, esppresso gibi ürün ithal edildi. 2018 yılında Türkiye’nin kahve ithalatına ödenen miktar 185,4 milyon dolar oldu. Buna karşılık 2018 yılında 1500 ton Türk kahvesi ihracatı gerçekleştirilerek 10,7 milyon dolarlık döviz girdisi elde edildi.

Kurukahveci Mehmet Efendi Hakkında

  • Kurukahveci Mehmet Efendi, dünyanın en eski kahve markalarından biri. 1871 yılından bu yana aynı ailenin yönetiminde varlığını sürdüren marka, yılda yaklaşık 20 bin ton kahve ithal ediyor. Kahveyi kavurup ambalajda satan ilk marka olan Kurukahveci Mehmet Efendi, 150 yılı aşkın süredir odağına sadık kalması ve kendini sürekli geliştirerek “Türkiye’nin kahvesi” olmayı başarmış bir marka. Marka, ithal ettiği ürünün yüzde 10’u kavurup, paketleyip yeniden ihraç ediliyor. Nielsen verilerine göre, iç pazarda yüzde 49-51 bandında pazar payına sahip marka, beş kıtada 60 ülkeye ihracat yapıyor.

Kaynak: HORECA Trend ve Kurukahveci Mehmet Efendi

Devamını Oku
Reklam
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

HORECA Tedarik

Karaca 50. Yaşını Yüzde 50 İndirim Kampanyasıyla Kutluyor

Karacaseverlerin hayatına değer katmayı ilke edinen Karaca, 50. yaşını büyük bir indirim kampanyasıyla kutluyor. Yeni sezon ürünlerinde bile geçerli olan kampanya yalnızca eylül ayı boyunca devam edecek. 50. Yıl kampanyası ile, Karacaseverlere teşekkür eden marka, ayrıca bu yıla özel sınırlı sayıda ürettiği 50. Yıl İmza Koleksiyonu’nu da müşterilerinin beğenisine sunuyor.

Yayınlandı

on

Evdeki tüm ihtiyaçlara inovatif çözümler sunan ve modern tasarımların öncüsü Karaca, 50. Yılını büyük bir kampanya ile kutluyor. Yarım asırdır evlerin vazgeçilmezi olan ürünlerle Karacaseverlerin yanında olan marka, 1 Eylül-30 Eylül tarihleri arasında geçerli olacak kampanya kapsamında, yeni sezon ürünleri de dahil olmak üzere, ikinci ürüne yüzde 50 indirim imkanı sunuyor.

50 Yıllık Mirasın Sofralara Yansıması

Yarım asırdır sağlıklı mutfaklardan lezzetli sofralara, keyifli oturma odalarından huzurlu uykulara kadar evlerin her köşesine konuk olan Karaca, 50. yıla özel bir koleksiyon hazırladı. 21 parçalık 50. Yıl İmza Koleksiyonuyla kutlama yemeklerinin vazgeçilmezi haline gelecek olan Karaca, bu koleksiyonda ayrıca kahve fincanlarından yemek hazırlama gereçlerine, baharat kavanozlarından termoslara kadar pek çok farklı ürünü Karacaseverlerin beğenisine sunuyor.

Karaca’nın Yarım Asırlık Hikayesi

1973 yılında, Hüseyin Karaca tarafından İstanbul Süleymaniyede Karaca Züccaciye adıyla kurulan 30 kişinin çalıştığı küçük cam atölyesinde, cam ürünlerinin üzerine desenler yaparak başlayan Karaca’nın hikayesi, 50 yıl sonra, sofra, mutfak, küçük ev aletleri, ev tekstili ve aksesuar gibi farklı kategorilerde bir dünya markası olarak devam ediyor. Yenilikçi vizyonunu katma değerli ürünlerle geliştirerek, tüketicilerin hayatlarına değer katmaya devam eden Karaca, gerçek incilerden üretilen dünyanın en kaliteli porselenlerinden, en inovatif küçük elektrikli ev aletlerine, gerçek elmas kristallerinden oluşan tencere takımlarından, doğa dostu ev tekstili ürünleriyle sektöründe çığır açan bir marka oldu. Gerek pazarlama çalışmaları, gerekse Ar-Ge yatırımları ile Türkiye’de ilkleri yaşatan Karaca, bugün 48 ülkede 2000’in üzerinde satış noktasında Karacaseverlerle buluşmaya devam ediyor.

