Makale

Yumurta Haşlama Süresi Kaç Dakika?

Genel olarak, haşlama süresi kısa tutulursa yumurta daha yumuşak, uzun süre haşlarsa daha sert olur. Aşağıdaki haşlama süreleri, yumurtaların orta büyüklükte olduğu varsayılarak verilmiştir.

Yayınlandı

on

Yumurta, tüm dünyada yoğun olarak tüketilen, sağlıklı, besleyici ve doğru ellerde mükemmel lezzetler sunan bir besindir. Yumurta haşlama süresi, yumurta pişirme yöntemleri yumurtanın sağlıklı ve lezzetli olmasını sağlayan en önemli etkenler arasınadır.

Dünyada Yumurta Tüketimi ve Yumurtanın Faydaları

Avrupa’da kişi başına ortalama yıllık yumurta tüketimi yaklaşık 200 iken, Asya’da bu miktar daha yüksektir ve bir kişinin yıllık ortalama yumurta tüketimi 250’den fazladır. Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de ise bir kişinin ortalama yıllık yumurta tüketimi 202’dir. Bunların, bazı ülkelerde daha yüksek veya daha düşük olabilen değerler olacağını unutmamak gerekir.

Yumurtalar, sağlıklı ve yüksek kaliteli bir protein kaynağıdır. Yumurtalar, çeşitli vitamin ve mineraller içerir ve bu nedenle, sağlıklı bir diyetin parçası olarak tüketilebilir. Yumurta, önemli miktarda D vitamini, B6 vitamini, B12 vitamini ve demir gibi mineraller içerir. Yumurtalar aynı zamanda, kolesterol açısından da zengindir ve bu nedenle, yumurtaların tüketimi, kolesterol düzeylerini düzenlemeye yardımcı olabilir.

Burada sağlık açısından önemli olan, tüketim miktarının yüksek olması değil, yumurtaların doğru şekilde ve sağlıklı bir diyetin parçası olarak tüketilmesidir.

Sağlıklı Yumurta Tüketimi

Yumurtaların sağlıklı bir besin olarak tüketilmesi için, yumurtaların doğru şekilde pişirilmesi ve tüketilmesi önemlidir. Örneğin, yumurtaların tavada aşırı kızartılması veya aşırı yağlı yöntemlerle tüketilmesi, yumurtaların sağlıklı bir besin olma özelliklerini azaltır. Bunun yerine, yumurtaları haşlama, poşetlerde haşlama veya menemen gibi daha az yağlı yöntemlerle tüketmek daha sağlıklıdır. Ayrıca vitamin ve minerallerin özelliklerini yitmemeleri için yumurta haşlama süresi de dikkate alınmalıdır.

Ayrıca, yumurtaların tüketimi sırasında, yumurta beyazı ve yumurta sarısının eşit oranda tüketilmesi de önemlidir.Yumurta beyazı ve sarısının eşit oranda tüketilmesi, yumurtaların tüketiminden en yüksek faydayı elde etmeyi sağlar.

Reklam

Yumurtayı yağda kızartmak yerine haşlamayı tercih etmek sağlık açısından çok daha doğru olacaktır. Yumurta haşlama süresi bu noktada sağlık ve lezzet açısından önemli bir unsurdur.

İdeal Yumurta Haşlama Süresi

Yumurta haşlama süresi, yumurtaların büyüklüğüne, tüketim şekline ve kişinin tercihine göre değişebilir. Genel olarak, haşlama süresi kısa tutulursa yumurta daha yumuşak, uzun süre haşlarsa daha sert olur. Aşağıdaki haşlama süreleri, yumurtaların orta büyüklükte olduğu varsayılarak verilmiştir:

  • Sulu haşlama: 2-5 dakika
  • Orta sert haşlama: 6-9 dakika
  • Sert haşlama: 10-15 dakika

Yumurtaların haşlama süresini ölçmek için, yumurtalar oda sıcaklığındaki suya atıldıktan sonra, bir tencerede tercih edilen dakika kadar haşlatılır. Haşlama süresi tamamlandıktan sonra, yumurtalar soğuk suya atılır ve kabukları soyulana kadar bu suda bekletilir.

Yumurtada ideal kıvam herkes için değişse de pek çokları için “kaysı kıvamı” olarak tercih edilen orta serttir.

Yumurtaların haşlama süresi, yumurtaların büyüklüğüne göre değişebilir. Örneğin, büyük yumurtaların haşlama süresi, orta büyüklükteki yumurtalara göre daha uzun olabilir. Yumurtaların haşlama süresini doğru bir şekilde belirlemek için, yumurtaların büyüklüğüne ve istenen sertliğe göre haşlama süresini ayarlamak gerekir.

Örneğin, kimi yemekler için yumurtaların yumuşak haşlanması gerekirken; yumurtaların önceden haşlanıp, sonrasında soğutularak, salatalarda kullanılması için daha sert haşlanması gerekir. Bu nedenle, yumurtaların tüketim şekline göre yumurta haşlama süresi de değişebilir. Kişinin tercihine göre de yumurtaların haşlama süresi değişebilir. Ancak uzmanlar az haşlama süresinin daha sağlıklı bir tercih olacağı yönünde uyarılarda bulunuyor. Fazla haşlanmış bir yumurta maalesef besin değerini kaybediyor. (Sağlıklı yaşam konusunda daha fazla içerik için HORECA Trend’in “Sağlıklı Beslenme” kategorisini inceleyebilirsiniz.)

 

Kaynak: HORECA Trend

Reklam

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Haberler

Exit mobile version