2024 Yılında Yiyecek ve İçecek Sektöründe Değişmeyen Tek Şey Değişim Olacak (Yeniden) | HORECA TREND
Takip edin!

Görüş Yazıları

2024 Yılında Yiyecek ve İçecek Sektöründe Değişmeyen Tek Şey Değişim Olacak (Yeniden)

2024 yılına baktığımızda, yiyecek ve içecek sektörü için değişimin kaçınılmaz olduğunu görüyoruz. İşgücü, iklim değişikliği ve tedarik zincirinin kesintiye uğramasıyla ilgili zorluklar operasyonları ve nihayetinde kârlılığı etkileyeceğinden işletmeler daha çevik olmak zorunda. Şirketlerin sektördeki başarısı, değişen tüketici taleplerine ne kadar hızlı uyum sağlayabildiklerine ve rekabetçi kalabilmek için en son teknolojiyi ne kadar iyi kullanabildiklerine bağlı olacak.

Yayınlandı

on

Kabul edelim dünya değişiyor, iş dünyası da değişiyor ve değişmeye devam edecek. Rekabet artıyor, müşteriler alışkanlıklarını ve taleplerini değiştiriyor. Başarılı olan şirketler değişimi kucaklayan, yeni düşünce ve iş yapış yöntemlerine yatırım yapan, bazı durumlarda işi başarıyla tamamlamak için gerekli riskleri alan şirketler olacak.

Bu bilgiler ışığında, 2024 yılına hazırlanırken sektörde göz önünde bulundurmanız gereken bazı önemli trendleri bir araya getirdik:

  • Teknoloji bir darboğaz değildir; değişimi yönlendirmeye işletmeden başlayın. Eğer yeni bir kurumsal yazılıma yatırım yapmaya karar verirseniz (ki yapmalısınız), bu yazılımın modern, sürekli yenilenebilir, güvenli ve iş çevikliğini destekleyecek şekilde ölçeklenebilir olması gerekir. Ancak unutmayın, teknoloji bir başlangıç noktası değildir. Değişimi yönlendiren teknoloji değil, işletmenin kendisidir. Bu yüzden başlangıç noktası işletmenin kendisi olmalıdır. Kendinize şu soruyu sorun: “Teknoloji yardımıyla işin gerçek zorluklarını çözerek, işletme için en önemli etkiyi nerede yaratabiliriz?”
  • 2024’te başarı, tamamen veriye ve bu veriyi kâr hanesini iyileştirmek için nasıl kullandığınıza bağlı olacak. Gıda ve içecek şirketleri, üretimde, yeni ürün geliştirmede ve pazarlamada işletmeyi çevik ve verimli hale getirecek modern bir teknoloji temeline ihtiyaç duyar. Bu nedenle tüm verilerinizi işleyen ve bunlardan kazanç elde etmenize olanak sağlayan bir platform bulun. Doğru platformla işletmeler, maliyetleri düşürmek ve verimliliği artırmak için yapay zeka (AI) ve makine öğrenimi (ML) teknolojilerinden yararlanabilir. Her işletme, ürün marjlarına ilişkin ayrıntılı içgörülerin yanı sıra operasyonlarına ve finansal performansına dair görünürlüğe ihtiyaç duyar. Göremediğiniz şeyi iyileştiremezsiniz.
  • Tüketicilerin izlenebilirliğe ve şeffaflığa yönelik talepleri, tedarik zincirinde yukarı ve aşağı yönde genişlemeye devam edecek. Bu talep tüketicilerin ne yiyip içtiği, bunların nasıl üretildiği ve nereden geldiği hakkında daha fazla bilgi sahibi olmalarını sağlarken, gıda güvenliğini artırmaya yardımcı olur.
  • Çalışan eksikliği devam edecek. Pandemi çalışan bulma sıkıntısını hızlandırdı ve bu sıkıntının devam edeceği de ortada. İş gücü eskiden olduğu gibi geri dönmüyor. En azından kısa vadede durum böyle. Bu nedenle şirketler sadece atölyede değil, üretim ve paketleme alanlarında da otomasyona geçmeye devam edecek. Unutmayın ki otomasyon aynı zamanda idari süreçlerini de optimize edebilir. Hiper otomasyona ulaşmak için iş süreci zekası sağlamak üzere yapay zekanın kullanımı gibi… Süreç zekası, şirketlerin idari süreçlerinin tutarlı bir şekilde yürütülüp yürütülmediğini izlemelerine ve hangi süreçlerin insan etkileşimi gerektirdiğini belirlemelerine yardımcı olabilir. Bu bilgiler ışığında yapay zeka iş sürecinde değişiklikler ve otomasyonu önerebilir. Örneğin, robotik süreç otomasyonu (RPA) uygulayabilir.
  • Sürdürülebilirliğe odaklanma devam edecek. Artan tüketici bilinci, sertifikasyonlar, yeni düzenlemeler ve raporlamalar eşliğinde sürdürülebilirlik tüketicilerin gündeminde daha fazla yer alacak. Güçlü sürdürülebilirlik profiline sahip şirketler, ek vergilendirmeden kaçınarak mali açıdan fayda sağlayabilirler. Bu da onları çevre dostu ve başarı vadeden kuruluşların arayışında olan yatırımcılar için daha cazip hale getirecektir. Bununla birlikte iklim değişikliğinin mahsulleri ve tedariği etkileyeceğini de göz önünde bulundurun. Örneğin Mayıs ve Haziran aylarındaki kuraklık nedeniyle İskandinavya’da tahıl hasadı %20 azaldı. El Nino kasırgası kakao ve diğer mahsullerin hasadını etkiledi. İspanya’da zeytin hasadı kuraklıktan etkilendi.

