Yorglass ‘Cam Gibi Denizler’ Projesiyle Mavi Sularda Sürdürülebilir Bir İz Bırakıyor | HORECA TREND
Takip edin!

HORECA Tedarik

Yorglass ‘Cam Gibi Denizler’ Projesiyle Mavi Sularda Sürdürülebilir Bir İz Bırakıyor

Yorglass, TURMEPA iş birliğinde üç yılda denizlerden 763 bin litre atık toplayarak ekosisteme katkı sağladı.

Yayınlandı

on

Temiz denizler, oksijen üretiminden iklim dengesine kadar yaşamın devamlılığını sağlayan en önemli doğal kaynakların başında geliyor. Geleceğe daha yaşanılası bir dünya bırakmak için iş süreçlerinde sürdürülebilirliği merkezine alan Yorglass, tam da bu noktada denizlerimizi temiz tutmak adına TURMEPA ile ‘Cam Gibi Denizler’ projesine üç yıldır devam ediyor. Deniz ekosistemine önemli bir destek veren proje kapsamında 2024 sezonunda Marmaris Selimiye’de 826 tekneden toplam 154 bin 970 litre atık su toplanarak 1,2 milyon litre deniz suyunun temiz kalmasına katkı sağlandı. 2022 yılından beri devam eden çalışmayla toplamda 763 bin litre atığı bertaraf ettiklerini söyleyen Yorglass Yönetim Kurulu Başkanı Semavi Yorgancılar, bu projeyle denizlerin yanı sıra karadaki yaşam döngüsünün korunmasına da destek olduklarını belirtti.

Cam sektörünün global ve güvenilir tedarikçisi Yorglass, sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Yarım asırdır attığı her adımda sürdürülebilirliği odağına alarak geleceğe daha temiz ve yaşanabilir bir dünya bırakmak için çalışan şirket, bu anlayışla 2022 yılında DenizTemiz Derneği/TURMEPA ile hayata geçirdiği ‘Cam Gibi Denizler’ projesiyle üç yıl boyunca mavi sularda iz bırakan başarılara imza attı. Proje, yalnızca deniz turizminin çevresel ayak izini azaltmakla kalmadı, aynı zamanda deniz ekosisteminin korunmasına da önemli katkı sağladı. Proje çerçevesinde 2024’te Marmaris’in Selimiye koylarında konumlanan DenizTemiz 4 isimli sıvı atık toplama teknesi sezon boyunca 826 tekneden 154 bin 970 litre atık su toplayarak 1,2 milyon litre deniz suyunun temiz kalmasını sağladı. Sürdürülebilir yaşam döngüsüyle örtüşen bu proje ile Yorglass, TURMEPA iş birliğinde üç yılın sonunda mavi sularda 763 bin litre atığın toplanmasına destek vererek gelecek nesillere cam gibi denizler emanet edilmesine öncülük etti.

“Çevreye Olan Katkılarımızın Önemini Bir Kez Daha Kanıtladık”

Yorglass’ın sürdürülebilirlik yaklaşımına ve ‘Cam Gibi Denizler’ projesinin önemine ilişkin değerlendirmede bulunan Yorglass Yönetim Kurulu Başkanı Semavi Yorgancılar; “Şirket olarak yalnızca sektördeki başarımızla değil çevreye olan duyarlılığımızla da geleceğe değer katıyoruz. TURMEPA ile gerçekleştirdiğimiz iş birliği sayesinde teknelerden toplanan atık suyun deniz ortamına karışması engellenerek deniz canlılarına sağlıklı bir yaşam alanı için katkı sağlıyor, böylece deniz habitatının bozulmasını önlemeye çalışıyoruz. Bilimsel araştırmalara göre ihtiyacımız olan oksijenin yüzde 50 ila 70’i denizlerimiz tarafından üretiliyor. Dolayısıyla bu çalışma sadece denizdeki değil karadaki yaşamın devamı için de hayati önem taşıyor. İkinci bir dünyamız yok; bu yüzden sorumluluğumuz büyük. Bu sorumluluk bilincimizle TURMEPA iş birliği ile hayata geçirdiğimiz ‘Cam Gibi Denizler’ projemizin Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları kapsamında; temiz su ve sıhhi koşullar, iklim eylemi, sudaki yaşam, karasal yaşam ve amaçlar için ortaklıklar maddelerini de kapsıyor olması bizim için ayrı bir gurur kaynağı. Özetle, proje çerçevesinde elde ettiğimiz sonuçlar, çevreye olan katkılarımızın ne denli anlamlı olduğunu bir kez daha kanıtlıyor” dedi.

