Et ve Et Ürünleri, Sıcak Havalarda Nasıl Saklanmalı, Nasıl Pişirilmeli? | HORECA TREND
Takip edin!

Et, Tavuk ve Balık

Et ve Et Ürünleri, Sıcak Havalarda Nasıl Saklanmalı, Nasıl Pişirilmeli?

Ülkemizde ve dünyanın dört bir yanında her gün milyonlarca sofraya misafir olan et ve et ürünleri sektörünün köklü kuruluşu DANET, yurt genelinde etkili olan sıcak havalarda et ve et ürünleri için saklama ve pişirme önerilerinde bulundu. İnsan beslenmesi açısından büyük önem taşıyan et ve et ürünlerinin, sadece satın alma noktasına kadar değil, pişirme öncesine dek soğuk saklanması önem taşıyor.

Yayınlandı

on

Kurulduğu 1975 yılından bu yana gıda sektöründe güçlü bir konum elde eden et ve et ürünleri markası DANET, ülkemizde ve dünyanın dört bir yanında her gün milyonlarca sofraya misafir oluyor. Gıda güvenliği ve kalite konusunda en yüksek standartları tavizsiz uygulayan DANET, tüketicilerine yurt genelinde etkili olan sıcak havalarda et ve et ürünleri için saklama ve pişirme önerilerinde bulundu.

Et ve Et Ürünleri Beslenme Açısından Çok Önemli

Önemli ölçüde sindirilebilir protein ve B12 vitaminin yanı sıra demir, potasyum, fosfor, sodyum, magnezyum, çinko gibi mineral maddeler içeren et ve et ürünleri, insan beslenmesinde önemli yer tutuyor. Et ve et ürünlerinden alınan hayvansal protein, özellikle beyin hücrelerinin gelişimi açısından önem taşıyor. 70 kilo bir insanın 70 gram olan günlük protein ihtiyacının 40-50 gramının hayvansal proteinden karşılanması ve bunun için de günde yaklaşık 200 gram et ve et ürünleri tüketilmesi gerekiyor.

Öte yandan insan beslenmesinde bu kadar değerli olan et ve et ürünlerinin, özellikle yaz aylarında ve sıcak havalarda bozulmadan saklanması ve besin değeri azaltılmadan pişirilmesi büyük önem taşıyor. Et ve et ürünleri çabuk bozulabilen, bozulduğunda kokuşan besin maddeleridir. Etlerin bozulmasına sebep olan fiziksel, kimyasal ve enzimatik faktörlerin, mikroorganizmaların çoğalmasının önüne geçilebilmek için soğutma ve dondurma işlemleri, et ve et ürünlerinde uygulanan en yaygın yöntemler olarak öne çıkıyor.

Piknik Alanlarında Sıcak Havaya Dikkat

Özellikle yaz aylarında açık havada piknik, pikniklerde de mangal yapmak, kültürümüzün bir parçası. Ancak, sıcak havalarda et ve et ürünlerinin piknik alanına götürülürken ve burada pişirme öncesi bekletilirken dikkatli davranmak gerekiyor. Evlerimizde buzdolabında sakladığımız et ve et ürünleri, piknik yerlerine taşınırken yolda uzun süre geçirilirse bozulma riskine maruz kalabiliyor. Bu gıdaların soğuk tutan termos çantalarda ya da en azından yanına buz kasetleri konularak taşınması gerekiyor. Et ve et ürünleri gibi sıcaklığa hassas ürünler buzdolabından en son çıkartılmalı. Öte yandan piknik alanlarında soğutucu yok ise, et ve et ürünlerinin pişirilmesine kadar uzun süre geçmemesi, ürünlerin sıcakta ve güneş altında bekletilmemesi gerekiyor. Bu gibi durumlarda özellikle kıyma ve köfte, kebap gibi kıymadan yapılan ürünlere ve çok hızlı bakteri üretebilen piliç ürünlerine çok dikkat etmek gerekiyor. Ayrıca bu ürünlerin iyi pişirilmesi ve içinin çiğ kalmaması da önem taşıyor.

