“Gıda İsrafı Kabul Edilemez Bir Lüks” | HORECA TREND
Takip edin!

Sivil Toplum

“Gıda İsrafı Kabul Edilemez Bir Lüks”

29 Eylül Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü, tüm dünyada düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Bu kapsamda açıklamalarda bulunan Türkiye Gıda İşverenleri Sendikası (TÜGİS) Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Sidar, gıda israfının önlenmesinin sürdürülebilir bir gelecek için kritik önem taşıdığını vurgulayarak, “Gıda israfı, açlığın ve yetersiz beslenmenin ciddi sorunlar olarak karşımıza çıktığı dünyada kabul edilemez bir lükstür” dedi. 

Yayınlandı

on

Birleşmiş Milletler tarafından gıda kaybı ve israfının ekonomiye ve çevreye verdiği zararlara dikkat çekmek, bireyler ve devletler bazında farkındalık oluşturmak amacıyla 2019 yılında ilan edilen Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü’nde TÜGİS Başkanı Kaan Sidar açıklamalarda bulundu. 

Her Gün 12 Milyon Ekmek Çöpe Gidiyor

Açıklamalarında gıda israfının önlenmesinde hem sektör paydaşlarına hem de tüketicilere büyük sorumluluk düştüğünü belirten Kaan Sidar, Türkiye’de günde 12 milyon ekmeğin çöpe gitmesinin ve dünyada üretilen gıdanın yüzde 30’unun henüz rafa çıkmadan israf olmasının büyük bir sorun olduğunu vurguladı. Sidar, “Gıda israfı, açlığın ve yetersiz beslenmenin ciddi sorunlar olarak karşımıza çıktığı dünyada kabul edilemez bir lükstür. Günümüzde küresel ölçekte kaybedilen veya israf edilen yiyeceklerin yalnızca dörtte biri kurtarılabilse, dünyadaki yaklaşık 1 milyar açlıkla mücadele eden insan doyurulabilecektir. Bu doğrultuda mevcut gıda kaynaklarının daha verimli kullanılması ve tüketim alışkanlıklarımızın gözden geçirilmesi büyük önem taşıyor.” diyerekfarkındalık yaratmanın önemine dikkat çekti.

Kolektif Hareket Çağrısı

Pandemi, ekonomik krizler ve doğal afetler gibi zorlu dönemlerin, gıdanın üretiminden tedarikine kadar olan süreçlerin kritik önemini defaeten gösterdiğini ifade eden Kaan Sidar, sürdürülebilirlik kavramının gıda alanında bütüncül bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini vurguladı. Bu kapsamda kolektif hareket çağrısında bulunan Sidar, “Devlet temsilcilerinden sanayicilere, sektör liderlerinden çiftçilere, akademisyenlerden sivil toplum örgütlerine kadar tüm paydaşlar olarak bir araya gelmeli ve gıda israfına yönelik birlikte inisiyatif almalıyız.” dedi.

“Gıda İsrafına Karşı Farkındalık Çalışmalarına Öncülük Ediyoruz” 

Açıklamalarında tüm zorluklara rağmen Türkiye gıda endüstrisinin özverili çalışmalarıyla gıda tedarikini aksatmayarak vatandaşların temel ihtiyaçlarını sorunsuz karşıladığını ifade eden Kaan Sidar,  “Yeni nesil aktif işveren sendikacılığının öncü temsilcisi olarak yerel ve uluslararası paydaşlarımızla yaptığımız iş birlikleriyle farkındalık çalışmalarına imza atıyor, üyelerimizin gıda israfına yönelik projelerine desteklerimizi sunmaya devam ediyoruz. Sürdürülebilirlik Akademisi ile birlikte bu yıl 10.sunu düzenleyeceğimiz Sürdürülebilir Gıda Zirvesi ile gıda israfı ve gıdanını sürdürülebilirliği alanındaki farkındalık yaratan çalışmalarımıza devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

TÜGİS Hakkında

Ülkemizin ilk işveren sendikalarından TÜGİS, aynı zamanda Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK) kurucu üyesidir. Üyeleri arasında ülkemizin önde gelen gıda üreticilerinin yer aldığı TÜGİS, yarım asrı aşkın süredir Türk gıda sanayiinin gelişmesi ve uluslararası pazarlardaki rekabet gücünün artırılması adına öncü çalışmalara imza atmaktadır. TÜGİS, faaliyetlerine başladığı 1961 yılından bu yana sosyal diyaloğa, çalışma barışına ve gıda sanayiinin gelişimine kesintisiz katkıda bulunan yenilikçi bir sivil toplum örgütüdür. 

