Güvensiz Gıda Her Yıl 100 Milyon İnsanı Hasta Ediyor! | HORECA TREND
Takip edin!

Sivil Toplum

Güvensiz Gıda Her Yıl 100 Milyon İnsanı Hasta Ediyor!

Birleşmiş Milletler tarafından kutlanan altıncı Dünya Gıda Güvenliği Günü’nün teması “Beklenmeyene hazırlanın” olarak belirlendi.

Yayınlandı

on

Güvensiz Gıda insanları hasta ediyor ! Birleşmiş Milletler tarafından kutlanan altıncı Dünya Gıda Güvenliği Günü’nün teması “Beklenmeyene hazırlanın” olarak belirlendi.

Dünya Sağlık Örgütü’nden yapılan açıklamada, “Gıda işletmeleri, hükümetler ve tüketiciler, gıda kirliliğinin ve gıda kaynaklı hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir” denildi.

Güvensiz Gıdanın Yol Açtığı Hastalıklar

DSÖ yetkilileri şu ifadeleri kullandı, “Gıdaların üretiminden tüketimine kadar her aşamada korunması gerekmektedir. DSÖ ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), bu konuyla ilgili küresel düzeyde farkındalık yaratmak amacıyla uluslararası günü ortaklaşa organize ediyor. Doğu Akdeniz Bölgesi, gıda kaynaklı hastalıkların ciddi bir yükünü taşıyor. DSÖ’nün 2015 yılı tahminlerine göre, Bölge’de yaşayan 100 milyon kişi her yıl gıda kaynaklı hastalıklara maruz kalıyor; bu vakaların 32 milyonu 5 yaş altı çocuklardan oluşuyor. Patojenlerin neden olduğu gıda kaynaklı ishalli hastalıklar Bölge’deki gıda kaynaklı hastalık yükünün %70’ini oluşturmaktadır. Bölge’de yılda yaklaşık 37.000 kişi, başta gıda kaynaklı ishal, tifo, hepatit A ve bruselloz olmak üzere, güvensiz gıda tüketimi nedeniyle hayatını kaybediyor. Gıda güvenliği önlemleri, bu hastalıkların Bölge’de ve küresel olarak sağlık ve refah üzerindeki etkisini azaltmak için hayati öneme sahiptir”

Gıda kaynaklı hastalıkların küresel yüküne ilişkin DSÖ tahminleri

“Gıda kaynaklı patojenlerin yanı sıra doğal toksinler ve sentetik kimyasallar da gıda kaynaklı bazı hastalıklara neden olabilmektedir. Gıdalardaki çok sayıda kimyasal kirletici madde, kanser de dahil olmak üzere bulaşıcı olmayan ciddi hastalıklara neden olabilir; organ yetmezliği; ve üreme ve gelişim bozuklukları. Bölge, sıcak hava dalgaları, kuraklık, su baskınları ve zoonotik hastalıkların yayılmasındaki artış gibi iklim değişikliğiyle bağlantılı olaylardan kaynaklanan halk sağlığı sorunlarıyla boğuşuyor. İnsani krizler, diğer acil durumlar ve siyasi istikrarsızlık, güvenli gıda, su ve sanitasyona erişimin yanı sıra sağlık hizmetlerine erişimi de kısıtlıyor. En savunmasız ve dışlanmış insanlar genellikle en kötü durumla karşı karşıya kalıyor”