Reklam

Alışveriş Sonrası Eve Ulaşımın Uzun Sürmemesi Gerekiyor

Et ve et ürünlerinde soğuk zincirin korunması, özellikle sıcak havalarda büyük önem taşıyor. Soğuk zincir kavramınınsa sadece üretimden satış noktası arasında kalmayıp, satın alım sonrası evde buzdolabına kadar geçecek süreyi de kapsar şekilde düşünülmesi gerekiyor. Yaz aylarında marketten ya da kasaptan alınan etler, buzdolabına gidene kadar arabaların bagajlarında uzun süre bekletilebiliyor ve bu da et ve et ürünlerinde sıcaklığın yükselmesine ve bozulmalara neden olabiliyor. Özellikle kıyma, bu tür hatalardan çok daha çabuk etkileniyor.

Bilinçli Alışveriş 

Et ve et ürünlerinin satış noktalarında mutlaka 0 ila +4 C derecede muhafaza edilmesi gerekiyor. Tüketicilerin satış noktalarında bu konuya uyulduğuna ve alışveriş sırasında ürün sıcaklığı, son kullanma tarihi ve etiket bilgilerine dikkat etmeleri büyük önem taşıyor. Bu tip ürünler alışverişin en sonunda alınmalı, mümkünse soğuk tutan çanta veya torbalarda taşınmalı ve bir an önce eve ulaştırılarak, buzdolabına yerleştirilmeliler.

Uzun Süreli Saklama için Bilinçli Dondurma 

Dondurulmuş et ürünlerinin -18 C derece sıcaklıkta saklanması gerekiyor. Etin merkezindeki sıcaklığın -18 C derecede olması önem taşıyor. Bu şekilde soğutulan etler uygun koşullarda 6 ay ile 1 yıla kadar muhafaza edilebiliyor. Burada en önemli konu, donmuş etlerin çözüldükten sonra tekrar dondurulmaması. Bu konuya özellikle dikkat etmek gerekiyor. DANET, bunun önüne geçilmesi için etin dondurulmadan önce tüketim amacına göre porsiyonlanmasını ve parçalar halinde dondurulmasını öneriyor.

Eti Besin Değerini Kaybetmeden Pişirmek Gerekiyor

Reklam

Et pişirirken lezzeti ve besin değerlerini koruyacak yöntemlerin ve tekniklerin kullanılması önem taşıyor. Etlerin uygun yöntemle pişirilmesi sadece lezzet için değil aynı zamanda çeşitli sağlık sorunlarına yol açmamak için de önemli. Pişirilerek tüketilen et hem daha kolay çiğnenerek sindirime hazır hale geliyor ve içeriğindeki vitamin ve minerallerin daha iyi emilimi sağlanıyor, hem de barındırma riski olan zararlı mikroorganizmalardan arındırılmış oluyor. Ancak yanlış teknik ve süre ile pişirilen et besin değerini kaybediyor. Etlerin pişirme süresinde de çok uzun süre ısı ile temas etmemesi, öte yandan da çiğ kalmadığına dikkat edilmesi gerekiyor.

Eti pişirmede genellikle yağda kızartma, kavurma, ızgara, fırında pişirme ve haşlama teknikleri kullanılıyor. Yaz aylarında ve çöl sıcaklarının hakim olduğu dönemlerde kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara ve fırın gibi sağlıklı pişirme yöntemlerinin tercih edilmesi öneriliyor.

DANET Hakkında 

1975 yılında Afyonkarahisar’da hayata geçen ve kuruluşundan bu yana sofraları sağlıklı, lezzetli, kaliteli et ve et ürünleri ile buluşturan DANET, uzmanlaştığı hayvan seçiminden et ürünleri üretimi, dağıtımı ve perakende satışına uzanan değer zincirinde tüm süreçleri titizlikle denetliyor. DANET’in üretimdeki temel et ihtiyacını sağladığı Afyonkarahisar’daki seçilmiş besi çiftliklerinde yetiştirilen ve Türkiye’nin en iyi büyükbaş hayvan cinsi olarak kabul edilen büyükbaş hayvanlar, veteriner hekim kontrolünde ve İslami usullere uygun olarak kesiliyor. Önde gelen perakende markalarının yanı sıra, firmanın kendi markasıyla oluşturduğu kasap ve şarküteri mağazalarında tüketicilerle buluşan DANET ürünleri, Afyonkarahisar’da 10 bin metrekare alana yayılan üretim tesislerinde helal sertifikalı olarak, en yüksek gıda güvenliği ve hijyen standartlarında üretiliyor. Büyüme performansını kurumsallaşma ivmesiyle pekiştiren DANET, Türkiye pazarındaki güçlü konumunun yanı sıra 20’ye yakın ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Helal sertifikalı üretim yapan DANET’in ürün portföyünde, 2020 yılında Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ile imzalanan protokol çerçevesinde coğrafi işaretli olarak tescillenen Afyon Sucuğu ve Afyon Pastırması’nın yanı sıra, farklı kırmızı ve beyaz et ürünleri yer alıyor. 80’nin üzerinde lezzet seçeneğiyle tüketicilere, taze et ürünlerinin yanı sıra sucuk, pastırma, kavurma, jambon, sosis, salam ve füme ürünleriyle, hindi ve piliç ürün seçenekleri de sunan DANET, eve teslim kurban satışı da gerçekleştiriyor. DANET, yaklaşık 400 kişiye istihdam sağlıyor.