“Sürdürülebilirlik Projelerine Öncülük Etmeye Devam Edeceğiz”

Sürdürülebilirliğe olan bağlılıklarını operasyonlarının her alanında sergilediklerini söyleyen Semavi Yorgancılar; “50 yıldır hem üretim süreçlerimizde hem de sosyal sorumluluk projelerimizde çevre dostu bir anlayışla hareket ediyoruz. Bu kapsamda TURMEPA ile yaptığımız ortak çalışma, bir iş birliği olmanın ötesinde Yorglass’ın doğaya, denizlere ve geleceğe duyduğu derin bağlılığın bir yansıması niteliğinde oldu. Aynı zamanda bu ortaklıkla çalışanlarımız ve iş ortaklarımız başta olmak üzere tüm paydaşlarımızla birlikte sürdürülebilirlik anlayışını yaygınlaştırmaya odaklandık. Önümüzdeki dönemde de doğal kaynaklarımızı daha etkin şekilde yönetmeye yönelik çalışmalarda yer almayı amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: HORECA TREND ve Yorglass

Devamını Oku
Reklam
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gıda Üreticileri

Veganuary ile Lezzetli ve Sağlıklı Beslenme

Ocak ayı boyunca tüm dünyada hayvansal ürün tüketimini azaltmayı teşvik eden Veganuary, çevre, sağlık ve hayvan refahı için farkındalık yaratıyor. Duru Gıda Beslenme Danışmanı Emine Uluçay, belirli aralıklarla bitkisel bazlı beslenmenin faydalarını anlatıyor.

Yayınlandı

on

Ocak ayı, sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam için önemli bir farkındalık hareketi olan Veganuary’e ev sahipliği yapıyor. 2014 yılında İngiltere’de başlatılan ve kısa sürede küresel bir harekete dönüşen Veganuary, insanları bir ay boyunca hayvansal ürünlerden uzak durarak bitkisel bazlı bir beslenme tarzını deneyimlemeye davet ediyor.

Duru Gıda Beslenme Danışmanı Diyetisyen Emine Uluçay, beslenmede zaman zaman yapılabilecek küçük değişikliklerin beden sağlığı üzerindeki pozitif etkisine dikkat çekti. Bitkisel beslenmenin, yalnızca sürdürülebilir bir yaşam tarzını desteklemekle kalmayıp, aynı zamanda sağlık açısından birçok fayda sunduğunu belirtti.  Emine Uluçay, “Herkesin vegan veya vejetaryen olması gerekmiyor ancak belli dönemlerde hayvansal ürünleri azaltmak ve bunları bitkisel kaynaklı yiyeceklerle değiştirmek çevresel faktörlere de katkısı olur. Beslenmede bitkisel ürünleri artırmak; kalp hastalığı, yüksek tansiyon ve tip 2 diyabet gibi kronik hastalıkların riskini azaltır. Ayrıca çevreyi korumaya yardımcı olur ve daha sürdürülebilir bir yaşam tarzına katkı sağlar.” dedi.

Bulgur, Nohut, Mercimek, Fasulye Gibi Besinler Vegan ve Vejetaryen Beslenmeyi Destekliyor

Beslenme Danışmanı Emine Uluçay, Veganuary beslenmeyi deneyimlemek isteyen bireylerin öğünlerindeki hayvansal ürünlerin, bitkisel bazlı zengin protein kaynaklarıyla kolaylıkla değiştirilebileceğini belirtti. “Bulgur, nohut, mercimek ve fasulye gibi besinler, sadece vegan ve vejetaryen beslenmeyi desteklemekle kalmaz, aynı zamanda yüksek protein ve lif içerikleriyle sağlıklı bir yaşam tarzını destekler. Bu ürünler, enerji seviyesini korurken uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur, böylece dengeli bir beslenme sunar.” dedi.

