Gıda Sektörü Orta Doğu ve Körfez Ülkelerine 10 Milyar Dolar İhracat Hedefliyor | HORECA TREND
Takip edin!

Fuar ve Etkinlikler

Gıda Sektörü Orta Doğu ve Körfez Ülkelerine 10 Milyar Dolar İhracat Hedefliyor

Türkiye’nin yıllık 25 milyar dolarlık gıda ihracatından yüzde 30’a yakın pay alan Orta Doğu ve Körfez ülkelerinin en büyük gıda fuarı Dubai Gulfood’da 20-24 Şubat 2023 tarihleri arasında Türk su ürünleri ve hayvansal mamulleri tanıtıldı. Türk gıda sektörü, 167 firma ile fuarın büyük katılımcılarından biri oldu.

Yayınlandı

on

Türkiye’nin 2022 yılı 254 milyar dolarlık ihracatının 34 milyar dolarlık kısmını Orta Doğu ve Körfez ülkelerine yaptığını açıklayan Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan şunları söyledi:

“Türkiye’nin yıllık 25 milyar dolar gıda ihracatı var. 2022 yılında Orta Doğu ve Körfez ülkelerine gıda ihracatımız yüzde 21 artarak 7 milyar dolara ulaştı ve ihracatımızdaki payı yüzde 28’e yükseldi. Bu bölgeye ihracatımız incelendiğinde; Birleşik Arap Emirlikleri yüzde 13 artışla 3,5 milyar dolarla üçüncü sırada. Sektörümüz ise geçtiğimiz sene Orta Doğu ve Körfez ülkelerine yüzde 18 artışla 1,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi.”

Son Yılların En Yoğun ve Verimli Fuarını Geçirdik

Dubai’nin dünyanın üçüncü büyük re-export merkezi olduğunu vurgulayan Kızıltan, “Tüm körfez ülkelerinin yanı sıra Hindistan, İran, Irak, Pakistan, Doğu-Kuzey Afrika ve Uzakdoğu ülkelerine açılan bir kapı ve yaklaşık 2 milyar nüfusa hitap eden bir pazar. BAE, gıda ihtiyacının yüzde 90’nını ithalat yoluyla karşılıyor ve ağırlıklı olarak Hindistan, Norveç, İran, Vietnam, Ekvador ve ülkemizden su ürünleri ithalatı gerçekleştiriyor. Birliğimiz Gulfood Dubai Fuarı’nda bu sene Türkiye Milli Katılım Organizasyonu kapsamında, son yılların en yoğun ve verimli fuarını geçirdi. Orta Doğu ve Körfez ülkelerine kısa vadede gıda ihracatımızı 10 milyar dolara çıkararak konumumuzu güçlendirmek istiyoruz.” dedi.

Türkiye’nin BAE’ye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatının Yüzde 40’ı Ege’den

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, “Türkiye 2022 yılında Birleşik Arap Emirlikleri’ne yüzde 53 artışla 194 milyon dolarlık su ürünleri ve hayvansal mamulleri ihraç etti. Birliğimiz bu ihracatın yüzde 50 artışla 81 milyon dolarlık kısmını gerçekleştirdi. Türkiye’nin BAE’ye ihracatının yüzde 60’ını 114 milyon dolarla yumurta ihracatı oluşturuyor. Dünyadaki en büyük et ve et ürünleri ithalatçısı olan Körfez Bölgesi’nde talebin büyük kısmı tavuk eti ve ürünlerine yönelik olduğunu baz alarak kanatlı ihracatımızı da iyi noktalara taşıyabiliriz.” diye konuştu.

Reklam

Türk Su Ürünleri ve Hayvansal Mamullerine En Fazla Talep Vietnam, BAE, İran, Hindistan, Pakistan, Malezya’dan Geldi

2022 yılında kanatlı ihracatının yüzde 84, süt ürünleri ihracatının yüzde 16 arttığının altını çizen Girit, “Bu sene Türk gıda ihracatçılarımız 167 firma ile fuara yoğun katılım sağladı. Orta Doğu ve Körfez ülkelerine su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatımızı 2 milyar dolara çıkaracağımızı öngörüyoruz. Gulfood Fuarı’nda Türk su ürünleri ve hayvansal mamullerine en fazla talep Vietnam, BAE, İran, Hindistan, Pakistan, Malezya’dan geldi, başarılı bir fuarı geride bıraktık.” diyerek sözlerini tamamladı.