Gıda Güvenliği 

Bu yıl aynı zamanda gıda güvenliği etkinliklerine ilişkin sınırlar arasında ve üyeler arasında hızlı bilgi alışverişini kolaylaştıran Uluslararası Gıda Güvenliği Otoriteleri Ağı’nın (INFOSAN) 20. yılını kutluyor. DSÖ ve FAO tarafından ortaklaşa yürütülen INFOSAN, gıda kaynaklı hastalıkları önlemek ve hayat kurtarmak için risk yönetimi önlemlerinin zamanında uygulanmasını sağlar. Gıda güvenliği olayları yerel örneklerden küresel acil durumlara hızla büyüyebilir. Gıda güvenliğiyle ilgili acil durumlar, yerel ve/veya uluslararası pazarlardaki kontamine gıdalardan kaynaklanabileceği gibi, elektrik kesintileri veya çatışmalar nedeniyle gıda kontrolleri ve tedarik zincirinde meydana gelen aksamalardan da kaynaklanabilir. Bu, gıda güvenliği sorunlarının üstesinden gelmek, tüketici sağlığını korumak ve ulusal ve küresel düzeyde adil gıda ticareti uygulamalarını sağlamak için birlikte çalışmayı herkesin sorumluluğu haline getiriyor. DSÖ Doğu Akdeniz Bölge Ofisi, güçlü ulusal gıda kontrol sistemleri oluşturma ve güvenli gıda işlemeyi teşvik etme konusunda Bölge ülkelerine liderlik etmeye ve desteklemeye devam etmektedir. Bu da, DSÖ Küresel Gıda Güvenliği Stratejisi 2022-2030’da belirlenen küresel hedeflere 2030 yılına kadar ulaşılmasına yardımcı olacak”


Kaynak: HORECA TREND, Bilim ve Sağlık Haber Ajansı

Devamını Oku
Reklam
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sivil Toplum

PLAT Derneği Yönetimi Güven Tazeledi

PLAT Özel Markalı Ürünler Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneği’nin 11. Olağan Genel Kurulu, 10 Nisan 2025 tarihinde Crowne Plaza Asia Otel’de yapıldı. Sektör temsilcilerinin güçlü katılımı ile gerçekleşen Genel Kurul’da, sektörün deneyimli isimlerinden M. İmer Özer’in Başkanlığındaki PLAT Yönetim Kurulu güven tazeledi. 

Yayınlandı

on

Türkiye ekonomisindeki yerini her geçen yıl daha da güçlendiren özel markalı ürünler sektörünün gelişimine liderlik eden PLAT Derneği, sektörü ileriye taşıyan vizyonu ve projeleri ile çalışmalarını sürdürüyor. PLAT Derneği 11. Olağan Genel Kurul Toplantısı kapsamında geçtiğimiz döneme ait faaliyetler ve finansal yapıya ilişkin bilgiler üyelerle paylaşılırken yeni dönem stratejileri ve hedefleri de açıklandı. Seçimli Genel Kurul Toplantısında, M. İmer Özer’in Başkanlığındaki mevcut Yönetim Kurulu ile yola devam kararı alındı.

Genel Kurulun tamamlanmasının ardından gerçekleştirilen özel oturumda, NielsenIQ tarafından 2024 yıl sonu ve 2025’in ilk aylarını kapsayan perakende pazarına yönelik genel bir değerlendirme sunuldu. Katılımcıların sektör verilerine dair önemli içgörüler edinme fırsatı bulduğu toplantı son derece verimli geçti.

Plat Olarak ‘Rekaberlik’ Anlayışını Benimsiyoruz 

Genel Kurul Toplantısı’nda yönetimin bugüne kadar yaptığı çalışmalar ve gelecek hedeflerini aktaran PLAT Derneği Başkanı M. İmer Özer, “PLAT olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de sektörün tüm paydaşlarını kapsayan bir anlayışla hareket etmeye devam edeceğiz. Üreticiden tedarikçiye, hammadde sağlayıcısından lojistik firmalarına kadar tüm bileşenleri bir bütün olarak değerlendiriyoruz. Sektörümüzü rekabetten çok ‘rekaberlik’ anlayışıyla ileriye taşıyacağımıza inanıyoruz. Yeni dönemde de öğrenerek, gelişerek, birlikte büyümeye devam edeceğiz” dedi.

