Turistler Türkiye’yi Seyahat, Eğlence, Spor ve Kültürel Faaliyetler Amacıyla Ziyaret Ediyor | HORECA TREND
Takip edin!

Turizm

Turistler Türkiye’yi Seyahat, Eğlence, Spor ve Kültürel Faaliyetler Amacıyla Ziyaret Ediyor

Uluslararası danışmanlık, denetim, kurumsal finansman, strateji ve vergi şirketi EY (Ernst & Young), Turizm Sektörü Değerlendirmesi 2023 raporunu yayımlandı. Rapora göre, 2022 yılında en çok turist çeken ve tercih edilen ülkeler sırasıyla Fransa, İspanya, ABD, İtalya ve Türkiye oldu.

Yayınlandı

on

Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY (Ernst & Young), turizm ve konaklama sektörüne ilişkin hazırladığı Turizm Sektörü Değerlendirmesi 2023 raporunun sonuçlarını açıkladı. Rapora göre; turizm endüstrisi alanında değişen dinamikler; trendleri ve öncelikleri de etkiledi. 2023 yılı; sürdürülebilirlik, teknoloji, kültürel deneyimler, sağlık ve güvenlik trendlerinin küresel turizm alanında birleşmesi anlamına geliyor. Sürdürülebilir ve çevre dostu seyahat seçeneklerine giderek daha fazla öncelik verilmesi, karbon ayak izini azaltan uçuşlar, yeşil konaklama ve EY (Ernst & Young)kolojik açıdan bilinçli turist faaliyetleri seyahat tercihlerinde belirleyici rol oynuyor.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin yayımladığı verilere göre, Atlanta Hartsfield-Jackson Uluslararası Havalimanı 2023 yılı Ekim ayında 5,36 milyonun üzerinde tarifeli koltukla uluslararası yolcular için dünyanın en yoğun havalimanı oldu. Dubai Uluslararası Havalimanı listede ikinci sırayı alırken, İstanbul Havalimanı yolcu trafiğinde yedinci sırada yer aldı.

Türkiye’nin turizm gelirleri 2023 yılının ilk yarısında yıllık bazda %27 artışla 21,7 milyar ABD dolarına yükseldi. İstanbul’da 10 Haziran’da Inter Milan ile Manchester City arasında oynanan Şampiyonlar Ligi finali, ev sahibi şehre yaklaşık 75 milyon Euro (80 milyon ABD doları) ekonomik katkı sağladı.

Türkiye, En Çok Ziyaret Edilen 5. Ülke

Türkiye, toplam 51 milyon ziyaretçi ile 2022 yılında en çok turist ağırlayan 5. ülke oldu. 2023 yılının ilk yarısına bu rakam 2022 ilk yarısına göre %21 artarak 22 milyon olarak yansıdı. 2023 yılının ilk yarısında ziyaretçilerin geliş amacı %76,2’lık oranla “seyahat, eğlence, spor ve kültürel faaliyetler”, %16,6’lık oranla “akraba ve arkadaş ziyareti” olarak kaydedildi. Türkiye’ye “alışveriş” için gelenlerin oranı ise önceki yıllarla benzer biçimde yüzde %3’te kaldı.

Veriler, 2023 ilk yarısında Türkiye’ye en çok turisti önceki yıla göre %34 oranında artarak 5,2 milyon kişiye ulaşan Rus ziyaretçilerin oluşturduğunu gösteriyor. Rusya’dan gelen ziyaretçiler toplam ziyaretçi sayısının %13’ünü, ikinci sıradaki Almanya’dan gelen turistler ise %12’sini oluşturuyor. İngiltere’den gelen ziyaretçi sayısı da önceki yılın aynı dönemine göre %12 oranında artış göstererek 3. sırada yer alıyor.

Reklam

En Çok Ziyaret Edilen İl: İstanbul

İstanbul, 2023 yılının ilk yarısında 11 milyon 524 bin yabancı ziyaretçiyle ağırladı. 2023 ilk yarısında İstanbul’u ziyaret eden yabancı ziyaretçi oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre %16,22 artış gösterdi. İstanbul’a gelen ziyaretçi sayısında yine önceki yıllarla benzer biçimde Rusya, Almanya, İran, ABD ve Suudi Arabistan, İngiltere ilk sıralarda yer aldı.

İstanbul 2022’de tek başına 16,02 milyon yabancı turisti ağırlarken, en fazla yabancı ziyaretçi yine Rusya’dan gelmiş olup (toplam ziyaretçilerin %9,33’ü), Rusya’yı Almanya (%7,72) ve İran (%6,85) takip etmişti.

2022 yılında İstanbul’u 12,82 milyon yabancı ziyaretçiyle Akdeniz kıyısında yer alan ve tatil köyleriyle tanınan Antalya takip ederken; listenin üçüncü sırasında, 4,64 milyon yabancı ziyaretçiyle hem Bulgaristan hem de Yunanistan’a sınırı olan Edirne, dördüncü sırasında ise Bodrum, Marmaris ve Fethiye ilçeleriyle ünlü Muğla yer aldı.

Sağlık Turizmi %88 arttı

Türkiye’de sağlık turizmine olan ilgi artmaya devam ediyor. 2023 yılının ilk yarısında Türkiye’yi sağlık hizmeti amacıyla ziyaret eden 746.290 kişi ağırlandı ve sağlık turizminden elde edilen gelir 1 milyar 33 milyon ABD dolarına ulaştı. TÜRSAB, Türkiye’nin 2023 yılında bir önceki yıla göre yaklaşık %30 artışla 1,8 milyonun üzerinde sağlık turistini ağırlayacağını öngörüyor.