Duru Gıda, Veganuary ruhuna uygun beslenmek isteyenlere doğal, lezzetli ve zengin seçenekler sunarak, sürdürülebilir bir gelecek için ilham veriyor.  Doğadan ilk çıktığı haliyle alınan doğal taşlar, taş değirmene dönüşüyor. Geleneksel taş değirmenle modern yöntemlerin birleştiği dünyanın en büyük bulgur üretim hattında bulgur, pirinç ve mercimeğe uzanan geniş ürün yelpazesiyle Duru Gıda ürünleri ortaya çıkıyor. Sağlıklı bir yaşam için ideal alternatifler oluşturan Duru Gıda ürünleri, vegan ve vejetaryen beslenmenin temel taşları olan protein, lif ve mineralleri doğal bir şekilde sunarak lezzetli ve çevre dostu tariflerle beslenme sürecini destekliyor.

Diyetisyen Emine Uluçay’dan ‘Veganuary’ İçin Özel Tarif: Shepherd’s Pie

İngiltere’de çok popüler olan, orijinali kıyma ve patatesten yapılan, benimse kırmızı fasulye ve tatlı patates kullanarak hazırladığım, vegan olan olmayan herkesin keyifle tüketebileceği sağlıklı bir tarif!

Malzemeler:

Üzeri için:

3 adet orta boy patates

3 adet orta boy tatlı patates (veya + 3 normal patates)

Yarım su bardağı bitkisel süt

Altı için:

1 adet soğan

1 adet doğranmış / rendelenmiş sarımsak

5 adet küp şeklinde doğranmış mantar

2 paket Duru Pratik haşlanmış kırmızı fasulye

1 paket Duru Pratik haşlanmış garnitür

1/2 paket Duru Pratik haşlanmış mısır

5 orta boy mantar

1yk zeytinyağı

1yk nişasta / tam buğday unu

2yk domates salçası

3yk soya sosu

2 su bardağı su

2 adet defne yaprağı

Tuz, karabiber, kekik kurusu

Hazırlanışı:

Patatesleri yıkayıp, soyun, dilimleyerek büyük bir tencerede tuzlu suda yumuşayana kadar haşlayın. Patatesler haşlanırken soğan ve sarımsağı zeytinyağında kızartın. Dilimlediğiniz mantarları ekleyerek yumuşayana kadar pişirin. Duru Pratik garnitür, mısır ve kırmızı fasulyeleri de ekleyerek karıştırın. Tuz, karabiber, baharat, salça, soya sosu, nişasta ve suyu de ekleyip 4-5 dakika daha pişirin. Sebze karışımını yağladığınız borcama dökün. Pişen patateslere bitkisel sütü de ekleyerek püre haline getirin. Püreyi borcamdaki karışım üzerine eşit şekilde yayın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15-20dk veya üzeri kızarıncaya dek pişirin.

Biraz soğumasını bekledikten sonra dilimleyerek afiyetle yiyebilirsiniz!

Veganuary Nedir?

Veganuary, katılımcılarına bir ay boyunca tamamen bitkisel bazlı bir beslenme tarzını deneyimleme fırsatı sunan bir yaklaşımdır. Çevresel etkileri azaltmayı ve bitkisel beslenmenin lezzetli, sağlıklı ve doyurucu olabileceğini göstermeyi amaçlıyor. Veganuary, sürdürülebilir yaşam tarzını desteklemek ve hayvan refahına katkıda bulunmak amacıyla tüm dünyada önemli farkındalık yaratan bir hareket olarak öne çıkıyor. Ayrıca Veganuary dışında, dünyada “Etsiz Pazartesi” ve “Vegan Çarşamba” gibi konseptler, bitkisel beslenmenin yaygınlaşması için etkili adımlar olarak öne çıkıyor.

