VEGGY’nin kuruluş felsefesi nedir? VEGGY’nin hikayesi ve değerleri hakkında bilgi verir misiniz?
Karbon ayak izinizi azaltmanın, küresel ısınmayı sınırlamanın, biyoçeşitliliğin çöküşünü durdurmanın, hepimiz için yeterli temiz su sağlamanın, hayvan sömürüsünü engellemenin ve tüm canlıların yaşama ve özgür olma hakkına sahip olduğu gerçeğinin farkındalığıyla VEGGY markası kuruldu.
Etik değerlerimizden doğan VEGGY markası ile, “Hayvansal ürünlere alternatif olarak en iyi ne yapabiliriz?” sorusuna cevap arıyoruz.
Kurumsal değerlerimiz “müşteri odaklılık”, “çevreye, topluma ve hayvan haklarına saygı” ile “yenilikçilik”.
Müşteri istek ve beklentilerini eksiksiz karşılamaya çalışarak, müşteri memnuniyetini en üst seviyeye çıkarmak… Çevre konusundaki tüm yasal şartları karşılamak, çevre kirliliğine neden olabilecek unsurları kontrol altına almak, azaltmak. Her zaman değer veren bir yaklaşımla üretim yapmak, bugünden daha iyi bir gelecek yaratmaya katkıda bulunmak… Son olaraksa her geçen gün gelişen teknoloji ile girişimci ruhumuzu desteklemek. Yeni fikirleri çoğaltarak ve zamanında davranarak her anda yenilikçi kalabilmek kurumsal değerlerimiz arasında yer alıyor.
ANFAŞ FoodProduct fuarında vegan burger ve vegan köftenizi denedik. Açıkcası beklentimizin üzerinde bir lezzetle karşılaştık. Bu lezzete ulaşmak nasıl mümkün olabildi? VEGGY’de ürün geliştirme süreçleri nasıl ilerliyor?
Öncelikle değerli ve güzel yorumlarınız için teşekkür ederiz. Dünyada bitki bazlı beslenme alternatiflerine ilgi gün geçtikçe artıyor. Biz de bu gelişmelerle hem Türkiye’deki Ar-Ge merkezimizde hem yurt dışı Ar-Ge merkezimizde koordineli olarak hareket ediyoruz. Yaptırdığımız pazar araştırmasına göre tüketici talep ve ihtiyaçlarına göre portföyümüzü şekillendiriyoruz. Lezzetimizin sırrı; duyusal analizlerimiz ve müşteri yorumlarımızın sonuçlarıyla her daim ürünlerde iyileştirmeler yapabilmek, ürettiğimiz hiçbir ürün için Ar-Ge çalışmalarını bitirmiyoruz.
“Hep daha iyi ye!” sloganımızdan yola çıkarak ürün geliştirme çalışmalarımıza daimî önem veriyoruz.
Bugüne kadar en çok ilgi gören ürünleriniz hangileri oldu? İhracat da yapan bir şirket olarak, ülkeler bazında talep gören ürünlerde farklılaşmalar oldu mu?
Şimdiye kadar en çok satan ve ürettiğimiz ürün grubumuz “Tofu” olarak devam ediyor. Sade ve nötr lezzeti ile hem tatlı hem de tuzlu olarak çorbadan tatlıya, yemekten kızartmaya kadar birçok farklı alanda kullanılabilen bir ürün kategorisi olduğu için sadece veganlara yönelik değil, tüm tüketici grupları tarafından ilgi görüyor.
2022 yılının son aylarında lansmanını yaptığımız Bitki Bazlı Serisi ürün grubumuz gerçekten tüketiciler tarafından büyük ilgi görüyor. Özellikle yeni bitki bazlı nugget ürünümüzden aldığımız yorumlardan çok mutluyuz, sağlıklı atıştırmalık kategorisine ve flextaryenlara da hitap ettiğimizi düşünüyoruz ve hedeflerimizi bu doğrultuda oluşturmaya devam ediyoruz.
Türkiye’de vegan ve vejetaryen ürün pazarı ne durumda? B2C ve B2B’de nasıl bir tablo ile karşı karşıyayız?
Vegan yaşam felsefesinin kabulü ve pratiklik yönlerindeki artışlar ilginin Dünya çapında yukarıya doğru bir ivme kazandığını gösteriyor. Yapılan araştırmalara göre veganlar Dünya çapında 79 milyona ulaştı. 2014 ve 2020 arası tarihlerde Hollanda’da yüzde 645, Yunanistan’da yüzde 590, Türkiye’de ise yüzde 395 oranında bir yükseliş gösteriyor. Artışın büyüme oranları göz önüne alarak 2025 yılına kadar vegan ürün pazarının büyüklüğünün 22 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor.
2022 yılında yapılan anket çalışmaları sonucu Türkiye’deki tüketicilerin yüzde 28’inin beslenme biçimini flekstaryen olarak tanımladığı, yüzde 20’sinin vejetaryen, yüzde 3’ünün vegan ve yüzde 1’inin de pesketaryen olarak ifade ettiği görülüyor.
Bir özeleştiri yapmak gerekirse VEGGY B2C ye ağırlık verdiği kadar B2B de etkin olamadı. Şimdi biz bunu değiştirmek için çok yoğun çalışıyoruz. ANFAŞ fuarı bunun için bir lansman niteliğindeydi bizim için. Yoğun demo çalışmaları ile zincir oteller, zincir restoranlar ve büyük catering firmaları ile görüşme halindeyiz yeni listelemeler yeni projeler için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Ürünlerimizin tüketicilerimizin karşısına sadece evlerinde tükettikleri kendi hazırladıkları haliyle değil usta ellerden çıkmış ve farklı deneyimler yaşayacakları şekilde sunulmasını çok istiyoruz.
Orta ve uzun vadede beklentileriniz neler? Vegan gıda pazarı Türkiye’de ve Dünyada nereye gidiyor?
Bitki bazlı gıda pazarının yedi yıl içinde yıllık yüzde 11,9 oranında büyüyerek 74,2 milyar ABD dolarına ulaşacağı tahmin ediliyor.
Bitki bazlı gıda pazarının büyümesinin en önemli sebeplerinden biri de hayvancılık endüstrisinin ilişkili karbon emisyonları ve toprak ve su ayak izi hakkında daha fazla farkındalık nedeniyle tüketicilerin daha sürdürülebilir gıda seçeneklerine olan talebi olarak görülüyor.
Bu gibi belli duyarlılıklarla tercih edilen bitkisel bazlı beslenme ayrıca artan nüfusun beslenme ihtiyacına da çare olarak düşünülüyor. Biz, Dünyada vegan ve vejetaryen beslenme şeklini daha geç kazanan ama büyümeye başlayan bir ülke olarak bulunuyoruz. Bu sebeple bitkisel bazlı beslenmenin önümüzdeki yıllarda daha da artacağını ve teşvik edileceğini düşünüyoruz.
Kaynak: HORECA Trend