2022 yılında da sağlık turizminde 2021’e göre %88 artış yaşanmış ve bu durum sağlık hizmetleri gelirine de %23 artış olarak yansımıştı. 2022’de 2,12 milyar ABD doları gelir elde edilirken 1 milyon 258 bin 382 ziyaretçi Türkiye’de sağlık hizmeti aldı.

Reklam

Türkiye Kruvaziyer Turizminin Önde Gelen Ülkelerinden Biri Oldu

Son yıllarda yapılan yatırımlarla Türkiye kruvaziyer turizminin önde gelen ülkelerinden biri haline geldi. Verilere göre 2023 yılının ilk yarısında kruvaziyer yoluyla Türkiye’yi 483 binden fazla kişi ziyaret etti. Bu dönemde limanlara yanaşan kruvaziyer gemi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre %32 (420 gemi), yolcu sayısı ise %107 (31.057 yolcu) arttı. Kuşadası, 191 sefer ile en fazla kruvaziyerin yanaştığı il oldu ve 258.719 ziyaretçiyi ağırladı. Kuşadası’nı 115 bin 760 ziyaretçi ve 72 sefer ile Galataport (İstanbul) takip etti.

Seyahat ve Turizm Sektörünün Katkısı Yükseliyor

Dünya’da 2022 yılında seyahat ve turizm sektörü, küresel GSYİH’ye %7,6 oranında katkıda bulundu. Söz konusu rakam, 2021 seviyesine göre %22 artış, 2019 seviyesine göre ise %23 düşüş gösterdi. Rapora göre bu rakamın 2023’te 9,5 trilyon ABD dolarına, 2033’te ise 15,5 trilyon ABD dolarına ulaşacağı öngörülüyor.

Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi’ne göre 2022’de Avrupa’da seyahat ve turizmin GSYH’ye katkısı 2021’e göre %40 artışla 579,2 milyar ABD doları olarak gerçekleşti. Ancak 2022’de bu oran 2019’a göre hâlâ %7,2 daha düşük seviyede kaldı.

Türkiye’nin turizm gelirlerinin GSYİH’ye katkısı son üç yılda %2,1’den % 5,1’e yükseldi.

Türkiye’de 2022 yılında bir önceki yıla göre paket tur harcamaları %83,4, seyahat hizmetleri harcamaları ise %82,1 arttı.

Reklam

Kaynak: HORECA Trend ve EY (Ernst & Young)

Devamını Oku
Reklam
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Turizm

Obilet’ten Vizeli veya Vizesiz Gidilebilecek 8 Noel Pazarı Rotası 

Yılın en büyülü zamanı yaklaşıyor. Yeni dilekler ve umutlarla yeni yıl ruhunu Avrupa’nın en keyifli şehirlerinde yaşatacak Noel pazarları kurulmaya başladı. Obilet, hem vizeli hem de vizesiz olarak gidilebilecek Avrupa’nın en keyifli Noel pazarları için 8 rota önerisi hazırladı. 

Yayınlandı

on

Her yıl sabırsızlıkla beklenen yeni yıl ruhu, Noel pazarlarının dünyanın farklı yerlerinde açılmasıyla birlikte hissedilmeye başladı. Dev yılbaşı ağaçlarından ışıltılı şehir süslemelerine, geleneksel hediyelerden yöresel tatlara kadar bir şehri en gerçek haliyle deneyimleyebileceğiniz yeni yıl zamanı sonunda geldi. Doğu Avrupa ve Orta Avrupa’da kasım ortasında başlayıp aralık sonuna kadar devam eden keyifli Noel pazarları, daha önce görmediğiniz şehirleri capcanlı haliyle keşfetmenizi sağlıyor, bildiğiniz şehirleri ise farklı bir güzellikle karşınıza çıkarıyor. Alışverişin yanı sıra geleneksel eğlence ve şehir kültürünün de deneyimlendiği Noel pazarları, ülkelerin kültür ve eğlence anlayışını yansıtması açısından da önem taşıyor.

Türkiye’nin popüler online seyahat uygulaması Obilet, seyahatseverler için kasım ortasında başlayıp, ocak ayına kadar devam eden Noel pazarlarını derledi. Avrupa’nın en eski Noel pazarlarından vizesiz olarak gidilebilecek Doğu Avrupa’daki şehirlere kadar en keyifli ekinliklere göz atmadan kararınızı vermeyin. Obilet uygulaması üzerinden ister vizeli ister vizesiz destinasyonlara avantajlı fiyatlar ile uçak biletinizi alarak Avrupa’daki yeni yıl eğlencesine siz de ortak olun!

Avrupa’nın En İkonik Noel Pazarları Viyana’da 

Avrupa’nın en eski Noel pazarlarının kurulduğu Viyana’da, kasım ortasından itibaren tüm şehir Noel ruhuna bürünerek dev bir pazar yerine dönüşüyor. Schönbrunn’dan Stephans Meydanı’na, Karls Meydanı’ndan Belvedere’ye, Maria-Theresien Meydanı’ndan Hirschstetten’a kadar tüm şehir, pazarlarla renkleniyor.   Çoğu 15 Kasım itibarıyla açılan Noel Pazarları, 25 Aralık’a kadar misafirlerini ağırlıyor. Son yıllarda şehre gelen turistler de düşünülerek bazı pazarların tarihleri 6 Ocak’a kadar uzatılmış. Wintermarkt am Riesenradplatz ve Schönbrunn bunlar arasında yer alıyor. Rathausplat ve Stephansplatz 26 Aralık’a, Belvedere ve Maria-Theresien-Platz’taki Weihnachtsdorf ise 31 Aralık’a kadar ziyaret edilebiliyor. Viyana’ya gitmişken Mozart ve Strauss konserlerinden birine uğramadan ve gerçek bir Viyana havası solumadan dönmeyin!

