Su Kıtlığını Engellemek İçin “Akıllı” Olmak Şart | HORECA TREND
Takip edin!

Çevre

Su Kıtlığını Engellemek İçin “Akıllı” Olmak Şart

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) verilerine göre, 2,4 milyar kişi su sıkıntısı çeken ülkelerde yaşıyor. Hızlı nüfus artışı, kentleşme, ekonomik kalkınma ve iklim değişikliği gibi faktörler, gezegenin su kaynaklarının günden güne tükenmesine neden oluyor. Bu noktada su tüketimini akıllı şekilde yönetmek büyük önem taşıyor.

Yayınlandı

on

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) verilerine göre dünya yüzeyinin yaklaşık yüzde 71’ini kaplayan su miktarının sadece yüzde 2,5’i içme, tarım ve endüstriyel kullanım için uygun durumda ölçülüyor. Bugün, 2,4 milyar kişi su sıkıntısı çeken ülkelerde yaşıyor. [1]  Bu durum su kaynaklarının daha etkili bir şekilde kullanılmasının ve su verimliliğinin önemini artırıyor.

Akıllı şehir teknolojileri, su verimliliğini artırmak ve tüketimi azaltmak için yardımcı olabilir. İşte kullanılabilecek bazı akıllı şehir teknolojileri ve uygulamalar:

Akıllı Su Yönetim Sistemleri:

Akıllı su yönetim sistemleri kent içinde suyun kaynağından son kullanıcıya ulaşmasına kadar olan sürecin en etkin şekilde yönetilmesi için uçtan uca modern su yönetimi sunuyor. Bu süreç içinde, coğrafi bilgi sistemleri tabanlı su dağıtımı ve şebeke yönetimi, kayıp ve kaçakların tespiti, atık su yönetimi, varlık yönetimi, abone tahakkuk ve tahsilat işlemlerinin yönetimi aşamaları yer alıyor.

Akıllı Tarım Uygulamaları:

Şehirlerin çevresindeki tarım alanlarında da akıllı tarım uygulamaları kullanılabiliyor. Toprak nem sensörleri ve hava durumu verilerini kullanarak çalışan akıllı sulama sistemleri, sulama suyunun etkin bir şekilde kullanılmasını sağlıyor. Bu sistemler, yağış miktarına ve toprak nemine göre sulama programlarını ayarlayabiliyor, bu da su tasarrufu sağlar ve aşırı sulama riskini azaltıyor.

Reklam

Yağmur Suyunun Toplanması ve Geri Dönüştürülmesi:

Evler, işyerleri veya diğer yapılar üzerine yağmur suyu toplama sistemleri genellikle bir su deposu veya tankı, yağmur suyunu yakalayan bir yüzey ve bir drenaj sistemlerini içeriyor. Toplanan yağmur suyu, bir dizi farklı amaç için kullanılabiliyor. Örneğin, bahçe sulama, tuvalet sifonları için su sağlama, çamaşır yıkama veya temizlik gibi evsel amaçlarda olduğu gibi endüstriyel işletmelerde, yağmur suyu proses suyu olarak da kullanılabiliyor.

Su Kaynakları Modelleme ve Tahmini:

Veri analitiği ve modelleme araçları, su kaynaklarının mevcut durumunu izleyebiliyor ve nüfus oranlarına göre gelecekteki talepleri tahmin edebiliyor. Bu sayede su kaynaklarının sürdürülebilir şekilde yönetilmesi için politikalar oluşturulabiliyor.

Akıllı şehir yaklaşımını güçlendirmek ve yaygınlaştırmak için 42 yıldır bilişimin gücünü kullanan SAMPAŞ Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Karakaya konuyla ilgili şu değerlendirmeleri yapıyor: “Birleşmiş Milletler’in raporuna göre dünya genelinde 2030’a kadar 700 milyon kişinin su kıtlığı nedeniyle yaşadıkları bölgelerden göç etmek zorunda kalacakları tahmin edildiğini görüyoruz. Endüstriyelleşme ve nüfus artışı nedeniyle yerküredeki kullanılabilir su kaynaklarının tasarrufu giderek önem kazanıyor. İnsan için hayati önem taşıyan suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi için akıllı şehir teknolojileri kritik öneme sahip. Akıllı şehir teknolojileri suyun daha verimli kullanılmasını sağladığı gibi, zaten sınırlı olan bir kaynağın israfının önüne de geçiyor. Bu uygulamalar sayesinde bir kentin su kullanımı ile ilgili tüm senaryoları kontrol altına alınabiliyor. Ancak bunların yanında geniş çaplı su politikalarının hazırlanması ve önlemlerin uygulanması için uluslararası organizasyonlara ve devletlere de büyük görevler düşüyor.”