Gulfood Fuarı’nda Ege İhracatçı Birlikleri’ni temsilen Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Nedim Kalpaklıoğlu, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Osman İşlek yer aldı.

Aynı zamanda Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği standını Türkiye’nin Abu Dabi Büyükelçisi Tugay Tunçer, Türkiye Dubai Başkonsolosu Onur Şaylan ve Dubai Ticaret Ateşesi Ersoy Erbay’ın ziyaret etti.

Kaynak: HORECA Trend ve Ege İhracatçı Birlikleri

Reklam
Devamını Oku
Reklam
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fuar ve Etkinlikler

Orkide, World Food İstanbul Fuarında

Sıvıyağ, zeytinyağı, bitkisel margarinler, ev dışı tüketim ve pastacılık yağları ile endüstriyel yağlar kategorisinde zengin ürün çeşitliliği ile sektöründe öne çıkan Orkide, 3-6 Eylül 2024 tarihlerinde Tüyap İstanbul Kongre ve Fuar Merkezinde düzenlenecek World Food İstanbul Uluslararası Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı’na yeni ürünleri ve standındaki lezzet etkinlikleri ile yer alıyor.

Yayınlandı

on

Bitkisel sıvıyağ ve zeytinyağı ürünlerinde iç pazarda hane penetrasyonunda önde gelen markalar arasında yer alan, yaygın ihracat ağıyla farklı ülkelerin mutfaklarında yer bulan ve bu yıl 45. yılını kutlayan Orkide, her yıl katıldığı World Food İstanbul fuarında bu yıl da potansiyel iş bağlantılarını genişletmeyi hedefliyor.

Orkide Yeni Ürünleriyle Fuarda

Orkide, ana kategorisi ayçiçek ve mısır yağlarının yanı sıra zeytinyağı kategorisinde Brüksel’deki Uluslararası Lezzet ve Kalite Enstitüsü (International Taste Institute – ITQI) tarafından ‘Superior Taste Award’ lezzet ödülü kazandığı yeni ürünleri Orkide Zeytin Dalından Çeşnili Zeytinyağlarını fuarda sergiliyor.

‘Non GE ve 3-MCPD’ özelliğine sahip bitkisel susuz yağ, kızartmalık yağ ve bitkisel margarin gruplarında ülkelerin mutfak kültürleri ve bitkisel yağ tüketim alışkanlıklarına göre yeni ürünler geliştiren Orkide, bu ürünleriyle ev dışı tüketim ve pastacılık kanalındaki mutfak profesyonelleri ile fuarda bir araya gelecek. Derin yağda kızartma tekniği ile pişirilmiş yiyeceklerin restoran menülerinde daha fazla yer bulmasıyla birlikte tüketimi yaygınlaşan sebze, et ve hamur bazlı gıdaların derin yağda kızartılması için Orkide’nin yüksek sıcaklığa dayanıklı ve derin kızartma tekniğine uygun ürettiği yeni ürünü Orkide Fry Pro, fuarda mutfak profesyonellerine tanıtılacak.

World Food İstanbul fuarında 4 gün boyunca ziyaretçilere standın mutfak bölümünde Orkide’nin kızartma ve pastacılık şefleri tarafından hazırlanan özel lezzetler sunulacak.

Kaynak: HORECA Trend ve Orkide

Reklam

Devamını Oku

Fuar ve Etkinlikler

Eker Süt Ürünleri, WorldFood İstanbul Fuarı’nda Gıda Sektörüyle Buluşacak

Eker Süt Ürünleri, gıda sektördeki son yenilikleri, trendleri sergileme ve keşfetme imkânı sağlayan Uluslararası Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı – WorldFood İstanbul’a katılıyor. 32 yıldır gıda ve içecek üreticilerini ve Türkiye’nin önde gelen alıcılarını bir araya getiren fuar, 3-6 Eylül 2024 tarihlerinde TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek.

