”Biz Çevreci Bir İş Yapıyoruz. Suyu, Toprağı ve Havayı Koruyoruz.” | HORECA TREND
Takip edin!

Bitkisel Yağ

”Biz Çevreci Bir İş Yapıyoruz. Suyu, Toprağı ve Havayı Koruyoruz.”

DG Doğru Geri Kazanım, Türkiye genelinde aylık 1000 tonun üzerinde bitkisel atık yağ topluyor. Bu atık yağların %70-80’i biyodizele dönüştürülerek ekonomiye kazandırılıyor. DG Doğru Geri Kazanım Genel Müdürü Nagihan Yılmaz, HORECA Trend’in sorularını yanıtladı.

Yayınlandı

on

DG Doğru Geri Kazanım, Türkiye genelinde aylık 1000 tonun üzerinde bitkisel atık yağ topluyor. Bu atık yağların %70-80’i biyodizele dönüştürülerek ekonomiye kazandırılıyor. DG Doğru Geri Kazanım Genel Müdürü Nagihan Yılmaz, HORECA Trend Yayın Koordinatörü Elif Akın Yüksel’e özel açıklamalarda bulundu…

HORECA sektörünün önemli bileşenleri arasına yer alan otel, restoran, cafe ve catering şirketleri oldukça fazla atık yağ üretiyorlar. Bu atık yağlar çevre ve insan sağlığı için ne gibi riskler barındırıyor?

Evsel atık su kirliliğinin %25’i; bitkisel ve hayvansal atık yağların kanalizasyona dökülmesi sonucu oluşmaktadır. Lavaboya döktüğümüz bitkisel atık yağlar kanalizasyon sistemlerinin tıkanmasına sebep olmakta ve alt yapıya çok büyük zararlar vermekle birlikte atık su arıtma tesislerinin maliyetlerini de ciddi oranda arttırmaktadır. Toprağa bilinçsizce dökülen yağlar; toprağın biyokimyasal yapısını değiştirmekte ve etkin kullanılabilirliğini azaltmaktadır. Bitkisel atık yağların bünyesinde bulunan suda çözünebilen kirleticiler, yağışlar vasıtasıyla yer altı suyuna taşınarak toprak kirlenmesi ile beraber yer altı suyu kirlenmesine de sebep olmaktadır.  

Kızartma yağında 400’den fazla uçucu ve uçucu olmayan bozunma ürünü bulunuyor. Defalarca kullanılan bitkisel yağ, içinde oluşan bozunma ürünleri nedeniyle bir süre sonra insan sağlığına zarar vermekte. Bu zararların arasında maalesef ki kanser hastalıklarından kalp ve damar rahatsızlıklarına kadar birçok hastalık yer alıyor. Bu nedenle yağın zamanında gıdadan çekilmesi ve uygun toplama kaplarında toplanarak Çevre, Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanlığı tarafından lisanslandırılmış toplama ve geri kazanım tesislerine teslim edilmesi gerekmektedir.

Atık yağ toplama ağınız nasıl işliyor? Bir otel, restoran, cafe ve catering şirketi, atık yağlarını DG Doğru Geri Kazanım ile nasıl değerlendirebilir? Şartlarınız, koşullarınız ve şirketlere sunduğunuz avantajlar neler?

DG Doğru Geri Kazanım olarak tüm Türkiye’ye hizmet vermekteyiz. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yayınlamış olduğu Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği çerçevesinde çalışmış olduğumuz firmalara hizmet veriyoruz. Bitkisel atık yağların toplanması ve geri kazanımı konusunda hem bizim hem de çalıştığımız firmaların üzerine düşen yasal sorumluluk ne ise öncelikle çalıştığımız firmalara bunları aktarıyoruz ve konuyla ilgili bilgi sahibi olmalarını ve doğru ve yasal şekilde nasıl çalışılması gerektiğini aktarıyoruz. 

Reklam

Firmaların Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafında yapmaları gereken bildirimlerle ilgili destek veriyoruz ve tabi ki toplamış olduğumuz atık ekonomik bir değere sahip olduğu için bir bedel ödüyoruz. 