SAMPAŞ Holding Hakkında 

SAMPAŞ Holding, akıllı şehir yaklaşımını güçlendirmek ve yaygınlaştırmak için 42 yıldır bilişimin gücünü kullanmaktadır. Kentleşmenin ve kentliliğe bağlı sorunların arttığı bir dünyada, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları çerçevesinde ürettiği yüksek teknoloji ve çözümleri kullanarak kentleri bugünkü ve gelecek nesiller için daha yaşanılabilir hale getirmeyi amaçlamaktadır. Bünyesinde kurduğu şirketler ve dünya devi firmalar dahil oluşturduğu iş ortaklıkları ile ulusal ve küresel pazarda teknoloji, mühendislik, müşavirlik, yapım taahhüt ve finansman hizmetleri veren SAMPAŞ Holding, bugün yerel yönetimlere; yazılım tasarımından kuruluma, eğitimden işletime, bakım ve destek servislerinden danışmanlığa kadar birçok yüksek katma değerli hizmet sunar. Yaygın bir coğrafyaya kaliteli hizmet sağlayabilmek için İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana’da dört organizasyona sahip şirket, modern ARGE departmanı ile müşterilerine uluslararası standartlarda servis sağlamaktadır.

Reklam

Kaynak: HORECA Trend ve SAMPAŞ Holding

Devamını Oku
Reklam
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çevre

Divan Mersin ve ODTÜ DBE’den Deniz Kaplumbağalarına Destek

Divan Mersin, deniz kaplumbağalarının yuvalarının korunması amacıyla Orta Doğu Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü (ODTÜ DBE) ile yeni bir sosyal sorumluluk projesi için iş birliği yaptı.

Yayınlandı

on

Proje kapsamında, Mersin’in Erdemli ilçesinde yer alan ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü kampüsü sınırları içerisinde bulunan Caretta caretta (İribaş deniz kaplumbağası) ve Chelonia mydas (Yeşil deniz kaplumbağası) türlerinin üreme sezonu süresince sahilde yuvalama yaptıkları yaşam alanlarının korunması amaçlanıyor.

Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakma vizyonu kapsamında Divan Grubu’nun, Mersin’deki oteli Divan Mersin bir yeniliğe daha imza atarak bünyesinde İyilik Departmanı kurdu ve bu kapsamda güzel sosyal sorumluluk projelerine imza atıyor. Divan Mersin bu kez ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü ile deniz kaplumbağalarının yuvalarının korunması amacıyla el ele verdi.

Türkiye’nin en önemli yumurtlama alanlarından bir kısmına ev sahipliği yapan Mersin’de, nesli tehlikede olan deniz kaplumbağalarının üreme sezonunun başlamasıyla; ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü tarafından, ODTÜ Erdemli Yerleşkesinde tespit edilen yuvalama alanları işaretlendi. Gerçekleştirilen bu iş birliği kapsamında yuvaların korunması amacıyla hazırlanan kafesler üzerine, “Lütfen Rahatsız Etmeyin’’ yazılı levhalar yerleştirilerek, deniz ve kıyı ekosistem sağlığının tamamlayıcılarından biri olan deniz kaplumbağalarının korunmasının öneminin vurgulanması ve halkın dikkatinin bu yöne çekilmesi amaçlanıyor.

Akdeniz’de en çok görülen iki tür deniz kaplumbağası türü; iribaş deniz kaplumbağası (Caretta caretta) ve yeşil deniz kaplumbağası (Chelonia mydas) olup Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) sınıflamasına göre sırasıyla hassas ve nesli tehlike altında olarak sınıflandırılıyor. Her iki tür de genelde kışlama ve beslenme için yoğunluklu olarak güney Akdeniz, üreme için ise kuzey Akdeniz kıyılarına göç ediyor.

İklim değişikliği ve insan kaynaklı baskılar sonucu birçok üreme alanının daralacağı göz önüne alındığında, yumurtlama alanların belirlenerek koruma altına alınması, deniz kaplumbağalarının neslini sürdürmeleri için hayati öneme sahip.

Kaynak: HORECA Trend ve Divan Mersin

Reklam

Devamını Oku

Çevre

Toprak Sağlıklı İse Yaşamımız da Sağlıklı, Enerjik, Mutlu İlerler

Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde arazi bozulmasını önlemek, çölleşme ve kuraklığa dayanıklılık için toprakla barış yaparak toprağımızı yeniden kazanan nesil olalım çağrısı yaptı.