Kaynak: HORECA Trend ve DANET

Reklam
Devamını Oku
Reklam
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Et, Tavuk ve Balık

Banvit Ürünleri Yenilenen Ambalajları ile Raflarda

Banvit BRF, ambalaj tasarımlarında yenilemeye giderek, tüketicilerine marka kimliğinde yer alan yeşil ve turuncu ile renkli ve çekici bir dünya sunmayı hedefliyor. Ambalajlar üzerindeki QR kodlar ise tüketicilere ürünler hakkında bilgi ve tarifler sunuyor.

Yayınlandı

on

Banvit BRF, ambalaj tasarımlarını yenileyerek tüketicilerine daha renkli ve çekici bir dünya sunmayı hedefliyor. Markanın ambalaj yenileme projesi, tüketici geri bildirimleriyle beslenen tasarım geliştirme süreçleri, profesyonel fotoğraf çekimleri ve kapsamlı tüketici araştırmaları ile desteklendi. Yenilenen ambalajlar, Banvit’in parça tavuk eti ürünleri, hazır ürünler ve şarküteri ürünleriyle geçtiğimiz haftalardan itibaren raflardaki yerlerini almaya başladı.

Banvit BRF, sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda yeni ambalajlara geçiş sürecini, mevcut ambalaj malzemelerini israf etmeden sürdürüyor. Mevcut ambalaj stokları tükendikçe yeni tasarıma sahip ürünler raflarda yerini alacak.

Yeni ambalaj tasarımlarında modern ve dikkat çekici bir görünüm hedeflendi ve bu doğrultuda Banvit markasının kimliğini oluşturan turuncu ve yeşil renkler daha baskın olarak kullanıldı. Kullanılan bu enerjik ve canlı renkler ile beraber iştah açıcı yeni pişmiş ürün görselleri ürünlerin raflarda daha kolay ayrışarak öne çıkmasını sağlıyor. Ambalaj üzerinde yer alan QR kodlar ile tüketicilerin yönlendirildiği marka web sitesinde ürünler ve tarifler hakkında detaylı bilgiler sunuluyor. Ürünlerin yeni pişirme yöntemi olan ve ülkemizde de kullanımı hızla artan airfryer ile pişirme bilgileri de ambalajlarda yer alıyor. Ambalaj değişikliğinin diğer bir adımı olarak ürünlerin tabakları şeffaf hale getirilip, tüketicilerin aldıkları ürünleri daha kolay görebilmesi amaçlandı.

Banvit’in Türkiye örneklemli araştırmasına* göre, tüketicilerin %85’i yeni ambalaj tasarımlarını beğendi ve ürünleri satın alma konusunda daha istekli olduğunu belirtti. Yeni tasarımlar, marka ile uyumlu, yenilikçi ve modern olarak değerlendirildi.

Markanın ambalaj tasarım süreci ise şirketin iç tasarım ekibi tarafından gerçekleştirildi. Banvit BRF, bu yeniliklerle tüketici beklentilerini karşılamaya ve ambalaj tasarımında da fark yaratmaya devam ediyor.

Kaynak: HORECA Trend ve Banvit BRF

Reklam

Devamını Oku

Et, Tavuk ve Balık

Et ve Süt Kurumu’ndan ‘Salmonella’ Açıklaması: Etler İmha Edilecek

Et ve Süt Kurumu (ESK), salmonella iddiasıyla ilgili açıklama yaptı. Kurum, salmonella testi pozitif çıkan etlerin imha edileceğini duyurdu ve bu ürünlerin kesinlikle üretim ya da satış için kullanılmayacağını vurguladı.