Berlin’de Bitmeyen Eğlence 

Almanya’nın başkenti Berlin, kasım ayından itibaren Noel pazarlarıyla tam bir festival havasına bürünüyor. Resmi olarak 27 Kasım itibarıyla açılan ve 31 Aralık’a kadar devam eden Noel pazarları, artık hem turistlere hem de yerel halka daha uzun hizmet verebilmek için kasım ayı başından itibaren açılmaya başlıyor. Şehrin en büyük pazarlarından birine ev sahipliği yapan Potsdamer Platz, 1 Kasım itibarıyla açıldı. Her yıl 12 metre yükseklikteki dev kızak pisti ile misafirlerine keyifli dakikaları garanti eden meydanda sıcak içeceğinizin, patatesinizin ve tatlı waffle’ınızın tadını çıkarabilirsiniz.

Reklam

Berlinli ışık sanatçısı Christopher Bauder’ın 100.000’den fazla ışıkla aydınlatılan ışık gösterisi bu yıl köknar ağaçları arasında farklı bir deneyim sunuyor. Uber Platz’da Noel yemekleri ve sıcak içecekler, Revaler Caddesi’ndeki tarihi Noel pazarında ateş gösterileri, ışık ve sanat enstalasyonları, Grünau’da buz pateni ve kızak ile sayısız eğlence Berlin’de sizi bekliyor.

Noel’in başkenti: Strazburg

Fransa’nın en keyifli şehirlerinden Strazburg, 25 Kasım – 24 Aralık tarihleri arasında her yıl düzenlenen Strazburg Noel Pazarı ile ışıl ışıl parlıyor. Hem Fransa’nın hem de Avrupa’nın en eski Noel pazarlarından biri olan bu etkinliklerde, sadece alışveriş ve ışık şöleni değil, şehrin zengin kültürel geçmişine ve yemek kültürüne de şahit olunuyor. “Noel’in Başkenti” olarak da tanımlanan ve 1570’ten beri kurulan şehrin en büyük Noel pazarı Christkindelsmärik; devasa Noel ağacı, sıcak şarap, yerel adıyla Flammekueche ve Alsas tatlılarıyla gerçek bir Noel pazarı deneyimi vadediyor.

Noel Ruhunu Doyasıya Hissetmek İsteyenlere

Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag, her yıl Avrupa’nın en büyüleyici Noel pazarlarından birine ev sahipliği yapıyor. Bu yıl 26 Kasım – 6 Ocak tarihleri arasında açık olacak şehrin en büyük etkinliği, geleneksel sanatlarla yapılan hediyelikler ve tatlarıyla ziyaretçilerini ağırlıyor. Kışın en güzel yaşandığı Avrupa şehirlerinden biri olan Prag, masalsı atmosferiyle ziyaretçilerine Noel ruhunu doyasıya yaşatıyor. Prag’ın özellikle akşamları dondurucu soğuğuna hazırlanarak gidin ve unutulmaz bir tatilin tadını çıkarın.

Vizesiz Gidilebilecek Noel Pazarları

Doğu Avrupa’nın yıldızı: Belgrad 

Reklam

Sırbistan’ın başkenti Belgrad, 20 Kasım – 6 Ocak tarihleri arasında kurulan Noel Pazarı ile hem şehir sakinlerine hem de şehri ziyarete gelenlere sıcak bir atmosfer sunuyor. Vizesiz olarak gidilebilen ve bu nedenle son yıllarda Türkiye’den de yoğun talep gören Belgrad, Doğu Avrupa’nın büyüsünü keşfetmek için mükemmel bir fırsat sunuyor. Şehrin Novi Sad bölgesinde kurulan Noel pazarının en önemli özelliği, ülkenin en eski Noel pazarı olması. Dev yılbaşı ağacı altında Noel şarkıları söyleyen koronun arka fonda size eşlik ettiği pazarda, yöresel yiyecekler ve hediyelik eşyalarla keyifli zaman geçirebilirsiniz. Doğu Avrupa’nın en soğuk şehirlerinden birine gitmeye karar verdiyseniz sıkı giyinmeyi unutmayın.

Işıl ışıl bir Podgoritsa 

Karadağ’ın başkenti Podgoritsa; vizesiz ulaşım imkânı, eşsiz doğası ve kültürüyle son dönemde ülkemizden çok sayıda ziyaret alan yerlerin başında geliyor.  Bu keyifli şehir, yeni yılın yaklaşmasıyla birlikte bambaşka bir havaya bürünüyor. Bu yıl 1 Aralık’tan 6 Ocak’a kadar açık kalacak pazar, şehrin aralık ayındaki soğuğuna rağmen sıcak atmosferi ile içinizi ısıtmaya yetiyor. Obilet’ten alacağınız avantajlı fiyatlı uçak biletleriyle henüz vize uygulanmayan Karadağ’ın keyfini, şehrin en ışıl ışıl haliyle deneyimleyebilirsiniz.

Doğu Avrupa’nın Bir Başka Hali: Üsküp

Makedonya’nın başkenti Üsküp’ü bugüne kadar görme şansınız olmadıysa, onu en renkli haliyle görmek için Noel pazarları harika bir fırsat sunuyor. Her yıl aralık ayında kurulan ve 31 Aralık’a kadar açık olan şehrin en büyük Noel pazarında yılbaşı alışverişinizi yaparken, bu güzel şehri keşfetme imkânı da bulabilirsiniz. Vizesiz gidilebilecek Noel pazarları arasında başı çeken Üsküp Noel pazarı ile Makedonya’nın geleneksel el sanatlarını ve mutfağını keşfedebilirsiniz. Şehrin ortasından geçen Vardar Nehri üzerindeki köprülerde Üsküp’ün en güzel haline tanık olabilir, Arkeoloji Müzesi’ni dolaşabilir, Debar Maalo bölgesinde şehrin en bohem mekânlarını gezebilir, kısmen daha sakin bir bölge olan Karposh’ta ise kafanızı dinleyebilirsiniz. Şehrin tam merkezinde yer alan Türk Çarşısı’na uğramak isterseniz geleneksel yemeklerin servis edildiği Türk ve Balkan restoranlarını, Osmanlı’dan kalma hanları, hamamları, kervansarayları görebilirsiniz.