Yayınlandı

on

Milyonlarca insanın çevre için kutladığı en büyük küresel platform olan 5 Haziran 2024 Dünya Çevre Günü’nde bu yıl arazi bozulmasını önleme, çölleşme ve kuraklığa dayanıklılık için arazi yenileme, arazi koruma ve arazi kullanımının önemini vurguluyoruz diyen İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu “Toprağımız sağlıklı ise yaşamımız da sağlıklı, enerjik ve mutlu ilerler. Toprakla barış yaparak toprağımızı yeniden kazanan nesil olalım. Zamanı geri alamayız. Ancak toprağımızı, arazimizi yeniden kazanabiliriz. Toprak sağlıklı ise yaşamımız da sağlıklı, enerjik, mutlu ilerler. Neler yapabileceğimizi öğrenelim. Çünkü hepimizin bir dünyası var” açıklamasını yaptı.

Arazi Yenileme, Arazi Koruma ve Arazi Kullanımı

Toprak gezegenimizin gücü, azot, karbon ve su döngüsünün ev sahibi iken üç acil sorunumuz olan biyoçeşitlilik kaybı; çevre kirliliği; iklim değişikliği sonucu yaşadığımız krizlerle, milyarlarca hektar arazi, nüfusun yarısını etkileyip küresel Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın yarısını tehdit ederek ekosistem bozulmakta.En çok kırsaldaki yaşam, küçük çiftçiler, aşırı yoksullar ile sayısız türler etkileniyor bilgisini veren İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği(SÜT-D) Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu arazimizi yenilemeli, gidişatı tersine çevirerek restorasyona yatırım yapmalı, arazi korumayı öncelikleyerek teknik doğru arazi kullanımını başarmalıyız. Böylece geçim kaynakları artarken türlerin yok olmasını önleyebilir, aşırı hava olaylarına dirençli olurken, karbon depolamasını artırarak iklim değişikliğini yavaşlatabiliriz hususlarına dikkat çekti.

5 Haziran 2024 Öncesi ve Sonrası

SÜT-D Başkanı Prof. Karaosmanoğlu “Arazi bozulması, çölleşme ve kuraklıkla karşı karşıya olan ve Dünya Çevre Günü ev sahibi ülke Suudi Arabistan Krallığı çözüme ulusal ve bölgesel büyük yatırım yapıyor. 1994’te imzalanarak Aralık 1996’da yürürlüğe giren, ülkemizin 1998’te taraf olduğu Birleşmiş Milletler(BM)Çölleşme İle Mücadele Sözleşmesi(UNCCD) 16. Taraflar Konferansı, 2-13 Aralık 2024’te Riyat’ta yapılarak sözleşmenin 30. yılı kutlanacak. 5 Haziran 2021’de BM Ekosistemi Yenileme On Yılı (2021-2030), yenileme seferberliği başlatılıp gelecek 10 yılın son şansımız olduğu belirtilerek ekosistem için “Yeniden Tasarla; Yeniden Oluştur; Yeniden Yapılandır” yolu gereği ve hepimize düşen görevler olduğu vurgulanmıştı” bilgisini sunarak zaman hızla geçti. Geçiyor. Seferberliğin paydaşı olmalıyız dedi.

Hepimizin Bir Dünyası Var

Reklam

5-9 Haziran 2024 tarihlerinde Türkiye Çevre Haftası “Hepimizin bir dünyası var” temasıyla Çevre, Şehircilik ve İklm Değişikliği Bakanlığı’nın ilgili kamu kurumu ve kuruluşlarla  gerçekleştireceği faaliyetlerle 81 ilimizde kutlanarak çevrenin  önemi için yaygın etki ve farkındalık yaratılmasının mühim olduğunu belirten Prof. Karaosmanoğlu SÜT-D olarak biz de sosyal medyamız ve bültenimizle paydaş katkımızı sunuyoruz dedi.

Neler Yapabileceğimizi Öğrenelim

Dr. Karaosmanoğlu “BM Çevre Programı(UNEP) arazimizi yenilemek, çölleşmeyi durdurmak ve kuraklıkla mücadele için sürdürülebilir tarım yapalım; toprağımızı, tozlaştırıcıları koruyalım; tatlı su ekosistemleri ile kıyı ve deniz alanlarını yenileyelim; şehirlere doğayı geri getirelim; restorasyon finansmanı oluşturalım başlıklarını sıraladığını ifade ederek “Zamanı geri alamayız. Neler yapabileceğimizi öğrenelim ve uygulayalım. Toprağımızı yeniden kazanan, yenileyen nesil olalım” çağrısı ile Dünya Çevre Günü’nü kutladı.