Yayınlandı

on

Yazar:

Et ve Süt Kurumu (ESK), salmonella iddiasıyla ilgili açıklama yaptı. Kurum, salmonella testi pozitif çıkan etlerin imha edileceğini duyurdu ve bu ürünlerin kesinlikle üretim ya da satış için kullanılmayacağını vurguladı.

ESK’nin yaptığı açıklamada, piyasa düzenlemesi kapsamında yurt dışından canlı hayvan ve karkas et ithal edildiği hatırlatıldı. Gıda güvenliği gereğince, ithal edilen etlerin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kontrol edilmekte ve akredite laboratuvarlarda analizlerinin düzenli olarak yapıldığı kaydedildi. Kurum tarafından yapılan yazılı açıklamada 9 Mayıs’ta gerçekleştirilen mikrobiyolojik analizlerde, bir parti üründe hijyen standartlarına uygun olmayan sonuçlar elde edildiği açıklandı.

Et ve Süt Kurumu web sitesinde “Kamuoyu Açıklaması” başlıklı açıklama şu şekilde:

Kurumumuzca ithalatı yapılan ve laboratuvar sonucu Salmonella pozitif olan etler ile ilgili olarak aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

Et ve Süt Kurumu piyasa regülasyonu kapsamında yurt dışı canlı hayvan ve karkas et alımı gerçekleştirmektedir.

Gıda güvenilirliği kapsamında, ithal edilen etlerin yurt içine girişlerinde Bakanlığımız tarafından kontrol muayenesi için numune alınmakta ve akredite laboratuvarda gerekli analizleri yapılmaktadır. 09.05.2024 tarihinde yapılan mikrobiyolojik analizlerde bir parti üründe hijyen standartlarına aykırı sonuçlar elde edilmiştir. Söz konusu etler komisyonumuz tarafından reddedilerek yüklenici kesimhane firmasına ihtarname çekilmiştir. Firma itirazları doğrultusunda etler dondurularak yediemin deposunda kontrollü şekilde muhafaza altına alınmıştır. Yapılan itirazlar değerlendirilmiş ve etlerin imhasına karar verilmiştir. İmha sürecinin tamamlanması için yüklenici firma temsilcisi beklenmektedir.

Reklam

Bahse konu ürünlerin herhangi bir şekilde üretimde kullanılması veya satışı söz konusu değildir.

Kamu güvencesiyle yapılan et ve canlı hayvan ithalatının tüm süreçlerinde yüksek hijyen standartları uygulanmakta ve halk sağlığını korumak için gerekli tüm tedbirler alınmaktadır.

Piyasa regülasyonunu etkisizleştirme ve dezenformasyon amaçlı haberlere itibar edilmemesini rica ediyoruz.

Salmonella Nedir? Tehlikeli Mi?

Salmonella, gıda kaynaklı enfeksiyonlara yol açan bir bakteri türüdür. Genellikle kontamine olmuş yiyecekler veya su aracılığıyla insanlara bulaşır. Salmonella enfeksiyonu, ateş, ishal, karın krampları ve kusma gibi semptomlara neden olabilir. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, yaşlılar ve küçük çocuklar için daha tehlikeli olabilir. Bu bakterinin neden olduğu ciddi vakalarda, hastaneye yatış ve antibiyotik tedavisi gerekebilir.

Gıda güvenliği ve hijyen kurallarına dikkat etmek, salmonella enfeksiyonlarından korunmanın en etkili yollarından biridir.

Kaynak: HORECA TREND

Reklam
Devamını Oku

Et, Tavuk ve Balık

Kalp Sağlığı İçin Haftada 2 Gün Balık Tüketin

Uzmanlar, kalp sağlığı için balık tüketiminin önemli olduğunu ifade ediyor.

Yayınlandı

on

Yazar:

Balık lezzetli olduğu kadar sağlığımız için de oldukça faydalı. Uzmanlar, kalp sağlığı için balık tüketiminin önemli olduğunu ifade ediyor.

Balıklar zengin protein içeriklerinin yanı sıra kalsiyum, iyot ve Omega-3 yağ asitleri yönünden de zengin. Uzmanlar, birçok klinik çalışmanın düzenli balık tüketiminin kalp krizi ve felç riskini azalttığını, bilişsel aktiviteleri arttırdığını bildirdiğini söylüyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, balık tüketiminin püf noktaları hakkında özel açıklamalarda bulundu.

