Dijital Raflardaki Taht Savaşını Ambalajı İyi Olan Kazanıyor - HORECA Trend
Takip edin!

Ambalaj Malzemeleri

Dijital Raflardaki Taht Savaşını Ambalajı İyi Olan Kazanıyor

B12 Creative Branding, dev bir dijital markete dönüşen dünyada ambalaj tasarımının önemine dikkat çekti.

Yayınlandı

on

Pazarlama dünyasındaki baş döndürücü değişim, ürünü koruyan ve muhafaza eden ambalaj anlayışı yerine ürünü satan ve duygusal bağ kuran ambalaj anlayışını getirdi. 21 yüzyılın rekabet düzeninde ambalajda öne çıkan markalar fiziksel ve dijital rafta da öne çıkarken bu durum sadece satın alma eğilimini teşvik etmekle kalmıyor aynı zamanda prestijli bir algı oluşturma ve tüketicilerin markayla bağ kurma refleksini de beraberinde getiriyor. Farklı estetik perspektifte tasarlanan ambalajlar, ürünün raf mücadelesindeki başarısında belirleyici bir rol üstlenirken müşteriyi etkileyen kritik ilk 7 saniyede diğer alternatifleri elemesinde de görev alıyor. Bu noktada markanın kurumsal değerlerini ve mesajını yansıtan ambalajların birçok açıdan değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan B12 Creative Branding’in Kurucusu ve Kreatif Direktörü Bürkan Çiftçigüzeli; tüketici eğilimlerine doğru noktada temas eden, sadece rafta değil dijital vitrinde de güzel duran ve karar verme mekanizmasında kıvılcım uyandıran ambalaj tasarımlarının rafların yıldızı olacağını belirtti.

Ürünü marka yapan temel dinamiklerin başında gelen ambalaj tasarımı, son yıllarda tüm büyük markaların yakın markajında yer alıyor. Gerek satın alma eğilimlerini etkilemesi gerek marka sadakati yaratması noktasında şirketlerin elini güçlendiren ambalaj tasarımı, özellikle de dijital pazarlama karması içinde giderek daha fazla hareket alanı sunuyor. Bugün markayı sattıran temel motivasyonun ürüne atfedilen değer ve ambalajla sağlanan prestij olduğuna dikkat çeken B12 Creative Branding’in Kurucusu ve Kreatif Direktörü Bürkan Çiftçigüzeli, pandemiyle birlikte artan dijital satın alma alışkanlıklarımızda ambalaj tasarımının etkilerini anlattı.

Her Ürün Ambalajıyla Hatırlanıyor

Modern zamanlarda yaşanan hızlı tüketim kültürünün ambalaj tasarımını daha da önemli hale getirdiğini ifade eden Bürkan Çiftçigüzeli, “Binlerce benzer ürün, tüketiciler tarafından satın alınmak üzere raflarda bekliyor. Sektörü, segmenti, işlevi ne olursa olsun bugün marketlerde ilk dokunduğumuz, dijital vitrinlerde ilk gördüğümüz şey ambalajlar ise burada tasarımın gücünü yadsımamız mümkün değil. Zaten yapılan tüketici araştırmaları da ambalaj tasarımının karar verme sürecindeki etkisini gözler önüne seriyor. Bu noktada ambalajın tasarımı ne kadar iyi olursa, tüketici ve ürün arasındaki iletişim de o kadar güçlü oluyor. Rekabetin yerel sınırları aştığı, dünyanın dijital bir süper markete dönüştüğü günümüzde ambalaj iletişimini efektif yapan markalar, tüketicinin zihninde yer edinirken, diğerleri rafın gerisinde kalıyor. Ürünü koruma ve tanıtma işlevinin ötesine geçen tasarımlar sadece dijital vitrinlerde değil, tüketicilerin hayatlarında da yer ediniyor. Günün sonunda her ürün ambalajıyla hatırlanıyor” dedi.

