Duru Gıda: Yaşanabilir Bir Dünya İçin Sürdürülebilirlik Şart | HORECA Trend
Takip edin!

Gıda Üreticileri

Duru Gıda: Yaşanabilir Bir Dünya İçin Sürdürülebilirlik Şart

Türkiye’de yenilenebilir enerjiyle sofralara en doğal ve sağlıklı ürünleri kazandıran Duru Gıda, “enerjide ve gıdada sürdürülebilirlik” çağrısında bulundu.

Yayınlandı

on

Gıda güvenliğini sağlamak ve farkındalık yaratmak amacıyla her yıl 16 Ekim’de Dünya Gıda Günü kutlanıyor. FAO, 2022 yılının Dünya Gıda Günü temasını “Kimseyi Arkada Bırakma” (Leave No One Behind) olarak belirledi.  Duru Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Emin Duru, gıdanın yaşam için stratejik bir öneme sahip olduğunu belirterek “Dünyada her insanı doyuracak kadar gıda üretilebilirken, milyonlarca insanın açlıkla mücadele ettiğini biliyoruz. Aynı zamanda son verilere baktığımızda yıllık 1.3 milyar ton gıda israf ediliyor. Bununla birlikte uluslararası alanda yaşanan gerilimler, artan fiyatlar, iklim krizi, eşitsizlik gibi birçok zorluk beraberinde gıda erişim krizine neden oluyor” dedi.

Hepimiz Üzerimize Düşeni Yapmalıyız

Duru, “Hepimizin üzerine düşen görevler var. Tüm bu olumsuzluklarla mücadele edilmesi ve dünya geleceğinin korunması için sektör temsilcilerine, merkezi ve yerel yönetimlere önemli rol ve sorumluluklar düşüyor. Duru Gıda olarak, 2 bin yıllık yerli buğdayı olan Ahmet Buğdayının yeniden tarım sanayiine kazandırılması amacıyla başlattığımız projede ülkemizdeki buğday üretimindeki verimliliğin arttırılmasına büyük katkı sağlayacağımıza inanıyoruz.” dedi.. Sürdürülebilir bir tarım ve sağlıklı bir gelecek adına baklagillere gereken önemin verilmesi gerektiğini söyleyen Duru, “Bakliyatlar dünya nüfusu için önemli bir sürdürülebilir gıdadır. Bakliyat tüketimi kadar üretimi de dünya geleceğinin korunmasında stratejik bir önem taşıyor ve zor koşullarda yetişerek, insanların gıda gereksiniminin karşılanmasında önemli rol oynuyor. Besin değeri zengin ve ekonomik olmasından dolayı gelecekte de açlık ile mücadelede önemi bir rol oynayacak” dedi.

Enerji Verimliliği ve Sürdürülebilirlik 

Duru Gıda olarak tüm faaliyetlerinde ülke tarımına değer kattıklarını, doğaya saygılı ve sürdürülebilir üretim anlayışına sadık kalarak, yenilenebilir enerji projelerine yatırım yapmaya devam ettiklerini belirten Duru, “Doğal kaynakların risk altında bulunduğu dünyamızda, enerjimize sahip çıkmamız gerekiyor. 2022 yılı sonuna kadar hedefimiz enerjimizin tamamını yenilenebilir enerjiden üretmek. Ülkemizin sürdürülebilir geleceğine, yenilikçi ve sürdürülebilir enerji projelerimizle omuz vermeye devam edeceğiz.” dedi.

Kaynak: HORECA Trend ve Duru Gıda

Devamını Oku
Reklam
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bitkisel Yağ

Zeytinyağı Sektöründe İhracat Yasakları İç Piyasada Fiyatları Düşürmedi

Dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına getirilen kısıtlamaların iç piyasada fiyatların düşmesini sağlamadığını fiyatların yüzde 30 arttığını söyleyen EZZİB Başkanı Davut Er, zeytinyağı ihracatındaki kısıtlamaların bir an önce kaldırılması gerektiğini söyledi.

Yayınlandı

on

Dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına getirilen kısıtlamaların iç piyasada fiyatların düşmesini sağlamadığı gibi zeytinyağı fiyatlarının yüzde 30 artışına yol açtığını dile getiren Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, zeytinyağı ihracatındaki kısıtlamalar sonrasında Türkiye’nin ihraç pazarlarında prestij ve döviz kaybı yaşadığını, yasakların bir an önce kaldırılması gerektiğini kaydetti.

