“Tarımın Bugünü = Türkiye’nin Geleceği” | HORECA TREND
Takip edin!

Bitkisel Yağ

“Tarımın Bugünü = Türkiye’nin Geleceği”

Yerel Zincirler Buluşuyor Konferansı ve Fuarı (YZB), alanının uzman isimlerini Orkide iş birliği ile düzenlenen “Tarımın Bugünü = Türkiye’nin Geleceği” oturumunda buluşturdu.

Yayınlandı

on

Bu yıl “Birlik Beraberlik” temasıyla 14’üncü kez kapılarını aralayan YZB’de tarımın bugünü ve yarını görüşüldü. Türkiye tarım sektörünün önündeki fırsatlar, karşılaştığı zorluklar, etkili tarım politikaları için atılması gereken adımlar, Orkide Yağları iş birliği ile gerçekleşen “Tarımın Bugünü=Türkiye’nin Geleceği” oturumunda konuşuldu. Moderatörlüğünü Bloomberg HT Tarım Editörü İrfan Donat’ın yaptığı oturumda, tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, AÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi ve KIRKYOL Kırsalda Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, Şef ve sosyal girişimci Ebru Baybara Demir ile Önder Matlı yer aldı.

“Etkin Kooperatifler Kurmalıyız”

Türkiye’nin tarım sektöründeki mevcut durumu ve geleceği üzerine önemli açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, “Tarım sektörünün hem ülkeyi doyurmasını hem dış ticareti güçlendirmesini hem de perakende sektöründe aktif rol almasını bekliyoruz. Çiftçi de aynı zamanda bir tüketici. Alım gücü düşen bir nüfus var. Şu an böyle bir çarşambanın içerisindeyiz. Potansiyelimiz çok yüksek, tarım topraklarında zengin bir ülkeyiz. Coğrafi işaretli ürünlerimiz oldukça fazla. Fakat karşımızda iklim krizi gibi önemli bir sorun var. Perşembe için toprak ve su kaynaklarımızı çok iyi kullanmalıyız, alım gücümüzü artırmalıyız, gıda israfını azaltmak zorundayız, tüketici alışkanlıklarını değiştirmek zorundayız” dedi.

Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, gelecekte atılması gereken adımları şu şekilde özetledi: “1966’da Türkiye ve dünyada Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşmesine imza atıldı. Bu sözleşme, her insanın sürekli, yeterli, güvenli ve kültürel tercihine uygun gıdaya ulaşma hakkını vurguluyor. Gıdayı insan hakkı olarak ele almalıyız. Şimdiye kadar farklı gıda satış noktalarını denedik, ancak yeni paradigmalara ihtiyaç var. Bu yeni paradigmanın içinde örgütlü, kooperatifçilikle güçlenmiş çiftçiler bulunmalı.

İklim Krizi ve Büyükşehirlere Göçe Dikkat Çekti

Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, Türkiye’de tarımın tarihsel köklerine değinerek, “Son dönemde sıkça gündeme gelen bir soru var. ‘Türkiye’de tarım bitiyor mu?’ Türkiye’de tarım bitmez, tarım bu topraklarda başladı. 12 bin yıldır bu topraklarda tarım yapılıyor. Bundan sonra da tarım yapılmaya devam edilecek” dedi.

Bugün girdi maliyetleri gibi karşı karşıya kalınan sorunların, gelecekte değişebileceğini fakat daha kritik gündemlerin olduğunu belirten Yıldırım; “Birinci kritik konu iklim krizi. Bu konu tek başımıza üstesinden gelebileceğimiz bir konu değil, bütün dünyanın sorunu. Eğer bunu çözemezsek, en iyi tohumu da kullansak, en iyi çiftçiyi de bulsak, üretim yapamayabiliriz. İkincisi hızla kentleşiyoruz. Bizim için çok iyi gelişme. Diğer taraftan da hızla kentleşmek demek, hızla tüketmek demek. Peki kim üretecek? Herkes şehirde yaşamak istiyor, giderek üretenleri kaybediyoruz. Dolayısıyla tarım yarın kırsalda yaşayanların sorunu değil, büyükşehirlerde yaşayanların, tüketicilerin sorunu olacak. Gelecekte yerel üretim daha çok önem kazanacak” açıklamasını yaptı.

“Yerel Zincirler ve Yerel Üreticiler İş Birliğini Güçlendirmeli”

Ali Ekber Yıldırım, yerel zincir tarafında ve tarım sektöründe alınması gereken önemli adımlar arasında yerel ürünlere vurgu yaptı. Hızla artan şehirleşmeyle birlikte yerel ürünlere yönelik arayışın arttığına değinen Yıldırım, tüketicilerle yerel ürünleri buluşturan yapıların kurulması gerektiğini belirtti. Yerel zincirlerin bu oluşumu yapabileceklerini belirten Ali Ekber Yıldırım, “Türkiye’de 500 çeşit elma yetişiyor. Ama manav veya markete gittiğinizde en fazla 3-4 çeşide ulaşabiliyorsunuz. Ulaştığınızda da fiyatı pahalı olabiliyor.