Kaynak: HORECA Trend ve Karaca

Devamını Oku

HORECA Tedarik

Taşev ile Çay Keyfi ve Demir Takviyesi Bir Arada 

Demir eksikliğini gidermek için sadece demir içeren gıdalar tüketmek yeterli değil. Aynı zamanda bu gıdaların demir döküm malzemelerle pişirilmesi ihtiyacı karşılamaya destek oluyor. 

Yayınlandı

on

Taşev Linden demir döküm demlikler, siyah, kırmızı, mavi ve yeşil gibi farklı renk seçenekleriyle kullanıcıların beğenisine sunuluyorTaşev’in Linden demir döküm demlikleri, sadece çayınızı uzun süre sıcak tutmakla kalmıyor, aynı zamanda sofranıza da estetik bir dokunuş katıyor. Hem göz zevkinize hitap eden hem de demir eksikliğinizi gideren bu demlikler, mükemmel bir çay keyfi sunuyor.

300 ml ve 750 ml gibi farklı hacim seçenekleriyle satışa sunulan Taşev Linden demir döküm demlikler, tarzınızı yansıtan birer aksesuar haline geliyor.

Kaynak: HORECA Trend ve Taşev

Devamını Oku

Et, Tavuk ve Balık

DANET Afyon’un Kültürel Tanıtımına Destek Oluyor

Ülkemizde ve dünyanın dört bir yanında her gün milyonlarca sofraya misafir olan et ve et ürünleri sektörünün köklü markası DANET, 5. Uluslararası Gastro Afyon Lezzet ve Turizm Festivali’ne Gümüş Sponsor olarak destek veriyor. DANET festivale verdiği desteğin yanı sıra, söyleşi ve meslek buluşmalarına da katılacak. Festival katılımcıları, coğrafi tescilli DANET Afyon Sucuğuyla hazırlanan Sucuk Ekmek ve Sucuk Döneri tatma fırsatı da bulacaklar. 

Yayınlandı

on

Kurulduğu 1975 yılından bu yana gıda sektöründe güçlü bir konum elde eden; ülkemizde ve dünyanın dört bir yanında her gün milyonlarca sofraya misafir olan et ve et ürünleri sektörünün köklü markası DANET, sektöre yön veren etkinliklere de aktif bir katılım sağlıyor. DANET, kuruluş yeri Afyonkarahisar’da 29 Eylül – 1 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek 5. Uluslararası Gastro Afyon Lezzet ve Turizm Festivali’ne Gümüş Sponsor olarak destek veriyor.

DANET Gümüş Sponsorluk desteğinin yanı sıra, festival alanında yer alacak standında ürünlerini tanıtacak; tadımlar ve ikramlar gerçekleştirecek. Festival katılımcıları, coğrafi tescilli DANET Afyon Sucuğuyla hazırlanan Sucuk Ekmek ve Sucuk Döneri tatma fırsatı da bulacaklar.

DANET ayrıca, festival kapsamında düzenlenen söyleşi ve meslek buluşmalarına da katılacak ve restoran şefleri, toptan gıdacılar, yerli ve yabancı tur operatörleri, dernek başkanları, organizatörler, restoran ve otel satın alma yetkilileri, yabancı elçilik temsilcileri ile de bir araya gelecek.

Bu yıl “Lezzetlerin kesiştiği nokta” temasıyla düzenlenen 5. Uluslararası Gastro Afyon Lezzet ve Turizm Festivali’nde, Mevlevi Mutfağı başta olmak üzere tüm yöresel lezzetler ve coğrafi işaretli ürünler tanıtılacak, tadımlar, meslek buluşmaları, söyleşiler, atölye çalışmaları, konserler gibi farklı aktiviteler düzenlenecek. Etkinliğe Afyon yerel halkının yanı sıra, büyük şehirlerden, yakın illerden ve yurt dışından düzenlenecek turlarla gelecek misafirler ve yabancı elçilik mensupları, aralarında Afyon’un da yer aldığı, dünya genelindeki 49 ve Türkiye’deki 3 gastronomi şehrinden davetliler, alanında uzman yerli ve yabancı şefler, ülkemizin değerli gastronomi yazarları ve akademisyenler, yerli ve yabancı tur operatörleri, restoran ve restoran satın alma yetkilileri katılacaklar.