Zeytin ve Zeytinyağı Sektör Buluşması ve Zeytin ve Zeytinyağı İhracatının Yıldızları Ödül Töreni’nde konuşan EZZİB Başkanı Davut Er, Türkiye’nin 2022/23 sezonuna 50 bin ton zeytinyağı stoğuyla girdiğini, rekoltenin 380 bin ton olarak hesaplandığını, Afrin’den gelen 50 bin ton zeytinyağı dikkate alındığında 480 bin ton düzeyinde zeytinyağına ulaşıldığını, 160 bin ton iç tüketim ve 150 bin ton ihracat olduğunu, yeni sezona 170 bin ton stok fazlasıyla girildiğini, 2023/24 sezonunda 179 bin ton rekolte beklendiğini, zeytinyağı arzında bir sorun olmadığının altını çizdi.

“Türkiye’nin zeytinyağı arzında panik olmasını gerektirecek bir durum söz konusu olmadığını bir kez daha vurgulamak istiyorum” diyen Er, “Fiyatlar kısıtlama uygulamasından bu yana yaklaşık yüzde 30 civarında artış gösterdi. İhraç edilemediği için depolarda bekletilen zeytinyağları ise, sıcak hava ve olumsuz depolama koşulları nedeniyle bozulmaya maruz kaldı, asidite ve diğer kıymetli spektler zarar gördü, yüksek kaliteli sızma yağlar rafinajlık yağlara dönüştü ve bu da yüzde 30’luk bir değer kaybına neden oldu. Söz konusu kısıtlama uygulaması hem iç piyasada hem de ihracatta hiçbir olumlu sonuç doğurmadı” diye konuştu.

Ana hedefimiz ambalajlı ihracatı artırmak 

Katma değeri yüksek ambalajlı ihracatı artırmanın ana hedefleri olduğunu vurgulayan Er, sözlerine şöyle devam etti; “Firmalarımız ithalatçılardan gelebilecek farklı talepleri karşılamak durumunda. Dünyada Catering ve konserve sektöründe faaliyet gösteren firmalar önemli miktarda zeytinyağını kendi üretimlerinde kullanılmak üzere ülkemizden dökme olarak temin etmekte. Diğer yandan hem kutulu hem de dökme mal talep eden alıcılar bulunmakta olup, bu firmalara sadece kutulu zeytinyağı satıp dökme taleplerini başka ülkelerden karşılamalarını beklemek bu alıcıların tamamıyla kaybı anlamına gelmektedir. Dökme zeytinyağı ihracatı ile ilgili olarak en sık öne sürülen iddialardan bir tanesi malumunuz, özellikle İspanya ve İtalya gibi diğer üretici ülkelere, üretimlerinin düşük olduğu dönemlerde ürün satarak avantaj sağladığımız. Bu nedenle, ihracat yasağını destekleyen bir kesim de bulunmakta. Ancak, biz bu yaklaşımın doğru olmadığını düşünüyoruz. Dökme zeytinyağı ihracatımızda, sadece İspanya değil, aynı zamanda ABD, Kanada ve Suudi Arabistan gibi tüketici ülkelerin de en önemli pazarlarımızdan olduğunu gözlemliyoruz. Dökme zeytinyağı ihracatını yasakladığımızda, bu ülkelere olan ihracatımızın kısıtlanmasıyla, rakiplerimize mal vermeyelim derken doğrudan bu önemli pazarları söz konusu rakip ülkelere teslim etmiş oluyoruz.”

1 milyar dolar ihracat hedefimize ramak kaldı

Türkiye’nin sofralık zeytin ihracatının 2022/23 sezonunda bir önceki sezona göre yüzde 7’lik artışla 172 milyon dolardan 184 milyon dolara yükseldiğini ifade eden Başkan Er sözlerini şöyle sürdürdü: “31 Ekim’de sona eren 2022/23 zeytinyağı ihracat sezonunda ise, 118 ülkeye ihracat gerçekleştirdik ve toplam zeytinyağı ihracatımız miktar bazında %158 artarak 58 bin tondan 150 bin tona, tutar bazında ise %259 artarak 201 milyon dolardan 723 milyon dolara yükseldi. Toplam sektör ihracatımız 947 milyon dolara ulaştı ve sektörümüz dünya pazarlarında çok önemli bir yer edindi. 2023 yılında 1 milyar dolara yaklaşan ihracatımızı önümüzdeki 5 yıllık süreçte 2 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Bu hedefe ulaşmak için sadece mevcut geleneksel yöntemleri değil, aynı zamanda çevreye duyarlı, enerji verimli, sosyal sorumluluk prensiplerine uygun sürdürülebilir modern üretim tekniklerini de benimsememiz gerekiyor.”

Zeytinyağının gıda enflasyonuna etkisi sınırlı

Zeytinyağının gıda enflasyonuna etkisi de oldukça sınırlı olduğuna da temas eden EZZİB Başkanı Davut Er, “FAO verilerine göre ülkemizde kişi başına düşen bitkisel yağ tüketimi yılda yaklaşık 25 kg iken, zeytinyağı tüketimi 2 kg’ın altında. Ülkemizde zeytinyağı tercih eden kesim, genellikle belirli bir gelir düzeyine sahip olan ve ağırlıklı olarak ürünün üretildiği bölgelerde yaşayan tüketicilerimiz. Bu nedenle, sık sık getirilen kısıtlamaların, gıda enflasyonunu kontrol etme yerine, üretici ve satıcıları olumsuz yönde etkileyerek piyasayı daha da daralttığı görülmekte” dedi.