Rafta Tüketicinin Etkilendiği İlk 7 Saniyede Ambalaj Tasarımı Devreye Giriyor

Markaların dijital ya da fiziksel olsun rafın karşısındaki tüketiciyi etkilemeleri için ilk 7 saniyenin kritik önem taşıdığını ve ilk izlenim kötü olduğunda satın alma işleminin gerçekleşmesinin zor olduğunu belirten Bürkan Çiftçigüzeli şunları söyledi: “Artıkkarşımızda eskisi gibi bir satın alma süreci yok. Artık dijital kanalları kullanan, ilgisi çabuk dağılan, alternatifleri karşılaştıran, detaylıca araştıran tüketicilerden oluşan daha kompleks bir süreç var. Üstelik ürünler pazarın en iyisi de olsa tüm ihtiyaçlarıkarşılayabilecek nitelikleri de bulunsa bunu yansıtacak bir ambalajı yoksa satışlar beklenildiği kadar yüksek olmuyor. Bu noktada dijitalin baş döndürücü hızını yakalamak, ürünü sattırmak, bir sonraki satın almada hatırlanmak için ambalajların kalitesi öne çıkıyor. Tüketicinin güvenini kazanan ambalajlar, ilk görevi yerine getirerek tüketicinin ilgisini ürüne çekiyor. Ambalajın kalitesi, kullanılan dil, rengi ve ürün ile olan görsel uyumu, dijital vitrinde yarattığı derinlikle birleşince satın almaya giden yol da kısalıyor. Bugünün pazar yeri olan dijital mecralarda dikkati çekebilecek kadar başarılı olan ambalaj tasarımları, sepete atılan ürünün alınmasındaki kritik eşiktir. Bu eşiği geçenler, yıl sonunda satış hedeflerine daha rahat ulaşabilirler.”
B12 Creative Branding Hakkında

2014 yılında İstanbul merkezli bir tasarım ofisi olarak kurulan B12, kısa sürede sektörünün lideri konumundaki ulusal ve uluslararası önemli perakende markalarına hizmet vermeye başladı. Bürkan Çiftçigüzeli ve Fulya Çiftçigüzeli önderliğinde yurt dışındaki tasarım ofislerinin hizmet kalitesini ve stratejik yaklaşımlarını Türkiye’de de sağlamak amacıyla yola çıkan B12, yaptığı çalışmalarla birçok ödül kazandı. Ambalaj tasarımı ve markalaşma konusunda uzmanlaşan tasarım ofisi, multidisiplinertasarımcı kadrosu ile hizmet veriyor.

Kaynak: HORECA Trend ve B12 Creative Branding

Devamını Oku
Reklam
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ambalaj Malzemeleri

Koroplast ile “Paylaş, Bayram Et!”

Koroplast, Kurban Bayramı’na “Paylaş, Bayram Et” reklam filmi ile giriş yapıyor. Televizyonda, radyoda ve dijital kanallarda yayınlanan reklam filminde, bayramı özel kılanın paylaşmak olduğu ve paylaşmanın da Koroplast ile yine #birliktekolay olduğu vurguluyor.

Yayınlandı

on

Türkiye’nin çöp torbası ve mutfak yardımcı ürünleri denildiğinde akla ilk gelen markası Koroplast, Kurban Bayramı’na özel reklam filmi ile dikkat çekiyor. Hayatın her alanında “Birlikte Kolay” söylemiyle seslenen Koroplast, Kurban Bayramı’nda paylaşmanın önemini vurguluyor.

“Paylaş, Bayram Et” filminde bayramda da tüketicilerin yanında olduğuna değinen Koroplast, pratik ürünlerinden Çift Kilitli Poşet ile kurban etinin pay edilerek ihtiyaç sahiplerine yardım etmenin kolaylığını izleyicilere gösteriyor. Kurban etini, neşeyi, birlikte olmanın mutluluğunu ya da sadece sıcak bir gülümsemeyi paylaşmaya davet eden reklam filminde, ailece bir arada geçirilen bayramların özlenen keyfi de hatırlatılıyor.

Koroplast’ın “Paylaş, Bayram Et” reklam filminde hem paylaşmanın keyfine varılıyor hem de Çift Kilitli Poşet’in pratikliğiyle bayram coşkusunu sevdiklerinizle yaşamaya zaman kalıyor.

Kaynak: HORECA Trend ve Koroplast

Devamını Oku

Ambalaj Malzemeleri

Acı Sos Ambalajları Neden Küçük ve Daha Eğlenceli?

Ketçap ve mayonezin liderliğinin ardından popülerleşen acı, barbekü ve daha birçok sos çeşidi artık evlerin ve restoranların vazgeçilmezi. Son zamanlarda sıkça konuşulan sos markasının ambalajındaki ayırt edici yeniliğin ardından Tasarist Yaratıcı Direktörü Musa Çelik, neden bazı soslarda özellikle cam şişelerin tercih edildiğinden, acı sosların ayrıcalığına ve bir sos ambalajının rafta nasıl fark yaratacağına kadar birçok noktaya değiniyor.

Yayınlandı

on

Soslar, insanlar onlarsız yemek yiyememeye başladığından beri çeşitlerini artırıyor. Eskiden zor bulunan, özel yapım olan ve her markette ya da her restoranda olmayan soslar, şimdi herkesin evinde ve restoranında lezzeti uçurmak için hazırda bekliyor. Her zaman masada durması ve buzdolabının kapağında ilk göze çarpan ürün olmasıyla sos ambalajlarının estetik açıdan hoş görünmek zorunda olduğunu belirten Tasarist Yaratıcı Direktörü Musa Çelik, “Gizli tariflerle tutturulan soslar o benzersiz renklerini korumak, sıktıktan sonra kapağında fazlalık ve bitmeye yakın dibinde israf kalmaması için görünenin aksine çok detaylı bir tasarım istiyor. Basit ayırt edilen ancak işlevsel ve dayanıklı ambalajlar yaratmak gerekiyor.” sözleriyle sos ambalajları için incelikleri anlatıyor.