Kaynak: HORECA TREND ve Duru Gıda

Devamını Oku

HORECA Tedarik

Yediyol Holding’ten, Tarımda Pestisit Sorununa Topraksız Çözüm

Son dönemde gıda sektörünü derinden etkileyen pestisit kullanımı giderek artarken; Yediyol Holding, bu soruna çözüm bulmak için yenilikçi çalışmalar ve Ar-Ge projeleriyle sektöre öncülük ediyor. Topraksız tarımda üretime başladıklarından bu yana, en büyük önceliklerinin temiz içerikli ürünler sunmak olduğunu belirten Yediyol Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Şuheyp Mendi, sağlıklı ve doğa dostu üretimin önemini vurguladı.

Yayınlandı

on

Yediyol’un yenilikçi ruhunu tarım sektörüne taşıdığı, sürdürülebilir ve teknolojik tarımın öncü markası Agro Termal, tarımdaki verimliliği üst düzeye ulaştırırken, sağlıklı ve güvenilir içerikli ürünler sunmaya devam ediyor.

Tarımda zirai ilaçlama, diğer adıyla pestisit kullanımı; gıda güvenliği ve çevre sağlığı üzerinde ciddi tehditler oluşturuyor. Pestisitlerin yol açtığı sağlık sorunlarına dikkat çeken Yediyol Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Şuheyp Mendi, ‘’Pestisitler insanlarda kısırlık, üreme sağlığı bozuklukları, hormonal sistemde ve sinir sisteminde bozulmalar ve kanser gibi sağlık sorunlarına yol açıyor. Epidemiyolojik ve moleküler çalışmalar; tarımsal, ticari, ev ve bahçe uygulamalarında kullanılan pestisitlerin kanser riskini arttırdığına dair önemli kanıtlar sunuyor. Pestisitlere maruz kalma ile prostat kanseri, bazı lenfoma çeşitleri, lösemi ve meme kanseri arasında güçlü bağlantılar olduğunu gösteren çok sayıda yayın da bulunuyor.” diye konuştu.

“Topraksız Tarım, Konvansiyonel Tarıma Göre Çok Daha Avantajlı”

Topraksız tarımın konvansiyonel tarıma kıyasla birçok önemli avantaj sunduğunu belirten Mendi, şunları söylüyor: “Konvansiyonel tarımda, suyun büyük bir kısmı buharlaşma ve toprak sızıntıları yoluyla kaybolur. Ancak topraksız tarımda su, doğrudan bitkilerin köklerine verildiği için daha az su ile daha fazla üretim yapılabilir. Bu da özellikle su kaynaklarının sınırlı olduğu bölgelerde büyük bir avantaj sağlar. Ayrıca, topraklı tarımda karşılaşılan hastalıklar ve zararlılarla mücadele için pestisit ve kimyasal ilaç kullanımı yaygınken, topraksız tarımda bu tür kimyasal içerikler kullanılmaz. Bitkiler, kontrollü bir ortamda yetiştiği için doğal

yöntemlerle sağlıklı bir şekilde büyür. Bu sayede ürünlerin daha temiz ve güvenli olmasını sağlanır. Son olarak, topraksız tarımda kimyasal gübre ve ilaç kullanımı en aza indirgenir. Böylece çevresel kirlenme engellenmiş ve ekosisteme olumsuz etkiler azaltılmış olur.”

“Verimsiz Toprakları Sera Alanına Dönüştürüyoruz”

Jeotermal seralarında minimum su tüketimiyle yüksek kaliteli ve sağlıklı ürün elde edilmesine imkan sağladıklarını belirten Mendi, “Yıl boyunca üretim yapıyoruz ve 4 mevsim taze ürünler üretiyoruz. Öte yandan, jeotermal enerji ile verimsiz toprakları sera alanına dönüştürüyoruz. Bu bölgelerde de jeotermal enerjinin temiz ve doğal ısısı ile sürdürülebilir tarım yapıyoruz. Hem kaynak ve enerji tasarrufu yaparken hem de topraksız ve kimyasal madde kullanılmayan üretim modeli ile doğal ve sağlıklı ürünler yetiştiriyoruz.’’ dedi.