Kaynak: HORECA TREND ve TÜGİS

Devamını Oku
Reklam
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sivil Toplum

Telif Haklarıyla İlgili 40 Yıllık Sorun Çözüldü

T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un himayesinde, TURYİD’in temsil ettiği gastronomi tesisleri ve müzik meslek birlikleri arasında imzalanan ‘Müzik Lisansına İlişkin İş Birliği Protokolü’ ile yeni bir dönem başlıyor. Tarih boyunca süren yemek ve müzik birlikteliği kapsamlı bir uygulama ile modern ve kalıcı bir yapıya dönüşüyor.

Yayınlandı

on

Gastronomi tesisleriyle müzik meslek birlikleri arasında imzalanan protokolle yeni bir dönem başlıyor. Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) üyesi işletmelerin ortalama %70 indirimli tarife bedelleriyle tek elden kolayca müzik lisansı alabilmesini ve telif lisansı kolaylaştıracak olan bu protokolle, restoran, kafe, eğlence tesisi gibi işletmelerin yıllardır süren telif ihtilafları son buluyor, müzik ve gastronomi sektörü kazanıyor.

TURYİD adına konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Demirer,Yemek ve müzik, bedeni besleyen tatlarla, ruhu besleyen müzik ayrılmaz bir ikilidir. Büyük medeniyetlerin kültür mirası olan fresk, mozaik ve minyatürlerinde müzisyenler, rakkaseler güzel, görkemli sofralarla birlikte resmedilir ve böylece damak ve müzik zevkinin tarih boyunca süren birlikteliği gözler önüne serilir. Bugün de Müzik Sektöründe Bağlantılı Haklar (MÜZFED) ve Müzik Sektöründe Eser Sahipleri Federasyonları (MSF) ile derneğimiz TURYİD ve diğer tüm paydaşların Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanımızın öncülüğünde bir araya gelerek başka bir medeniyetin imzaları attık ve uzun yıllardır çözülmeyi bekleyen çok önemli bir sorun çözüme kavuşturduk,” açıklamasında bulundu.

Protokolün, sanatçıların telif haklarını koruyarak, müziğin adil ve sürdürülebilir bir şekilde misafirlerle paylaşılmasına olanak sağladığını belirten Demirer, konuşmasında tüm paydaşlara teşekkür ederken, protokolün, sanatın sürdürülebilirliği açısından kıymetini de belirtti.

Kaynak: HORECA TREND ve Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD)

Devamını Oku

Sivil Toplum

Gastronominin Zirvesinden “TURYİD Kadınlarla Daha Güçlü” Mesajı

Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında, “TURYİD Kadınlarla Daha Güçlü” mesajıyla bir akşam yemeği düzenledi. TURYİD üyelerinden sektörün önde gelen yatırımcı isimlerinin katıldığı ve Develi Nişantaşı’nda gerçekleşen akşam yemeğinde, üyelerin yanı sıra TURYİD işletmelerinde çalışan kadınlar da yerini aldı.  

Yayınlandı

on

TURYİD, gastronomi sektöründeki öncülüğünü faaliyetleriyle göstermeyi sürdürüyor. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Develi Nişantaşı’nda bir akşam yemeği düzenleyen TURYİD, kadın üyelerini ve çalışanlarını bir araya getirdi. “TURYİD Kadınlarla Daha Güçlü” diyerek, sektörde emek veren kadınların önemine dikkat çeken TURYİD, önümüzdeki dönemde kadınlara ve kadın istihdamına yönelik projeleri ile çalışmalarına devam edecek. 

TURYİD adına akşam yemeğinde konuşan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nuri Develi, Dünya Kadınlar Günü’nü sektörde emek veren kadınlarla birlikte kutlamaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, şu sözleri söyledi: “8 Mart, dünyanın her yerinden, her sektörden, her yaştan kadının kazanımlarını kutladıkları bir gün. Türkiye de bu konuda geçmişten günümüze yol kat etmeye devam ediyor. Özellikle sektörümüzde kadın istihdamı ortalamanın üzerinde yer alıyor. Türkiye’de kadınların iş gücüne katılım oranı %32-33 bandındayken sektörümüzde bu oran %42’ye çıkıyor. Dernek olarak bizim de yeni dönemdeki çalışmalarımızla bu oranın daha da iyi yerlere gelmesini umuyoruz.” 