En uzun Noel kutlaması Tiflis’te

Diğer Doğu Avrupa şehirlerine göre Noel’in geç başladığı ve uzun süre kutlandığı Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te eğlence aralık başında başlayarak ülkedeki diğer dini bayramlarla birleşiyor ve ocak sonuna kadar devam ediyor. Jülyen takvimini takip eden ve bu nedenle Noel’i resmi olarak 7 Ocak’ta kutlayan Tiflisliler, 31 Aralık gecesi ise Doğu Avrupa’nın en büyük eğlencelerinden birine ev sahipliği yapıyor. Tiflis Özgürlük Meydanı’nın ışıltılı havası, bu yıl 13 Aralık’ta geleneksel Noel ağacının kurulumu ve ışıklandırılmasıyla başlıyor ve ocak sonuna kadar Gürcü mutfağının zengin tatları, el yapımı hediyelikleri ve sıcak içecekleriyle devam ediyor.

Reklam

Kaynak: HORECA TREND ve Obilet

Devamını Oku

Turizm

Küresel Turizmin Temsilcileri TIF 2024 ile İstanbul’da Bir Araya Geldi

urizm yatırımlarının en önemli uluslararası platformlarından Turizm Yatırım Forumu – TIF 2024, İstanbul’da başladı. TIF 2024’ün açılışında konuşan TTYD Başkanı Oya Narin, Türk turizminin başarısı ile dünyanın ilk 5 destinasyonundan biri olduğunu belirterek, “2024 için 61 milyon turist 60 milyar dolar gelir hedefine doğru emin adımlarla yürüyoruz. Yeni yatırımlarla 2033’te turizm gelirleri 132 milyar dolar ve GSYH’nin %7’sine varacak turizm ekonomisinin gerçekleştirilmesi, hepimizin hayali değil, gerçeği olmalıdır” dedi.

Yayınlandı

on

Dünya Turizm ve Seyahat Konseyi (WTTC) Başkanı Julia Simpson da Türkiye’nin performansının küresel anlamda bir başları hikâyesi olduğunu vurgulayarak, “Bu başarı tesadüfen değil, Türkiye’nin ruhu, vizyonu ve iş birliği ile gerçekleşti. Türkiye, küresel anlamda bir başları hikâyesi” diye konuştu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de dünyada önemli ve hızlı büyüyen bir ekonomi olduğunu ifade ederek, “Turizmde önemli bir yol kat ettik ve sizlere ne kadar teşekkür etsek azdır. 1980’de dünya turizminde bir yerimiz yoktu şimdi ise dünyada ilk 5 ülke içindeyiz” şeklinde konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise turizmin ekonomik değeri yüksek bir sektör olduğunun altını çizerek, “Turizm, 15,5 trilyonluk ekonomik büyüklüğe sahip bir sektör, 430 bin kişiye istihdam sağlamasını bekleniyor. Biz de Türkiye olarak bu pastadan daha büyük bir pay almak istiyoruz. 61 milyon turist 61 milyar dolar gelir hedefimiz var. Hedefimizi yakalayacağız” açıklamasında bulundu.

Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) tarafından düzenlenen ve turizm ekosisteminin tüm paydaşlarını buluşturan Turizm Yatırım Forumu (Tourism Investment Forum) – TIF 2024, İstanbul’da başladı. 10 trilyon doları bulan küresel turizm ekosisteminin tüm taraflarını buluşturan TIF 2024, TTYD Başkanı Oya Narin’in açılış konuşmasıyla başladı.

“2033 İçin 132 Milyar Dolarlık Turizm Geliri Hepimizin Hayali Değil, Gerçeği Olmalıdır”

TTYD Başkanı Oya Narin, platformun Türkiye’yi küresel turizm yatırımlarında lider yapacağına inandıklarını belirterek şunları söyledi:

Reklam

“Dünya Turizm ve Seyahat Konseyi’nin (WTTC) raporlarına göre, 2023 yılında 9,5 trilyon dolar büyüklüğe ulaşan turizm ve seyahat ekosisteminin, 2033 yılında yüzde 50’nin üzerinde bir artışla 15,5 trilyon dolara çıkması öngörülüyor. Bu ekosistem içerisinde Türk turizmi, Cumhuriyetimizin 100. Yılında, 57 milyon turisti ağırlayarak ülkemize 56 milyar dolar gelir getirdi. Dünyanın ilk 5 destinasyonundan biri olan sektör, 2024 yılı için 61 milyon turist 60 milyar dolar gelir hedefine doğru emin adımlarla yürüyor. Türkiye, konumu, iklimi, doğal ve tarihi güzellikleriyle baştan aşağı bir turizm ülkesi. Türkiye’nin bugün geldiği nokta ve konumu birçok ülkeye örnektir. Ülkemizin doğal güzelliklerinin ve sunduğu imkanların rakibi olmadığını düşünüyorum. Nitekim ulusal ve uluslararası tüm turizm paydaşları sektörümüzün dünyada en hızlı büyüyen sektör olduğunun, Türkiye’nin fırsatlar ülkesi olduğunun idraki içinde. Bu dönem için ülkemiz yeni bir stratejik plan hazırlayarak yatırımcılara yeni alanlar açıyor. Büyüyen turizmde makro ve mikro ölçekte bir planla yer almanın heyecanı ve motivasyonu içindeyiz. Bu kapsamda, ülkemizin mevcut turizm envanterini daha iyi değerlendirmek, kapasite kullanımını artırmak, 365 gün turizm, Anadolu adım adım turizm, 8.000 km’yi aşkın kıyı şeridimizdeki tüm alanlarda deniz turizmi gerçekleştirmek, bunları destekleyen sanayi sektöründe benzerlerinin olduğu gibi turizm ihtisas bölgelerinin yaratılması ve hayata geçirilmesi ile 2033’te 132 milyar dolar ve GSYH’nin %7’sine varacak turizm hepimizin hayali değil, gerçeği olmalıdır. Türkiye’nin sahip olduğu bu büyük potansiyel, başta finans tarafında olmak üzere küresel çaptaki turizm oyuncularına ülkemizde geniş imkanlar sunuyor. Bu itibarla yatırım fonları, uluslararası finans kuruluşları, Türkiye’de yatırım yapmış ulusal ve uluslararası markalarla Türkiye’ye henüz gelmemiş markaları, kurumsal yatırımcıları ve turizmle ilgilenen tüm dostlarımızı Türkiye’de turizmde beraber büyüme imkanını paylaşmaya davet ediyoruz.”