Kaynak: HORECA Trend ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği

Devamını Oku

Çevre

Sürdürülebilirlik Parkı tütünsüz alan ilan edildi

Nilüfer Belediyesi ve Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) iş birliğiyle Nilüfer’e kazandırılan “Sürdürülebilirlik Parkı” Görükle Kampüsü’ndeki ilk tütünsüz açık alan olarak ilan edildi.

Yayınlandı

on

Yazar:

BUÜ Görükle Kampüsü’ndeki Sürdürülebilirlik Parkı, 31 Mart Dünya Tütünsüz Günü’nde sigara kullanımının sağlığa zararlarına dikkat çekmek amacıyla önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı.

Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Zerrin Güleş, BUÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cafer Çiftçi, BUÜ Sürdürülebilirlik Koordinatörü Prof. Dr. Arzu Çahantimur, Bursa Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Kenan Ergus ile akademisyenler ve öğrencilerin katılımıyla düzenlenen etkinlikte Sürdürülebilirlik Parkı’nın, Görükle Kampüsü’ndeki ilk tütünsüz açık alan olarak belirlendiği duyuruldu.

Tütün ve tütün ürünlerinin kullanımının, çevre, ekonomi ve insan sağlığı üzerinde olumsuz etkilere sahip olduğunu vurgulayan Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Zerrin Güleş, sigara kullanımının azaltılmasının sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşılmasında önemli bir role sahip olduğunu vurguladı. Güleş, “Nilüfer Belediyesi olarak, sizlerin de desteğiyle, daha sağlıklı, daha yeşil ve daha sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek için özveriyle çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

BUÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cafer Çiftçi de sigara içmenin ölümcül hastalıklara yol açmasının yanı sıra endüstriyel manada çevre için de zararlı olduğuna işaret ederek şunları söyledi: “Tütün üretimi sırasında toprağa verilen zarar, ağaçların kesilmesi, az gelişmiş ülkelerde kadın ve çocukların tütün tarlalarında çalıştırılması yalnızca tüketimde değil, üretimde de ciddi sıkıntıların varlığını gözler önüne seriyor. Tüm bu nedenlerden dolayı, sigaraya ve tütün ürünlerine karşı ‘dur’ diyoruz.”

BURSA’DA BİR İLK

BUÜ Sürdürülebilirlik Koordinatörü Prof. Dr. Arzu Çahantimur da, BUÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Prof. Dr. Nihat Özyardımcı Sigara Bırakma Polikliniği iş birliği ve Rektörlük kararıyla Sürdürülebilirlik Parkı’nın tütünsüz açık alan olarak belirlenmesinin Bursa’da bir ilk olduğuna dikkat çekti. Çahantimur, böylece çocuklar ve gençler başta olmak üzere toplumda sigara kullanımının azaltılması için bir farkındalık oluşturmak istediklerini sözlerine ekledi.

Reklam

Etkinlikte ayrıca BUÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Prof. Dr. Nihat Özyardımcı Sigara Bırakma Polikliniği Sorumlusu Prof. Dr. Yeşim Uncu, BUÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karadağ ve Yeşilay Danışmanlık Merkezi Sosyal Hizmetler Uzmanı Büşra Aydın, sigaranın insan sağlığına olan olumsuz etkileri hakkında bilgi verdi. Yeşilay Uluslararası İşbirlikleri Müdürü Sedef Erçetin Gençosmanoğlu ise sigaranın üretim ve atık süreçlerinin çevreye olan zararlarını anlattı.

Konuşmaların ardından, BUÜ öğrencilerinin kısa videolarla, tütün ve tütün ürünlerinin çevreye ve insan sağlığına verdiği zararları anlattığı yarışmanın ödül töreni gerçekleştirildi.

Kaynak: HORECA TREND ve Beyaz Haber Ajansı

Devamını Oku

Popüler Haberler

Copyright © 2024 Orbis Medya Bilgi ve İletişim Teknolojileri Ltd. Şti. Her hakkı saklıdır. Web sitemizdeki haber, makale ve içeriklerin her hakkı saklıdır.
İçeriklerimizin izinsiz kullanımı halinde yasal işlem başlatılacaktır.