Bir de bizim en çok önem verdiğimiz konu müşteri memnuniyeti. Toplama esnasında personelimizin kılık kıyafeti, kurallara uygun davranması ve mevzuat hakkında bilgi sahibi olması bizim için çok önemli ve bu nedenle belirli periyotlarda personel eğitimi düzenleyerek kendilerine gerekli bilgilendirmeleri yapıyoruz. Aynı zamanda merkez ofisimizde adeta bir call center hizmeti vererek çalıştığımız tüm firmaların sorularını cevaplıyoruz.

DG Doğru Geri Kazanım, atık yağları ekonomiye ve çevreye nasıl kazandırıyor? Bitkisel atık yağların geri dönüşüm süreci nasıl işliyor ve bu atık yağlardan neler üretiliyor?

İlk olarak bitkisel atık yağları toplayarak bu yağların kanalizasyona, toprağa ve suya karışmasının önüne geçiyoruz ve bu şekilde çevreye bir katkı sağlıyoruz. 

İkinci olarak; bitkisel atık yağlardan yine Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından lisanslı geri kazanım tesisleri ve EPDK’dan biyodizel işleme lisanslı tesislerce biyodizel üretimi yapılıyor. Biyodizel, dizel araçlarda kullanılan bir yakıt ve şu an Türkiye’de motorinin içine %0.5 katma zorunluluğu bulunuyor. Yani kullandığımız her 1000 litre motorinin içinde 5 litre biyodizel bulunuyor. Biyodizel motorinle karşılaştırıldığında emisyon değerlerini düşürdüğü görülmüş ve biyodizel kullanımı neticesinde daha az hava kirliliğine sebep olmuş oluyoruz. 

Türkiye maalesef ki petrolde dışa bağımlı bir ülke ve üretilen her litre biyodizel 1 litre ithalat ikamesi sağlıyor ve biz bunu kendi atığımızı toplayarak gerçekleştirdiğimiz için ekonomik açıdan ülkeye katkısı daha yüksek.

Doğru Geri kazanım ile Türkiye ekonomisine ve çevreye ne kadar katkı sağlıyorsunuz?

Reklam

Biz DG olarak Türkiye genelinde aylık 1000 tonun üzerinde bitkisel atık yağ topluyoruz. Bunun %70-80 oranında biyodizele dönüştüğünü düşünürsek yıllık 9.600 ton fosil yakıtı Türkiye içinde ikame ediyoruz demek. 

Bitkisel Atık Yağların çevreye olan zararını tarif ederken 1 litre atık yağ 1 milyon litre içme suyunu kirletiyor diye bir ifade kullanırız. Buradan yola çıkarsak sanırım çevreye olan katkımızın ölçüsünü çok tanımlamam mümkün değil. Tabi ki çevreye katkımız sadece içme sularını temiz tutmakla sınırlı değil, toprağımızı, denizlerimizi ve üretilen biyodizel ile havamızı da koruyoruz.

İşletmeler daha yeşil bir dünya için atıkları minimuma indirmek, geri dönüşümü desteklemek, karbon ayak izini önlemek ve sürdürülebilirlik gibi çalışmalara önem vermeye başladı. Peki bu alanda kendini geliştirmek isteyen bir şirket doğru geri dönüşüme nereden ve nasıl başlamalı?

Aslında Türkiye’de uygulanan sıfır atık sisteminin mantığı kaynağında azaltma üzerine kurulu. Öncelikle israfın önüne geçmemiz ve ihtiyaç kadar tüketimi sağlamamız gerekiyor. 

Sonrasında çıkan tüm atıkların nasıl yönetilmesi gerektiği mevcut kanun, yönetmelik ve tebliğlerle belirlenmiş durumda ki Türkiye’de atıklar Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından lisanslandırılmış firmalar tarafından toplanıyor. Atıklarını ayrı toplayan ve geri kazanıma vermek isteyen her firmanın öncelikle çalışacağı firmanın lisanslı olup olmadığını kontrol etmesini öneriyoruz. 