“Türkiye’nin Yakaladığı Bu İvmeyi Daha da Artıracağına İnancımız Tam”

TIF 2024’ün açılışında yapılan konuşmalarda şunları kaydedildi:

Akbank Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Kaan Gür: 

“Ülkemiz coğrafi zenginlikleri, tarihi mirası ve kültürü yıllardır milyonlarca misafiri ağırlamayı sürdürüyor. Sektörde gelişmeler, elde ettiğimiz başarılar bu alandaki çalışma azmimizi de gözler önüne seriyor. Türk turizmini daha ilerilere taşımanın hepimizin ortak hedefi olduğuna inanıyorum. Akbank olarak turizm sektörüne ve ekosistemine destek olmayı öncelikli hedef olarak görüyoruz. Ülkemizin turizmdeki bu konumunu korumak adına çalışmalarımıza ara vermeden devam edeceğimizin altını çiziyorum. Turizm sektörünün tüm paydaşları ile bu yolculuğa devam ediyoruz. Türkiye’nin yakalamış olduğu bu ivmeyi daha da artıracağımıza inancımız tam.”

“SPK Olarak Turizm Sektörüne Verdiğimiz Desteği Devam Ettireceğiz”

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı İbrahim Ömer Gönül:

Reklam

“Turizmin ülkemiz ekonomisi için kritik öneminin olduğunun fakrındayız. Gelen turist sayısı ve elde edilen gelir önemli. Sermaye Piyasası Kurulu olarak turizm sektörüne hizmet edecek birçok enstrümanımız var. Sektöre verdiğimiz desteği devam ettireceğiz. Turizm firmalarımızın borsada işlem görmesi için halka arzlarının devam etmesini canı gönülden diliyoruz. Turizmde halka arzların, gelişmenin ve dünyada tanınırlığın öneminin büyük olduğunu düşünüyoruz.”

“Turizm Sektörünün Paydaşı ve Ortağı Olarak Her Zaman Yanınızdayız”

İstanbul Valisi Davut Gül:

“40 yılda, 50 binden 2 milyon yatak kapasitesine ulaşan bir sektörümüz var. Tüm olumsuzluklara rağmen ülkemiz hem siyasal hem de ekonomik istikrarını muhafaza ederek büyümeye devam ediyor. 40 yıldır bir gelişme var ama son 10-20 yılda bu gelişe daha büyük. Bu trend devam ettikçe hedefler ve yapmak istenilenler hedeflediğimiz noktaya gelecek. Bütün şartlar bizim lehimize işliyor. Sizlerin, önünün açılması adına yapılması gerekenleri yapmaya hazırız. İstanbul Valiliği olarak bizi ilgilendiren konuların takipçisi olacağız. Sizlerin birer paydaşı ve ortağı olarak her zaman yanınızdayız.”

“Turizm Sektörünün İhtiyaçlarını Gidereceğiz”

Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Nadir Alpaslan:

“Turgut Özal’ın 80’li yıllardaki girişimi ile başlayan Türk turizmi, bu potansiyelini sektörün girişimci ruhu ile bugünlere getirdi. Son yıllarda üst üste krizler yaşadık. Turizm hareketlerinin 0’a indiği günlerden geçtik. Türkiye turizmde son 5 yılda çok büyük adımlar attı ve önemli bir konuma geldi. Pandemiden sonra en hızlı toparlanan ülke olduk. 61 milyon turist 61 milyar turist hedefimize emin adımlarla yürüyoruz. Gelecek yıllarda bu hedefleri büyüterek dünyadaki turizm pastasından çok daha fazla pay alacağımıza inancımız tam. Ülkemizin her bölgesinde turizmi çeşitlendirerek, zenginliğimizi artırmayı hedefliyoruz. Tüm dünya rakibimiz, tüm dünya müşterimiz. Bu düsturla hareket ederek TGA ile birlikte tüm dünyada tanıtım faaliyetlerimize hız kesmeden devam ediyoruz. Bu enstrümanı çok güçlü bir şekilde kullandığımıza inanıyoruz çünkü en etkili tanıtımları yapan ülke konumuna geldik. Ülkemizin turizmde doğru adımları atıp, doğru stratejileri geliştirdikten sonra başarılı olunduğunu hep birlikte gördük. Hedeflerimizden eminiz. Sektörün paydaşları ile istişarelere devam ederek tüm ihtiyaçları gidereceğiz Bakanlık olarak bu konuda her türlü çalışmayı yürüteceğiz.”