2024 yılına baktığımızda, yiyecek ve içecek sektörü için değişimin kaçınılmaz olduğunu görüyoruz. İşgücü, iklim değişikliği ve tedarik zincirinin kesintiye uğramasıyla ilgili zorluklar operasyonları ve nihayetinde kârlılığı etkileyeceğinden işletmeler daha çevik olmak zorunda. Şirketlerin sektördeki başarısı, değişen tüketici taleplerine ne kadar hızlı uyum sağlayabildiklerine ve rekabetçi kalabilmek için en son teknolojiyi ne kadar iyi kullanabildiklerine bağlı olacak.

 

Devamını Oku
Reklam
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Akademi

Divan Grubu Başarılarını Ödülle Taçlandırdı

Divan Grubu, ‘İncili Gastronomi Rehberi’ Ödülleri ile gastronomi alanında saygınlığını bir kez daha kanıtladı. Divan Grubu, Türkiye’nin ilk ve tek özgün gastronomi derecelendirme sistemiyle hazırlanan ‘İncili Gastronomi Rehberi’nde iki ödüle birden layık görüldü. Ödül töreninde, Lokanta by Divan’a 4 inci verilirken, Safranhan Brasserie’ye ise rehbere ilk kez eklenen Unilever Food Solutions tarafından belirlenen ‘Geleceğin Menüleri’ “Özel Kategori Ödülü takdim edildi.

Yayınlandı

on

Otelcilik, gurme ürünler ve yeme-içme sektörlerinin öncü şirketlerinden Divan Grubu, kalite ve müşteri memnuniyetine dayalı hizmet anlayışıyla sektörün en prestijli ödüllerini almaya devam ediyor. İncili Gastronomi Rehberi’nde iki ödüle birden layık görülen Divan Grubu markalarından Lokanta by Divan’a 4 inci verilirken, Safranhan Brasserie’ye ise rehbere ilk kez eklenen ve Unilever Food Solutions tarafından belirlenen ‘Geleceğin Menüleri’ “Özel Kategori Ödülü verildi.

Safranhan Brasserie’ye  “Geleceğin Menüleri” Özel Kategori Ödülü

Safranhan Brasserie, klasikleşmiş Divan tatlarının yanı sıra Ankara’ya özgü lezzetlerden oluşan menüsüyle, Türkiye’nin ilk ve tek özgün gastronomi derecelendirme sistemiyle hazırlanan bu yıl ilk kez rehbere dahil edilen Unilever Food Solutions “Geleceğin Menüleri” özel kategori ödülüne layık görüldü. Safranhan Brasserie, Divan’ın sıfır atık prensiplerini benimseyen ve misafirlerine hem lezzet hem de etik bir gastronomi deneyimi sunmayı amaçlayan menüsüyle bu ödülü almaya hak kazandı.

Ödül sürdürülebilirlik, yaratıcılık ve geleceğin gastronomi trendlerini yakalama konusundaki başarısıyla

Divan Çukurhan’da yer alan Safranhan Brasserie’ye takdim edildi. Ankara’nın gastronomi sahnesine eşsiz bir soluk getiren Safranhan Brasserie, bu ödülle birlikte başarısını taçlandırmış oldu.

‘İncili Gastronomi Rehberi’nden Lokanta by Divan’a Bu Yıl Da 4 “İnci” Geldi

Reklam

İncili Gastronomi Rehberi 2024-2025 Ödül Töreni’nde restoran kategorisinde Lokanta by Divan gastronomi dünyasının en iyileri arasında yerini aldı. Divan İstanbul otel içerisinde yer alan, Türk mutfağının geçmişinden ilham alan, geleneksel lezzetleri modern yorumlarla buluşturarak zamansız bir gastronomik deneyim sunan Lokanta by Divan’a, bu yıl da Türkiye’nin 4 İncili mekânı ödülü takdim edildi. Lokanta by Divan, 2023 yılında da 4 İncili mekan ödülüne layık görülmüştü.

Kaynak: HORECA TREND ve Divan Grubu

Devamını Oku
Reklam
Reklam

Popüler Haberler

Copyright © 2024 Orbis Medya Bilgi ve İletişim Teknolojileri Ltd. Şti. Her hakkı saklıdır. Web sitemizdeki haber, makale ve içeriklerin her hakkı saklıdır.
İçeriklerimizin izinsiz kullanımı halinde yasal işlem başlatılacaktır.