Yurt dışında geri dönüşüm konusuna hem devlet hem de özel sektör titizlik ve özveriyle çalışıyor. Türkiye’de geri dönüşüm çalışmalarını ve işletmelerin geri dönüşüme katkılarını yeterli buluyor musunuz? Daha fazla neler yapılabilir?

Türkiye’de geri kazanım sektörü gelişmiş durumda fakat bizim ülkemizde çok fazla kaçak toplayıcı olarak tarif edebileceğimiz lisanssız toplayıcı mevcut. Öncelikle bu alanın iyi bir şekilde kontrol edilmesi, atıkların doğru şekilde bertarafı ya da geri kazanımın sağlanması, insan sağlığına yada çevreye zarar verecek şekilde kullanımının, toplanmasının ve geri kazanımın önüne geçilmesi gerekmekte. 

Reklam

Atıkların hanelerden toplanması ile ilgili özellikle belediyelerin atık toplama alanlarını yaygınlaştırması gerekiyor. 

Atıkların doğru firmalar tarafından toplanıp, depolanıp yine doğru firmalar tarafından geri kazanılmasının öneminin anlatılması, yanlış kanala giden her atığın bize daha tehlikeli bir şekilde döneceği anlatılmalı. Yani bilgilendirme çalışmalarının yapılması ve denetim çok önemli.

Tabi ki en önemli konulardan biri de eğer ülkemizde atık toplansın, kendi atığımızın geri dönüşümünü yapalım istiyor isek ülkeye kontrolsüz ve kotasız atık kabulü yapmamak çok önemli. Bana göre ülkeye kabul ettiğimiz her atık ülkede bir o kadar atığın eksik toplanması demek, çaba harcamamak anlamına geliyor.   

Dünya Çevre Günü’nde Ankara Atatürk Orman Çiftliği’nde fidan dikimi projesi başlattınız. HORECA Trend ekibi olarak bizler de bu etkinliğe katıldık ve oldukça keyif aldık. “Bitkisel Atık Yağlarınız Ormana Dönüşüyor Projesi” hakkında bilgi verebilir misiniz?

Bitkisel Atık Yağlarınız Orman’a Dönüşüyor Projesini, 5 Haziran 2022’de çalışmış olduğumuz STK ve Belediye Başkanlıkları ile birlikte başlattık. 2022 yılı süresinde bitkisel atık yağlarını toplama konusunda destek verdiğimiz tüm firmalar, şirketler ve şahıslar adına fidan dikimi gerçekleştirdik. Adına fidan diktiğimiz herkese sertifikalarını teslim ettik. 

Biz çevreci bir iş yapıyoruz, yapmış olduğumuz işle suyu, toprağı ve havayı koruyoruz. Bitkisel atık yağların geri kazanımı yapıldıktan sonra elde edilen ürün (biyodizel) çevreci bir yakıt ve biz bunu, toplamış olduğumuz atık yağların geri kazanım sonrası doğaya nefes olduğunu fidan dikerek anlatmak istedik. Destek veren herkese tekrar teşekkür etmek istiyorum.

DG Doğru Geri Kazanım Hakkında 

DG Doğru Geri Kazanım 2020 yılında kurulmuş ve çok kısa bir sürede yapılanarak Türkiye genelinde bitkisel atık yağ toplama hizmeti vermeye başlamıştır. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın konu ile ilgili tüm Kanun, Yönetmelik ve Tebliğlerine göre hareket eden DG Doğru Geri Kazanım, bitkisel atık yağların en doğru şekilde toplanması ve tek geri kazanım yöntemi olan biyodizel üretiminde kullanılması konusunda yoğun çaba sarf etmektedir. Hizmet ağını; lisanslı toplama araçları ve depolama alanları ile her geçen gün genişleten DG Doğru Geri Kazanım, tecrübeli personeli ile atık üreticilerine en iyi hizmeti sunma gayretinde.

