– Türkiye’de ‘turizm’ denildiği zaman akla ilk olarak deniz-kum-güneş üçlüsü geliyor… Ancak Anadolu’da çok ciddi bir tarih, gastronomi, sağlık ve kongre turizmi potansiyeli de var. Bu alanların gelişmesi için neler yapılıyor? Çalışmaları yeterli buluyor musunuz?
Türkiye birbirinden güzel kıyılarıyla ilk olarak deniz-kum-güneş turizmi için tercih edilse de Türkiye’nin turizmini planlı ve sürdürülebilir biçimde çeşitlendirmesi şart. Türkiye kendine has coğrafyası, iklimi, mutfağı, kültürü ve tarihi ile meraklıları için keşfedilmesi gereken bir cennet. Hem vatandaşlarımıza hem de yabancı turistlere Anadolu’nun değerlerini her alanda göstermek ve tanıtmak istiyoruz. Son zamanlarda özellikle Başkentimizi yurt dışında ve yurt içinde daha iyi tanıtabilmek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Bu çabaların sonucunu turist sayılarının artışı ile görüyoruz. Anadolu ve Başkent turizmcileri olarak önümüzdeki günlerin daha iyi olacağına dair inancımız tamdır. Başta Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, TGA’ya ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüze teşekkür ederiz.
– Türkiye, Turizm Tanıtma ve Geliştirme Merkezi (TGA) ile turizmde çıtasını her geçen gün yükselterek, yeni rekorlar hedefliyor. TGA İç Anadolu Bölgesi Temsilcisi görevini üstlenen bir turizm işletmecisi olarak bu konuda değerlendirmelerinizi alabilir miyiz?
Kalıcı ve sürdürülebilir bir büyüme için turizmin her noktasında stratejik planlamalar yapıyoruz. Bunun sonucunda da emeklerimizin ve yoğun tanıtım çalışmalarımızın karşılığını alıyoruz. 42 milyon turist, 35 milyar dolar gelir hedefi ile sezona başlayıp, hedefimizi Rusya-Ukrayna savaşının etkilerine rağmen 47 milyon turist, 37 milyar dolar gelir olarak revize ettik. Bundan sonra her geçen yıl çok daha iyi rakamlara ulaşarak devam edeceğiz.
– Anadolu’daki turizm işletmecilerinin, otellerin karşılaştığı problemler neler? Türkiye’de turizm sektörü ve özellikle oteller kışa hazır mı? Artacak maliyetleri nasıl karşılamayı planlıyorsunuz?
Anadolu ve Ankara bölgesi turizm işletmecileri olarak, ülkemizin içerisinde bulunduğu ekonomik kriz nedeniyle artan maliyetler ve enerji fiyatları en önemli sorunlarımızı oluşturuyor. Pandeminin en çok etkilediği sektörlerden bir tanesi olan turizm, 2020 başından beri salgının yıkıcı etkileriyle mücadele ederken, şimdi ise artan maliyetlerin altında eziliyor. Otellerin karşı karşıya kaldığı enerji maliyetlerinin özellikle yerli turiste yansımaması ve sezon fiyatlarında yüksek artış yaşanmaması için bu durumun daha iyi yönetilmesi gerekiyor.
Başkent’in turizm rotası konusundaki değerlendirmeleriniz neler?
Dünyadaki diğer başkentler gibi Ankara’nın daha fazla kültür ve sanat etkinliğine ev sahipliği yapmasını ve bu anlamda daha fazla öne çıkmasını arzu ediyoruz. Ankara sağlık turistlerinin de Türkiye’de ilk ziyaret ettikleri iller arasında yer alıyor. Güçlü altyapısı, yüksek teknolojili sağlık hizmetleri, nitelikli insan kaynağı, sahip olduğu 50’den fazla kamu, özel ve üniversite hastaneleri ve dev şehir hastanesiyle Ankara, sağlık turizminde de Türkiye’nin bu alandaki öncü şehirlerden bir tanesi olarak lider konumunu sürdürüyor.
Yerli ve yabancı misafirler için dört mevsime yayılan termal turizm ve spa olanakları sunan Ankara, sahip olduğu termal kaynakları, yüksek kaliteli tesisler ile buluşturuyor. Neredeyse her ilçesinde bir termal su kaynağı bulunan Ankara’da dünya standartlarında kaliteli spa ve termal tesislerin çoğalmasına, medikal sanayi yatırımlarına hız verilirse Başkentimiz sağlık turizminde büyük bir atılım yapacaktır.
Başkentimizin bir turizm kenti haline gelmesi kültür, sanat ve sağlık turizmi konusundaki büyük potansiyelinin değerlendirilmesi ile gerçekleşecektir. Biz de Anadolu Ankara Turizm İşletmecileri Derneği (ATİD) olarak Ankara’yı herkes tarafından tanınan bir dünya markası haline getirmek hedefiyle, tüm turizm paydaşlarıyla enerjimizi ve gücümüzü birleştirerek birlikte hareket ediyoruz.
– Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği olarak neler yapıyorsunuz? Derneğiniz ve güncel çalışmaları hakkında bilgi alabilir miyiz?
1984 yılından beri faaliyet gösteren ATİD, Anadolu Ankara Turizm İşletmecileri Derneği olarak, Ankara ve Anadolu’nun turizminin gelişmesine katkı sağlamak için önemli çalışmalar yürütmekteyiz. Birçok projeyi hayata geçiren derneğimiz, aynı zamanda Ankara ve Anadolu’yu ulusal ve uluslararası pek çok fuar ve organizasyonda da başarıyla temsil ediyor.
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED)’nun kurulmasında aktif rol oynayan derneğimizin, 170 otel Ankara, 80 otel Anadolu olmak üzere toplamda 250 üyesi bulunmaktadır. Dernek olarak öncelikli amacımız, üyeler arasındaki iş birliğini geliştirmek ve buradan aldığımız güçle ile Anadolu turizmine hizmet etmektir. Başta Ankara olmak üzere bölge turizmini geliştirerek, iç turizmi canlandırmak öncelikli hedefimizin arasında yer almaktadır.
İç pazarda hedeflenen turist hareketini bölgemizde zirveye çıkarmak ve kültür, tarih, sağlık, termal turizmde bölgemizin önemli bir merkez olmasını sağlamak için büyük gayret göstermekteyiz. ATİD olarak, ulusal ve uluslararası turizm fuarlarının hepsine üyelerimizle katılım göstererek, Anadolu’nun turizm potansiyelini birebir anlatma fırsatı yakalamaktayız.
Turizm alanında faaliyet gösteren işletmelerin ortak ekonomik ve sosyal menfaatlerini korumak ve tabandan gelen talepler doğrultusunda genel turizm politikasının yönlendirilmesine katkıda bulunmak misyonuyla hareket eden derneğimiz, turizm camiasının birlik ve beraberliğini dernek mantalitesi altında pekiştirmek ve dünya turizm piyasalarında Anadolu’yu marka yapmak vizyonuyla çalışmalarını sürdürüyor.
Kaynak: HORECA Trend