Bir Görsel Bin Kelimeye Bedeldir

Acı sosların, diğer sos çeşitlerine kıyasla önemli bir farklılığı bulunuyor. Etiketlerinin genellikle çılgın, komik, ürkütücü ve dikkat çekici görsellerle donatıldığını belirten Tasarist Yaratıcı Direktörü Musa Çelik, “Dünyanın en acı sever insanı bile gerçekten acı bir sostan biraz fazla yediğinde kızarır ve zorlanır. Yalnızca “acı” ve “baharatlı” kelimelerinin acı sever birine yetmeyeceği gerçeğiyle birlikte sosun acı derecesini anlatmak ve bolca görselden faydalanmak gerekiyor. Üstelik diğer ketçap, mayonez, barbekü gibi sosların yanında acı sos ambalajlarının neredeyse tamamı cam malzemeden yapılır ve küçük olur. Küçüklük elbette daha az kullanıldığı ve içeriğin zenginliğinden kaynaklanıyor ancak cam olmasının ardında yatan sebep, yoğun baharat çeşnisini ve elbette tazeliğini korumak.” açıklamalarıyla acı sosların farklarını anlatıyor.

Şeffaflık Tüketiciye Güven Veriyor

Sos ambalajı tasarlamak söz konusu olduğunda camın, güvenlik nedeniyle önemli ve sıkça tercih edilen bir malzeme olduğu görülüyor. Plastik ambalajlara kıyasla da olumsuz bir kimyasal reaksiyona neden olma riski çok daha az olduğu için ürünün asıl aromasını korumayı sağlıyor. Aynı zamanda kapak tasarımlarıyla da genellikle plastiklere nazaran camların daha tasarruflu seçimler olduğunu belirten Musa Çelik, ürünün kalitesini ve lezzetini korumanın, az geçirgenliği ile raf ömrünü uzatmanın ve tüketicilerin ürün bittikten sonra farklı amaçlarla kullanmaya devam edebilmesinin önemli etkenler olduğunu aktarıyor. Tüm ürünü sıyırabilme, dökerken kapağı kirletmeme gibi detaylara da dikkat edilmesi gerekiyor. Çelik, “Doğrudan ürünü görmek, üstelik de şık bir ambalajdaysa tüketici için her zaman tercih sebebi. Etiketlerde ve ambalajda şeffaflık istiyorlar. Dolayısıyla cam ambalaj tasarlamak, kapak detayında tasarımcılara ne kadar zorluk yaratsa da sos sektörü için fark yaratıyor.” sözlerini kullanıyor.

Tasarist Hakkında

Misyon edindiği stratejik tasarım geliştirme sürecinde sadece tüketiciyi anlamaya yönelik değil, alıcı ve tüketici iç görülerini ayrı ayrı ele alarak yaratıcılığı ön planda tutan Tasarist, 2011 yılından itibaren FMCG (Hızlı Tüketim Ürünleri) sektöründeki öncü konumunda olan birçok markanın ambalaj tasarımlarını yapıyor. Kurulduğu günden bugüne tasarımlarıyla yaratıcılık ve tasarım üzerine 40tan fazla ulusal ve uluslararası ödül kazanan Tasarist, Tüketici-alıcı” hibrid doğasına odaklanan, trendleri ve bu trendlerin tasarım geliştirmeye etkilerini inceleyen CBP (Creative Branding Process) bütünsel yaklaşımıyla projelerini hayata geçiriyor. 2022 yılı itibarıyla yaratıcı tasarım anlayışını metaversee entegre etmeyi de vizyonları arasına yerleştiren Tasarist, Yaratıcı Direktörü Musa Çelik liderliğinde hareket ediyor.

Kaynak: HORECA Trend ve Tasarist

Devamını Oku

Ambalaj Malzemeleri

Erişilebilir Premium Tasarımlar

İnsanların, büyük kalemleri azaltmaya çalışsa da hayatlarındaki küçük lükslerden vazgeçmediklerini belirten Tasarist Yaratıcı Direktörü Musa Çelik, erişilebilir lüks markaların rafta başarıyı elde edebilecekleri ambalaj ipuçlarını paylaşıyor.