Gültepe; “11 ayda 233 milyar dolar ihracat yaptık”

Zeytin ve Zeytinyağı Sektör Buluşması ve Ödül Töreni’nde konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, Cumhuriyetimizin 100’üncü yıldönümünü kutladığımız 2023’ün 11 ayında Türkiye’nin yaklaşık 233 milyar dolarlık ihracata ulaştığı bilgisini paylaştı.

“Deprem felaketini, küresel pazarlardaki daralmayı, bazı sektörlerimizdeki ciddi kan kaybını dikkate aldığımızda önemli bir başarıya imza attığımızı söyleyebilirim” diyen Gültepe, “Yılı 255 milyar doların üzerinde mal ihracatıyla kapatacağız. Bazı sektörlerimizde ciddi kan kayıpları var. Zeytin ve Zeytinyağı ise 2023’te yıldızı parlayan sektörlerimizin başında yer alıyor. Geçen yıl 500 milyon dolarlık bir zeytinyağı ihracatımız vardı. Bu yıl çok daha başarılı bir performans sergiliyoruz. 11 aylık zeytinyağı ihracatımız yüzde 112’nin üstünde artışla 833 milyon dolara ulaştı. Kasım ayında zeytinyağı birim ihracatını en fazla artıran beşinci sektörümüz oldu. Geçen yıl 2,8 dolarlık birim ihracat değeri 2023’te yüzde 36,4 artarak 3,8 dolara ulaştı. Evet geçen yıla göre önemli bir artış var. Ama zeytinyağı gibi bir üründe çok daha yüksek birim değerlere ulaşabiliriz. Bunu da ancak markalaşarak ve tanıtım çalışmalarına ağırlık vererek başarabiliriz” şeklinde konuştu.

İhraç ürünlerinde zaman zaman değişik kısıtlamalar ya da gözetimler yapıldığına işaret eden Gültepe, sözlerini şöyle tamamladı; “Sadece zeytincilik sektöründe değil başka sektörlerde de oluyor. Pandemi döneminde başka sektörlere, tekstil gibi bir sürü şeyleri yapıyor. Zaman zaman Türkiye’de vatandaşların daha iyi bir şekilde, daha uygun fiyatlara ulaşabilmesi için bu tarz uygulamalar oluyor inşallah geçici olur. Yaptığımız mücadelelerden dolayı inşallah daha kısa zaman içerisinde çok güzel sonuçları beraberce alırız. Özellikle zeytin ve zeytinyağımız için yapılacak olan çalışmalara biz de destekliyoruz.

Ekonomist Prof. Dr. Yaşar Uysal, “Dünya ve Türkiye Ekonomisindeki Gelişmeler” başlıklı bir sunum yaparken, Türkiye’nin gelişmekte olan ülkeler arasında rakiplerine göre 6 kat enflasyonla mücadele ettiğini, rekabetçiliğini koruyabilmesi için enflasyonla mücadelede başarılı olmak zorunda olduğunun altını çizdi.

“Zeytincilikte Dünya ve Türkiye: Sektörel İnceleme ve Gelecek Perspektifleri” isimli panelde, İYTE Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Baba, Ekonomi Gazetesi Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım Yazar ve Marka Danışmanı Altay Ayhan ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Levent Bilginoğulları zeytin ve zeytinyağı sektöründeki güncel gelişmeleri değerlendirdiler.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği üyeleri arasında 2022 yılında sofralık zeytin ve zeytinyağı sektörlerinde en çok ihracat yapan ve ödül kazanan firmalar ise aşağıdaki gibidir.

 

Kaynak: HORECA TREND ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği

Devamını Oku

Gıda Üreticileri

Ülker, Dokuz Aylık Bilançosunu Açıkladı

Türkiye’nin lider gıda şirketi Ülker, 2023 yılının dokuz aylık döneminde hem Türkiye hem de ihracat ve yurt dışı operasyonlarıyla büyümeye devam etti. Şirket cirosunu 32 milyar TL’ye ulaştırdı. 

Yayınlandı

on

Ülker Bisküvi*, 2023 yılı dokuz aylık finansal performansını duyurdu. Şirket, Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamada, 2023’un dokuz aylık döneminde cirosunu bir önceki yılın aynı dönemine göre %67 artışla 32 milyar TL’ye ulaştırdığını, Türkiye operasyonunun ciro içindeki payının %65, ihracat ve yurt dışı operasyonunun ciro içindeki payının ise %35 olduğunu belirtti.