Reklam

“Bu Coğrafyada En Fazla Yatırım Çeken İkinci Ülkeyiz ve Hedefimiz Liderlik”

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu:

“Bizim ilgilendiğimiz odak alan uluslararası doğrudan yatırımlardır. Bunların uygulanmasını ülkemiz ekonomisi adına gerekli buluyoruz. Cari açığın %40’ını da UDY ile kapattığını görüyoruz. Aynı şekilde bu yatırımların istihdama da etkisi büyük. Bu coğrafyada en fazla yatırım çeken ikinci ülkeyiz ve hedefimiz liderliği almak. Son yıllarda hizmetler sektöründe yatırım artıyor. Bu alanda daha çok yatırım çekmeliyiz. Mal varlığı ile büyüyen bir ülkeyiz ama hizmet ihracatına yapılan yatırımlar son zamanlarda artıyor. Bu alandan elde ettiğimiz gelirin yarısını turizm sayesinde elde ediyoruz. Turizm ve turizm yatırımlarının ülkemiz için önemi büyük. Türkiye’nin tüm dünya için bir bağlantı noktasını olduğunun altını çizerek turizmle daha çok çalışma yapmaya hazırız. Her türlü uluslararası iş birliğini ve yatırımcıyı destekleyeceğimiz bir alan var ve bu alanı sizinle geliştirmek istiyoruz.”

“Türkiye, Küresel Anlamda Bir Başları Hikâyesi”

Dünya Turizm ve Seyahat Konseyi (WTTC) Başkanı Julia Simpson:

“Tekrardan İstanbul’da olmak çok güzel. Bu şehir turizm ve seyahate yön veren bir şehir oldu ve olmaya da devam ediyor. Türkiye’de misafirperverlik geleneği devam ediyor ve rekorları kıran rakamlar bize turistlerin ne kadar iyi zaman geçirdiğini gösteriyor. Bu başarı tesadüfen değil, Türkiye’nin ruhu, vizyonu ve iş birliği ile gerçekleşti. Türkiye, küresel anlamda bir başarı hikâyesi. Pandemi sonrası tam toparlanmayı ilk gerçekleştiren ülke oldu. Yıldan yıla %5’lik büyüme kaydediyor. Seyahat ve turizmde 10 milyar hedefine ulaşıldı ve yatırım anlamında ise ilk 10 ülkenin arasına girdi. Türkiye’nin bu iştahı azalacak gibi görünmüyor. Son yıllarda üst üste kriz yaşayan Türkiye’nin dirayeti örnek alınacak seviyede. Herkes bundan ders çıkarmalı. İstanbul seyahat ve turizm için daha da trend olan şehirlerden biri olacak. Türkiye’nin cennet iklimini ve doğasını korumalıyız. Bu sayede seyahat ve turizm sektörünün vizyoner ülkesi olmaya devam edebilir.”

Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) tarafından bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Tourism Investment Forum’un öğleden sonrasında ise Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz sektör temsilcilerine seslendi ve turizmin Türkiye için önemine dikkat çekti.

Reklam

Bakan Mehmet Şimşek: “Turizmcilerimize Ne Kadar Teşekkür Etsek Azdır”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek:

“Türkiye gerçekten dünyada nispeten büyük ekonomilerden biri. 90 milyon nüfusa sahibiz. 17 Avrupa Birliği ülkesinden daha büyüğüz. Türkiye, bütün göstergeler itibari ile büyük bir ekonomi. Önemli ve hızlı büyüyen bir ekonomiyiz. Belki bir Çin değiliz ama dünyanın en hızlı büyüyen ülkeleri içindeyiz. Türkiye’nin performansı oldukça iyi. Alt yapıyı önceliklendirdik, 20 yılda 280 milyar dolar yatırım yaptık. 200 milyar dolar daha yatırım yapacağız. Hızlı büyüyoruz ve alt yapımız da iyi.

Yetişmiş insan anlamında da Türkiye iyi bir bölge. Türkiye’ye yatırım yapınca eleman konusunda bir darboğaz söz konusu değil. Hiçbir sorunumuz yok mu? Tabi ki var. Makroekonomik sorunlarımız var ve bunu çözmek için bir program uyguluyoruz. Şu an hedeflediğimizden daha iyi bir noktadayız. 2025 yılında enflasyonda da kalıcı düşüş devam edecek. Bunu düşürdük ve bunda da turizmin yani hizmet ihracatının etkisi çok büyük. Cari açığın kalıcı bir seviyede kalması TL’den istikrar demek. Önümüzdeki yıllar da yüzde 2’nin altına ineceğini düşünüyoruz. Türkiye’nin net rezervini 105 milyar dolara çıkardık.

Bu seneyi 44-45 civarında bir enflasyonla kapatacağız. Çünkü hizmet ihracatında katı bir durum var. 2025 yılında enflasyon düşmeye devam edecek. Maliyet politikamız daha sıkı olacak ve bütçe açığımız düşecek. Bütçe açığını yüzde 3’ün altına düşürmek istiyoruz. Şimdi gelişmekte olan ülkelerle aynı bandın altındayız. Döviz karşısındaki Lira’daki oynaklık azaldı. Elde ettiğimiz kazanımları elimizde tutmak için yapısal dönüşüm şart. Sanayi birikimi olarak bize benzeyen ülkelerden daha iyiyiz.