Yayınlandı

on

Lüks kategorisindeki ürünler, fiyat kalemi ve ürün kalitesiyle doğru orantılı olarak üç kategoriye ayrılıyor. Son sırada yer alan erişilebilir lüks ürünler, orta segment tüketiciyi de yabancılaştırmadan üstün kaliteyi yakalayan hassas bir dengeyi sembolize ediyor. Orta ve düşük fiyatlı segment ile premium ürünler arasındaki farkı, tasarım ipuçlarından belirgin bir şekilde ayırt edebilen tüketicinin ise erişilebilir lüks segmentindeki ürünleri rafta rahatlıkla seçebilmesi, markalar için kritik bir önem taşıyor. Zanaat ve kalite vadederken aşinalık yoluyla da güven vermenin önemine dikkat çeken Tasarist Yaratıcı Direktörü Musa Çelik, “Market için tüketicinin ayırdığı bütçe gittikçe azalsa da görünen o ki tüketici, hayatındaki ufak lüks dokunuşlardan vazgeçmiyor. Doğru ambalaj tasarımıyla raflarda yerini alan erişilebilir lüks markalar için hiç de yanlış bir zaman değil.” yorumlarıyla erişilebilir lüks segmentindeki markalar için ambalaj ipuçlarını paylaşıyor.

Kitlesel Markalardan Ayrışmak Dikkat Çekiyor

Tüketici kemerlerini sıktığında erişilebilir premium markaların çoğu, fiyatlarının hakkını vermek için tüketicinin satın alma sebeplerini artırma yolları arıyor. Ürünün kalite segmentini belirleyen unsurlar arasında öncelikle ürünün performansı olmakla birlikte kitlesel markalardan daha yukarıda bir noktada durması da yer alıyor. Kitlesel marka ürünlerinden ayrışmak için Musa Çelik, “Burada ilk adım kanıt göstermek ve tüketiciyle şeffaf bilgiyi paylaşmak olabilir. Erişilebilir premium kategorisinin en önemli özelliği, tüketicilerin ‘dahil edilmiş’ hissetmeleri gerekliliğidir. Bu demek ki, ürünü özel ve üstün kılan, onu diğerlerinden ayıran özellikleri ve marka kazanımlarını ambalaja yansıtmak, tüketiciyle paylaşmak önemli. Bu kimi zaman ürünün tadım notları olabilirken kimi zaman da karbon nötr yolculuğunu tamamlayan markanın sertifika damgası olabilir.” açıklamalarında bulunuyor.

Cesaretle Şatafat Arasındaki İnce Çizgi

Birinci sınıf markalar, genellikle süslü ayrıntılar ve ince işlenen notalarda kaybolsa da ürünü ambalaj görünümünde erişilebilir kılan noktanın basit anlatımı olduğu görülüyor. Geleneksel premium ambalaj tasarımlarında alışılmış dokunuşların yanı sıra erişilebilir premium tasarımlarda kuralları çiğneme arzusu olduğuna değinen Musa Çelik, “Premium kategori ürünlerde her zaman kibar bir çekingenlik ve sessiz bir ciddiyet hakim olmuştur. Oysa erişilebilir premium kategorisindeki ambalaj tasarımlarında zekice kurgulanmış bir mizah ile bu sessizlik başarıyla kırılabilir. Dikkatle ve zanaatın göz kamaştırıcı karmaşasından kaçınarak hazırlanan tasarımlar, basit ama özenle seçilen tipografiler ve canlı renklerle rafta göze çarpabilir, aynı zamanda da lüks ürünlerin şatafatına göz kırpabilirsiniz.” ipuçlarını veriyor.

Tasarist Hakkında

Misyon edindiği stratejik tasarım geliştirme sürecinde sadece tüketiciyi anlamaya yönelik değil, alıcı ve tüketici iç görülerini ayrı ayrı ele alarak yaratıcılığı ön planda tutan Tasarist, 2011 yılından itibaren FMCG (Hızlı Tüketim Ürünleri) sektöründeki öncü konumunda olan birçok markanın ambalaj tasarımlarını yapıyor. Kurulduğu günden bugüne tasarımlarıyla yaratıcılık ve tasarım üzerine 40tan fazla ulusal ve uluslararası ödül kazanan Tasarist, Tüketici-alıcı” hibrid doğasına odaklanan, trendleri ve bu trendlerin tasarım geliştirmeye etkilerini inceleyen CBP (Creative Branding Process) bütünsel yaklaşımıyla projelerini hayata geçiriyor. 2022 yılı itibarıyla yaratıcı tasarım anlayışını metaversee entegre etmeyi de vizyonları arasına yerleştiren Tasarist, Yaratıcı Direktörü Musa Çelik liderliğinde hareket ediyor.

Kaynak: HORECA Trend ve Tasarist 

Devamını Oku

Popüler Haberler

Copyright © 2023 Orbis Medya Bilgi ve İletişim Teknolojileri Ltd. Şti. Her hakkı saklıdır. Web sitemizdeki haber, makale ve içeriklerin her hakkı saklıdır.
İçeriklerimizin izinsiz kullanımı halinde yasal işlem başlatılacaktır.