Develi,  “Yurt içinde 3150, yurt dışında 250’nin üzerinde işletme büyüklüğüne ve 6 milyar doları aşan cirosu ile sektöründe %26’lık bölümü temsil eden TURYİD, kadın istihdamı ve sektörde kadınların yeri konusundaki çalışmalarıyla da bu konuya yön verecek,” diyerek derneğin gelecek faaliyetlerinden de bahsetti. 

Kaynak: HORECA TREND ve Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD)

Devamını Oku

Sivil Toplum

Etiketsiz Ürünlerden Uzak Durun!

Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS) Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Sidar, Ramazan ayında merdiven altı üretimin artışına dikkat çekerek tüketicileri uyardı. Sidar, “Fırsatçılar daha cazip fiyatlarla tüketiciyi cezbetmeye çalışsa da, ürünün ambalajında üretim yeri, son kullanma tarihi ve içeriği gibi bilgilerin yer almasına mutlaka dikkat edilmesi gerekiyor” mesajını verdi. 

Yayınlandı

on

Ramazan ayında pek çok kişi ihtiyaçlarını hızlı ve uygun maliyetle karşılamak isterken sağlık açısından risk barındıran gıdalara yönelebiliyor. Bu durum gıda okuryazarlığının önemini bir kez daha gözler önüne seriyor. Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS) Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Sidar, Ramazan ayı boyunca gıda alışverişlerinde daha dikkatli ve bilinçli olunması gerektiğine vurgu yaparak; etiketsiz, içeriği belirsiz ve aşırı ucuz ürünlerin sağlık için oluşturabileceği ciddi tehlikelere yönelik uyarılarda bulundu.

Sağlıklı Yaşam İçin Doğru Gıda Bilgisi Şart!

Gıda okuryazarlığını; gıda ve beslenme hakkında doğru bilgiye ulaşma, bilgiyi anlayıp değerlendirme ve güvenilir gıda tercihlerini günlük hayatımıza yansıtma süreci olarak tanımlayan Kaan Sidar, “Güvenilir gıda bilincinin artması, toplumsal sağlık ve refahın korunması için büyük önem taşıyor. Özellikle aileler çocuklarına küçük yaşlardan itibaren doğru beslenme alışkanlığı kazandırdığında, bu bilinçli tutum ömür boyu sürüyor. Gıda okuryazarı bireyler de hem kendi sağlıklarını hem de toplumun genel sağlığını korumaya katkı sağlayarak sağlıklı nesillerin yetişmesine destek oluyor” ifadelerini kullandı.

Bakanlık Onaylı Ürünler Tüketilmeli

Ramazan ayında sahur ve iftar sofralarında yer alacak ürünlerin seçimi de büyük önem taşıyor. Bu doğrultuda tüketicilerin dikkat etmesi gereken noktaları sıralayan Kaan Sidar, alışveriş yaparken özellikle etiketsiz ve içeriği belirsiz ürünlerden kaçınılması gerektiğinin altını çizdi. Sidar, “Fırsatçılar daha cazip fiyatlarla tüketiciyi cezbetmeye çalışsa da, ürünün ambalajında üretim yeri, son kullanma tarihi ve içeriği gibi bilgilerin yer almasına mutlaka dikkat edilmesi gerekiyor. Aşırı ucuz ürünler de büyük bir risk taşıyor.  Merdiven altı üretimde özellikle tatlı, süt, şarküteri ve et ürünleri gibi temel gıdalarda ciddi sorunlar yaşanabiliyor. Bu nedenle güvenilir markaları ve denetlenmiş işletmeleri tercih etmek, Tarım ve Orman Bakanlığı onaylı ürünleri satın almak büyük önem taşıyor” şeklinde konuştu.

Son yıllarda ‘doğal’ ve ‘organik’ adı altında birçok ürünün satışa çıktığını belirten Sidar, bu ürünlerin gerçekten sağlıklı ve güvenilir olup olmadığını anlamak için menşeini ve sertifikalarını kontrol etmek gerektiğini de vurguladı.

Kaynak: HORECA TREND ve Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS)

Devamını Oku

Popüler Haberler

Copyright © 2025 Orbis Medya Bilgi ve İletişim Teknolojileri Ltd. Şti. Her hakkı saklıdır. Web sitemizdeki haber, makale ve içeriklerin her hakkı saklıdır.
İçeriklerimizin izinsiz kullanımı halinde yasal işlem başlatılacaktır.