Eğer üretici tarafında güçlü kooperatifler kurulur, yerel zincirler kooperatiflerle iş birliği yaparsa tedarikte, ulaşımda, ürüne erişimde maliyetler azaltılabilir. Bu yapılanmada kurumlar birbiriyle bilgi-birikimlerini paylaşabilirler” dedi. Yıldırım, pandemi sürecinde elektronik ticaretin arttığını ve bu alanda yatırımların yapılması gerektiğini vurguladı. Son olarak, yerel zincirlerin, yerel üreticilerle iş birliklerini güçlendirerek aracıları azaltabileceğini ve bu sayede hem üreticinin hem de tüketicinin kazançlı çıkabileceğini söyledi.

Kaynak: HORECA Trend ve Orkide Yağları

Devamını Oku
Reklam
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bitkisel Yağ

Deneyen 10 Kişiden 9’u Orkide Natürel Sızma Zeytinyağını Öneriyor!

Denebunu.com platformu üzerinden yapılan Tüketici Geri Bildirim Anketi sonuçlarına göre 10 kişiden 9’u Orkide Natürel Sızma Zeytinyağını öneriyor!

Yayınlandı

on

Tüketici deneyim ve içgörü platformu Denebunu ile tüketicilerin deneyimlerine sunulan Orkide Natürel Sızma Zeytinyağı için denebunu.com platformu üzerinden 26 Aralık 2024 – 9 Mart 2025 tarihleri arasında 18-61 yaş aralığındaki 1193 kişinin katılımıyla Tüketici Geribildirim Anketi yapıldı. Bu anketin sonucunun esas alındığı araştırmaya göre, ürünü deneyen 10 kişiden 9’u Orkide Natürel Sızma Zeytinyağını önerdi. Aynı araştırmaya göre, tüketicilerin memnuniyet oranı ise yüzde 97 olarak belirlendi.

Orkide’nin İzmir Çiğli’deki zeytinyağı fabrikasında üretilen Orkide Natürel Sızma Zeytinyağı, uzman zeytinyağı analistlerince yapılan duyusal testler ve uygulanan analizler doğrultusunda meyvemsilik özellikleri ve natürel sızma zeytinyağının değerlerine göre lezzet çeşitlendirmesi (yoğun, olgun, dengeli, yumuşak) yanı sıra soğuk sıkım ve çeşnili çeşitleriyle tüketicilere sunuluyor.

Kaynak: HORECA TREND ve Orkide

Devamını Oku

Bitkisel Yağ

Zeytin ve Zeytinyağı Sektöründe Verimlilik Artıracak AB Projesi

Zeytin ve zeytinyağı sektöründe; sofralık zeytin ve sıkım ünitesi olan zeytinyağı işletmelerinde yenilikçi yaklaşımlarla verimliliği artırmayı hedefleyen, Avrupa Birliği tarafından desteklenen, Türkiye, İspanya ve İtalya’nın paydaşı olduğu “Zeytin Değer Zincirinde Yenilikçi ve Sürdürülebilir Kümelenme (OASIS) Projesi”ne Türkiye’den 50 zeytin ve zeytinyağı üreticisi firmanın katılımı hedefleniyor.

Yayınlandı

on

OASIS Projesi’nin hedefleri hakkında bilgi veren Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Uygun, Ege Havzası’nda zeytin ve zeytinyağı üretim sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lerin sürdürülebilir uygulamalar konusunda eğitilip, hammadde verimliliğini artıracak teknolojileri destekleyerek, iklim değişikliğine ve dış faktörlere karşı dayanıklılık oluşturacak stratejiler geliştirilmesinin ana hedef olduğunun altını çizdi.

Rekabetçi bir pazar yeri oluşturulacak

Türkiye’nin, 2024/25 sezonunda sofralık zeytin üretiminde 750 bin tonluk rekolteyle dünya birincisi olurken, zeytinyağında 475 bin tonluk rekolteyle İspanya’nın ardından dünya ikincisi konumuna yükseldiği bilgisini veren Uygun, “OASIS Projesiyle sofralık zeytin ve zeytinyağı sektöründe sıkım tesisi olan işletmelerin üretim süreci boyunca gıda israfının azaltılması ve kaynak kullanımı optimizasyonuna odaklanarak, gıda tedarik zincirinin güçlendirilmesi, üretim maliyetlerinin azaltılması ve hem işletmeler hem de tüketiciler için rekabetçi bir pazar yeri oluşturulması hedefleniyor. Sofralık zeytin işleme ve zeytinyağı sıkım üniteleri olan zeytin ve zeytinyağı işletmelerimizi bu projede yer almaya davet ediyoruz” şeklinde konuştu.