Reklam

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Çevre Mevzuatı ve Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği’nde belirtmiş olduğu ilkelere bağlı kalarak insan ve çevre sağlığı açısından zararlı bitkisel atık yağların Türkiye genelinde maksimum oranda toplanması, bunun için gerekli bilgilendirme çalışmalarının yapılması, gıdaya, yem ve kozmetik sanayine, suya ve toprağa gitmesini önlemek ve biyodizel olarak geri kazanılarak ülke ekonomisine katma değer sağlamaktır.

Kaynak: HORECA Trend

Devamını Oku
Reklam
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bitkisel Yağ

Orkide’ye Gıdanın Yıldızı Ödülü

Orkide, Yıldız Teknik Üniversitesi Gıda ve Sağlıklı Beslenme Kulübü tarafından bu yıl 3. kez düzenlenen ve Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri ile tüketicilerin oylarıyla belirlenen “Gıdanın Yıldızları” ödüllerinde yağ kategorisinde “Gıdanın Yıldızı” Orkide oldu. Orkide, ödülünü Yıldız Teknik Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen törende aldı.  

Yayınlandı

on

Bitkisel yağ sektöründe 1979’dan günümüze sürdürülebilir büyüme kaydeden ve Türkiye’nin en büyük bitkisel sıvı yağ üreticilerinden olan Orkide; sıfır atık belgeli iki üretim tesisinde ürettiği ayçiçek yağı, mısır yağı, zeytinyağı, margarin, bitkisel susuz yağ, ev dışı tüketim ve pastacılık yağları ile endüstriyel yağ kategorilerinde sektörde en geniş ürün çeşitliliği ile öne çıkıyor. “İyi yaşam” odaklı beslenme trendini ürünleri için yorumlayan ve tüketicileri yepyeni ürünlerle tanıştıran Orkide, bu ürünlerin yanı sıra geliştirdiği özel ürünler ile sektörde birçok hazır gıda üreticisinin de endüstriyel yağ tedarikçisi olarak üretim yapıyor.

Kaynak: HORECA TREND ve Orkide

Devamını Oku

Bitkisel Yağ

Orkide Brand Week İstanbul’da Yer Aldı

Yayınlandı

on

Gıda atıklarının azaltılması ve geri dönüşümü ile doğal kaynakların doğru kullanımı ile sürdürülebilir geleceğe pozitif etkilerinin ele alındığı oturumda;

Gazeteci Yazar Cem Seymen, doğal kaynaklarımızın korunmasının tarımsal ekonomiye olan pozitif etkisini anlattı. Cem Seymen; tarımsal üretimde çevresel, sosyal ve ekonomik boyutları dengelemeyi hedefleyen bir yaklaşım olarak bahsettiği sürdürülebilir bir tarım için doğal kaynakların korunmasının zorunluluk olduğuna dikkat çekti. Doğal kaynak kullanımının yoğun olduğu tarım sektöründe bu kaynakların korunarak gelecek nesillere güvenli bir şekilde bırakılmasının, sürdürülebilir tarımın temel amacı olduğunu söyleyen Cem Seymen, konuşmasında başta su olmak üzere tüm doğal kaynakların korunmasında hepimize düşen sorumluluğa vurgu yaptı.

Orkide Pazarlama Müdürü Dilek Eker; bitkisel yağların üretimi ve tüketimi sürecinde oluşan bitkisel atık yağların ekotoksik etkilerini bertaraf etmek hedefiyle Orkide’nin çıktığı yolda, yeni bir yatırım projesi olarak hayata geçirilen grup şirketi Hakbay’da çevre dostu ve katma değeri yüksek yeni bir ürün geliştirme sürecini anlattı. Orkide’nin sıfır atık lisanslı üretim tesislerinde ham bitkisel yağın rafinasyonu sonucu oluşan bitkisel atık yağların, yine sıfır atık lisanslı grup şirketi Hakbay’da son teknoloji sistemle, en verimli şekilde işlenerek katma değerli hale getirilmesiyle üretilen “Q Oil Fatty Acid” ile hem çevresel sürdürülebilirliğe katkı, hem bioenerji tesislerinde enerji üretimine kaynak, hem de kimya, yem vb. sanayiye katma değerli bir ürün sunulduğuna dikkat çekti.