Türkiye’de bisküvi ve çikolatada pazar liderliğini sürdürdüklerini dile getiren Ülker CEO’su Mete Buyurgan, “Ülker Bisküvi’nin 9 aylık performansında bisküvi, çikolata ve kek kategorilerinin güçlü operasyonel performanslarının ve yeni lansmanlarımızın da etkisi oldu. Bölgemizde güçlü bir oyuncuyuz, bisküvi pazarında Suudi Arabistan ve Mısır’da liderliğimizi sürdürüyoruz. Kazakistan ve Orta Asya ülkelerinde de güçlü büyüme trendimiz devam ediyor Çevik yönetim anlayışımızın sağladığı güçle şirketimizi daha da ileri taşımak, Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma vizyonuna katkı sağlamak için çalışıyoruz. Attığımız her adımda tüketicilerimiz odağımızda yer alıyor. Üretim, tedarik ve lojistik altyapımızı sürekli geliştirmeye; Ar-Ge, inovasyon ve dijitalleşme ile sürdürülebilirlik alanındaki yatırımlarımızı artırıyoruz. Bu başlıklar altında yakaladığımız başarı, şirketimizin büyüme rakamlarına da olumlu yansıyor. Cumhuriyetimizin 100. yılında da büyüme performansımızı sürdürerek; çalışanlarımız, tüketicilerimiz ve paydaşlarımıza katma değer sağlamaya devam ediyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: HORECA Trend ve Ülker

Devamını Oku

Gıda Üreticileri

Kerevitaş İnovasyonla Büyüyerek Cirosunu 10,7 Milyar TL’ye Yükseltti

Yayınlandı

on

Dondurulmuş gıda ve margarin sektörlerinde Türkiye’de pazar lideri olan Kerevitaş, Temmuz – Eylül ayları arasında satışlarını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27 oranında artırarak 4,3 milyar TL net ciro elde ederken, aynı dönemde FAVÖK yüzde 72 artışla 723 milyon TL oldu. İlk dokuz ayda toplam cirosu 10,7 milyar TL’ye ulaşan Kerevitaş’ın aynı dönemde toplam ihracatı 1,2 milyar TL olarak gerçekleşti. Margarin kategorisinde Türkiye yağ ihracatının yüzde 34*’ünü tek başına gerçekleştiren Kerevitaş; Gürcistan, Romanya, Arnavutluk, Kazakistan, Kosova, Madagaskar ve Irak’ta pazar liderliğini korudu.

Kerevitaş’ın lider markası SuperFresh üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre +1,7 puan artışla yüzde 43 paya ulaşarak açık ara sektör liderliğini pekiştirdi. SuperFresh inovasyon odaklı büyüme stratejisi doğrultusunda, sektöre yön veren yenilikçi ürün lansmanlarını sürdürdü. Türkiye margarin pazarında yüzde 100 marka bilinirliğine sahip Bizim Yağ ve Teremyağ gibi önemli markalarıyla yüzde 65,6 ciro payı alarak pazardaki liderliğini korudu.

Altınkılınç: “2023 Yılında Sürdürülebilir Başarımız Devam Ediyor”

Kerevitaş CEO’su Mert Altınkılınç, 2023 yılının ilk 9 ayı itibariyle inovasyon ve sürdürülebilirlik odaklı büyümeye hız kesmeden devam ettiklerini belirterek şunları söyledi: “Kerevitaş olarak faaliyet gösterdiğimiz tüm alanlarda stratejik kanal-kategori bakış açımız doğrultusunda satış gelirlerimizdeki artışı sağlarken, farklı ihtiyaçlara cevap veren ürün portföyümüzü her geçen gün geliştiriyor, inovatif bir bakış açısıyla yenilikçi ürünlerimizi müşterilerimiz ile buluşturuyoruz. Bir yandan T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tescilli ilk Ar-Ge merkezlerine sahip olmanın sorumluluğuyla Ar-Ge ve inovasyon yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Türkiye’de sürdürdüğümüz istikrarlı büyümemizle beraber beş kıtada 45’ten fazla ülkeye ihracat gerçekleştirerek ürünlerimizi tüm dünyayla buluşturuyoruz. Yılın ilk dokuz ayındaki sürdürülebilir büyümemizi yılın son çeyreğinde de devam ettirerek 2023 yılını başarılı iş sonuçlarıyla kapatmayı hedefliyoruz.”

Kaynak: HORECA Trend ve Kerevitaş

Devamını Oku

Popüler Haberler

Copyright © 2023 Orbis Medya Bilgi ve İletişim Teknolojileri Ltd. Şti. Her hakkı saklıdır. Web sitemizdeki haber, makale ve içeriklerin her hakkı saklıdır.
İçeriklerimizin izinsiz kullanımı halinde yasal işlem başlatılacaktır.