Yeni dönem Yönetim Kurulu adına bir teşekkür konuşması yapan PLAT Derneği Başkan Yardımcısı Hakan Hatiboğlu ise şunları söyledi: “Bugüne kadar değerli üyelerimizin desteği ve güveniyle önemli işlere imza attık. Yeni dönemde de aynı sorumluluk bilinciyle hareket ederek sektörümüzü daha ileriye taşımak için var gücümüzle çalışacağız. Katkı sunan, değer katan ve bizlere yol arkadaşlığı yapan tüm üyelerimize içtenlikle teşekkür ediyoruz.”

Kaynak: HORECA TREND ve PLAT Derneği

Devamını Oku

Sivil Toplum

TÜGİS Dünya Sağlık Haftası’nda Uyardı: Yumurtada Salmonella Riski!

Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS), Dünya Sağlık Haftası’nda gıda güvenliğini gündeme taşıdı. TÜGİS Bilim Kurulu aracılığıyla yapılan açıklamada, Salmonella bakterisine dikkat çekilerek alınması gereken tedbirler sıralandı. Açıklamada bakterinin özellikle çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf kişiler için tehlike oluşturduğun altı çizildi.

Yayınlandı

on

Yeni nesil sendikacılığın ülkemizdeki temsilcisi Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS), Dünya Sağlık Haftası kapsamında salmonella riski barındıran gıdalara dair önemli uyarılarda bulundu. TÜGİS Bilim Kurulu aracılığıyla yapılan açıklamada bakterinin, ciddi enfeksiyonlara ve gıda zehirlenmesine neden olabileceği belirtilerek hijyen kurallarının önleyici etkisi vurgulandı.

“Güvenli gıdaya erişim, herkesin temel hakkı ve biz bu hakkı korumak için var gücümüzle çalışıyoruz” diyen TÜGİS Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Sidar, “TÜGİS olarak, Salmonella gibi tehlikelerin oluşturduğu riske karşı bilimsel verilere dayalı bilgilendirme çalışmalarımız devam ediyor. Dünya Sağlık Haftası vesilesiyle bu çalışmaları daha geniş kitlelere ulaştırmayı amaçlıyoruz. Üreticilerden tüketicilere uzanan zincirde hijyen ve kalite standartlarının korunması için tüm paydaşlarımızla iş birliğini sürdürüyor; TÜGİS Bilim Kurulu aracılığıyla alınması gereken önlemleri vatandaşlarımızla paylaşıyoruz” şeklinde konuştu.

Tavuk Yıkanmamalı, Hayvanlarla Temasa Dikkat!

Salmonella enfeksiyonları, özellikle çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf kişiler için tehlike oluşturuyor. İshale, ateşe ve karın ağrılarına yol açabilen bu bakteri, uygun olmayan gıda hazırlama koşullarında kolaylıkla yayılabiliyor. Çiğ yumurta, çiğ tavuk, hindi eti, kırmızı et, deniz ürünleri, çiğ sebze ve meyveler ile pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri sık görüldüğü gıdalar arasında yer alıyor.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan TÜGİS Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nevzat Artık, şunları söyledi: “Etle temas eden yüzeylerde hazırlanan yemeklerde, muhafaza ve ısıtma kurallarına dikkat edilmemiş gıdalarda Salmonella bulaşma ihtimali bulunuyor. Üstelik tehlike yalnızca gıdalarla da sınırlı değil, bazı hayvanlarla temas durumunda da bu risk ortaya çıkabiliyor. Örneğin kaplumbağa, yılan, kertenkele, kuş ve civciv gibi hayvanlarla temasta bulunmak bulaşma yolları arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra hayvanların kürkleri, tüyleri, pulları ya da dışkılarının bulaştığı yüzeylere temas da bulaşma açısından tehlike oluşturuyor.