Yayınlandı

on

Süt ve süt ürünleri sektörünün öncü markası Eker Süt Ürünleri, yenilikçi ürün seçenekleriyle WorldFood İstanbul’da yer alacak. Gıda sektörünün nabzını tutan en büyük buluşma platformlarından biri olan fuar, 80 ülkeden 900’ü aşkın satın almacıyı 3-6 Eylül 2024 tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde ağırlayacak.

Yeni İş Ortakları Kazanma Fırsatı 

Fuarın 5 numaralı salonunda, 5231 numaralı standında ziyaretçilerini ağırlayacak olan Eker Süt Ürünleri; ayran, kefir, kaymak, yoğurt ve sütlü tatlı grubu gibi lezzetliyle devleşen ürün seçeneklerini sergileyecek. Eker, perakende zincirleri ve gıda toptancısı işletmelerinden gelen çok sayıda temsilciyle doğrudan iletişim kurma, ürünlerini tanıtma ve yeni iş ortakları kazanma fırsatı bulacak.

Türkiye’nin En Yüksek Taze Süt ürünleri İhracatını Gerçekleştiriyor 

Eker, dünyadan katılımcılarla da bir araya gelerek ihracat alanında son yıllarda yakaladığı sürdürülebilir büyümeye ivme kazandırmayı hedefliyor. Ağustos 2020’de Almanya’ya tombul ayran ve kefir ürünlerinin sevkiyatını yapan Eker, Mart 2021’de Türkiye’den Almanya’ya ilk defa sütlü tatlı ihraç eden firma oldu. Almanya’nın ardından İngiltere, Avusturya, Belçika, Hollanda, Fransa, İsviçre gibi ülkelerin pazarlarında da tüketicilerle buluşan Eker, Türkiye’nin en yüksek taze süt ürünleri ihracatını gerçekleştiriyor.

Sektörün En Uzun Süredir Düzenlenen Fuarı

Reklam

Türk gıda sektörünün en uzun süredir düzenlenen fuarı olma niteliğini taşıyan 32. WorldFood İstanbul; gıda ürünleri ve teknolojileri alanında etkili iş platformu olmasının yanı sıra bilgi alışverişi sağlamak, inovasyonu teşvik etmek ve gıda sektöründe yeni fikirlerin tanıtılmasına ön ayak olmak adına iş geliştirmeye yönelik etkinliklerle dolu bir programa da ev sahipliği yapacak. ICA Events tarafından düzenlenen fuarın 32. yılında; katılımcı firma ve ziyaretçi sayısı açısından rekora imza atması bekleniyor.

Kaynak: HORECA Trend ve Eker Süt Ürünleri

Devamını Oku

Fuar ve Etkinlikler

Tat Gıda, “7. Dijital Tarla Günü” Etkinliğinde Çiftçilerle Buluştu

Tat Gıda, çiftçiler ile tarım teknolojileri ve çözümleri üzerine çalışan farklı kuruluşları bir araya getirerek, çiftçi farkındalığını arttırmak ve ekosistemin gelişimine destek olmak için her yıl düzenlediği Dijital Tarla Günü’nün 7.sini gerçekleştirdi. Etkinliğe çiftçiler ve ilgili sektör temsilcileri büyük ilgi gösterdi.

Yayınlandı

on

Tat Gıda, çiftçi ile iletişimin artırılması ve çiftçinin gelişiminin desteklenmesi konularında çözüm üreten uygulamaları hayata geçirerek sektöründe fark yaratmayı sürdürüyor. Tat Gıda’nın bu yıl yedincisini gerçekleştirdiği Dijital Tarla Günü etkinliğinde; dijital tarım sensör ve uygulamaları, bitki besleme ve koruma ürünleri, tohum ve fide çeşitleri, hassas ve akıllı tarım teknolojileri, drone, uydu ve görüntü işleme teknolojileri, tarım makineleri ve ekipmanları üzerine çalışan 22 farklı firma, Start Up, üniversite ve araştırma merkezi stant kurarak yenilikçi çözümlerini tanıttı ve etkinlikte 600 katılımcı sayısına ulaşıldı.