Kalp damar sağlığı açısından birçok yararı bulunan Omega-3 yağ asitlerinin keten tohumu, ceviz, semizotu gibi bitkisel kaynaklı besinlerde de bulunduğunu dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Omega-3 yağ asitlerinin zengin kaynağı olan yağlı balıklar; haftada en az 2 gün 150-200 gram olarak beslenmede yer almalı” dedi.

Balıklar Protein, Kalsiyum, İyot ve Omega-3 Zengini

Ülkemizde özellikle kış aylarında sık tüketilen protein kaynakları arasında balıkların yer aldığını ifade eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Balıklar zengin protein içeriklerinin yanı sıra kalsiyum, iyot ve Omega-3 yağ asitlerinin de zengin kaynaklarındandır” dedi.

Reklam

Yiğit, birçok klinik çalışmanın düzenli balık tüketiminin kalp krizi ve felç riskini azalttığını, bilişsel aktiviteleri arttırdığını vurguladı.

Haftada En Az 2 Gün Balık 

Kalp damar sağlığı açısından birçok yararı bulunan Omega-3 yağ asitlerinin; keten tohumu, ceviz, semizotu gibi bitkisel kaynaklı besinlerde de bulunduğunu ancak vücut tarafından emilimlerinin düşük olduğunu dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Bu nedenle Omega-3 yağ asitlerinin zengin kaynağı olan yağlı balıklar; haftada en az 2 gün 150-200 gram olarak beslenmede yer almalıdır” diye konuştu.

Balık Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Yaşamın her döneminde balık tüketebileceğini kaydeden Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, balık satın alırken ve tüketirken nelere dikkat edilmesi ve hangi balıkların tercih edilmesi, hangilerinden uzak durulması gerektiğini de şöyle anlattı: 

Öncelikle balığın tazeliğinden emin olunmalıdır. Bayat balığın kokusu daha keskindir ve gözleri parlaklığını kaybetmiştir, yavaşça bastırdığınızda dokunulan yer içe çöker. Ayrıca taze balıkların solungaçları bayat olanlara göre daha kırmızıdır. Mevsim balıkları tercih edilmelidir. Genelde büyük ve iri balıkların, vücut için toksik olan civa içerme ihtimalleri daha yüksektir. Bu nedenle küçük ve yüzey balıkları tercih edilmelidir. Örneğin bu aylarda; uskumru, palamut ve istavrit tüketim açısından uygundur.

Ton Balıkları İçin Histamin Uyarısı

Mevsim balıklarına ulaşamıyorsak dondurulmuş balıklar da tercih edilebilir. Dondurulmuş balıklar sanılanın aksine; tazeyken dondurulabileceği için büyük bir besin değeri kaybı yoktur. Ancak soğuk zincir korunamamış ise sağlık açısından risk oluşturabilir. Bu nedenle güvenilir satıcılara yönelmekte fayda vardır. 

Taze balık yerine, kolay ve pratik olması açısından ton balıkları da sık tercih edilmektedir. Son kullanma tarihleri yakın zamanda olan ton balıklarının histamin içeriklerinin artmış olma ihtimali vardır. Bu nedenle eğer ton balığı satın alınacak ise etiketleri incelenmelidir.

İdeali Fırında veya Buharda Pişirme 

Balıklar pişirilirken, kızartma yöntemi tercih edilmemelidir. Özellikle Omega-3 yağ asitlerinden faydalanmak için ideal olan fırında veya buharda pişirme yöntemlerini tercih etmektir. 

Reklam

Balık tüketirken daha tok hissetmek için yanında salata ve limon bulundurulmalıdır. Salatada ve limonda bulunan C vitamini balıktaki birçok vitamin ve mineral ile sinerjik etki oluşturacak ve emilimlerini arttıracaktır.

Kaynak: HORECA TREND, Bilim ve Sağlık Haberleri Ajansı

Reklam
Devamını Oku
Reklam
Reklam

Popüler Haberler

Copyright © 2024 Orbis Medya Bilgi ve İletişim Teknolojileri Ltd. Şti. Her hakkı saklıdır. Web sitemizdeki haber, makale ve içeriklerin her hakkı saklıdır.
İçeriklerimizin izinsiz kullanımı halinde yasal işlem başlatılacaktır.