Kaynak: HORECA TREND ve Yediyol Holding

Devamını Oku

HORECA Tedarik

Eksun Gıda Depolama Kapasitesini Yüzde 34 Artırdı!


Türkiye’nin önde gelen un üreticilerinden Eksun Gıda, yeni silo yatırımıyla Konya fabrikasındaki un silosu depolama kapasitesini yüzde 34 artırdı. Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada şirketin Konya fabrikasının un silosunun 4 bin 700 ton stok kapasitesine ulaştığı ifade edildi.

Yayınlandı

on

Vergiler hariç 40 milyon TL’lik yatırım gerçekleştirdiklerini belirten Eksim Holding Gıda Grubu Başkanı ve Eksun Gıda Genel Müdürü Ahmet Demir, “Yeni yatırımımızla birlikte iç piyasaya ve ihracata yönelik sevkiyatlarımızı hızlandırarak operasyonel süreçlerde zaman yönetimi verimliliğini artırdık. Özellikle üretim planlamasında daha geniş bir esneklik sağlayarak aylık üretim ve sevkiyat tonajlarının sürdürülebilirliğini güvence altına aldık” ifadelerini kullandı. 

Sinangil ve Sinangil Gluten YOK markalarıyla 200’ü aşkın ürün çeşidini tüketicilere sunan ve endüstriyel pazarda sektörün öncü üreticilerinden olan Eksun Gıda, yeni yılda da yatırımlarını hız kesmeden sürdürüyor. Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) duyurusuna göre şirket, Konya fabrikasındaki un silosu depolama kapasitesini yüzde 34,3 artırarak 4 bin 700 tona çıkardı. Tekirdağ ve Konya fabrikalarının toplam kapasitesinde ise yüzde 11,4’lük bir büyüme sağlayan Eksun Gıda’nın toplam un silosu stok kapasitesi 11.700 tona ulaştı.

Sürdürülebilirliğe ve Verimliliğe Katkı Sunacak

Konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda vergiler hariç yaklaşık 40 milyon TL’lik bir yatırım gerçekleştirdiklerini belirten Eksim Holding Gıda Grubu Başkanı ve Eksun Gıda Genel Müdürü Ahmet Demir, “Yeni yatırımımızla birlikte iç piyasaya ve ihracata yönelik sevkiyatlarımızı hızlandırarak zaman yönetiminde verimliliği artırdık. Özellikle üretim planlamasında daha geniş bir esneklik sağlayarak aylık üretim ve sevkiyat tonajlarının sürdürülebilirliğini güvence altına aldık. Böylece depolama kapasitemizi artırırken sürdürülebilir kalite anlayışını da desteklemek için adımlar atıyoruz. Eksun Gıda olarak hem müşteri memnuniyetini yükseltmeyi hem de kalite standartlarımızı koruyarak büyümemizi sürdüreceğiz” dedi. 

Operasyonel Süreçlerde İyileştirme Sağlayacak 

Yeni siloların devreye alınmasıyla operasyonel süreçlerde de önemli iyileştirmeler elde ettiklerini kaydeden Ahmet Demir, “Kapasite artırımıyla çeşit fazlalığından kaynaklanan enerji ve işçilik kayıplarını önlerken sevkiyat kaynaklı bekleme sürelerini azaltarak üretimi kesintisiz hâle getirmeyi başardık. Bu durum makinelerin bakım süreçlerini de kolaylaştırarak hem verimliliği hem de ürün kalitesini artırdı. Her ürün kendi silosunda depolandığı için kalite sorunlarının önüne geçerek ürünlerimizi daha yüksek standartlarda üretiyor ve müşterilerimize ulaştırıyoruz” şeklinde konuştu. 

Kaynak: HORECA TREND ve Eksim Holding

Devamını Oku

Popüler Haberler

Copyright © 2024 Orbis Medya Bilgi ve İletişim Teknolojileri Ltd. Şti. Her hakkı saklıdır. Web sitemizdeki haber, makale ve içeriklerin her hakkı saklıdır.
İçeriklerimizin izinsiz kullanımı halinde yasal işlem başlatılacaktır.