Etkinliğe Karacabey Kaymakamı Hakan Kafkas, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Pazarlama Daire Başkanı Ahmet Turan Gürkan, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar, Karacabey İlçe Tarım ve Orman Müdürü Davut Aytek, Mustafakemalpaşa İlçe Tarım ve Orman Müdürü Kamil Dinçer Uslu, Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem ve YeniÇiftçi Platformu Kurucusu Emrah İnce katıldı.

Tarım ve Gıda Sektörü Ülkemiz İçin Stratejik Öneme Sahip

Tat Gıda’nın çiftçilerin ve tarımın gelişimine verdiği önemi ve dijital tarım konusunda yapılan öncü çalışmaları vurgulayan Tat Gıda Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Veysel Memiş etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Tat Gıda olarak, yer aldığımız tarım ve gıda sektörünün ülkemiz için stratejik önemini biliyoruz. Kuruluşumuzdan bu yana çiftçi ve paydaşlarımızla birlikte bu kapsamda hız kesmeden çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Her yıl bir araya geldiğimiz bu etkinlikte, sektörün gelişimine katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Hepimiz biliyoruz ki sağlıklı nesiller, ancak sağlıklı beslenme ile inşa edilir. Sağlıklı beslenmenin temeli ise bu topraklarda gerçekleştirdiğimiz tarım faaliyetleri ile başlar ve ardından üretilen ürünlerin gıda işletmelerinde en kaliteli şekilde hazırlanması ile devam eder ve sofralarımıza ulaşır. Tat Gıda olarak, sürdürülebilir tarımın geleceği için üreticilerimiz ve paydaşlarımızla birlikte çalışarak ilerliyoruz. Yıllar içinde adım adım ilerlettiğimiz dijital tarım faaliyetlerimizi bu doğrultuda sürdürmekteyiz. Artan nüfusla birlikte gıda ihtiyacı da artmakta ve iklim krizinin tarıma olan olumsuz etkileri bulunmaktadır. Tarımda kalite ve verimi arttırmak ancak teknoloji ve yeni yöntemler ile mümkündür. Önce kendi tarım alanlarımızda uyguladığımız teknoloji ve yöntemleri daha sonra çiftçilerimizle paylaşmaktayız. İklim krizinin etkisiyle dünyada tatlı su kaynakları azalmaktadır. Domates tarımında damla sulama sistemlerinin yaygın olarak kullanılması oldukça sevindirici. Ancak bitkinin ihtiyacına uygun şekilde doğru zamanda, doğru miktarda suyu verebilmek için daha fazlasına ihtiyaç duyulmaktadır. Optimum sulama için yapay zekâ destekli çözümleri kendi Tat Gıda tarım arazilerimizde denemekteyiz. Başarılı sonuçları çiftçilerimize yaygınlaştırarak bu alanda öncü olmak istiyoruz. Tat Gıda olarak yenilediğimiz mobil uygulamamızı tüm çiftçilerimizin kullandığını gözlemledik, mutlu olduk. Tat Mobil Uygulaması ile hava durumu, uydu görüntü analizleri, uygun ilaçlama teknikleri, traktör kullanım zamanları gibi bilgileri paylaşıyoruz. Aynı zamanda, çiftçilerimiz uygulamadan teslimat ve sözleşme bilgilerini görüntüleyebilmekteler. Ayrıca bu yıl ilk defa teslim edilen her araç bazında teslimat ve kalite bilgilerini de dijital olarak öğrenebilecekler.”

“Gençlerimizi Tarıma Çekmek İstiyoruz”