“Zeytin Değer Zincirinde Yenilikçi ve Sürdürülebilir Kümelenme (OASIS) Projesi”’nde firmaların sürdürülebilirlik değerlendirmesinin yapılarak mevcut kaynak verimliliklerinin analiz edileceğini aktaran Uygun şöyle devam etti: “Mevcut durum analizlerine göre üretim süreçlerini daha verimli hale getirmelerini desteklemek amacıyla ücretsiz eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunulacak. Eğitim konuları arasında; döngüsel üretim, kaynak verimliliği, dijital dönüşüm, yeşil dönüşüm, akıllı tarım teknolojileri, gibi konular yer alacak. İyi uygulama örneğine sahip KOBİ’ler belirlenerek AB çapında tanıtım ve bilinirlikleri sağlanacak. İtalya, İspanya ve Türkiye’den katılan KOBİ’ler ve kurumlar arasında eşleştirme faaliyetleri gerçekleştirilecek. Proje hedef grubunu her ülkeden 50 KOBİ olmak üzere, sofralık zeytin ve zeytinyağı üretim sektöründe faaliyet gösteren toplamda 150 KOBİ oluşturuyor. Proje kapsamında hedef gruba yönelik gerçekleştirilecek faaliyetler arasında, daha önceden uygulanıp tamamlanan 10 iyi uygulama örneğinin araştırılarak KOBİ’lere örnek yol haritası olarak sunulması, 150 KOBİ’ye çeşitli temalarda 25 farklı eğitim düzenlenmesi, gıda israfını önlemek ve verimli kaynak kullanımını arttırmak amacıyla alınacak önlemlerin belirlenmesi, yeni teknolojilerin kullanımının adaptasyonunu sağlanması ve bu alanda yeni stratejiler geliştirerek üretim sevkiyat maliyetlerini düşürecek daha rekabetçi ve dirençli bir pazar ortamı yaratmak bulunuyor.”

Avrupa Yenilikçilik Konseyi ve KOBİ Yürütme Ajansı (EISMEA) tarafından Tek Pazar Programı (SMP COSME) kapsamında desteklenmeye hak kazanan “Zeytin Değer Zincirinde Yenilikçi ve Sürdürülebilir Kümelenmeler (OASIS) Projesi” Türkiye’den İzmir Ticaret Borsası koordinatörlüğünde İzmir Tarım Teknoloji Merkezi (İTTM), İspanya’dan Centro Tecnológico Nacional de la Conserva – CTNC (Ulusal Gıda ve Konserve Teknoloji Merkezi) ve Camara De Comercio e Industria Italiana Para Espana – CCIS (İspanya İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası), İtalya’dan CIHAEM Bari (Akdeniz Tarım Bilimleri Enstitüsü, Bari) ve Unioncamere Puglia (Puglia Bölgesi Odalar Birliği) ortaklığındaki konsorsiyum iş birliği ile yürütülüyor.

Kaynak: HORECA TREND ve Ege İhracatçı Birlikleri

Devamını Oku

Bitkisel Yağ

Orkide Chocospread ile Dubai Çikolatası

Sürülebilir çikolata ve dolgu kremasına özel çözümler sunan Orkide’nin endüstriyel yağ kategorisindeki ürünü Orkide Chocospread Bitkisel Susuz Yağ, popüler lezzet Dubai çikolatası için pasta şeflerine ve çikolata üreticilerine sunuluyor.

Yayınlandı

on

Popüler lezzet Dubai çikolatası, çok katmanlı yapısı ile diğer çikolatalardan ayrılıyor. Kadayıf ve Antep fıstığının çıtır yapısının çikolata ile birleşmesi, kendine özgü bir lezzet ve ürün dokusu oluşturuyor. Orkide Chocospread Bitkisel Susuz Yağ, Dubai çikolatasının çok katmanlı yapısı için birleştirici olan Antep Fıstığı dolgulu kremanın kremsi ve pürüzsüz yapıda olmasını sağlıyor. Sürülebilir krema ve krem çikolata uygulamalarında yağ fazı ayrışmasına yönelik maksimum stabilite sağlayan Orkide Chocospread, düşük sıcaklıklarda bile ideal sürülebilirlik özelliğini koruyor ve trans yağ içermiyor.

Bitkisel yağ sektöründe 1979’dan günümüze sürdürülebilir büyüme kaydeden ve Türkiye’nin en büyük bitkisel sıvı yağ üreticilerinden olan Orkide; sıfır atık belgeli iki üretim tesisinde ürettiği ayçiçek yağı, mısır yağı, zeytinyağı, margarin, bitkisel susuz yağ, ev dışı tüketim ve pastacılık yağları ile endüstriyel yağ kategorilerinde sektörde en geniş ürün çeşitliliği ile öne çıkıyor. “İyi yaşam” odaklı beslenme trendini ürünleri için yorumlayan ve tüketicileri yepyeni ürünlerle tanıştıran Orkide, bu ürünlerin yanı sıra geliştirdiği özel ürünler ile sektörde birçok hazır gıda üreticisinin de endüstriyel yağ tedarikçisi olarak üretim yapıyor.

Kaynak: HORECA TREND ve Orkide

Devamını Oku

Popüler Haberler

Copyright © 2025 Orbis Medya Bilgi ve İletişim Teknolojileri Ltd. Şti. Her hakkı saklıdır. Web sitemizdeki haber, makale ve içeriklerin her hakkı saklıdır.
İçeriklerimizin izinsiz kullanımı halinde yasal işlem başlatılacaktır.