Enerjide dönüşüm bizim için zarurettir ve bu konuda çalışmalarımızı yapıyoruz. İnsanımıza yatırım yapıyoruz, yatırım iklimini daha sağlıklı hale getirmeye çalışıyoruz, yeşil ve dijital dönüşüm. Bunların amacı rekabet gücümüzü artırmak ve büyüme potansiyelimizi yükseltmektir. Çok güzel çalışmalar var. Bütün bu çalışmaları 2025’te hızlandıracağız. Karamsar olmak için bir neden yok. Borç sorunumuz ve cari açık sorunumuz yok. Kalıcı çözümler bulacağız. Enflasyonun kolay bir çözümü yok. Sabır ve kararlılıkla bu işin üzerine gideceğiz. Sonunda da başaracağız ve siz yatırımcıların önünü açacağız. Hizmet sektöründe büyük bir potansiyel var. Gerçekten küresel inşaat sektöründe önemli bir oyuncuyuz. Çin’den sonra ikinci sıradayız. 50 yılda dikkat ederseniz 137 ülkede yarım trilyon dolarlık projeyi hayata geçirdik.

Turizmde önemli bir yol kat ettik ve sizlere ne kadar teşekkür etsek azdır. 1980’de dünya turizminde bir yerimiz yoktu şimdi ise dünyada ilk 5 ülke içindeyiz. Türkiye’nin önünde borç engel değil. Ticarette de engel değil. 54 ülke ile serbest ticaret anlaşmamız var. 30 trilyonluk küresel pazarlara ulaşıyoruz. 2025 yılında tüm reformları hızlandıracağız. Tüm gelişmeleri kalıcı hale getirmenin başka yolu yok. En zor dönemde bile muazzam bir iş yaptınız. Şimdi bizim yapacağımız şey size destek olmaktır.”

Reklam

Cevdet Yılmaz: “Turizmde de Yeni Yaklaşımlara, Bakış Açılarına ve Vizyona İhtiyacımız Var.”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz:

“Turizm sadece ekonomik bir aktive değil, aynı zamanda kültürleri buluşturan, iletişimi artıran farklı alanlarda dünyanın daha iyi bir gelecek oluşturması adına son derece önemli faaliyet. Ayrıca ekonomik değeri yüksek bir sektör. Ekonomik olmayan boyutlarının da, hem ülke için de hem de dışında aynı derece önemli olduğunu düşünüyorum. Kuzey ve güneyimizde, yine dünyada yaşananları değerlendirince bu dönem umuyorum ki hepimizin barış için uğraştığımız bir dönem olur.

Küresel turizmdeki büyümeden, biz de Türkiye olarak daha büyük bir pay almak istiyoruz. Son 20 yılın gelişmelerine baktığımızda Türkiye üst orta gelir liginde olan bir ülke haline geldi. Yüksek gelirli ülkeler arasına yükseleceğiz. Bu sadece nicelik değil, nitelikle sağlayabileceğimiz bir süreç. Turizmde bunun olmazsa olmazı. Turizmde de yeni yaklaşımlara, bakış açılarına ve vizyona ihtiyacımız var. Cumhuriyetimizin 2’nci yüzyılına yakışır bir vizyon olacağına inancım tam. Bugün geldiğimiz nokta önemli bir nokta, ama biz bu noktayı yeterli görmüyoruz.

61 milyon turist 61 milyar dolar gelir hedefimizi yakalayacağız. Rakamlar da bunu gösteriyor. Gelecek yıl hedefimizi daha yukarıya taşımak istiyoruz. Bunu nitelikli turizmle yapmak istiyoruz. Kamu ve özel sektör olarak el ele vermeliyiz. 2025 için 63,6 milyar dolar turizm geliri hedefimiz var. Bunu Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’un önderliğinde sizinle birlikte gerçekleştireceğimize inancım tam ve bu hedefi rahatlıkla yakalayacağız.”

Kaynak: HORECA TREND ve Turizm Yatırım Forumu – TIF 2024

Reklam
Devamını Oku

Turizm

Küresel Seyahat ve Turizm Gelirleri 2024 Yılında 1 Trilyon Dolara Ulaşabilir

KPMG’nin Küresel Dinlenme Eğilimleri 2024 raporuna göre seyahat ve dinlenme sektörüne yapılan küresel yatırımın bu yıl bir önceki yıla göre yüzde 25 artması beklenirken küresel seyahat ve turizm gelirlerinin ise 2024 yılında yüzde 8,3 artarak 1 trilyon dolar ulaşabileceği tahmin ediliyor. Raporda ayrıca seyahat ve dinleme sektöründeki şirketlerin büyümek için dört temel alana odaklandıklarına da dikkat çekiliyor.

Yayınlandı

on

KPMG’nin seyahat ve dinlenme endüstrisinin güncel durumunu inceleyerek, sektörün büyümesi için içgörüler, eğilimler ve stratejiler sunduğu Küresel Dinlenme Eğilimleri 2024 raporuna göre seyahat ve dinlenme sektörü COVID-19, yüksek enflasyon ve ekonomik belirsizlik gibi zorlukların ardından yavaş yavaş toparlanıyor. Hatta 2023 yılında, bazı pazarlarda uluslararası ziyaretçi sayılarının bir önceki yıla göre yüzde 20-30 oranında arttığı gözlemlendi. Seyahat ve dinlenme sektörüne yapılan küresel yatırımın bu yıl bir önceki yıla göre yüzde 25 artması beklenirken otellerin mevcut oda başına rekor düzeyde gelir elde ettiği belirtiliyor. Küresel seyahat ve turizm gelirlerinin ise 2024 yılında yüzde 8,3 artarak 1 trilyon dolar ulaşabileceği tahmin ediliyor.

KPMG uzmanlarının görüşlerine yer verilen rapora göre sektör yavaş yavaş toparlanıyor olsa da birçok zorluk sürüyor. Çoğu piyasada, finansman maliyetini etkileyen ve potansiyel durgunluk endişelerine yol açan faiz oranları yüksek kalmaya devam ediyor. Tüketici güveni, 2022 yılındaki düşük seviyelerden yükselmiş olsa da uzun vadeli ortalamanın hala altında bulunuyor. Küresel ekonomik büyüme de pandemiden önceki on yıla kıyasla hala cansız bir seyir izliyor.