Restoran Siparişleri de Risk Taşıyor

Salmonella tehlikesine karşı alınabilecek en temel önlemse hijyendir. Tavuk eti yıkanmamalı, yumurtaya elle temas edildiğinde eller bol soğuk su ile temizlenmelidir. Soğuk zincir ve sıcak muhafaza kurallarına uyarak tehlikeyi azaltmak mümkün olabilir. Riskten korunmak için sadece evde tedbirli davranmak da ne yazık ki yeterli değil. Dışarıda yemek yeme alışkanlığının oldukça arttığı günümüzde restoranlarda yenilen, eve sipariş verilen ve uygun koşullarda üretilmeyen gıdalar da Salmonella riski taşıyabiliyor.”

Sindirimi Kolay Gıdalar Tercih Edilmeli

Bakteri bulaşması hâlinde yapılması gerekenleri da sıralayan Artık, “İlk ve en önemli adım, ishal nedeniyle kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin yerine konmasıdır. Yetişkin bireylerin bol su tüketmesi büyük önem taşıyor. Çocuklar içinse doktor kontrolünde rehidrasyon içecekleri tüketmelidir. Bu süreçte sindirimi kolay gıdalar tercih edilmelidir; özellikle muz, pilav, elma püresi ve tost gibi gıdalar iyi seçeneklerdir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: HORECA TREND ve Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS)

Devamını Oku

Sivil Toplum

Telif Haklarıyla İlgili 40 Yıllık Sorun Çözüldü

T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un himayesinde, TURYİD’in temsil ettiği gastronomi tesisleri ve müzik meslek birlikleri arasında imzalanan ‘Müzik Lisansına İlişkin İş Birliği Protokolü’ ile yeni bir dönem başlıyor. Tarih boyunca süren yemek ve müzik birlikteliği kapsamlı bir uygulama ile modern ve kalıcı bir yapıya dönüşüyor.

Yayınlandı

on

Gastronomi tesisleriyle müzik meslek birlikleri arasında imzalanan protokolle yeni bir dönem başlıyor. Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) üyesi işletmelerin ortalama %70 indirimli tarife bedelleriyle tek elden kolayca müzik lisansı alabilmesini ve telif lisansı kolaylaştıracak olan bu protokolle, restoran, kafe, eğlence tesisi gibi işletmelerin yıllardır süren telif ihtilafları son buluyor, müzik ve gastronomi sektörü kazanıyor.

TURYİD adına konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Demirer,Yemek ve müzik, bedeni besleyen tatlarla, ruhu besleyen müzik ayrılmaz bir ikilidir. Büyük medeniyetlerin kültür mirası olan fresk, mozaik ve minyatürlerinde müzisyenler, rakkaseler güzel, görkemli sofralarla birlikte resmedilir ve böylece damak ve müzik zevkinin tarih boyunca süren birlikteliği gözler önüne serilir. Bugün de Müzik Sektöründe Bağlantılı Haklar (MÜZFED) ve Müzik Sektöründe Eser Sahipleri Federasyonları (MSF) ile derneğimiz TURYİD ve diğer tüm paydaşların Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanımızın öncülüğünde bir araya gelerek başka bir medeniyetin imzaları attık ve uzun yıllardır çözülmeyi bekleyen çok önemli bir sorun çözüme kavuşturduk,” açıklamasında bulundu.

Protokolün, sanatçıların telif haklarını koruyarak, müziğin adil ve sürdürülebilir bir şekilde misafirlerle paylaşılmasına olanak sağladığını belirten Demirer, konuşmasında tüm paydaşlara teşekkür ederken, protokolün, sanatın sürdürülebilirliği açısından kıymetini de belirtti.

Kaynak: HORECA TREND ve Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD)

Devamını Oku

Popüler Haberler

Copyright © 2025 Orbis Medya Bilgi ve İletişim Teknolojileri Ltd. Şti. Her hakkı saklıdır. Web sitemizdeki haber, makale ve içeriklerin her hakkı saklıdır.
İçeriklerimizin izinsiz kullanımı halinde yasal işlem başlatılacaktır.