Sözleşmeli üretimin önemine değinen Veysel Memiş sözlerine şöyle devam etti: “Sözleşmeli tarımı çok önemsiyoruz. Tat Gıda’nın domates tarımında sözleşmeli çiftçi uygulamasını ilk başlatan firma. Böyle bir ilke imza atmış olmaktan dolayı gurur duyuyoruz. Tarladaki dijitalizasyon tarımda büyük fark yaratıyor. Bu nedenle üreticilerimizin, tarlalarını dijital olarak takip etmeleri öncelikli konularımızdan biri. Tarladaki bitki sağlığını uzaktan takip etmeleri için çiftçilerimizi Uydu Teknolojileri kullanımına yönlendiriyoruz. Bu yıl toplam 12 bin dekar alanda bitki sağlığını uydu görüntüleri analizlerinden takip etmekteyiz. Geçen yıl başlattığımız Dijital Dönüşüm Programı’nı Mustafakemalpaşa, Karacabey ve Torbalı’da olmak üzere bu yıl 3 bölgede 25 çiftçimiz ile gerçekleştiriyoruz. Bunun için çiftçilerimizin tarlalarına dijital tarım istasyonu ve kameralı böcek istasyonları kurduk. Hastalık risklerini erkenden görmek ve zamanında müdahale etmek önemli. Bunun için yapay zeka destekli çözümler kullanıyoruz. Geçen yıl %22 daha az aktif madde ile daha az kimyasal kullandık. Toprağı, suyu ve dünyamızı, doğal kaynaklarımızı koruyan uygulamaları önemsiyoruz. Çiftçilerimize, üretim, tarım teknolojileri, tarımdaki gelişmeler, doğal kaynakların korunması gibi konularda bilgiler veriyoruz. Geçen yıldan itibaren 100 çiftçimizle bir araya geldik. Yıl sonunda 500, 2026 yılına kadar 1200 çiftçiye ulaşmayı hedefliyoruz. Tarıma gençlerin ilgi göstermesi çok önemli. Gençlerimizi tarıma çekmek istiyoruz, bunun için çeşitli eğitimler gerçekleştireceğiz. Bu önemli fırsatı ilk aşamada 150 gencimize sunacağız. İlerleyen dönemde bu sayının artırılmasını hedefliyoruz.”

Reklam

Etkinlikte konuşma yapan Tarımsal Pazarlama Daire Başkanı Ahmet Turan Gürkan da tarımın ülkemiz için önemine değinerek; “Tarım çalışmalarıyla hem ülke ekonomisine hem de bölgeye katma değer sağlıyoruz. Su kısıtı, iklim değişikliği gibi etmenler, pandemi ve yakın coğrafyadaki bazı gelişmeler ülke olarak gıda arz dengemizi iyi planlamamız gerektiğini vurguladı. Tarım alanında bir diğer önemli husus da sözleşmeli üretim. Ürün piyasasındaki dalgalanmayı önlemek hem çiftçiyi hem de tüketiciyi korumak için sözleşmeli üretim ve tarım sigortasını yaygınlaştırmayı önemsiyoruz. Buna dair atılan adımları da destekliyoruz. Güncel gelişmeleri ve yenilikleri üreticiyle buluşturan bu önemli etkinlik için Tat Gıda’ya teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Yeni Çiftçi Platformu Kurucusu Emrah İnce etkinlikte gerçekleştirdiği konuşmada dijitalizasyonun tarımdaki faydalarına değinerek Tat Gıda’nın dijital tarım konusunda önemli adımlar attığını sözlerine ekledi.

Çiftçilerin ve konukların yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte, Agrovisio, Altıntar, BASF, BASF Nunhems, Bayer, İzmir Tarım Teknoloji Merkezi (İTTM), Doktar, Ege Üniversitesi, FarmLabs, Koyuncu Tarım Move On, Orgatek, Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUNUM), Syngenta, Tat Gıda, Tekno Kurgu, Teta Teknik Tarım, TOPRAQ, Toros Tarım, Türk Traktör, Türkiye İş Bankası ve İmece Mobil, United Genetics standıyla yer aldı.

Etkinlik, stant kuran firmalara katkılarından dolayı plaketlerinin takdim edilmesinin ardından son buldu.

Kaynak: HORECA Trend ve Tat Gıda

Reklam
Devamını Oku
Reklam
Reklam

Popüler Haberler

Copyright © 2024 Orbis Medya Bilgi ve İletişim Teknolojileri Ltd. Şti. Her hakkı saklıdır. Web sitemizdeki haber, makale ve içeriklerin her hakkı saklıdır.
İçeriklerimizin izinsiz kullanımı halinde yasal işlem başlatılacaktır.