Binlerce yıllık bir gastronomi kültürüne sahip olan Afyonkarahisar, bu alanda Unesco’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’nda yer alıyor ve dünya genelinde 49, ülkemizde 3 gastronomi şehrinden biri olma özelliği taşıyor.

Helal sertifikalı üretim yapan ve Türkiye pazarındaki güçlü konumunun yanı sıra 20’ye yakın ülkeye ihracat gerçekleştiren DANET’in ürün portföyünde 80’nin üzerinde lezzet seçeneği ve taze et ürünleri de yer alıyor. Tüketicilerine coğrafi işaretli Afyon Sucuğu ve Afyon Pastırması’nın yanı sıra, taze et ürünleri, sucuk, pastırma, kavurma, jambon, sosis, salam ve füme ürünleriyle, hindi ve piliç ürün seçenekleri de sunan DANET, eve teslim kurban satışı da gerçekleştiriyor.

DANET ürünleri önde gelen perakende markalarının yanı sıra, firmanın kendi markasıyla oluşturduğu kasap ve şarküteri mağazalarında ve DANET’in online satış sitesinde tüketicilerle buluşuyor.

DANET Hakkında 

1975 yılında Afyonkarahisar’da hayata geçen ve kuruluşundan bu yana sofraları sağlıklı, lezzetli, kaliteli et ve et ürünleri ile buluşturan DANET, uzmanlaştığı hayvan seçiminden et ürünleri üretimi, dağıtımı ve perakende satışına uzanan değer zincirinde tüm süreçleri titizlikle denetliyor. DANET’in üretimdeki temel et ihtiyacını sağladığı Afyonkarahisar’daki seçilmiş besi çiftliklerinde yetiştirilen ve Türkiye’nin en iyi büyükbaş hayvan cinsi olarak kabul edilen büyükbaş hayvanlar, veteriner hekim kontrolünde ve İslami usullere uygun olarak kesiliyor. Önde gelen perakende markalarının yanı sıra, firmanın kendi markasıyla oluşturduğu kasap ve şarküteri mağazalarında tüketicilerle buluşan DANET ürünleri, Afyonkarahisar’da 10 bin metrekare alana yayılan üretim tesislerinde helal sertifikalı olarak, en yüksek gıda güvenliği ve hijyen standartlarında üretiliyor. Büyüme performansını kurumsallaşma ivmesiyle pekiştiren DANET, Türkiye pazarındaki güçlü konumunun yanı sıra 20’ye yakın ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Helal sertifikalı üretim yapan DANET’in ürün portföyünde, 2020 yılında Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ile imzalanan protokol çerçevesinde coğrafi işaretli olarak tescillenen Afyon Sucuğu ve Afyon Pastırması’nın yanı sıra, farklı kırmızı ve beyaz et ürünleri yer alıyor. 80’nin üzerinde lezzet seçeneğiyle tüketicilere, taze et ürünlerinin yanı sıra sucuk, pastırma, kavurma, jambon, sosis, salam ve füme ürünleriyle, hindi ve piliç ürün seçenekleri de sunan DANET, eve teslim kurban satışı da gerçekleştiriyor. DANET, yaklaşık 400 kişiye istihdam sağlıyor.

Kaynak: HORECA Trend ve DANET

Devamını Oku

Popüler Haberler

Copyright © 2023 Orbis Medya Bilgi ve İletişim Teknolojileri Ltd. Şti. Her hakkı saklıdır. Web sitemizdeki haber, makale ve içeriklerin her hakkı saklıdır.
İçeriklerimizin izinsiz kullanımı halinde yasal işlem başlatılacaktır.