KPMG Türkiye Taşımacılık ve Turizm Sektör Lideri ve Vergi Şirket Ortağı Mert Öner raporla ilgili değerlendirmesinde, “KPMG uzmanları dünyanın hemen hemen her bölgesinde seyahat ve dinleme sektöründeki şirketlerle ve onların yatırımcıları, tedarikçileri ve ekosistem ortaklarıyla çalışıyor. Bu sektördeki şirketlerinin zorlu ortamlarda büyümelerine ve gelişmelerine yardımcı olmak için zorluklarla yüzleşmelerine, dönüşüm yapmalarına ve uygulamaları hayaya geçirmelerine yardımcı oluyorlar. Bu raporumuzla da seyahat ve dinleme sektöründeki yöneticilerin mevcut fırsatları keşfetmelerine yardımcı olmayı amaçlıyoruz. Uzmanlarımız sektörde gündeme yerleşen dört temel konu hakkındaki görüşlerini paylaşıyor. Böylelikle raporumuzu oyunlara işlerinde uygulayabilecekleri örnekler, çıkarımlar ve adımlar sunuyoruz.” dedi.

Sektör Dört Kritik Alana Odaklanıyor

KPMG raporunun temel hatlarını çizdiği bu ortamda, seyahat ve dinleme sektöründeki kuruluşlar ve yatırımcılar büyümeyi sağlamak ve müşteri ilişkileri kurmak için yeni fırsatlar arıyor. Bu nedenle sektör dört temel alana odaklanıyor. Bunlar: İnorganik büyüme, performans iyileştirme, teknoloji kullanımı ve müşteri odaklılık.

  1. İnorganik Büyüme: Rapor, sektörde M&A (birleşme ve satın Alma) faaliyetlerinde 2021 yılındaki zirveye göre düşüş yaşandığını ancak piyasanın yeniden canlanma sinyalleri verdiğini belirtiyor. Özellikle Çin, Hindistan, Japonya ve Almanya’da öne çıkan M&A trendleriyle birlikte sektör, stratejik satın almalar ve iş birlikleri yoluyla büyüme potansiyelini değerlendirmeye devam ediyor.
  2. Performans Geliştirme: KPMG’nin raporu sektördeki şirketlerin performans iyileştirme çabalarına odaklandığını da gösteriyor. Rapora göre seyahat ve dinlenme sektöründeki işletmelerin daha azıyla daha fazlasını yapması gerekiyor. Sektör bir yandan büyüme, yeni pazarlara girme ve yenilik yapma baskısı altındayken diğer yandan artan maliyetler ve enflasyonla uğraşıyor. Artan maliyetlerin baskısı altında olsalar da firmalar işlerini basitleştirme, modernleştirme ve optimize etme fırsatlarını keşfetmeye yöneliyor.
  3. Teknoloji Destekli Dönüşüm: Teknolojinin seyahat ve dinlenme sektöründe insan dokunuşunun yerini alması günümüzde zor görünüyor. Ancak bu teknolojiler verilerin hizmetleri geliştirebilir mi? KPMG raporunda uzmanlar, insan dokunuşunu kaybetmeden üretken yapay zekâ da dâhil olmak üzere teknolojiyi işletmelere entegre etmenin fırsatlarını ve zorluklarını ortaya koyuyor.  Rapor, sektör oyuncularının dijitalleşme yolculuğunda nasıl adımlar atmaları gerektiğine dair önemli ipuçları sunuyor.
  4. Müşteri Odaklılık: Seyahat ve dinleme sektöründeki şirketler tüm işlerini müşteri etrafında yeniden şekillendirmeye başladıkça, birçoğu sadakatini artırmanın yeni yollarını buluyor. Raporun bu bölümünde ise önde gelen kuruluşların uzun vadeli büyüme sağlayan müşteri deneyimlerini ve etkileşimlerini nasıl oluşturdukları aktarılıyor. Sektördeki liderlerin şu anda farklılaşmak için beş temel alana odaklandığına dikkat çekiliyor. Bunlar; kişisel dokunuşlar, aşamalı avantajlar, teknoloji entegrasyonu, ödüllü etkinlikler ve seyahatin ötesinde hizmetler.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

KPMG Hakkında

Reklam

KPMG, geçmişi 1867 yılına dayanan, üye firmalar ağı sistemiyle 143 ülkede 265 binin üzerinde çalışanıyla faaliyet gösteriyor. Finansal hizmetler, tüketici ürünleri, otomotiv; endüstriyel sektörlerden gıda, perakende, enerji, telekomünikasyon, kimya gibi pek çok sektöre danışmanlık hizmeti sağlıyor. KPMG Türkiye ise İstanbul merkez ofisinin yanı sıra Ankara, İzmir ve Bursa ofisleriyle, 1982 yılından beri yaklaşık 1.700 çalışanıyla her sektörden 4 binin üzerinde firmaya sektörler özelinde hizmet veriyor. 2020 yılında küresel ağın Lighthouse lisansını alarak yeni teknolojilerde dünyadaki mükemmeliyet merkezleri arasına giren KPMG Türkiye, müşterilerine değer yaratan çözümler sunuyor. Detaylı bilgi için www.kpmg.com.tr adresine başvurabilirsiniz.

Kaynak: HORECA TREND ve KPMG

Devamını Oku

Popüler Haberler

Copyright © 2024 Orbis Medya Bilgi ve İletişim Teknolojileri Ltd. Şti. Her hakkı saklıdır. Web sitemizdeki haber, makale ve içeriklerin her hakkı saklıdır.
İçeriklerimizin izinsiz kullanımı halinde yasal işlem başlatılacaktır.