Gastronomi Araştırmacısı ve Geleneksel Türk Mutfağı Uzmanı Şefika Günyel ise konuşmasında, bitkisel yağların hanelerde ve profesyonel mutfaklarda doğru kullanımını anlatıp, oluşan bitkisel atık yağların bu noktalarda nasıl azaltılabileceğine yönelik önerilerini katılımcılar ile paylaştı.

Brand Week İstanbul’da deneyim alanında konumlanan Orkide Lezzet Mutfağında ise Şef Eyüp Kemal Sevinç’in ve Orkide’nin kızartma şefi Kenan Gün’ün Orkide ürünleri ile hazırladıkları lezzetler etkinlik boyunca katılımcılara sunuldu.

Kaynak: HORECA TREND ve Orkide

Reklam

Devamını Oku

Bitkisel Yağ

Olive Oriental: Artizan Zeytinyağı ile Gastronomi ve Sanat Dolu Bir Yolculuk

Zeytinyağının sanata dönüştüğü eşsiz bir lezzet deneyimi, gastronomi dünyasına yeni bir soluk getiriyor: Olive Oriental. Her yıl yalnızca sınırlı sayıda üretilen bu benzersiz zeytinyağı, doğanın saf özünden ve ustaların titiz işçiliğinden doğuyor. Özel tasarımlı şişeleri, zarif kutuları ve sınırlı üretimiyle, Olive Oriental yalnızca bir zeytinyağı değil, aynı zamanda bir prestij ve yaşam tarzı sembolü haline geliyor.

Yayınlandı

on

Ege’nin Zeytinlerinden Efsane Bir Lezzet

Olive Oriental, Ege’nin en güzel zeytinliklerinde, Manisa, Salihli bölgesindeki özenle bakılan zeytinlerden elde ediliyor. Her yıl sadece sınırlı sayıda şanslı kişiyle buluşan bu eşsiz zeytinyağı, zeytinlerin elle toplanıp özenle işlenmesiyle hazırlanıyor. Zeytinin özünü ve ustalığın zirvesini taşıyan her şişe, üretim sürecindeki titizliğin bir simgesi olarak numaralandırılıyor ve sınırlı sayıda sunuluyor.

Düşük asitli ve yüksek polifenollü zeytinyağı koleksiyonu 5 çeşit zeytin cinsiden yaratıldı: Domat, Trilye, Memecik, Ayvalık ve Arbequina. 

Sanat ve Zanaatkarlık Dolu Gastronomik Bir Yolculuk

Olive Oriental’in yaratıcıları, zeytinyağını sadece bir gıda olarak değil, aynı zamanda bir sanat eseri olarak görmeyi tercih ediyor. Markanın felsefesi, sadece ulaşılabilir olmayı değil, erişilemezliği yüceltmeyi hedefliyor. Bu özel ürün, yalnızca davetiyeyle belirlenen seçkin bir müşteri kitlesine sunuluyor. Tasarımcı Ekin Anıl’ın estetik vizyonuyla dikkat çeken şişeleri ve kutuları, lüks ve prestij arayanlar için birer statü sembolü haline geliyor. 

Uluslararası Lezzet Ödülü

Reklam

Olive Oriental lansmana sunulmadan önce 2024 dünyanın önemli zeytinyağı yarışmalarından biri olan “Athena Uluslararası Zeytinyağı Yarışması”ndan 2 ödülle dönmüştür. Arbequina ile Altın, Domat ile Gümüş Madalya ödüllerine layık görülmüştür.

Kaynak: HORECA TREND ve Olive Oriental

Devamını Oku
Reklam
Reklam

Popüler Haberler

Copyright © 2024 Orbis Medya Bilgi ve İletişim Teknolojileri Ltd. Şti. Her hakkı saklıdır. Web sitemizdeki haber, makale ve içeriklerin her hakkı saklıdır.
İçeriklerimizin izinsiz kullanımı halinde yasal işlem başlatılacaktır.